D18 macha łapką!
5.2.18 z 220.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » wtorek 11 marca 2014, 20:59
D18 macha łapką!
przez szymon1977 » środa 12 marca 2014, 00:42
A to PoRD je rozróżnia? Wprost przeciwnie! Oba ta przypadki wsadza do jednego worka i za pomocą znaku C-12 robi z nich jedno skrzyżowanie z ruchem okrężnym. To ty nie wiedzieć czemu wbrew PoRD skrzyżowanie z wyspą zostawiasz w spokoju, a skrzyżowanie z placem rozkładasz na mniejsze skrzyżowania. A jaka wg PoRD różnica czy ruch odbywa się wokół wyspy czy wokół placu? Bo osobiście żadnej w PoRD nie odnalazłem.szerszon napisał(a):naucz sie tylko przepisów oraz odróżniać plac od skrzyżowania..
Każda wyspa lub plac, do którego doprowadzają przejścia dla pieszych jest z pewnością właśnie dla pieszych przeznaczona. Nawet, jeżeli centralnie na środku skrzyżowania wypada. Nie wiem czemu więc dziwią takie udogodnienia dla pieszych jak chodnik, ławka czy stanowisko do grillowania (z tym ostatnim się jeszcze nie spotkałem, ale Ty chyba tak skoro pleciesz o tym w kółko).szerszon napisał(a):Tak. Z pewnościa środek skrzyzowania jest miejscem przeznaczonym dla urzędowania pieszych.
szymon1977 napisał(a):Wprawdzie PoRD tego nie zabrania ale i do tego nie zobowiązuje
Myślę, że PoRD pozwala mi zaparkować na stanowisku parkingowym nawet, jeżeli jest ono na skrzyżowaniu wymalowane. A może zabrania? A co to ma za zaznaczenie, skoro miejsca parkingowe są malowane tylko na tak dużych skrzyżowaniach, które ty i tak nazwiesz placem, rozłożysz na mniejsze skrzyżowania i w efekcie będziesz mógł ze spokojnym sumieniem pomiędzy skrzyżowaniami zaparkować. Zgadza się? Na jedno wychodzi.szerszon napisał(a):Do czego ? Do myslenia ?
przez szerszon » środa 12 marca 2014, 08:20
A to PoRD je rozróżnia?
Oba ta przypadki wsadza do jednego worka i za pomocą znaku C-12 robi z nich jedno skrzyżowanie z ruchem okrężnym.
To ty nie wiedzieć czemu wbrew PoRD skrzyżowanie z wyspą zostawiasz w spokoju, a skrzyżowanie z placem rozkładasz na mniejsze skrzyżowania. A jaka wg PoRD różnica czy ruch odbywa się wokół wyspy czy wokół placu? Bo osobiście żadnej w PoRD nie odnalazłem.
Każda wyspa lub plac, do którego doprowadzają przejścia dla pieszych jest z pewnością właśnie dla pieszych przeznaczona. Nawet, jeżeli centralnie na środku skrzyżowania wypada.
A co to ma za zaznaczenie, skoro miejsca parkingowe są malowane tylko na tak dużych skrzyżowaniach, które ty i tak nazwiesz placem, rozłożysz na mniejsze skrzyżowania i w efekcie będziesz mógł ze spokojnym sumieniem pomiędzy skrzyżowaniami zaparkować. Zgadza się? Na jedno wychodzi.
przez szymon1977 » środa 12 marca 2014, 10:06
To czy ja potrafię rozróżnić czy nie jest bez znaczenia. Istotne, że choć PoRD ich nie rozróżnia znakując w jeden i ten sam sposób i nie określając żadnych specjalnych wytycznych dla kierujących Ty tworzysz odmienne "zasady" poruszania się na nich. Ba! Rozróżniasz je tak mocno, że to co Ustawodawca nazywa jednym skrzyżowaniem Ty twierdzisz, że nie jest jednym skrzyżowaniem i dzielisz na małe skrzyżowania. Masz tupet, żeby coś takiego głosić na forum prawu poświęconym!szerszon napisał(a):...nie potrafisz odróżnić to i takie same ci się wydają.
przez szerszon » środa 12 marca 2014, 10:35
To czy ja potrafię rozróżnić czy nie jest bez znaczenia.
. Istotne, że choć PoRD ich nie rozróżnia znakując w jeden i ten sam sposób i nie określając żadnych specjalnych wytycznych dla kierujących Ty tworzysz odmienne "zasady" poruszania się na nich
że to co Ustawodawca nazywa jednym skrzyżowaniem Ty twierdzisz, że nie jest jednym skrzyżowaniem
Masz tupet, żeby coś takiego głosić na forum prawu poświęconym!
Czyli w skrócie to nadal usiłujesz mi wcisnąć, że przykładowe skrzyżowanie przedstawione w "220" na Rys.8.4.1. jest błędnie oznakowanym placem składającym się z czterech skrzyżowań.
że przykładowe skrzyżowanie przedstawione w "220" na Rys.8.4.1. jest błędnie oznakowanym placem składającym się z czterech skrzyżowań.
Zakaz wyznaczenia PDP na wyspę jeżeli jest to wyspa centralna na skrzyżowaniu z ruchem okrężnym także już kiedyś odnalazłeś
Takie cuda to możesz swojemu przestraszonemu kursantowi wciskać.
...powinienem pozostawiać twoje posty...ale jeszcze mi sie chceBez komentarza.
przez maryann » środa 12 marca 2014, 10:44
36.1 odróżnia skrzyżowanie, które jest "wokół wyspy lub placu", natomiast nie odróżnia wyspy od placu. Nie ma więc podstaw dowolną formę infrastrukturalną przypominającą powyższe otoczyć jezdniami/jezdnią, podłączyć drogi/drogę i nazwać skrzyżowaniem przy pomocy C12.szymon1977 napisał(a):za pomocą znaku C-12 robi z nich jedno skrzyżowanie z ruchem okrężnym. To ty nie wiedzieć czemu wbrew PoRD skrzyżowanie z wyspą zostawiasz w spokoju, a skrzyżowanie z placem rozkładasz na mniejsze skrzyżowania.
przez dylek » środa 12 marca 2014, 10:58
przez maryann » środa 12 marca 2014, 11:03
przez dylek » środa 12 marca 2014, 11:17
maryann napisał(a):Na jednym jest więcej drzew, na drugim znaków... -ciepło, ciepło?
przez szymon1977 » środa 12 marca 2014, 12:31
Ale co mam ze zrozumieniem czytać? Przekręconą przez Ciebie treść "170"? W oryginale brzmi to tak:szerszon napisał(a):Uprasza się o czytanie ze zrozumieniem
Skoro przekręcasz treść "170" nie dziwię się, że wyszło ci skrzyżowanie lub plac. A w "170" chodzi o skrzyżowanie, na którym ruch odbywa się dookoła wyspy lub ruch odbywa się dookoła placu.170 napisał(a):...na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
Następny artysta! Nie skrzyżowanie jest wokół wyspy lub placu, a ruch na skrzyżowaniu odbywa się dookoła wyspy lub dookoła placu. Widać ustawodawcy nie robi to żadnej różnicy, skoro tak przed jednym jak i drugim stawia C-12 i żadnych specjalnych "zasad" dla nich nie tworzy.maryann napisał(a):...odróżnia skrzyżowanie, które jest "wokół wyspy lub placu", natomiast nie odróżnia wyspy od placu
O tcyh skrzyżowaniach, które podlinkowałeś rzeczywiście dyskutować nie ma sensu. Dlaczego nie przedstawiłeś przykładowego skrzyżowania, z którym masz problem, a mianowiciedylek napisał(a):...więc jaki sens dyskutować ?
przez maryann » środa 12 marca 2014, 12:38
Nie jest wokół placu? To gdzie? Na placu, na całym?- albo jeszcze na wyspie?szymon1977 napisał(a):Nie skrzyżowanie jest wokół wyspy lub placu,
Ty nie masz sensu!dylek napisał(a):Dwa miejsca...)Myślę, że dopóki panowie nie znajdą więcej różnic miedzy tymi miejscami to dyskusja nie ma większego sensu...
przez szymon1977 » środa 12 marca 2014, 13:12
Ruch odbywa się na skrzyżowaniu dookoła placu. Więc plac jest tylko częścią skrzyżowania. Więc całe skrzyżowanie nie może być placem. A zresztą co to za różnica? Stoi C-12 więc jest to jedno skrzyżowanie z ruchem okrężnym. A nie zespół skrzyżowań przy placu, dookoła którego ruch się odbywa. Cuda Wam z treści PoRD wychodzą i tyle.maryann napisał(a):Nie jest wokół placu? To gdzie? Na placu, na całym?- albo jeszcze na wyspie?
przez maryann » środa 12 marca 2014, 13:26
Moim zdanie to sprzeczne stwierdzenia- bo skrzyżowanie może być na placu, może być częścią powierzchni jakiegoś placu.szymon1977 napisał(a):plac jest częścią skrzyżowania. Więc całe skrzyżowanie nie może być placem.
przez Lesniewski » środa 12 marca 2014, 13:31
przez szymon1977 » środa 12 marca 2014, 13:36