KOLIZJA NA RONDZIE

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: KOLIZJA NA RONDZIE

Postprzez LeszkoII » piątek 28 marca 2014, 08:33

dylek napisał(a):https://www.google.pl/maps/@50.06278,19.936875,3a,75y,166.3h,79.8t/data=!3m5!1e1!3m3!1sNyy8wlJAkz-zjMKj4i2toA!2e0!3e5
Tutaj też wymieni te A-7 z D-1 na C-12...i skręcać przestanie - nie wierzysz? Zapytaj :mrgreen:
Czy chodzi o ten dowód historyczny? /dzięki Maryannowi/
Obrazek
W każdym razie fajnie widać P-8b - "na wprost" :hmm:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 28 marca 2014, 08:35

evo
. Wykonuję manewr skrętu w prawo zjeżdżając z ronda. Tyle.

Pogrubienie jest najlepszym argumentem troszeczkę gorszym od tego co użył szymon

A czy art. 22 mówi coś o przejeżdżaniu przez skrzyżowanie? Nie ma znaczenia, że jedziesz prosto przez skrzyżowanie.
Udowodniłem czemu opuszczenie ronda jest skrętem w prawo.

Chcesz go stosować przy jeździe na wprost :wink:
Jak to nie ma znaczenia ? Mam jakiś nakaz skrętu przed skrzyżowaniem ?
A gdzie "udowodniłeś " ?
Nawet nie masz podstaw, aby skrzyżowanie prostować, a nie wspomnę o jakichkolwiek dowodach :wink:
Zwykłą drogę "zawiń" sobie w kółeczko i udowadniaj ,ze masz ruch okrężny :D

I co z tego, że nie jedno skrzyżowanie? Przecież jedziesz przez miasto! "na wprost".

Proponuje dobierać przykłady z większą troską.
Nie ma artykułu 25 dotyczącego miasta jak i paragrafu 36 .
Po drugie jadąc w mieście nawey nie masz pojęcia w która stronę miałbyś pojechać, gdyby nie oznakowanie na drogach.
Szanowny maryann gubi sie na jednym skrzyżowaniu, a tu jeszcze wciągasz do gry połączenia międzymiastowe

Ty sobie dorobiłeś związek art. 22 ze skrzyżowaniem. A ja sobie dorobiłem związek z miastem.

Na skrzyżowaniu skręcam, na drodze jadę, nawet możliwie blisko prawej :D
A czy ty stosujesz sie do ruchu prawostronnego i przejeżdżając z Terespola do Poznania trzymasz sie możliwie blisko prawej strony miasta ?

A co? Tobie wolno wymyślać własne bzdurne interpretacje prawa to i ja chcę..

Ależ przecież wolno wymyślać bzdurne interpretacje.
Jak widać w twoim przypadku masz w tym temacie spore osiągnięcia. :wink:
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 28 marca 2014, 08:53

szymon
Oj Szerszon! Na schemacie skali się nie zachowuje, wprost przeciwnie, skalę się zaburza celem uwydatnienia tego co jest istotą zagadnienia.

Nie wiem co ci sie zaburza, ale twoje schematy są próbą manipulacji.Żonglując sobie skalą wypisujesz bardzo intrygujące teorie.
Schematem tez jest prostowanie ronda i nie dziwię sie, że wychodzi wam skręt w prawo :D
W PoRD są podane konkretne wartości dotyczące długości odcinka , kiedy to można uznać taki odcinek za samodzielna drogę.
Twoje "schematowanie" fałszuje rzeczywisty obraz.
Kwartał ulic robi ci sie jednym skrzyżowaniem :lol:
A rondo po "schematycznym" prostowaniu droga jednokierunkową i zjazd z ronda skrętem w prawo.
Dlatego nie dziwie się, że ostatecznym "argumentem" staje się...

i ch.j

A nawet jeżeli zjazd jest zmianą kierunku jazdy to dlaczego wjazd także miałby nią być?
Przecież "skręcam w prawo" ! Co to za wybiórcze podejście ?
Dlaczego "prostujesz" skręt ? :D

A tutaj, to który z pojazdów, i którym migaczem ma migać przed dojechaniem do połączenia jezdni?
Żaden i żadnym. Jest nakaz jazdy na wprost.A możliwość przecięcia sie kierunków ruchu występuje już poza skrzyżowaniem.Jakakolwiek sygnalizacja będzie dotyczyła zmiany pasa ruchu a nie zmiany kierunku jazdy. :wink:

Mocne musicie mieć argumenty aby przekonać kogokolwiek do niestosowania przepisów wprost do tego co widzi.

I co z tego że coś widzisz, jeśli za moment stosujesz "schemat" ?
Stosujesz przepisy nieadekwatne do sytuacji.

Wyciągniecie w końcu asa z rękawa i powiecie dlaczego w Warszawie jeździ się tak a nie inaczej? Czy tylko w kółko będziecie powtarzać jak się w Warszawie jeździ?

Jeździ sie zgodnie z przepisami. Nigdzie w przepisach nie ma napisane,że można prostować rondo.
Nie ma napisane, że trzeba sygnalizować każdy ruch kierownicą.M.in od tego są znaki drogowe, że jak szymon coś" widzi" to żeby przetworzył znaczenie znaków i tor jazdy na właściwe sygnalizowanie i określenie wykonywanych manewrów.
-----
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 28 marca 2014, 10:58

szymon
Weź Ty się człowieku ogarnij! Co ma minimalna długość "samodzielnej drogi" jeżeli rozmawiamy o skrzyżowaniu?
To ma , abyś nie widział tylko samych skrzyżowań bez samodzielnych dróg.
I to ma być jedno skrzyżowanie ?
http://goo.gl/maps/qeD0H

Dwie jednokierunkowe drogi. :D
Tutaj tez masz pewno jedno skrzyżowanie..zaraz schemacikiem to "udowodnisz" :lol:
http://goo.gl/maps/CwVOO
i nie zapomnij dopisać
i ch.j?

Coś ci gościu argumenty sie pokończyły, ze sięgasz po tak wysublimowane określenia. :wink:
szerszon

Postprzez evo9rs » piątek 28 marca 2014, 14:03

szerszon napisał(a):
I co z tego, że nie jedno skrzyżowanie? Przecież jedziesz przez miasto! "na wprost".

Proponuje dobierać przykłady z większą troską.
Nie ma artykułu 25 dotyczącego miasta....

Jak to nie ma? Nie stosujesz w mieście zasad art. 25 ?

szerszon napisał(a):
Ty sobie dorobiłeś związek art. 22 ze skrzyżowaniem. A ja sobie dorobiłem związek z miastem.

Na skrzyżowaniu skręcam, na drodze jadę, nawet możliwie blisko prawej :D .

Zarówno na drodze jak i na skrzyżowaniu, możesz jechać jak i skręcać.

Prawda jest taka, że ubzdurałeś sobie, że art. 22, jest ściśle powiązany z przejazdem przez skrzyżowanie...

Prawda jest jednak taka, że art. 22 nie mówi nic o przejeżdżaniu przez skrzyżowanie. Możesz skręcić i nie ma najmniejszego znaczenia, że skrzyżowanie przejeżdżasz na wprost, tak samo nie ma znaczenia, że miasto przejeżdżasz na wprost.
evo9rs

Postprzez szerszon » piątek 28 marca 2014, 15:34

evo

Stosuje Art 25.1 w granicach obszaru zabudowanego jak i poza nim,na drogach. W mieście nie stosuję . Nie jest to kategoria określona przez PoRD.
Prawda jest taka, że ubzdurałeś sobie, że art. 22, jest ściśle powiązany z przejazdem przez skrzyżowanie...

Nie cały. Poszczególne jego ustępy mają związek i ze skrzyżowaniem. Natomiast ty sobie stosujesz Art 22 przy zmianie kierunku ruchu. :D

tak samo nie ma znaczenia, że miasto przejeżdżasz na wprost.

Miasto to obszar zabudowany, a przepisy zmiany kierunku jazdy obszaru zabudowanego jako takiego nie dotyczą.
Proponuje teraz abyś sie odniósł do granic państwowych, a następnie do kontynentów. :D
szerszon

Postprzez kg1956 » piątek 28 marca 2014, 15:53

"11" krzyżuje się z ul. Wojska Polskiego. Czy to jest jedno skrzyżowanie?
https://www.google.pl/maps/place/Opalen ... 5f25a51e1c
kg1956

Postprzez evo9rs » piątek 28 marca 2014, 18:18

szerszon napisał(a):evo

Stosuje Art 25.1 w granicach obszaru zabudowanego jak i poza nim,na drogach.

No widzisz, art 25 odnosi się do dróg, czemu wiec wiążesz go tylko ze skrzyżowaniem?

szerszon napisał(a):

Nie cały. Poszczególne jego ustępy mają związek i ze skrzyżowaniem.

Niby które? Pokaż który fragment mówi o przejeździe przez skrzyżowanie.

===============
kg1956 napisał(a):"11" krzyżuje się z ul. Wojska Polskiego. Czy to jest jedno skrzyżowanie?

Oczywiście. Przecież przecinają się dwie drogi. Drogi w jednym poziomie przecinają się na wiadukcie i jest to jedno skrzyżowanie - o rozszerzonych wlotach.
evo9rs

Postprzez LeszkoII » piątek 28 marca 2014, 20:10

evo9rs napisał(a):
kg1956 napisał(a):"11" krzyżuje się z ul. Wojska Polskiego. Czy to jest jedno skrzyżowanie?

Oczywiście. Przecież przecinają się dwie drogi. Drogi w jednym poziomie przecinają się na wiadukcie i jest to jedno skrzyżowanie - o rozszerzonych wlotach.
Pod wiaduktem droga, na obrzeżach wiaduktu "ta sama" :hmm: droga. "Wniosek": łącznica na węźle autostradowym nie stanowi skrzyżowania :wow: Droga sama z sobą stanowi skrzyżowanie? :eek2:

O przepraszam... miało być o rondach.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez evo9rs » piątek 28 marca 2014, 20:40

Leszko, chyba masz problem z definicją drogi.

"11-tka" to jedna droga - (jeden pas terenu) - droga dwujezdniowa. Przed samym wiaduktem ta droga rozwidla się do czterech jezdni. Dwie jezdnie biegną pod wiaduktem i nie krzyżują się w jednym poziomie z ulicą Wojska Polskiego- nie stanowią skrzyżowania.

Dwie pozostałe jezdnie prowadzą na wiadukt i tam właśnie "11-tka" przecina się z ulicą Wojska Polskiego.

Przecinają się dwie drogi, więc to miejsce stanowi jedno skrzyżowanie - fakt, że dosyć rozległe - o rozszerzonych wlotach.
Równie dobrze mogłoby być na wiadukcie spore rondo - powiedział wtedy, że są dwa skrzyżowania?

Tak to z grubsza wygląda
Obrazek

Tyle.
evo9rs

Postprzez LeszkoII » piątek 28 marca 2014, 21:30

Obrazek

Zaznaczyłem kółkiem miejsce, które nazwałeś "rozwidleniem jezdni". To bardzo dziwne określenie, nie tylko mając na uwadze praktyczny aspekt takiego podejścia, również teoretyczny. Skąd wiesz - jako kierujący -, że rozwidla się jezdnia a nie droga? Co Cię do takiego stanowiska uprawnia? A jeśli to zwyczajne rozwidlenie dróg?

Odnośnie "teoretycznego aspektu": skąd wiesz że (zgodnie z Twoim ostatni rysunkiem) rozwidlenie "czerwonej drogi" po bokach - jak je nazwałeś - nie jest rozwidleniem "drogi zielonej"? [patrz linki, które zamieściłem na końcu wpisu]
Dane geodezyjne, mapy i dokumenty, zza kierownicy wertować trzeba? Na prawdę tego wymaga ustawa PoRD?

CZY TUTAJ TEŻ JEST ROZWIDLENIE JEZDNI? http://goo.gl/maps/NSAFn

Pomóż Bocianowi policzyć drzewa i skrzyżowania (def. z PoRD) http://goo.gl/maps/PxS2f
LeszkoII

Postprzez evo9rs » piątek 28 marca 2014, 22:35

LeszkoII napisał(a): Obrazek
Zaznaczyłem kółkiem miejsce, które nazwałeś "rozwidleniem jezdni". To bardzo dziwne określenie, nie tylko mając na uwadze praktyczny aspekt takiego podejścia, również teoretyczny.

Czemu dziwne? Rozwidlenie jezdni masz jak np. droga jednojezdniowa, rozwidla się do drogi dwujezdniowej.
Na każdym rondzie również rozwidlają i łączą się jezdne. Na bardziej skomplikowanych skrzyżowaniach również. Nic w tym dziwnego.
LeszkoII napisał(a): Skąd wiesz - jako kierujący -, że rozwidla się jezdnia a nie droga? Co Cię do takiego stanowiska uprawnia? A jeśli to zwyczajne rozwidlenie dróg?
Jeżeli rozwidla się droga, to mamy do czynienia ze skrzyżowaniem. A wtedy powinny być odpowiednie znaki.
LeszkoII napisał(a): Odnośnie "teoretycznego aspektu": skąd wiesz że (zgodnie z Twoim ostatni rysunkiem) rozwidlenie "czerwonej drogi" po bokach - jak je nazwałeś - nie jest rozwidleniem "drogi zielonej"? [patrz linki, które zamieściłem na końcu wpisu]
Dane geodezyjne, mapy i dokumenty, zza kierownicy wertować trzeba? Na prawdę tego wymaga ustawa PoRD?
Ależ nic nie musisz wertować. Z punktu widzenia ustąpienia pierwszeństwa, nie ma zupełnie różnicy czy masz do czynienia ze skrzyżowaniem czy nie, gdyż
Art. 25. odnosi się do miejsc przecinania się kierunków ruchu, a czy przecinają się one na skrzyżowaniu czy poza nie ma najmniejszego znaczenia. (Art25.3)
LeszkoII napisał(a): CZY TUTAJ TEŻ JEST ROZWIDLENIE JEZDNI? http://goo.gl/maps/NSAFn
Pomóż Bocianowi policzyć drzewa i skrzyżowania (def. z PoRD) http://goo.gl/maps/PxS2f

Tutaj nie ma. Łącznice na tak dużych węzłach drogowych stanowią oddzielne drogi "pomocnicze" łączące drogi główne. Wtedy faktycznie mamy do czynienia ze skrzyżowaniami w miejscach w których rozpoczynają i kończą się łącznice.
evo9rs

Postprzez szerszon » piątek 28 marca 2014, 22:56

evo9rs napisał(a):1.No widzisz, art 25 odnosi się do dróg, czemu wiec wiążesz go tylko ze skrzyżowaniem?

2.Niby które? Pokaż który fragment mówi o przejeździe przez skrzyżowanie.

1. Art 25.1 odnosi sie do dróg szczególnie gdy sie przecinają. A to się nazywa skrzyżowaniem.
Chyba żę chcesz zastosować Art 25.1 na pojedynczej drodze... czekam na rezultaty.
Mam browara i paczkę fajek-jestem przygotowany. 8)

2. Przecież napisałem...
UWAGA CYTUJĘ
Nie cały. Poszczególne jego ustępy mają związek i ze skrzyżowaniem.

czy na skrzyżowaniu mogę skręcić w prawo ?
Art 22.2.1)
Czy mogę skręcić w lewo ?
Art 22.2.2)
A napisałem, że mają związek i ze skrzyżowaniem, czyli powinieneś zrozumieć ,że nie tylko. :D

"11-tka" to jedna droga - (jeden pas terenu) - droga dwujezdniowa.

A nie mogą być dwa pasy terenu w pobliżu ? Siatka ulic w mieście to jedna droga ?
szerszon

Postprzez szerszon » sobota 29 marca 2014, 00:21

evo
:lol:
Że też mi się chce jeszcze z tobą dyskutować....

Widzisz tam skrzyżowanie ? :D

Art. 22.2 ma związek ze skręceniem. Wyłącznie. A ty ubzdurałeś sobie, że z przejazdem przez skrzyżowanie.

A to na skrzyżowaniu nie można skręcić ? Art 22.2 nie dotyczy również skrzyżowania ? :hmm:

Mam zacytować szanownego, jak kwestionuje skręt przy wyjeździe z ronda, bo przecież jedzie przez skrzyżowanie na wprost?

Cytuj.Traktujesz zmianę kierunku ruchu jako zmianę kierunku jazdy. Każdy ruch kierownicą to skręt. :wink:

A czy "jedenastka" to siatka ulic?

A ta "jedenastka" to określenie z PoRD ? Zamiast jedenastki możesz wstawić ul. Błotną. Zmieni to coś ?
Mieszasz dwie różne sfery i nie wiem co chcesz tym udowodnić. Tak samo jak przy Rondzie Edwarda Gierka, które potraktowałeś jakby było oznaczone C-12 :D
szerszon

Postprzez evo9rs » sobota 29 marca 2014, 00:48

szerszon napisał(a):Widzisz tam skrzyżowanie ? :D
szerszon napisał(a):Chyba żę chcesz zastosować Art 25.1 na pojedynczej drodze... czekam na rezultaty.
Mam browara i paczkę fajek-jestem przygotowany.

To pojedyncza droga i zastosowany do niej art. 25. Szczena opadła?
Obrazek

szerszon napisał(a):
Art. 22.2 ma związek ze skręceniem. Wyłącznie. A ty ubzdurałeś sobie, że z przejazdem przez skrzyżowanie.

A to na skrzyżowaniu nie można skręcić ? Art 22.2 nie dotyczy również skrzyżowania ? :hmm:

Można, i dlatego gdy skręcam opuszczając rondo, stosuję się do art. 22.2, a ty nie możesz tego pojąć.

szerszon napisał(a):
Mam zacytować szanownego, jak kwestionuje skręt przy wyjeździe z ronda, bo przecież jedzie przez skrzyżowanie na wprost?

Cytuj.Traktujesz zmianę kierunku ruchu jako zmianę kierunku jazdy. Każdy ruch kierownicą to skręt. :wink:

Na razie poruszam wyłącznie kwestię art. 22.2 i skręcania przy opuszczaniu ronda.

Na klasycznych rondach przyjmujemy, że opuszczając rondo skręcasz w prawo - dlatego możliwa jest jazda "na wprost" po obwiedni wszystkimi pasami.
Obrazek

Na rondach "kwadratowych" np. takich jak na rys 8.5.4 opuszczając rondo przyjmujemy że jedziesz na wprost, dlatego możesz je opuścić z każdego pasa, a skręcić w lewo (jechać po obwiedni) tylko z wewnętrznego.
Obrazek

Inne sytuacje zgodnie z art. 22.2 są niedopuszczalne.

szerszon napisał(a):A ta "jedenastka" to określenie z PoRD ? Zamiast jedenastki możesz wstawić ul. Błotną. Zmieni to coś ?
Mieszasz dwie różne sfery i nie wiem co chcesz tym udowodnić. Tak samo jak przy Rondzie Edwarda Gierka, które potraktowałeś jakby było oznaczone C-12 :D

Bredzisz. Nawet nie można cię zrozumieć.
Ostatnio zmieniony sobota 29 marca 2014, 01:24 przez evo9rs, łącznie zmieniany 1 raz
evo9rs

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze