I po co się miotasz wymyślając bzdury nie mające z PoRD niczego wspólnego?
Ależ ja nie muszę wymyślać. Przecież przedstawiłem wasz punkt widzenia.
Ale zacznę od pytania za 100 pkt.: dlaczego D-3 jest tylko znakiem informacyjnym, a C-12 aż znakiem nakazu skoro ich treść jest w zasadniczych kwestiach bliźniaczo podobna (różni się tylko szczegółami)?
Proszę wskazać wyższość znaku z jednej grupy na d znakami z innej..najlepiej poparte jakimś przepisem.
Ich treść bliźniaczo podobna ???????

Kontra pas namaluj jeszcze.
A pojazd mijający C-12 ma inny kierunek jazdy niż kierunek w jakim ruch za znakiem C-12 się odbywa.
Tak. Nieokrężny.
A więc... Tak jest! Znak C-12 nakazuje obrać właśnie taki kierunek jazdy jak właśnie na znaku C-12 pokazano. Och, jakie to okazało się proste...
czyli jeździsz w kółko..pamiętaj ...masz nakaz
I pamiętaj ,że ty to napisałeś...
I po co się miotasz wymyślając bzdury nie mające z PoRD niczego wspólnego?
Więc dlaczego gdy dyskusja schodzi nt. C-12 przychodzą Ci do głowy takie bzdury jak jeżdżenie w kółko aż do skończenia paliwa
jak nakaz to nakaz...pamiętaj..
choć z D-3 nie macie najmniejszych problemów?
Bo to nie jest skrzyzowanie tylko droga lub jezdnia
Po to oba znaki informuję Cię w jakim kierunku ruch się odbywa, abyś jadąc obszarem, którego te znaki dotyczą miał właśnie taki kierunek jazdy jak kierunek ruchu na tym obszarze odbywającego.
zaraz..jak to ? informują ? nakaz to nakaz ...jaki kierunek jazdy ? okrężny ?
Wyprostuj rondo i postaw D-3.. wtedy będziesz miał skrzyżowań bez liku...
I tyle.
Podstawowy argument.
kiedy zjedziesz z obszaru objętego działaniem znaku C-12, tak samo jak w przypadku D-3.
Jeszcze nie odróżniasz..jeden znak dotyczy skrzyżowania, drugi drogi lub jezdni.
Poza tym przy C-12 nie zauważyłem tego co napisali przy D-3 który oznacza kontynuacje lub początek drogi lub jezdni jednokierunkowej.
Czy byłbyś mi łaska wskazać początek drogi jednokierunkowej na rondzie ?
Przecież to są tak bliźniacze znaki...

Brawo Szymon, poprawna odpowiedź.
sam siebie popierać ?