Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » czwartek 20 marca 2014, 19:03
przez evo9rs » czwartek 20 marca 2014, 19:10
szerszon napisał(a):Przy pojeździe o normalnych gabarytach nie dałeś rady to teraz zmieniamy warunki ?
Dlaczego domagasz sie przepisu, który nie istnieje ponieważ zachowanie zgodnie z przepisami nie dopuszcza nawet do takiej sytuacji ?
przez Makabra » czwartek 20 marca 2014, 20:25
szerszon napisał(a): makabraI jak na tym skrzyżowaniu z wyspą centralną padną światła to spróbuj sobie jeździć dookoła wyspy bez zatrzymania się, dopóki będzie pusto na głównej to się da... Ale jak nadjadą samochody to wtedy zobaczysz różnicę między zwykłym skrzyżowaniem z wyspą (D1A7) a skrzyżowaniem o ruchu okrężnym (C12A7)
Gościu..a co ma pierwszeństwo do sygnalizacji i kierunku jazdy ???
szerszon napisał(a):A co to jest ruch okrężny ? Od razu poproszę o wypowiedź w temacie ruchu nieokrężnego![]()
szerszon napisał(a):Bzdura. Tytuł Oddziału
zmiana pasa ruchu lub kierunku jazdy..
przez LeszkoII » czwartek 20 marca 2014, 20:53
Ale po co zmieniasz tematy? Odpowiemevo9rs napisał(a):Leszko rozmawiamy o pojeździe którego wymiary uniemożliwiają skręcenie zgodnie z 22.2. W jego przypadku taki manewr jest jak najbardziej dozwolony.
Pokazałeś część skrzyżowania o ruchu okrężnym, co uznaję jako oczywistą i świadomą dezinformację.evo9rs napisał(a):Tutaj skrzyżowanie z ruchem okrężnym.
przez Makabra » czwartek 20 marca 2014, 21:07
LeszkoII napisał(a):Ja czasem włączam, np. jak wjeżdżam na mój ryneczek w Nowym Sączuwlotem vis a vis wejścia do ratusza). Natomiast opuszczenie go uznają jako zmianę kierunku jazdy w prawo.
przez szerszon » czwartek 20 marca 2014, 21:08
Nie zmieniam żadnych warunków. Twierdziłeś że to jest niezgodne z przepisami, to podałem przykład pojazdu dla którego manewr jest zgodny z przepisami.
Ale dobrze, że chociaż zgodziłeś się że dla pojazdów o normalnych wymiarach taki manewr jest niedozwolony.
przez szerszon » czwartek 20 marca 2014, 21:13
A co ma tytuł rozdziału do tego? Tytuł rozdziału to nie jest przepis
A że ustawodawca nie napisał wyraźnie drukowanymi literami, że zmiana pasa podczas zmiany kierunku może zaistnieć, to nie znaczy wcale że nie może zaistnieć.
Nie do końca. Istnienie bądź brak C-12+A-7 ma wpływać na sygnalizacje kierunku jazdy ???Nic nie ma. Odniosłem się do Twojej prośby:
przez LeszkoII » czwartek 20 marca 2014, 21:33
Źle przeczytałeś więc źle zrozumiałeś i źle wkleiłeś (manipulacjaMakabra napisał(a):LeszkoII napisał(a):Ja czasem włączam, np. jak wjeżdżam na mój ryneczek w Nowym Sączuwlotem vis a vis wejścia do ratusza). Natomiast opuszczenie go uznają jako zmianę kierunku jazdy w prawo.
Czyli jeździsz tam tak samo jak ten egzaminator z NS który opuszczając tamto rondo daje prawy kierunkowskaz przy znaku zakaz skrętu w prawo?
przez Makabra » czwartek 20 marca 2014, 22:35
LeszkoII napisał(a):Źle przeczytałeś więc źle zrozumiałeś i źle wkleiłeś (manipulacjaMakabra napisał(a):LeszkoII napisał(a):Ja czasem włączam, np. jak wjeżdżam na mój ryneczek w Nowym Sączuwlotem vis a vis wejścia do ratusza). Natomiast opuszczenie go uznają jako zmianę kierunku jazdy w prawo.
Czyli jeździsz tam tak samo jak ten egzaminator z NS który opuszczając tamto rondo daje prawy kierunkowskaz przy znaku zakaz skrętu w prawo?). "Ą" to nie "Ę". Nawias zjadłeś w powyższym zacytowaniu, smacznego
przez evo9rs » czwartek 20 marca 2014, 22:53
LeszkoII napisał(a):Pokazałeś część skrzyżowania o ruchu okrężnym, co uznaję jako oczywistą i świadomą dezinformację.
szerszon napisał(a):To nie jest tożsama sytuacja.
przez szerszon » czwartek 20 marca 2014, 23:02
Jest w 100% tożsama. Na obydwu mamy skrzyżowanie i pojazdy skręcające w prawo z lewego pasa.
przez LeszkoII » czwartek 20 marca 2014, 23:23
Pokazałeś rysunkiem wycinek SoRO w kontekście zmiany kierunku jazdy na skrzyżowaniu. Poniekąd słusznie, bo przy symetrycznie rozłożonych wlotach istotnie faktyczna zmiana kierunku jazdy tam właśnie następuje. Nie jest to jednak zmiana kierunku jazdy poza skrzyżowaniem, tylko konsekwencja zamiaru wjazdu na skrzyżowanie i związany z nim "dziedziczony" zamiar zmiany kierunku jazdy, np. na wprost (porównaj Art. 25).evo9rs napisał(a):Jaką dezinformację? I co z tego, że pokazałem część skrzyżowania o ruchu okrężnym? C-12 odwołuje art. 22.2?
Polemizujesz ze mną czy uprawiasz trening w konfrontacji z wymiarem sprawiedliwości? Podałem Ci wklejki. Słowa "dziękuję" nie usłyszałemevo9rs napisał(a):Niedopuszczalne jest naginanie przez ciebie prawa i niestosowanie tego ważnego art. w określonych sytuacjach.
przez evo9rs » czwartek 20 marca 2014, 23:30
szerszon napisał(a):Jest w 100% tożsama. Na obydwu mamy skrzyżowanie i pojazdy skręcające w prawo z lewego pasa.
1.Jak sobie rondo wyprostujesz i uznasz obwiednie za drogę jednokierunkową ..to tak.![]()
2.Bo ja tam w jednym przypadku przy fragmencie skrzyżowania nie widzę skrętu w prawo. Chyba że jest to wyjazd z ruchu okrężnego w nieokrężny. Ale nikt tu nie podał cienia definicji ..
3.I że klasyk rondo to cztery skrzyżowania ..to tak.
4. Jak w jednym przypadku posługujesz sie fragmentem skrzyżowania , a w drugim , całym..to tak.
Pokazałeś rysunkiem wycinek SoRO w kontekście zmiany kierunku jazdy na skrzyżowaniu. Poniekąd słusznie, bo przy symetrycznie rozłożonych wlotach istotnie faktyczna zmiana kierunku jazdy tam właśnie następuje. Nie jest to jednak zmiana kierunku jazdy poza skrzyżowaniem, tylko konsekwencja zamiaru wjazdu na skrzyżowanie i związany z nim "dziedziczony" zamiar zmiany kierunku jazdy, np. na wprost (porównaj Art. 25
przez LeszkoII » czwartek 20 marca 2014, 23:33
Na jezdni jednokierunkowej należy zachować szczególna ostrożność?evo9rs napisał(a):Nie. Przecięcie się dróg w tym przypadku stanowi jednokierunkowa jezdnia biegnąca dookoła wyspy.
Ale tam jest sygnalizator kierunkowy obecnie(o P-8 i F-10 nie wspominającevo9rs napisał(a):Czerwony skręca w prawo - ma to robić z prawego pasa.
przez evo9rs » czwartek 20 marca 2014, 23:39
LeszkoII napisał(a):Na jezdni jednokierunkowej należy zachować szczególna ostrożność?evo9rs napisał(a):Nie. Przecięcie się dróg w tym przypadku stanowi jednokierunkowa jezdnia biegnąca dookoła wyspy.
LeszkoII napisał(a):Ale tam jest sygnalizator kierunkowy obecnie(o P-8 i F-10 nie wspominając)evo9rs napisał(a):Czerwony skręca w prawo - ma to robić z prawego pasa.Na skrzyżowaniu - od którego rozpoczęła sie dyskusja - kierunki jazdy są zrozumiałe i kierujący dowiaduje sie o tych możliwościach na wlotach dzięki stosownemu oznakowaniu.