Rondo - lewy kierunkowskaz przy zawracaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo - lewy kierunkowskaz przy zawracaniu

Postprzez szerszon » piątek 07 marca 2014, 11:31

aaltonen napisał(a):Ale to powiedział Leszko. Przecież jadą na wprost... :lol: :lol: :lol:

niiii... ja w temacie ronda i pojazdów jadących po obwiedni przejeżdżających przez skrzyzowanie w przeciwnych kierunkach.
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 08 marca 2014, 00:24

szerszon napisał(a):Tyż..pciecież po minięciu C-12+A-7 juz byłem łaskaw ustapić pierwszeństwa i zdążyć sie znaleźć po właściwej stronie mocy..tj...wyspy.. :)
O jednym jak zwykle zapomniałeś, a mianowicie o kierunku w jakim ruch odbywa się na skrzyżowaniu. A nakazano Ci będąc na skrzyżowaniu poruszać się właśnie w takim kierunku, w jakim ruch na tym skrzyżowaniu się odbywa. Więc dopóki ze skrzyżowania nie zjeżdżasz jeździsz tak, jak strzałeczki na znaku C-12 pokazują.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 08 marca 2014, 01:06

O jednym jak zwykle zapomniałeś,

Zmartwię ciebie..ostatnio lecytyne popijam szklankami i pamięć mi sie wyostrzyła..jak swego czasu były premier powiedział.."tera bede jak brzytwa"

a mianowicie o kierunku w jakim ruch odbywa się na skrzyżowaniu.

ruchu czy jazdy ? :wink:

A nakazano Ci będąc na skrzyżowaniu poruszać się właśnie w takim kierunku, w jakim ruch na tym skrzyżowaniu się odbywa.

Ja lecytynę, a ty co ?
tez chcę widzieć to czego nie ma..ten nakaz mnie pasjonuje

Więc dopóki ze skrzyżowania nie zjeżdżasz jeździsz tak, jak strzałeczki na znaku C-12 pokazują.

A spróbuj no tylko zjechać... jak śmiesz nie stosować sie do nakazu co strzałeczki pokazują.
Masz napisane w paragrafie 35.2..
obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy
Reasumując
1. masz nakaz wyrażony strzałeczkami
2. Zjazd z ronda to podobno zmiana kierunku jazdy...a ty masz się stosować do strzałeczek..nakaz to nakaz i nie ma przebacz.Poginamy w kóleczko.
Tylko jest jeden mały problem :wink:
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 08 marca 2014, 08:18

szymon1977 napisał(a):O jednym jak zwykle zapomniałeś, a mianowicie o kierunku w jakim ruch odbywa się na skrzyżowaniu. A nakazano Ci będąc na skrzyżowaniu poruszać się właśnie w takim kierunku, w jakim ruch na tym skrzyżowaniu się odbywa.

A nie czasem tak?
...a mianowicie o wskazanym na znaku kierunku względem wyspy, wokół której ruch odbywa się na skrzyżowaniu.

W zasadzie nie czepiam się słówek, tylko ich znaczeń. Zgodnie z Twoim zdaniem, to w par. 36.1. występują dwa kierunki:
A.) dookoła wyspy
B.) wskazany na znaku

Dla mnie to jasne, że kierunek B jest określeniem(doprecyzowaniem) kierunku A. Coś w stylu "szybko hamując" vs "wolno hamując" oraz "szybko przyspieszając" vs "wolno przyspieszając"

Wracając do przepisów - żaden kierunek (lub "kierunek")z nich nie stanowi kierunku jazdy.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez aaltonen » sobota 08 marca 2014, 10:03

szymon1977 napisał(a): O jednym jak zwykle zapomniałeś, a mianowicie o kierunku w jakim ruch odbywa się na skrzyżowaniu.
Tutaj zgoda.
szymon1977 napisał(a):A nakazano Ci będąc na skrzyżowaniu poruszać się właśnie w takim kierunku, w jakim ruch na tym skrzyżowaniu się odbywa.

Szymon, myśl co piszesz!
Nie "będąc na skrzyżowaniu" tylko wjeżdżając na skrzyżowanie.
Nakaz wypełniasz przy wjeżdżaniu na skrzyżowanie o ruchu okreżnym.

Przecież sam tak ładnie napisałeś:
A pojazd mijający C-12 ma inny kierunek jazdy niż kierunek w jakim ruch za znakiem C-12 się odbywa. A więc... Tak jest! Znak C-12 nakazuje obrać właśnie taki kierunek jazdy jak właśnie na znaku C-12 pokazano.

Oczywiście wiesz też, że ruch na skrzyżowaniu odbywa sie w jednym kierunku przeciwnym do ruchu wsk zeg, i nie wolno ci zawrócić. ( zacząć jechać zgodnie z rwz).
aaltonen

Postprzez szymon1977 » sobota 08 marca 2014, 10:48

szymon1977 napisał(a):Szymon, myśl co piszesz.
Nie "będąc na skrzyżowaniu" tylko wjeżdżając na skrzyżowanie.
Myślę aaltonen, więc postaram się sprecyzować. Poprzednio nie wyraziłem się chyba zbyt jasno.

Na skrzyżowaniu RUCH ODBYWA się tak, jak to pokazano na znaku. Więc BĘDĄC NA na skrzyżowaniu mogę jechać się tylko tak jak pokazano to strzałkami na znaku (czyli od momentu wjechania na skrzyżowanie do momentu z niego zjechania). Natomiast do tego, co ja robię WJEŻDŻAJĄC na skrzyżowanie strzałeczki na znaku w żaden sposób się nie odnoszą (co robię zjeżdżając - tym bardziej). A WJEŻDŻAJĄC na skrzyżowanie "dostosowuję" tylko KIERUNEK SWOJEJ JAZDY DO KIERUNKU W JAKIM RUCH SIĘ ODBYWA na skrzyżowaniu. Faktycznie wypełniam nakaz wyrażony znakiem C-12 dopiero JADĄC na skrzyżowaniu. Ale ponieważ mogę z tego skrzyżowania zjechać kiedy tylko chcę, to strzałeczkami nie pokazano mi bezpośrednio na znaku kierunku w jakim nakazano mi jechać będąc na skrzyżowaniu, tylko kierunek w jakim a na skrzyżowaniu się ruch odbywa, aby BĘDĄC na skrzyżowaniu do tego kierunku się "dostosował".
-----
LeszkoII napisał(a):W zasadzie nie czepiam się słówek, tylko ich znaczeń. Zgodnie z Twoim zdaniem, to w par. 36.1. występują dwa kierunki:A.) dookoła wyspyB.) wskazany na znaku
Weź sie człowieku ogarnij. Zarówno moim zdaniem treścią znaku jest to, co zapisano w "170", czyli: "na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku".

Dwa pytania:
1. W jakim kierunku ruch odbywa się na skrzyżowaniu? W kierunku wskazanym na znaku, czyli po okręgu przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (nie do końca wiem jak słowami opisać to, co na znaku pokazano a słownie nie opisano, mam nadzieję że z grubsza pasuje).
2. Dookoła czego ruch odbywa się na skrzyżowaniu? Dookoła wyspy lub placu.

Nie ma czegoś takiego jak kierunek ruchu dookoła wyspy. Określenie "dookoła wyspy" jest tylko pewnym określeniem usytuowania w przestrzeni tego ruchu odbywającego się w kierunku wskazanym na znaku

W swoim poprzednim poście ani nie przyczepiłeś się sówek, ani ich znaczeń tylko gdzieś się okrutnie zamotałeś. Nie chcę mi się, ani nawet nie mam na to czasu aby zastanawiać się i tłumaczyć Ci gdzie. Więc pozwól, że dalej wnikać w tajemnice Twoich przemyśleń nie będę.
Ostatnio zmieniony niedziela 09 marca 2014, 01:57 przez szymon1977, łącznie zmieniany 2 razy
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez aaltonen » sobota 08 marca 2014, 11:35

szymon1977 napisał(a): Nie ma czegoś takiego jak kierunek ruchu dookoła wyspy.

Oczywiście.
W ruchu okrężnym, mamy kierunek przeciwny do ruchu wsk zeg, a nie dookoła wyspy.

szymon1977 napisał(a):Określenie "dookoła wyspy" jest tylko pewnym określeniem usytuowania tego ruchu odbywającego się w kierunku dookoła, aby komuś nie przyszło do głowy np. kręcić kółek przed wyspą.

W poprzednim zdaniu napisałeś, że nie ma czegoś takiego jak kierunek dookoła.... a tutaj piszesz o ruchu odbywającym się w" kierunku dookoła". :ups: No i jak ja mam cię zrozumieć?
aaltonen

Postprzez dylek » sobota 08 marca 2014, 22:09

Przemyślałem filozofiję znafcuff - znak C-12 wyklucza prawy zjazdowy.
Jeden jedyny - wskazany na znaku kierunek jazdy obowiązujący na skrzyżowaniu....właczenie prawego zjazdowego i zmienienie sobie samowolne tego kierunku jest pogwałceniem doktryny o jednym kierunku na C-12...to wprowadzenie drugiego kierunku tam, gdzie obowiązuje jeden.
Amen.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » niedziela 09 marca 2014, 01:53

aaltonen napisał(a):W poprzednim zdaniu napisałeś, że nie ma czegoś takiego jak kierunek dookoła.... a tutaj piszesz o ruchu odbywającym się w" kierunku dookoła". No i jak ja mam cię zrozumieć?
Za szybko pisałem i się walnąłem. Powinno być mniej więcej coś takiego:

Nie ma czegoś takiego jak kierunek ruchu dookoła wyspy. Określenie "dookoła wyspy" jest tylko pewnym określeniem usytuowania w przestrzeni tego ruchu odbywającego się w kierunku wskazanym na znaku, aby komuś nie przyszło do głowy np. kręcić kółek przed wyspą.

Bo ruch w kierunku wskazanym na znaku teoretycznie to mógłby się przecież odbywać przed wyspą, niekoniecznie musi dookoła tej wyspy.
szymon1977

Postprzez aaltonen » niedziela 09 marca 2014, 09:58

Dlatego napisałem: Szymon, myśl co piszesz!
szymon1977 napisał(a): Nie ma czegoś takiego jak kierunek ruchu dookoła wyspy. Określenie "dookoła wyspy" jest tylko pewnym określeniem usytuowania w przestrzeni tego ruchu odbywającego się w kierunku wskazanym na znaku, aby komuś nie przyszło do głowy np. kręcić kółek przed wyspą.
I dlatego mówimy o ruchu okrężnym dookoła wyspy o kierunku przeciwnym do rwz.
szymon1977 napisał(a):Bo ruch w kierunku wskazanym na znaku teoretycznie to mógłby się przecież odbywać przed wyspą, niekoniecznie musi dookoła tej wyspy.
I dlatego w 36 znalazła się fraza: dookoła wyspy.

A WJEŻDŻAJĄC na skrzyżowanie "dostosowuję" tylko KIERUNEK SWOJEJ JAZDY DO KIERUNKU W JAKIM RUCH SIĘ ODBYWA na skrzyżowaniu.
I tym samym wypełniasz nakaz jazdy w określonym kierunku- w tym przypadku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Obrazek

Faktycznie wypełniam nakaz wyrażony znakiem C-12 dopiero JADĄC na skrzyżowaniu

Nie Szymon. Nakaz wypełniłeś przy wjeżdżaniu na skrzyżowanie. Jadąc po skrzyżowaniu poruszasz się zgodnie z kierunkiem obranym(nakazanym) przy wjeżdżaniu na skrzyżowanie. Nikt ci nie nakazuje tak jechać w nieskończoność, (możesz zjechać ze skrzyżowania i zmienić kierunek jazdy) ale też wiesz, że nie możesz zawrócić i zacząć jechać w kierunku zgodnym z rwz.

Analogiczna sytuacja jest na jezdni jednokierunkowej. Mimo, że zostałeś poinformowany, że twój kierunek jazdy jest jedynym prawidłowym na tej drodze, to nie masz nakazu jazdy w tym kierunku (nie ma znaków C-5) i dlatego możesz zjechać z tej drogi w każdym momencie.
aaltonen

Postprzez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 10:14

Nakaz wypełniłeś przy wjeżdżaniu na skrzyżowanie.

Czy w takim układzie nie można było zastosować C-2 ?
szerszon

Postprzez aaltonen » niedziela 09 marca 2014, 10:18

szerszon napisał(a):
Nakaz wypełniłeś przy wjeżdżaniu na skrzyżowanie.

Czy w takim układzie nie można było zastosować C-2 ?

A czy C-2 odpowiada temu kierunkowi jazdy?
Obrazek
C-2 mógłbyś zastosować, gdyby nie było ruchu okrężnego.
aaltonen

Postprzez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 10:20

A jest to nakazany kierunek jazdy ?
Pisałeś o kierunku ruchu, teraz przerzuciłeś sie na kierunek jazdy przy C-12
szerszon

Postprzez aaltonen » niedziela 09 marca 2014, 10:25

Skoro znak, każe mi jechać w tym kierunku, to nie jest nakazany kierunek jazdy?
Obrazek
aaltonen

Postprzez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 10:28

Gdyby był to nakazany kierunek jazdy to nie tworzyliby oddzielnego paragrafu dla tego znaku tylko wrzucili wszystko do jednego wora od C-1 do C-11. Równie dobrze mozna sie obejść bez C-12 i sytuacje na rondzie rozwiązać za pomocą innych znaków. Wtedy koncepcja szkoły krakowskiej byłaby jak najbardziej słuszna.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze