Powtórka z zaliczonej teorii po zatrzymaniu prawa jazdy.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Powtórka z zaliczonej teorii po zatrzymaniu prawa jazdy.

Postprzez polet » wtorek 04 marca 2014, 11:21

Witam drogich forumowiczów.
Chociaż przepisy zmieniły się niedawno chciałbym Was zapytać czy spotkaliście się z podobną sytuacją. W 2006 r zatrzymano mnie za jazdę pod wpływem alkoholu i podjęto odpowiednie kroki.
Załatwiając w tym roku sprawy w wydziale komunikacji dowiedziałem się, że nie muszę ponownie rozpoczynać kursu(chociaż zawsze jest to wskazane) ale mogę udać się od razu na egzaminy.
Więc 27.02 zaliczyłem teorie bez żadnego błędu i wyznaczyłem termin praktyki na 03.03 którą oblałem. Chcąc wyznaczyć termin kolejnego egzaminu spotkałem się z takim tłumaczeniem że:

- muszę udać się do wydziału komunikacji po jakieś ponowne skierowanie na egzamin ( tu pytanie do Was. Czy jest to samo skierowanie czy będę musiał jednak wykupić jakieś godziny w ramach przypomnienia aby je otrzymać?)

- powtórzyć jeszcze raz egzamin teoretyczny który zdałem w zeszłym tygodniu i dopiero teraz rzekomo ( bo mam wrażenie że tam nikt do końca nie jest pewny) będzie ważny przez pół roku.

Jeżeli macie jakieś strony odnoszące się do tych przepisowych ustaw byłbym wdzięczny.
polet

Re: Powtórka z zaliczonej teorii po zatrzymaniu prawa jazdy.

Postprzez ella » środa 05 marca 2014, 00:25

Wobec osób podlegających kontrolnemu sprawdzeniu kwalifikacji stosuje się inne przepisy niż w stosunku osób uzyskujących prawo jazdy pierwszy raz. Sam przebieg egzaminu jest niezmienny. Osobom, które zostały skierowane na egzamin kontrolny przysługuje przystąpienie do egzaminu wyłącznie jeden raz (przy egzaminie za punkty dodatkowo w ściśle określonym terminie). W sytuacji gdy osoba taka uzyska wynik negatywny z dowolnej cześci egzaminu (w szczególności z części praktycznej) właściwy wydział komunikacji cofa uprawnienie do kierowania pojazdami i kieruje ponownie na egzamin kontrolny w trybie cofnięcia uprawnień obejmujący cały zakres egzaminu ( teoretyczny i praktyczny). Zasada ważności egzaminu teoretycznego przez 6 miesięcy zaczyna obowiazywać dopiero od zaliczenia tego ostatniego egzaminu teoretycznego.
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy