Def skrzyżowania
Skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, wewnętrzną lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze, natomiast przecięcia się dróg ziemnych i dróg wewnętrznych z sobą nawzajem są traktowane jako skrzyżowania[1].
W Polsce, zgodnie z art. 25 Kodeksu Drogowego wszystkie skrzyżowania są równorzędne o ile odpowiednie znaki lub sygnały drogowe nie ustalają pierwszeństwa dla któregoś z kierunków.
Co z tego, że droga wykorzystywana jest do parkowania i dojazdu do domu? W myśl kodeksu to jest droga twarda, a przecięcie dwóch takich dróg to
skrzyżowanie - w tym wypadku nieokreślone znakami czyli skrzyżowanie
równorzędne.
Przecież nie może tak być, że interpretujemy to na dwa sposoby. Kierowca musi stosować się do przepisów niezależnie od znajomości miasta. W kodeksie nie występuje coś takiego jak "dojazd do bloku". Taka droga może być oznaczona znakiem D40 oraz D46, ale w tym wypadku
nie jest, więc jest to zwykłe skrzyżowanie równorzędne.
Jak coś pomieszałem to poprawcie. Nie jestem ekspertem w tych sprawach, dlatego pytam na forum czy mam racje.