Rondo - lewy kierunkowskaz przy zawracaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo - lewy kierunkowskaz przy zawracaniu

Postprzez szerszon » wtorek 11 marca 2014, 20:59

Nie. Nie takie.
D18 macha łapką!

5.2.18 z 220.
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 12 marca 2014, 00:42

szerszon napisał(a):naucz sie tylko przepisów oraz odróżniać plac od skrzyżowania..
A to PoRD je rozróżnia? Wprost przeciwnie! Oba ta przypadki wsadza do jednego worka i za pomocą znaku C-12 robi z nich jedno skrzyżowanie z ruchem okrężnym. To ty nie wiedzieć czemu wbrew PoRD skrzyżowanie z wyspą zostawiasz w spokoju, a skrzyżowanie z placem rozkładasz na mniejsze skrzyżowania. A jaka wg PoRD różnica czy ruch odbywa się wokół wyspy czy wokół placu? Bo osobiście żadnej w PoRD nie odnalazłem.
-----
szerszon napisał(a):Tak. Z pewnościa środek skrzyzowania jest miejscem przeznaczonym dla urzędowania pieszych.
Każda wyspa lub plac, do którego doprowadzają przejścia dla pieszych jest z pewnością właśnie dla pieszych przeznaczona. Nawet, jeżeli centralnie na środku skrzyżowania wypada. Nie wiem czemu więc dziwią takie udogodnienia dla pieszych jak chodnik, ławka czy stanowisko do grillowania (z tym ostatnim się jeszcze nie spotkałem, ale Ty chyba tak skoro pleciesz o tym w kółko).
-----
szymon1977 napisał(a):Wprawdzie PoRD tego nie zabrania ale i do tego nie zobowiązuje
szerszon napisał(a):Do czego ? Do myslenia ?
Myślę, że PoRD pozwala mi zaparkować na stanowisku parkingowym nawet, jeżeli jest ono na skrzyżowaniu wymalowane. A może zabrania? A co to ma za zaznaczenie, skoro miejsca parkingowe są malowane tylko na tak dużych skrzyżowaniach, które ty i tak nazwiesz placem, rozłożysz na mniejsze skrzyżowania i w efekcie będziesz mógł ze spokojnym sumieniem pomiędzy skrzyżowaniami zaparkować. Zgadza się? Na jedno wychodzi.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 12 marca 2014, 08:20

A to PoRD je rozróżnia?

Paragraf 36.1 stanowi dla ciebie aż tak duży problem ?
Nie jesteś w stanie odróżnić infrastruktury lub organizacji ruchu ?

Oba ta przypadki wsadza do jednego worka i za pomocą znaku C-12 robi z nich jedno skrzyżowanie z ruchem okrężnym.

j.w nie potrafisz odróżnić to i takie same ci sie wydają :eek2:

To ty nie wiedzieć czemu wbrew PoRD skrzyżowanie z wyspą zostawiasz w spokoju, a skrzyżowanie z placem rozkładasz na mniejsze skrzyżowania. A jaka wg PoRD różnica czy ruch odbywa się wokół wyspy czy wokół placu? Bo osobiście żadnej w PoRD nie odnalazłem.

Jak zrozumiesz dwa powyższe akapity to sie dowiesz czemu :wink:
I nie jestem zaskoczony, ze nie widzisz róznicy...Plac Grunwaldzki w Szczecinie nazwać skrzyżowaniem o ruchu okrężnym to trzeba mieć naprawdę bujna wyobraźnię.
A na plac już pasuje..i chyba to jest powodem, że takie dziwolągi oznaczają C-12.

Każda wyspa lub plac, do którego doprowadzają przejścia dla pieszych jest z pewnością właśnie dla pieszych przeznaczona. Nawet, jeżeli centralnie na środku skrzyżowania wypada.

I tu jest problem, czy jest to skrzyżowanie..uzasadnienie -powyżej.

A co to ma za zaznaczenie, skoro miejsca parkingowe są malowane tylko na tak dużych skrzyżowaniach, które ty i tak nazwiesz placem, rozłożysz na mniejsze skrzyżowania i w efekcie będziesz mógł ze spokojnym sumieniem pomiędzy skrzyżowaniami zaparkować. Zgadza się? Na jedno wychodzi.

Od dłuższego czasu, jak tu czytam zwolenników prostowaczy rond, nie ma znaczenia :lol:
Już wiem dlaczego.
I tak jestem pod wrażeniem... :spoko:
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 12 marca 2014, 10:06

szerszon napisał(a):...nie potrafisz odróżnić to i takie same ci się wydają.
To czy ja potrafię rozróżnić czy nie jest bez znaczenia. Istotne, że choć PoRD ich nie rozróżnia znakując w jeden i ten sam sposób i nie określając żadnych specjalnych wytycznych dla kierujących Ty tworzysz odmienne "zasady" poruszania się na nich. Ba! Rozróżniasz je tak mocno, że to co Ustawodawca nazywa jednym skrzyżowaniem Ty twierdzisz, że nie jest jednym skrzyżowaniem i dzielisz na małe skrzyżowania. Masz tupet, żeby coś takiego głosić na forum prawu poświęconym!

Czyli w skrócie to nadal usiłujesz mi wcisnąć, że przykładowe skrzyżowanie przedstawione w "220" na Rys.8.4.1. jest błędnie oznakowanym placem składającym się z czterech skrzyżowań. Zakaz wyznaczenia PDP na wyspę jeżeli jest to wyspa centralna na skrzyżowaniu z ruchem okrężnym także już kiedyś odnalazłeś. Bez komentarza. Takie cuda to możesz swojemu przestraszonemu kursantowi wciskać.

A swoją drogą, dlaczego całe skrzyżowanie oznakowane C-12 nazywasz placem i dzielisz na mniejsze skrzyżowania, skoro z treści § 36.1 wynika, że plac jest tylko częścią skrzyżowania, dookoła której ruch się na tym skrzyżowaniu odbywa? Proszę o odpowiedź na przykładzie "220", Rys.8.4.1. wraz z uzasadnieniem.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 12 marca 2014, 10:35

To czy ja potrafię rozróżnić czy nie jest bez znaczenia.

Ma to takie znaczenie, ze później wypisujesz bardzo oryginalne teorie, które maja niewiele wspólnego z rzeczywistością.

. Istotne, że choć PoRD ich nie rozróżnia znakując w jeden i ten sam sposób i nie określając żadnych specjalnych wytycznych dla kierujących Ty tworzysz odmienne "zasady" poruszania się na nich

Jeszcze raz polecam paragraf 36.1 gdyby nie rozrózniał to nie pisaliby o skrzyżowaniu lub placu.
Nie wiem , ile razy trzeba ci to napisać, abys przyjął to do wiadomości.
Co z tego ,ze jest ten sam znak ?

że to co Ustawodawca nazywa jednym skrzyżowaniem Ty twierdzisz, że nie jest jednym skrzyżowaniem

Uprasza się o czytanie ze zrozumieniem
"C-12 oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa sie dookoła wyspy lub na placu w kierunku wskazanym na znaku"
Spójnik rozłączny "lub" chyba coś oznacza.
Jeśli tego nie jesteś w stanie pojąć ..trudno.

Masz tupet, żeby coś takiego głosić na forum prawu poświęconym!

Ano mam. :D I jeszcze większy, ze wytykam twoje nonsensy i brak zrozumienia.
Wybacz mi, przepraszam bardzo.
Może kiedyś osiągnę sukces dydaktyczny i dam radę nauczyć ciebie co to znaczy "lub" :D

Czyli w skrócie to nadal usiłujesz mi wcisnąć, że przykładowe skrzyżowanie przedstawione w "220" na Rys.8.4.1. jest błędnie oznakowanym placem składającym się z czterech skrzyżowań.

Nie podejmuję sie tłumaczenia ci czegokolwiek, póki nie wykażesz się znajomościa uzywania spójników i czytania ze zrozumieniem.
Poprzestańmy na razie na Paragrafie 36.1..nie za szybko. :D

że przykładowe skrzyżowanie przedstawione w "220" na Rys.8.4.1. jest błędnie oznakowanym placem składającym się z czterech skrzyżowań.

Przecież jest napisane SKRZYŻOWANIE, a nie plac...część pierwsza paragrafu 36.1 do spójnika "lub"
Zakaz wyznaczenia PDP na wyspę jeżeli jest to wyspa centralna na skrzyżowaniu z ruchem okrężnym także już kiedyś odnalazłeś

Nie musi byc zakazu..wystarczy,że nie wyznacza sie przejść przez powierzchnie skrzyzowania..trzeba ci widocznie napisać, ze oprócz niewyznaczania jednocześnie sie zabrania. Inaczej nie przyjmiesz do wiadomości.
Takie cuda to możesz swojemu przestraszonemu kursantowi wciskać.

I wiesz..zdecydowanie szybciej od ciebie łapią o co chodzi..ty ze trzy lata nie możesz zrozumieć, a kursanci dają radę w dwa miesiące.

Bez komentarza.
...powinienem pozostawiać twoje posty...ale jeszcze mi sie chce :D
szerszon

Postprzez maryann » środa 12 marca 2014, 10:44

szymon1977 napisał(a):za pomocą znaku C-12 robi z nich jedno skrzyżowanie z ruchem okrężnym. To ty nie wiedzieć czemu wbrew PoRD skrzyżowanie z wyspą zostawiasz w spokoju, a skrzyżowanie z placem rozkładasz na mniejsze skrzyżowania.
36.1 odróżnia skrzyżowanie, które jest "wokół wyspy lub placu", natomiast nie odróżnia wyspy od placu. Nie ma więc podstaw dowolną formę infrastrukturalną przypominającą powyższe otoczyć jezdniami/jezdnią, podłączyć drogi/drogę i nazwać skrzyżowaniem przy pomocy C12.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez dylek » środa 12 marca 2014, 10:58

Dwa miejsca :
https://www.google.pl/maps/@52.540995,13.204201,3a,37.5y,253.51h,80.65t/data=!3m4!1e1!3m2!1s6MHcGcceIP4n30J7eWAUYQ!2e0
https://www.google.pl/maps/@52.234309,21.126337,3a,37.5y,159.48h,81.46t/data=!3m4!1e1!3m2!1svsWdLelofQvkMfbd1wj3QA!2e0
Myślę, że dopóki panowie nie znajdą więcej różnic miedzy tymi miejscami poza tą, że jedno jest nad Szprewą, a drugie nad Wisłą.... to dyskusja nie ma większego sensu...
Póki co oba miejsca chcecie traktować tak samo...więc jaki sens dyskutować ?
Szukajcie różnic, bo miejsca choć podobne, to jednak inne... :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » środa 12 marca 2014, 11:03

Na jednym jest więcej drzew, na drugim znaków... -ciepło, ciepło?
maryann

Postprzez dylek » środa 12 marca 2014, 11:17

maryann napisał(a):Na jednym jest więcej drzew, na drugim znaków... -ciepło, ciepło?

Nawet bardzo ciepło..... Dokładnie tego typu odpowiedzi się spodziewałem....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » środa 12 marca 2014, 12:31

szerszon napisał(a):Uprasza się o czytanie ze zrozumieniem
Ale co mam ze zrozumieniem czytać? Przekręconą przez Ciebie treść "170"? W oryginale brzmi to tak:
170 napisał(a):...na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
Skoro przekręcasz treść "170" nie dziwię się, że wyszło ci skrzyżowanie lub plac. A w "170" chodzi o skrzyżowanie, na którym ruch odbywa się dookoła wyspy lub ruch odbywa się dookoła placu.
maryann napisał(a):...odróżnia skrzyżowanie, które jest "wokół wyspy lub placu", natomiast nie odróżnia wyspy od placu
Następny artysta! Nie skrzyżowanie jest wokół wyspy lub placu, a ruch na skrzyżowaniu odbywa się dookoła wyspy lub dookoła placu. Widać ustawodawcy nie robi to żadnej różnicy, skoro tak przed jednym jak i drugim stawia C-12 i żadnych specjalnych "zasad" dla nich nie tworzy.

Ogarnijcie się chłopaki! W PoRD nie ma czegoś takiego jak plac z ruchem okrężnym oznakowany C-12. Jest skrzyżowanie z ruchem okrężnym, na którym ruch odbywa się dookoła wyspy lub ruch odbywa się dookoła placu.
-----
dylek napisał(a):...więc jaki sens dyskutować ?
O tcyh skrzyżowaniach, które podlinkowałeś rzeczywiście dyskutować nie ma sensu. Dlaczego nie przedstawiłeś przykładowego skrzyżowania, z którym masz problem, a mianowicie
klasycznego ronda pierścieniowego, hę?
szymon1977

Postprzez maryann » środa 12 marca 2014, 12:38

szymon1977 napisał(a):Nie skrzyżowanie jest wokół wyspy lub placu,
Nie jest wokół placu? To gdzie? Na placu, na całym?- albo jeszcze na wyspie?
dylek napisał(a):Dwa miejsca :(...)Myślę, że dopóki panowie nie znajdą więcej różnic miedzy tymi miejscami to dyskusja nie ma większego sensu...
Ty nie masz sensu!
maryann

Postprzez szymon1977 » środa 12 marca 2014, 13:12

maryann napisał(a):Nie jest wokół placu? To gdzie? Na placu, na całym?- albo jeszcze na wyspie?
Ruch odbywa się na skrzyżowaniu dookoła placu. Więc plac jest tylko częścią skrzyżowania. Więc całe skrzyżowanie nie może być placem. A zresztą co to za różnica? Stoi C-12 więc jest to jedno skrzyżowanie z ruchem okrężnym. A nie zespół skrzyżowań przy placu, dookoła którego ruch się odbywa. Cuda Wam z treści PoRD wychodzą i tyle.
szymon1977

Postprzez maryann » środa 12 marca 2014, 13:26

Już Ci się myli, kto jest kim...
szymon1977 napisał(a):plac jest częścią skrzyżowania. Więc całe skrzyżowanie nie może być placem.
Moim zdanie to sprzeczne stwierdzenia- bo skrzyżowanie może być na placu, może być częścią powierzchni jakiegoś placu.
Ale weźmy taki rynek krakowski- skoro Adaś jest częścią skrzyzowania, to jaką rolę on pełni? Albo bratki na rondzie w Ostrołęce?
maryann

Postprzez Lesniewski » środa 12 marca 2014, 13:31

Witam
Tematem oznakowania i problemów na rondach zajmuję się już kilka lat. Jets to temat Neveer Ending Story.
Wchodza nowe roczniki i od lat maja ten sam problem. W róznych szkołach, w róznych WORDach, w róznych miejscach w Polsce policja i zarządcy dróg różnie podchpdzą do sporawy. Myslę ,że w Polsce ten temat nalezy do grupy NIEROZWIAZYWALNYCH.
Na popdstawie dobrych praktyk z Europy i nie tylkko opracowałem takie dobre praktyki dla przyszłych kierowców w Polsce.
Przedstawiłem na youtubie. Ogladalność jest.
Uważam, że należy uprościć pojmowanie przepisów na drodze, przeciez kandydaci a szczególnie kierowcy to nie prawnicy. (kiedys dyrektoe MORD w Krakowie oznajmił mi, że organizację ruchu na rondach powinni zając się PRAWNICY !!!!!

Od kilku lat promuję GRATIS dobre praktyki jazdy po rondach;
http://www.youtube.com/watch?v=QNthF0BCOh4

Oraz na portalu:
http://jakzdacegzaminnaprawojazdy.pl/ja ... ndach.html

Przed dalszą dyskusją proszę o chwilę zastanowienia - refleksji, do czego prowadzą odwieczne dyskusje.
pozdrawiam
Lesniewski

Postprzez szymon1977 » środa 12 marca 2014, 13:36

Potocznie możesz sobie cały rynek w Krakowie placem nazwać. Albo nawet rynek wraz z dochodzącymi do niego uliczkami. Ale zgodnie z treścią PoRD w interesującym nas fragmencie dotyczącym treści znaku C-12 placem jest tylko ta część na środku skrzyżowania, wokół której się jeździ.

A jaką rolę na skrzyżowaniu pełni Adaś? Z pewnością nie jest ani częścią skrzyżowania przeznaczoną do jeżdżenia, ani do parkowania. Znakiem drogowym także nie jest. Więc z punktu widzenia kierującego żadną. Trzeba by pieszych zapytać.

A czym się różni wg. Ustawodawcy plac na środku skrzyżowania od wyspy? Być może właśnie tym, że na plac mogą chodzić piesi, mogą stać budynki, mogą być wyznaczone miejsca parkingowe... grillować pewnie także można. Bo kwiatki i Adaś to chyba nawet na wyspie stać mogą.
-----
Leśniewski: Twoje "zasady" są jak najbardziej ok. Problem w tym, że połowie "środowiska" jakieś powodujące zamieszanie i wręcz niebezpieczeństwo bzdury z PoRD wychodzą. A moim skromnym zdaniem i zdaniem np. dyrektora krakowskiego MORD właśnie coś takiego z PoRD wynika. Nie piszę, że dokładnie to bo tylko na szybko na rysunki zerknąłem.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze