dylek napisał(a):Chcesz koniecznie się przekonać, że nie mozesz, to mogę z tego lewego (bez kierunkowskazu) zapakować prosto w twój przód jak tylko spróbujesz go wystawić poza linię warunkowego zatrzymania... Myślisz, że miałbyś szanse w sądzie, bo ja kierunkowskazu nie włączyłem ?
Myślę, że jeżeli przyznałbyś, że widząc pojazd będący już częściowo na prawym pasie podjąłeś decyzję o zmianie pasa na prawy, po czym włączyłeś migacz, skręciłeś w prawo i BUM! ...to szanse miałbym spore. A znasz takiego, który by się przyznał?
Więc wyroki są jakie są. A, ze takie są - uczysz tak jak uczysz. I masz rację! Ale nie wmawiaj, że jest to przez PoRD zabronione. Bo nie jest, tylko z powodu braku możliwości udowodnienia winy za winnego na podstawie poszlak zostanie uznany niewinny.
-----
szerszon napisał(a):Jak wyżej. Nie masz wyobraźni. Dlatego też uważasz,ze wjechanie spod A-7 komus pod koła jest ok.."bo jesteś już na drodze z pierwszeństwem". To nieważne ,ze zmusiłeś kogoś do zachowań, których nie miał zamiaru wykonywać.
Mam bardzo bujną wyobraźnię. Uważam, że jak jadę lewym pasem bez prawego kierunkowskazu a ktoś na prawy pas ruchu wjedzie, to jak wpadnę i ja na pomysł wjechania na prawy pas to zgodnie z Art.22.4. najpierw ustąpię mu PP, niezależnie skąd on się tam wziął. Nie widzę w Art.22.4. rozróżnienia na pojazdy, które właśnie wjechały spod A-7, i te które już od dłuższego czas A-7 nie miały. Ba! Nie widzę nawet nic o zwolnieniu z obowiązków wobec pojazdów wjeżdżających spod A-7.
-----
szerszon napisał(a):...czy też jedziesz z włączonym kierunkowskazem przez dwa skrzyżowania, aby na trzecim skręcić ?
Jeżeli nie zamierzam w lewo skręcić to jadę prawym pasem, więc raczej nikt mi nie wjeżdża. A nawet gdybym został zmuszony na skrzyżowaniu zmienić pas z lewego na prawy (stanowczo takie praktyki odradzam) to oczywiście z prawym kierunkowskazem. Zgodnie z Art.4. przez nikogo nie mogłoby to być pomylone z zamiarem skręcenia w prawo.
------
szerszon napisał(a):A-7 nie dotyczy pasa ruchu tylko całości skrzyżowania.
Przymknę chwilowo oko na "całość skrzyżowania" i przytaknę. Więc mam ustąpić wszystkim na skrzyżowaniu? Nie. Tylko tym, których mogę "zmusić do..." Znów o tym zapomniałeś.