aaltonen napisał(a):Ale to powiedział Leszko. Przecież jadą na wprost...![]()
![]()
niiii... ja w temacie ronda i pojazdów jadących po obwiedni przejeżdżających przez skrzyzowanie w przeciwnych kierunkach.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » piątek 07 marca 2014, 11:31
aaltonen napisał(a):Ale to powiedział Leszko. Przecież jadą na wprost...![]()
![]()
przez szymon1977 » sobota 08 marca 2014, 00:24
O jednym jak zwykle zapomniałeś, a mianowicie o kierunku w jakim ruch odbywa się na skrzyżowaniu. A nakazano Ci będąc na skrzyżowaniu poruszać się właśnie w takim kierunku, w jakim ruch na tym skrzyżowaniu się odbywa. Więc dopóki ze skrzyżowania nie zjeżdżasz jeździsz tak, jak strzałeczki na znaku C-12 pokazują.szerszon napisał(a):Tyż..pciecież po minięciu C-12+A-7 juz byłem łaskaw ustapić pierwszeństwa i zdążyć sie znaleźć po właściwej stronie mocy..tj...wyspy..
przez szerszon » sobota 08 marca 2014, 01:06
O jednym jak zwykle zapomniałeś,
a mianowicie o kierunku w jakim ruch odbywa się na skrzyżowaniu.
A nakazano Ci będąc na skrzyżowaniu poruszać się właśnie w takim kierunku, w jakim ruch na tym skrzyżowaniu się odbywa.
Więc dopóki ze skrzyżowania nie zjeżdżasz jeździsz tak, jak strzałeczki na znaku C-12 pokazują.
przez LeszkoII » sobota 08 marca 2014, 08:18
szymon1977 napisał(a):O jednym jak zwykle zapomniałeś, a mianowicie o kierunku w jakim ruch odbywa się na skrzyżowaniu. A nakazano Ci będąc na skrzyżowaniu poruszać się właśnie w takim kierunku, w jakim ruch na tym skrzyżowaniu się odbywa.
przez aaltonen » sobota 08 marca 2014, 10:03
Tutaj zgoda.szymon1977 napisał(a): O jednym jak zwykle zapomniałeś, a mianowicie o kierunku w jakim ruch odbywa się na skrzyżowaniu.
szymon1977 napisał(a):A nakazano Ci będąc na skrzyżowaniu poruszać się właśnie w takim kierunku, w jakim ruch na tym skrzyżowaniu się odbywa.
przez szymon1977 » sobota 08 marca 2014, 10:48
Myślę aaltonen, więc postaram się sprecyzować. Poprzednio nie wyraziłem się chyba zbyt jasno.szymon1977 napisał(a):Szymon, myśl co piszesz.
Nie "będąc na skrzyżowaniu" tylko wjeżdżając na skrzyżowanie.
Weź sie człowieku ogarnij. Zarówno moim zdaniem treścią znaku jest to, co zapisano w "170", czyli: "na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku".LeszkoII napisał(a):W zasadzie nie czepiam się słówek, tylko ich znaczeń. Zgodnie z Twoim zdaniem, to w par. 36.1. występują dwa kierunki:A.) dookoła wyspyB.) wskazany na znaku
przez aaltonen » sobota 08 marca 2014, 11:35
szymon1977 napisał(a): Nie ma czegoś takiego jak kierunek ruchu dookoła wyspy.
szymon1977 napisał(a):Określenie "dookoła wyspy" jest tylko pewnym określeniem usytuowania tego ruchu odbywającego się w kierunku dookoła, aby komuś nie przyszło do głowy np. kręcić kółek przed wyspą.
przez dylek » sobota 08 marca 2014, 22:09
przez szymon1977 » niedziela 09 marca 2014, 01:53
Za szybko pisałem i się walnąłem. Powinno być mniej więcej coś takiego:aaltonen napisał(a):W poprzednim zdaniu napisałeś, że nie ma czegoś takiego jak kierunek dookoła.... a tutaj piszesz o ruchu odbywającym się w" kierunku dookoła". No i jak ja mam cię zrozumieć?
przez aaltonen » niedziela 09 marca 2014, 09:58
I dlatego mówimy o ruchu okrężnym dookoła wyspy o kierunku przeciwnym do rwz.szymon1977 napisał(a): Nie ma czegoś takiego jak kierunek ruchu dookoła wyspy. Określenie "dookoła wyspy" jest tylko pewnym określeniem usytuowania w przestrzeni tego ruchu odbywającego się w kierunku wskazanym na znaku, aby komuś nie przyszło do głowy np. kręcić kółek przed wyspą.
I dlatego w 36 znalazła się fraza: dookoła wyspy.szymon1977 napisał(a):Bo ruch w kierunku wskazanym na znaku teoretycznie to mógłby się przecież odbywać przed wyspą, niekoniecznie musi dookoła tej wyspy.
I tym samym wypełniasz nakaz jazdy w określonym kierunku- w tym przypadku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.A WJEŻDŻAJĄC na skrzyżowanie "dostosowuję" tylko KIERUNEK SWOJEJ JAZDY DO KIERUNKU W JAKIM RUCH SIĘ ODBYWA na skrzyżowaniu.
Faktycznie wypełniam nakaz wyrażony znakiem C-12 dopiero JADĄC na skrzyżowaniu
przez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 10:14
Nakaz wypełniłeś przy wjeżdżaniu na skrzyżowanie.
przez aaltonen » niedziela 09 marca 2014, 10:18
szerszon napisał(a):Nakaz wypełniłeś przy wjeżdżaniu na skrzyżowanie.
Czy w takim układzie nie można było zastosować C-2 ?
przez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 10:20
przez aaltonen » niedziela 09 marca 2014, 10:25
przez szerszon » niedziela 09 marca 2014, 10:28