Rondo - lewy kierunkowskaz przy zawracaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo - lewy kierunkowskaz przy zawracaniu

Postprzez LeszkoII » piątek 07 marca 2014, 00:47

szymon1977 napisał(a):Po to oba znaki informuję Cię w jakim kierunku ruch się odbywa, abyś jadąc obszarem, którego te znaki dotyczą miał właśnie taki kierunek jazdy jak kierunek ruchu na tym obszarze odbywającego.
Wystarczy poprawnie zachować się na SoRO, tj. "nie udawać Anglika w Polsce". Ta zasada nie jest sprzeczna z wolą obrania sobie przed skrzyżowaniem kierunku jazdy według 4 możliwości odnośnie miejsc przecinania się kierunków ruchu(art. 25.1/3), czyli {wprost, prawo, lewo, zawracanie}.

"Rozwiążcie" jeszcze Panowie "problem" znaku C-9, wszak lubicie stwarzać problemy a później je rozwiązywać.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 07 marca 2014, 00:52

I po co się miotasz wymyślając bzdury nie mające z PoRD niczego wspólnego?

Ależ ja nie muszę wymyślać. Przecież przedstawiłem wasz punkt widzenia.
Ale zacznę od pytania za 100 pkt.: dlaczego D-3 jest tylko znakiem informacyjnym, a C-12 aż znakiem nakazu skoro ich treść jest w zasadniczych kwestiach bliźniaczo podobna (różni się tylko szczegółami)?

Proszę wskazać wyższość znaku z jednej grupy na d znakami z innej..najlepiej poparte jakimś przepisem.
Ich treść bliźniaczo podobna ??????? :wow: Kontra pas namaluj jeszcze.
A pojazd mijający C-12 ma inny kierunek jazdy niż kierunek w jakim ruch za znakiem C-12 się odbywa.

Tak. Nieokrężny.
A więc... Tak jest! Znak C-12 nakazuje obrać właśnie taki kierunek jazdy jak właśnie na znaku C-12 pokazano. Och, jakie to okazało się proste...

czyli jeździsz w kółko..pamiętaj ...masz nakaz :D
I pamiętaj ,że ty to napisałeś...
I po co się miotasz wymyślając bzdury nie mające z PoRD niczego wspólnego?

Więc dlaczego gdy dyskusja schodzi nt. C-12 przychodzą Ci do głowy takie bzdury jak jeżdżenie w kółko aż do skończenia paliwa

jak nakaz to nakaz...pamiętaj.. :wink:
choć z D-3 nie macie najmniejszych problemów?
Bo to nie jest skrzyzowanie tylko droga lub jezdnia

Po to oba znaki informuję Cię w jakim kierunku ruch się odbywa, abyś jadąc obszarem, którego te znaki dotyczą miał właśnie taki kierunek jazdy jak kierunek ruchu na tym obszarze odbywającego.

zaraz..jak to ? informują ? nakaz to nakaz ...jaki kierunek jazdy ? okrężny ?
Wyprostuj rondo i postaw D-3.. wtedy będziesz miał skrzyżowań bez liku...

I tyle.
Podstawowy argument.

kiedy zjedziesz z obszaru objętego działaniem znaku C-12, tak samo jak w przypadku D-3.

Jeszcze nie odróżniasz..jeden znak dotyczy skrzyżowania, drugi drogi lub jezdni.
Poza tym przy C-12 nie zauważyłem tego co napisali przy D-3 który oznacza kontynuacje lub początek drogi lub jezdni jednokierunkowej.
Czy byłbyś mi łaska wskazać początek drogi jednokierunkowej na rondzie ?
Przecież to są tak bliźniacze znaki... :wink:

Brawo Szymon, poprawna odpowiedź.
sam siebie popierać ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 07 marca 2014, 01:16

szerszon napisał(a): Przecież przedstawiłem wasz punkt widzenia.
Nasz czyli czyj? Nie zauważyłeś, że to aaltonen pisze o nakazanym przez C-12 kierunku jazdy? Nie mieszaj proszę tego co On pisze z moimi wypowiedziami. Bo choć w niektórych kwestiach się z nim zgadzam to w pozostałych... pozostawię bez komentarza.
-----
szerszon napisał(a):Czy byłbyś mi łaska wskazać początek drogi jednokierunkowej na rondzie ?
Jeżeli już to nie drogi, a jezdni. Ale obiecuję się zrewanżować jak tylko pokażesz początek okręgu. Pokażesz?
-----
szerszon napisał(a):Kontra pas namaluj jeszcze.
Jak pokażesz mi pod C-12 tabliczkę T-22 to pewnie i kontrapas sam zobaczysz. Przyprawiasz mnie o dobry humor swoimi bzdurkami pisanymi bez zastanowienia :-)
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 07 marca 2014, 01:26

Nasz czyli czyj? Nie zauważyłeś, że to aaltonen pisze o nakazanym przez C-12 kierunku jazdy?

Z jednokierunkową nie jesteś lepszy :wink:

Bo choć w niektórych kwestiach się z nim zgadzam
Tak bez złośliwości.. z nim w niczym nie można sie zgodzić.
Chyba tylko z tym ,ze bredzę :lol:

. Ale obiecuję się zrewanżować jak tylko pokażesz początek okręgu. Pokażesz?

Pisząc o drodze lub jezdni jednokierunkowej powinieneś miec juz to obcykane.
Nie mam co pokazywać, ponieważ to nie ja sie powołuje na bliźniaczość :wink:

Jak pokażesz mi pod C-12 tabliczkę T-22 to pewnie i kontrapas sam zobaczysz. Przyprawiasz mnie o dobry humor swoimi bzdurkami pisanymi bez zastanowienia

Dużo nie trzeba sie zastanawiać, aby tobie odpisywać..przecież masz jednokierunkową..w czym problem ?
I nie zapomnij o B-2 na wylocie tej jednokierunkowej...
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 07 marca 2014, 03:44

szerszon napisał(a):I nie zapomnij o B-2 na wylocie tej jednokierunkowej...
A koniec okręgu także potrafisz pokazać? Skoro potrafisz pokazać początek i koniec okręgu to wcale się nie dziwię Twojemu zaskoczeniu brakiem na początku i na końcu jednokierunkowej jezdni tworzącej okrąg odpowiednio znaków D-3 i B-2. Bo, że jeżdżąc po tym okręgu poruszać się można tylko w jednym kierunku chyba nie zaprzeczysz?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 07 marca 2014, 09:02

A koniec okręgu także potrafisz pokazać?

Szanowny szymonie !
Jeszcze raz zwrócę uwagę , iż fakt lansowania drogi lub jezdni jednokierunkowej nie wyszedł z mojej strony.
Dlatego nie oczekuj ode mnie potwierdzenia swoich poglądów.
Według ciebie skrzyżowanie o ruchu okrężnym nie jest skrzyżowaniem a odrębną drogą lub jezdnią.
Przychylając sie do twojego punktu widzenia , gdzie niewątpliwie jesteś ekspertem usiłuje sie dowiedzieć skąd ci to wyszło i w jaki sposób chcesz zrealizować pewne pomysły.

. Bo, że jeżdżąc po tym okręgu poruszać się można tylko w jednym kierunku chyba nie zaprzeczysz?

To jest bardzo amatorskie podejście do problemu. Fakt jazdy w określonym kierunku powoduje u ciebie wrażenie jednokierunkowości.
Ale nie przejmuj się.
Tysiące lat ludzie uważali , ze to Słońce sie porusz względem Ziemi. Przecież sobie leżeli na piaskach Egiptu w jednym miejscu, a Ra poginał przez cały dzień z jednego końca horyzontu na drugi. :D
szerszon

Postprzez maryann » piątek 07 marca 2014, 10:16

szerszon napisał(a):A gdzie masz napisane, ze możesz zjechać z ruchu okrężnego po przejechaniu np połowy ronda ?
Przecież masz nakaz kierunku jazdy
Tak samo jak i Ty... A Ty jak zjeżdżasz z ronda? Skoro miliony(bez względu na szkołę) wjeżdżają i zjeżdżają, to ja za nimi, jak za Panią Matką. Dylek pewnie zrozumie- jak mi nic nie nakazało wjechać na rondo, tak mi nic nie zabroni zjechać. Co więcej- moja pozycja i zamiary bądź ich brak nie mają wpływu na to, którędy zjadę! A to Ty i Tobie podobni traktują rondo z przyległościami jako tak prostą całość, jak skrzyżowanie, więc to Ty tłumacz jaki związek ma C12 sprzed ronda z następnym manewrem.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez aaltonen » piątek 07 marca 2014, 10:27

szymon1977 napisał(a): Nazwanie C-12 nakazem jazdy wokół wyspy centralnej jest merytorycznym błędem.

Szymon, a czy ja piszę o nakazie jazdy wokół wyspy?
Ja piszę o nakazie określonego kierunku jazdy - w naszym przypadku przeciwnego do ruchu wskazówek zegara.
Po wjechaniu na skrzyżowanie w odpowiednik kierunku wypełniasz ten nakaz.
Widzisz różnicę czy nie?
aaltonen

Postprzez aaltonen » piątek 07 marca 2014, 10:27

szymon1977 napisał(a): Nazwanie C-12 nakazem jazdy wokół wyspy centralnej jest merytorycznym błędem.

Szymon, a czy ja piszę o nakazie jazdy wokół wyspy?
Ja piszę o nakazie określonego kierunku jazdy - w naszym przypadku przeciwnego do ruchu wskazówek zegara.
Po wjechaniu na skrzyżowanie w odpowiednik kierunku wypełniasz ten nakaz.
Widzisz różnicę czy nie?
aaltonen

Postprzez szerszon » piątek 07 marca 2014, 10:33

szymon1977 napisał(a):-----
szerszon napisał(a):Według ciebie skrzyżowanie o ruchu okrężnym nie jest skrzyżowaniem a odrębną drogą lub jezdnią.
Przestań mi to w kółko wciskać.

Ależ szanowny szymonie ! Przecież bez przerwy , z każdego twojego postu to wynika.
Posiłkujesz sie swoimi rysuneczkami A,B,C,D,E aby to udowodnić.
Pojazdy będące na skrzyżowaniu i przejeżdżające przez nie w przeciwnych kierunkach maja podobno ten sam kierunek jazdy :wink:
Jak na "zawiniętej" jednokierunkowej.Masz podobno jeden kierunek...
Naprawdę , nie wiem czemu sie oburzasz.
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 07 marca 2014, 10:45

maryann
Tak samo jak i Ty... A Ty jak zjeżdżasz z ronda? Skoro miliony(bez względu na szkołę) wjeżdżają i zjeżdżają, to ja za nimi, jak za Panią Matką.

ja przejeżdżam przez skrzyzowanie w określonym i zamierzonym kierunku. natomiast Ty , ze swoim punktem widzenia, nie stosujesz sie do nakazu wyrażonego przez znak C-12..przeciez masz podobno nakaz.
Serce Ci nie pęka, że tak notorycznie, świadomie łamiesz przepisy ?

- jak mi nic nie nakazało wjechać na rondo, tak mi nic nie zabroni zjechać.

Wjeżdżając na rondo wpadasz w szpony tego niewzruszonego nakazu jazdy w kółko. Znak nakazu..nie ma opcji..nakazuje Ci kręcić sie w kółko..przecież już tu padło porównanie bodajże do C-1.
A to Ty i Tobie podobni traktują rondo z przyległościami jako tak prostą całość, jak skrzyżowanie,
No :D
A gdzieś jest napisane, ze mam traktować rondo jakoś specjalnie ?
, więc to Ty tłumacz jaki związek ma C12 sprzed ronda z następnym manewrem.

C-12+ A-7 wskazuje, ze ma skrzyżowanie , na którym znajdujące sie pojazdy maja pierwszeństwo i aby w trakcie bytności na tym skrzyżowaniu strony mi sie nie pomyliły i miał wyspę z właściwej strony.
ja tam więcej nic sie nie doszukuję. jakies jednokierunkowe, nakazy jazdy w jednym kierunku, że zjazd ze skrzyżowania to zawsze w prawo...macie fantazję. :spoko:
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 07 marca 2014, 10:52

szerszon napisał(a):Pojazdy będące na skrzyżowaniu i przejeżdżające przez nie w przeciwnych kierunkach maja podobno ten sam kierunek jazdy.
A co w tym zadziwiającego, że pojazd jadący z Łodzi do Lublina i jadący z Krakowa do Warszawy mają chwilowo ten sam kierunek jazdy a przypada to właśnie w Radomiu? A co w tym zadziwiającego, że pojazdy jadące w różnych kierunkach mają chwilowo ten sam kierunek jazdy a przypada to właśnie na skrzyżowaniu? Co to za szczególne miejsce skrzyżowania, że pojazdy przestają posiadać na nim kierunek jazdy?
Ostatnio zmieniony sobota 08 marca 2014, 00:20 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez maryann » piątek 07 marca 2014, 10:57

szerszon napisał(a):A gdzieś jest napisane, ze mam traktować rondo jakoś specjalnie ?(...)
C-12+ A-7 wskazuje, ze ma skrzyżowanie , na którym znajdujące sie pojazdy maja pierwszeństwo i aby w trakcie bytności na tym skrzyżowaniu strony mi sie nie pomyliły i miał wyspę z właściwej strony.
ja tam więcej nic sie nie doszukuję.
A gdzieś jest napisane o rondzie coś, co widzisz Ty, a nie widzę ja? A czy na rondzie jest coś co widać i można zignorować?(...)
Ja też nie. Ale zauważyłem, że po minięciu A7 jego funkcja się skończyła. Ciekawe, jak się to ma do c12.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » piątek 07 marca 2014, 11:10

A gdzieś jest napisane o rondzie coś, co widzisz Ty, a nie widzę ja?

Nigdzie. Nie wydzielono ronda jako osobnego, niesamowitego, niepowtarzalnego skrzyżowania.
tam drobna duperela, ze mozna na nim wyprzedzać..ale co tam..niewarte wspomnienia.
jeśli o chodzi o widzenie czegoś, czego nie ma to kudy mi do Ciebie :D
Kaszpirowski nie powstydziłby się...adin, dwa , tri... :D
Ja też nie. Ale zauważyłem, że po minięciu A7 jego funkcja się skończyła. Ciekawe, jak się to ma do c12.

Tyż..pciecież po minięciu C-12+A-7 juz byłem łaskaw ustapić pierwszeństwa i zdążyć sie znaleźć po właściwej stronie mocy..tj...wyspy.. :)
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 07 marca 2014, 11:22

aaltonen napisał(a):Ale to powiedział Leszko. Przecież jadą na wprost.
Nie koniecznie, mogą jednocześnie skręcać w prawo, w lewo(bezkolizyjnie) lub zawracać.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze