Pierwszeństwo przejazdu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo przejazdu

Postprzez Drezyna » środa 26 marca 2014, 21:48

evo9rs napisał(a):A na podstawie czego ?

Zastanówmy się. Mamy rondo bez jakiegokolwiek oznakowania. Wjechałem na to rondo, jeżdżę w kółko i nie mogę się zdecydować, gdzie zjechać. Trudno zastosować do tego 25.1, bo już dawno się do niczego nie zbliżam, a i pojazdy dojeżdżające do ronda są względem mojego dojazdu z prawej i z lewej itd. Co proponujesz, komu ustępować i na jakiej podstawie?
Drezyna

Postprzez szerszon » środa 26 marca 2014, 21:49

Zastanówmy się. Mamy rondo bez jakiegokolwiek oznakowania.

O Tak..zastanówmy się...
to już nie jest "rondo"
szerszon

Postprzez mshtal » środa 26 marca 2014, 21:53

Drezyna napisał(a):Zastanówmy się. Mamy rondo bez jakiegokolwiek oznakowania. Wjechałem na to rondo, jeżdżę w kółko i nie mogę się zdecydować, gdzie zjechać.

a to tak w kółko można? ...i nie wiedzieć gdzie zjechać mam??? ojoj, to sporo dzisiaj nowości się nauczyłem!
mshtal

Postprzez evo9rs » środa 26 marca 2014, 22:17

Drezyną nie, komplikuj rondem, wystarczy zwykle skrzyżowanie ze skrętem w lewo.

Przecież ty nie wiesz dlaczego ustępujesz pierwszeństwa jadącym z przeciwnego kierunku, przecież art 25.1 wg ciebei nie dotyczy przecinania kierunków ruchu na skrzyżowaniu....
evo9rs

Postprzez Drezyna » środa 26 marca 2014, 22:59

Czyli wszyscy trzej koledzy nie znają odpowiedzi na to proste pytanie. Dziwne, ale prawdziwe. Jeden, że nie rondo (bo?), drugi, że nie można (bo?), a trzeci że ja nie wiem (bo?). Wstyd.
Drezyna

Postprzez szerszon » środa 26 marca 2014, 23:00

Przecież ty nie wiesz dlaczego ustępujesz pierwszeństwa jadącym z przeciwnego kierunku, przecież art 25.1 wg ciebei nie dotyczy przecinania kierunków ruchu na skrzyżowaniu....

szczególnie jak są znaki dotyczące pierwszeństwa
szanowny drezyno
Jeden, że nie rondo

Jeśli piszesz..że nie ma żadnego oznakowania, to o co ci chodzi ?
Jaki wstyd ? Kto tu ma się wstydzić ?
szerszon

Postprzez evo9rs » środa 26 marca 2014, 23:25

Drezyna napisał(a):
evo9rs napisał(a):A na podstawie czego ?

Zastanówmy się. Mamy rondo bez jakiegokolwiek oznakowania. Wjechałem na to rondo, jeżdżę w kółko i nie mogę się zdecydować, gdzie zjechać. Trudno zastosować do tego 25.1, bo już dawno się do niczego nie zbliżam, a i pojazdy dojeżdżające do ronda są względem mojego dojazdu z prawej i z lewej itd. Co proponujesz, komu ustępować i na jakiej podstawie?

Wiadomo ze jeżdżąc dookoła wyspy ustepujesz pojazdom nadjeżdżającym z twojej prawej strony.
Ten przykład tez świadczy o tym ze art 25.1 dotyczy przecięcia kierunków ruchu występujących na skrzyżowaniu.
evo9rs

Postprzez Drezyna » środa 26 marca 2014, 23:31

szerszon napisał(a):Kto tu ma się wstydzić ?

Nie bardzo rozumiem zawiłą odpowiedź. Zadałem pytanie, jak się zachować w określonej sytuacji. Nie napisałem "skrzyżowanie o ruchu okrężnym" tylko rondo w potocznym znaczeniu tego słowa. A zamiast odpowiedzi, ze rondo, to nie rondo, że nie wolno w kółko, i że czegoś nie rozumiem, a teraz jeszcze, że są znaki. Dziwaczne.
Twierdzę, że art. 25.1 nie dotyczy zachowania w obrębie skrzyżowania, a jedynie rozstrzyga pierwszeństwo pojazdów zbliżających się. Jeśli ktoś ma inne zdanie, to proszę mi wytłumaczyć, chętnie posłucham sensownego wywodu.
evo9rs napisał(a):Ten przykład tez świadczy o tym ze art 25.1 dotyczy przecięcia kierunków ruchu występujących na skrzyżowaniu.

Skąd wiadomo? Przekaz mentalny czy jak? Wykazałem, że przykład nie spełnia założeń art. 25.1.
Drezyna

Postprzez szerszon » środa 26 marca 2014, 23:49

Drezyna
czego nie rozumiesz ?
Napisałeś bzdurę w postaci

Jeśli nazwałeś potocznie skrzyzowanie rondem to napisałes idiotyzm.
Jeśli nazwałeś sobie swobodnie część infrastruktury drogowej rondem, bo masz kawałek asfaltu po okręgu to ok.
Ale tutaj podobno mamy dyskutować o przepisach, a nie o twoim swobodnym nazewnictwie.
Tak czy siak...do bani.

jak się zachować w określonej sytuacji.

vs
tylko rondo w potocznym znaczeniu tego słowa.

Człowieku , ogarnij się. Chcesz konkretnych zachowań na podstawie przepisów, a używasz sobie potocznych zwrotów ?
A ja wiem co ci sie w głowie uroiło ? :hmm: Co to jest rondo według ciebie ?

Twierdzę, że art. 25.1 nie dotyczy zachowania w obrębie skrzyżowania,

Pozwolę sie sobie się z szanownym nie zgodzić. Jeśli z przeciwnych kierunków do skrzyzowania o pierwszeństwie ustalonym przez znaki zbliżają sie dwa pojazdy. Jeden ma A-7 i drugi ma A-7... a w dodatku ten drugi skręca w lewo na na jakiej podstawie określisz pierwszeństwo przejazdu, jeśli ze znaków nie masz takiej możliwości ?
szerszon

Postprzez Drezyna » czwartek 27 marca 2014, 00:00

Rozmawiamy o czymś innym. Czy 25.1 obowiązuje w obrębie skrzyżowania w sytuacji zmieniającej się dynamicznie. Nie chodzi o dziecinne rozstrzyganie pierwszeństwa pojazdów zbliżających się do skrzyżowania zgodnie z 25.1 tylko o sytuację pojazdów na skrzyżowaniu, którą poparłem skrajnym przykładem. Jeszcze raz:
Jeżdżę po jezdni w kształcie kółka (absolutnie to nie jest rondo dla kolegi) z bocznymi dolotami. Nie ma znaków dotyczących pierwszeństwa. Kto ma pierwszeństwo, po godzinie mojej jazdy w kółko (przyjmijmy, że taką mam pracę, patroluję lub fotografuję etc.) Ja na tym kółku, czy ktoś na dolocie? Na podstawie jakiego przepisu? To jest clou problemu.
Drezyna

Postprzez szerszon » czwartek 27 marca 2014, 00:07

Rozmawiamy o czymś innym. Czy 25.1 obowiązuje w obrębie skrzyżowania w sytuacji zmieniającej się dynamicznie.
Tak jak to opisujesz to nie jest skrzyzowanie. Jest jakaśtam droga o określonej geometrii krzyżująca sie z innymi drogami.
A masz gdzieś statycznie ?
napisane jest zbliżając się , nadjeżdżający... to chyba pojazdy są w ruchu.
To jest clou problemu.

Moze masz problem. Jeździj sobie i ustepuj tym z prawej na podstawie Art 25.1.
Nie ma znaczenia kształt drogi po jakiej sie poruszasz.
szerszon

Postprzez Drezyna » czwartek 27 marca 2014, 00:14

szerszon napisał(a):Tak jak to opisujesz to nie jest skrzyzowanie.

A to może kolega to wytłumaczy na podstawie definicji skrzyżowania. Będzie ciekawie. Tam wszak ni słowa o znakach, a kolega twierdzi, że znaki decydują. Kolejna wpadka, ale może kolega ma asa w rękawie. Choć wątpię...
Drezyna

Postprzez szerszon » czwartek 27 marca 2014, 00:20

A to może kolega to wytłumaczy na podstawie definicji skrzyżowania. Będzie ciekawie.

Jeśli piszesz mi ,że nie ma żadnych znaków

To zakładam ,że żadnych...C-12 też nie ma. Sa po kolei po sobie następujące skrzyżowania.
Ale tak to jest jak sie pisze "potocznie" :wink:

Kolejna wpadka, ale może kolega ma asa w rękawie.

Możesz pokazać poprzednie wpadki ?
Nie mam asa..mam mózg, którego używam i wyłapuje takie nonszalanckie i bałaganiarskie określenia.
szerszon

Postprzez evo9rs » czwartek 27 marca 2014, 09:13

szerszon napisał(a):
Rozmawiamy o czymś innym. Czy 25.1 obowiązuje w obrębie skrzyżowania w sytuacji zmieniającej się dynamicznie.
Tak jak to opisujesz to nie jest skrzyzowanie. Jest jakaśtam droga o określonej geometrii krzyżująca sie z innymi drogami.

A to ciekawe. Mamy dwie drogi które się krzyżują - czyli jedno skrzyżowanie.

Ale ty jak zwykle poplątałeś definicję skrzyżowania dróg z miejscami przecięcia kierunków ruchu (do których odnosi się art. 25), których może być na skrzyżowaniu dużo, w zależności od układu jezdni.
evo9rs

Postprzez kg1956 » czwartek 27 marca 2014, 10:28

To, co pisze drezyna wcale nie jest takie głupie. Jeśli rondo (C-12) spełnia definicję skrzyżowania, to dlaczego twór wymyślony przez drezynę nie spełnia (jako całość) tej definicji?
Tak na marginesie: jak brzmi art.25.1 w KW?
kg1956

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze