Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez tomekp » czwartek 03 kwietnia 2014, 09:12
przez dylek » czwartek 03 kwietnia 2014, 09:47
przez aaltonen » czwartek 03 kwietnia 2014, 10:34
Zabawne.....szerszon napisał(a):Postawiłbym pytanie. Czy takie coś ma sens oznaczać C-12 ?
Drogę to pewnie nie, ale jezdnię dookoła wyspy to na pewno.szerszon napisał(a):No nie tak do końca. zaraz będą widzieć drogę jednokierunkową na obwiedni.
Jeżeli nie ma wyznaczonych pasów ruchu, to zarówno z pasa prawego jak i lewego można jechać przez rondo na wprost. W każdym podręczniku nauki jazdy tak pisze i każdy instruktor Ci to powie ;]
Przecież tu się wałkuje, że będziesz mógł jechać dwoma pasami okrężnie...
przez szerszon » czwartek 03 kwietnia 2014, 10:53
Drogę to pewnie nie, ale jezdnię dookoła wyspy to na pewno.
Dla mnie oczywiście czerwony, który łamie art. 22.2 - wykonuje skręt w prawo
Zabawne.....
przez aaltonen » czwartek 03 kwietnia 2014, 11:02
W zupełności wystarczy C-12.szerszon napisał(a):Nie zapomnij zgłosić wadliwego oznakowania D-3 nie ma.
szerszon napisał(a):Dla mnie oczywiście czerwony, który łamie art. 22.2 - wykonuje skręt w prawo
Nie widzę skrętu w prawo.
przez aaltonen » czwartek 03 kwietnia 2014, 11:08
przez szerszon » czwartek 03 kwietnia 2014, 11:35
W zupełności wystarczy C-12.
Raczej nie chcesz widzieć, bo ci to nie pasuje.
Czerwony skręca w prawo z niewłaściwego pasa.
Art. 22.2 obowiązuje wszędzie, również na zjeździe z ronda, czy ci się to podoba czy nie.
Nie moje. Mogę prosić Moderatora o potwierdzenie?
przez aaltonen » czwartek 03 kwietnia 2014, 11:51
Ruch kierownicy nie ma tu nic do rzeczy.szerszon napisał(a):W zupełności wystarczy C-12.
I jest tam gdzieś napisane o drodze lub jezdni jednokierunkowej ?
Oczywiście, że jest o ruchu w jednym kierunku.szerszon napisał(a):Raczej nie chcesz widzieć, bo ci to nie pasuje.
Ruch kierownica w prawo nie musi byc skrętem w prawo![]()
Dlatego mi nie pasuje.
przez taik » czwartek 03 kwietnia 2014, 11:58
szerszon napisał(a):A i sytuacja na zdjęciu nie jest realna..prawda ?
przez szerszon » czwartek 03 kwietnia 2014, 12:09
Ruch kierownicy nie ma tu nic do rzeczy.
Art. 22.2 nie dopuszcza takiego bezprawnego przecinania sąsiednich pasów
Skręcając w prawo masz się zbliżyć do prawej krawędzi
Tylko tyle, łatwo zrozumieć, chociaż jak widać niektórym ciężko to idzie...
Szerszon, po części masz rację - jasnowidztwo?
przez simon1977 » czwartek 03 kwietnia 2014, 12:21
przez aaltonen » czwartek 03 kwietnia 2014, 12:22
taik napisał(a):szerszon napisał(a):A i sytuacja na zdjęciu nie jest realna..prawda ?
Szerszon, po części masz rację - jasnowidztwo?![]()
Jest to rzeczywiste rondo Bitwy Legnickiej 1241 r. w Legnicy (w ciągu Obwodnicy Zachodniej).
Natomiast zdjęcie jest nieaktualne. Dzisiaj wygląda to w taki sposób.
W 2010 r przeprowadzono zmianę organizacji ruchu.
Było to podyktowane potrzebą zwiększenia bezpieczeństwa, bowiem wcześniej dochodziło do licznych kolizji na dwupasowych wylotach - kierowcy zjeżdżający ze skrzyżowania wewnętrznym pasem ruchu notorycznie przecinali zewnętrzny pas ruchu bez ustępowania pierwszeństwa jadącym pojazdom.
przez taik » czwartek 03 kwietnia 2014, 12:32
aaltonen napisał(a):Tu nie był problem w złej organizacji, tylko w edukacji i świadomości kierowców.
aaltonen napisał(a):Klasyczne rondo pierścieniowe, dwupasowe to również poprawne rozwiązanie komunikacyjne (jakich wiele w Polsce).
przez lith » czwartek 03 kwietnia 2014, 13:12
aaltonen napisał(a):Może jakiś spot reklamowy w telewizji wyjaśniający podstawowe zasady ruchu byłby tutaj pomocny (bo jak widać nawet tutaj na forum wiele osób ma z tym problem)
przez szerszon » czwartek 03 kwietnia 2014, 14:44
Wystarczyłoby kierowcom wbić do głów że nie skręcamy w prawo z lewego pasa przy opuszczaniu takiego ronda. Problem sam by się rozwiązał bez zmiany organizacji ruchu.
Może jakiś spot reklamowy w telewizji wyjaśniający podstawowe zasady ruchu byłby tutaj pomocny (bo jak widać nawet tutaj na forum wiele osób ma z tym problem)