Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drogufka

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drog

Postprzez aaltonen » poniedziałek 03 marca 2014, 12:39

LeszkoII napisał(a):....z innego zaśmiecanego niestety wątku ,...

aaltonen napisał(a):Leszko podałeś przepis ogólny, nie mający tutaj zastosowania.
Szczegółowy:
Znak P-8g „strzałka kierunkowa w lewo lub w prawo” (rys. 3.2.1.8 ) stosuje się w celu wskazania, że z pasa, na którym się znajduje, dozwolona jest jazda w lewo albo w prawo.
Umieszcza się go na pasie, jeżeli przejazd przez skrzyżowanie na wprost jest niemożliwy lub niedozwolony.
Coś jeszcze chciałbyś napisać 8) ?

Dla prostowaczy rond opuszczenie skrzyżowania jest zmianą kierunku jazdy - to z tego nie może wynikać inaczej, że przy wjeździe na skrzyżowanie można skręcić w lewo albo w prawo (przy czym pierwsza opcja jest niedozwolona)

A czemu podajesz dyspozycję wynikającą z P-8G, jak rozmawiamy o P-8a?

Kierowca z filmu pojechał zgodnie z dyspozycją znaku poziomego P-8a czyli na wprost z pasa na którym była umieszczona strzałka.
Obrazek

W dalszej części przejazdu przez skrzyżowanie oznakowanie poziome pozwalało mu jechać w ruchu okrężnym zgodnie z kierunkiem ruchu na skrzyżowaniu oraz zgodnie ze swoim pasem ruchu.
aaltonen

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 marca 2014, 12:43

Do zdanie dobitnie świadczy o tym że nie rozmawiam z kimś o normalnym poziomie IQ. KOńczę z tobą dyskusję.

Raczej świadczy o tym ,że przypisujesz znaczenie innego znaku do znaku C-12.
Masz rację. Dziękuję. Mój IQ nie jest normalny ( około 100).
Mam 138.
A co ty chciałeś od handlarza pietruszką ?

W dalszej części przejazdu przez skrzyżowanie oznakowanie poziome pozwalało mu jechać w ruchu okrężnym zgodnie z kierunkiem ruchu na skrzyżowaniu oraz zgodnie ze swoim pasem ruchu.

W którym miejscu nastapiło anulowanie dyspozycji strzałki kierunkowej ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 marca 2014, 12:50 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 marca 2014, 12:48

że Waszym a nie Ustawodawcy zdaniem skrzyżowanie jest tworem "służącym do zmiany kierunku jazdy". To są Wasze a nie Ustawodawcy słowa.

Nie przesadzaj. Wcale nie roszczę sobie bytności nad ustawodawcą.
po prostu czytam i art 22 i Art 25.
Jedno wynika z drugiego.
Natomiast nigdzie nie napisali w art 25, ze na skrzyżowaniu sie skręca lub skręca oraz skręca.
Skręcać x2 lub x3 to raczej twój punkt widzenia.
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 03 marca 2014, 12:56

szerszon napisał(a):Skręcać x2 lub x3 to raczej twój punkt widzenia.
A kto poza Tobą, Dylkiem i kilkoma kolegami z Forum temu zaprzecza? Bo z pewnością nie treścią PoRD Ustawodawca.

Zresztą wystarczy popatrzeć jaki burdel na skrzyżowaniu powstanie zakładając, że cały przejazd przez skrzyżowanie to jedna wielka zmiana kierunku jazdy. Wystarczy sobie wyobrazić trzy pojazdy jadące jeden za drugim wokół wyspy centralnej na rysuneczku 8.4.1., z których każdy miga inaczej a wszystkie jadą w tę samą stronę. Albo robiący prawym pasem z włączonym prawym kierunkowskazem pętelkę wokół wyspy centralnej pojazd na rysuneczku 8.5.4. gdy znaki drogowe przysypie śnieg bo przecież przez skrzyżowanie przejeżdża w prawo. Nie trzeba więcej aby dostrzec jak dalece pozbawione jest sensu posądzenie Ustawodawcy o nazwanie całego przejazdu przez skrzyżowanie jedną wielką zmianą kierunku jazdy i skonstruowanie zgodnie z tym założeniem przepisów. Rozumiem, że komuś czytającemu PoRD coś takiego może przyjść do głowy, ale posądzać a takie głupoty Ustawodawcę?

Całe szczęście, że i Ty w roli instruktora i egzaminatora burdel, który sam tworzysz interpretując PoRD tak a nie inaczej dostrzegasz i rozpaczliwie posiłkując się Art.3. pewnych będących skutkiem ubocznym Twojej interpretacji zachowań zabraniasz. Całe szczęście, że w skrajnych przypadkach jeździsz i uczysz jeździć zgodnie z "moją" interpretacją rozpaczliwie klasyczne skrzyżowanie o ruchu okrężnym nazywając "placem" i dzieląc je na małe skrzyżowania oraz odcinki łączących je dróg jednokierunkowych. Choć mnie o to posądzasz ja tego robić nie muszę.

Przykro mi Szerszon, ale to Ty musisz takich cudów dokonywać aby przejechać przez rondo bezpiecznie. A z "mojej" interpretacji PoRD to wprost wynika. A w praktyce możemy spotkać o wiele bardziej skomplikowane skrzyżowania niż te przykładowe przedstawione na rysuneczkach przez Ustawodawcę. Na bardziej rozbudowanych skrzyżowaniach ze swoja interpretacja PoRD wyłożysz się jeszcze bardziej.

Proszę Cię tylko dyskutując ze mną nie zagłębiaj się po raz kolejny w szczegółu własnej interpretacji PoRD. Znam je prawie tak samo doskonale jak Ty. Pozostaje życzyć Tobie i Twoim uczniom szerokiej drogi!
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 marca 2014, 13:28 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 marca 2014, 13:00

szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):Skręcać x2 lub x3 to raczej twój punkt widzenia.
A kto poza Tobą i Dylkiem temu zaprzecza? Bo z pewnością nie treścią PoRD Ustawodawca.

Zacytuję jeszcze raz, bo przeoczyłeś , najwyraźniej
Natomiast nigdzie nie napisali w art 25, ze na skrzyżowaniu sie skręca lub skręca oraz skręca.

Czy tobie tez mam tłumaczyć co oznaczają spójniki ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 03 marca 2014, 13:34

Wytłumacz dlaczego pojazd, który na skrzyżowaniu skręca dwukrotnie na tym skrzyżowaniu nie skręca. Zagłębiaj się w nieznane dla Ciebie obszary języka polskiego. Daleka i fascynująca podróż przed Tobą!
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 marca 2014, 13:59

Wytłumacz dlaczego pojazd, który na skrzyżowaniu skręca dwukrotnie na tym skrzyżowaniu nie skręca.

Ależ on skręca tylko według ciebie. Normalnie on zawraca.
Czy juz wiesz co oznaczają spójniki, które podałem w przykładzie Art 25, gdyby go interprtować po twojemu ?
A kto poza Tobą, Dylkiem i kilkoma kolegami z Forum temu zaprzecza? Bo z pewnością nie treścią PoRD Ustawodawca.

Tak jak wyżej. Nie masz w artykule kilku opcji zmiany kierunku jazdy za pomocą odpowiednich spójników.
Chyba że masz inny PoRD. Ale do tej pory nie dałeś namiarów.
Zresztą wystarczy popatrzeć jaki burdel na skrzyżowaniu powstanie zakładając, że cały przejazd przez skrzyżowanie to jedna wielka zmiana kierunku jazdy.

Czy możesz mi podać nazwę instytucji użyteczności publicznej adekwatna do teorii, ze zjazd ze skrzyżowania to zawsze w prawo ?
Wystarczy sobie wyobrazić trzy pojazdy jadące jeden za drugim wokół wyspy centralnej na rysuneczku 8.4.1., z których każdy miga inaczej a wszystkie jadą w tę samą stronę.

Pewnie wjechały róznymi wlotami. Co w tym dziwnego. Zazwyczaj na skrzyżowaniach poruszją sie pojazdu, które nadjechały z różnych kierunków, jada w ta sama strone i maja różne kierunkowskazy.
Najprostszy przykład.
Skręcam w lewo na skrzyżowaniu X..mam lewy kierunkowskaz. Z naprzeciwka skręca w prawo..ma prawy kierunkowskaz właczony, za nim jedzie na wprost-nie ma kierunkowskazu, a następny skręca w lewo-jeszcze inaczej sygnalizuje. Nie dasz rady ogarnąć ?

Nie trzeba więcej aby dostrzec jak dalece pozbawione jest sensu posądzenie Ustawodawcy o nazwanie całego przejazdu przez skrzyżowanie jedną wielką zmianą kierunku jazdy i skonstruowanie zgodnie z tym założeniem przepisów.

Nie trzeba posądzać. To wynika z przepisów. Nie ma napisanej wielokrotności zmian kierunku jazdy na skrzyżowaniu.
To jest teoria lansowana przez ciebie.

. Całe szczęście, że w skrajnych przypadkach jeździsz i uczysz jeździć zgodnie z "moją" interpretacją

Nigdy nie nazywam zjazdu z ronda skrętem w prawo. A w skrajnych przypadkach mało rozsądnego i nie wiele mającego wspólnego z przepisami oznakowania placów C-12 musze ostrzec przed osobnikami, którzy skręcaja tylko w prawo.
Niedawno wrzuciłem link do ronda i pytałem o sygnalizację. Strona krakowska nabrała wody w usta.
Nie dziwie się. :wink:

oraz odcinki łączących je dróg jednokierunkowych. Choć mnie o to posądzasz ja tego robić nie muszę.

Czy ja gdzies optowałem za tym, że obwiednia ronda to nawet odcinek dróg jednokierunkowych ?
Bardzo śmiała teza.
Proponuje spojrzeć , kto napisał post. Bo coś sie komuś lekko pomieszało.
Przykro mi Szerszon, ale to Ty musisz takich cudów dokonywać aby przejechać przez rondo bezpiecznie. A z "mojej" interpretacji PoRD to wprost wynika

taaa.. szczególnie zawracanie pasem zewnetrznym i ignorowanie znaków jest bardzo bezpieczne..jak było widac na filmiku, gdzie opowiadasz sie za kierowcą , który pojechał jak pojechał.
Niech ci dalej będzie przykro.

Pozostaje życzyć Tobie i Twoim uczniom szerokiej drogi!

Zrewanżuje sie gumowymi słupami i znajomościami u ubezpieczycieli i w warsztatach blacharskich :D
szerszon

Postprzez aaltonen » poniedziałek 03 marca 2014, 14:22

https://www.youtube.com/watch?v=xImOGOg-ruA&list=PLD3n-nIW3Vn8_OatVUS3Bv9k1-fxC-Lmc

szerszon napisał(a):W którym miejscu nastapiło anulowanie dyspozycji strzałki kierunkowej ?

Ależ kierowca wykonał dyspozycję P-8a. Pojechał prosto z pasa na którym była strzałka.
Obrazek

Następnie na skrzyżowaniu pojechał zgodnie z kierunkiem wskazanym na znaku C-12, czyli zgodnie z kierunkiem ruchu obowiązującym na skrzyżowaniu oraz zgodnie ze swoim pasem ruchu.

L-ka zmieniała kierunek jazdy - skręcała w prawo, z niewłaściwego pasa ruchu.
Instruktor powinien po tym incydencie rowy kopać, a nie uczyć jeździć.

Ciekawe czy tutaj też by był taki odważny skręcać w prawo z lewego pasa...
Obrazek
aaltonen

Postprzez dylek » poniedziałek 03 marca 2014, 15:16

aaltonen napisał(a):Ależ kierowca wykonał dyspozycję P-8a. Pojechał prosto z pasa na którym była strzałka.
Obrazek

No nie zdzierżę tych bzdur....

Daj tą swoją dyspozycję strzałki dla sąsiedniego pasa...tego wewnetrznego ze strzałką prosto/lewo.... Chetnie zobacze twój rysuneczek z zielonymi kierunkami prosto i lewo i czerwonym w prawo... wykaż się "miszczuniu" :mrgreen:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 03 marca 2014, 15:28

szerszon napisał(a):Nie ma napisanej wielokrotności zmian kierunku jazdy na skrzyżowaniu. To jest teoria lansowana przez ciebie.
Przede wszystkim to nie ma w PoRD jakiegokolwiek związku pomiędzy przejazdem przez skrzyżowanie a zmianą kierunku jazdy niż zauważenie przez Ustawodawcę, że zmiana kierunku jazdy na skrzyżowaniu może mieć miejsce. A to możliwości wielokrotnej zmiany kierunku jazdy podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie nie zaprzecza. Temu zaprzeczasz tylko Ty, Dylek i spółka. Na jakiej podstawie poza własnym widzimisię?
-----
szerszon napisał(a):ewnie wjechały róznymi wlotami. Co w tym dziwnego. Zazwyczaj na skrzyżowaniach poruszją sie pojazdu, które nadjechały z różnych kierunków, jada w ta sama strone i maja różne kierunkowskazy.
Są w różnych miejscach, każdy pojedzie inaczej w efekcie wyjadą w tę samą stronę. Coś w tym dziwnego? Nic. A na klasycznym rondzie pierścieniowym są w tym samy miejscu i choć pojadą w te samą stronę to każdy miga inaczej. Trzeba mieć tupet aby o stworzenie takiej głupoty posądzać Ustawodawcę.
-----
szerszon napisał(a):...zjazd ze skrzyżowania to zawsze w prawo ?
A ktoś twierdzi, że zjazd ze skrzyżowania to zawsze w prawo? To tylko Tobie do głowy przychodzi systematycznie wciskać to w czyjeś usta.
-----
szerszon napisał(a):Nigdy nie nazywam zjazdu z ronda skrętem w prawo.
Przełam się słoneczko, nazwij czasem proszę. Wszystkim to ułatwi zrozumienie przepisów i choć na tym jednym polu dogonimy Europę.
szymon1977

Postprzez aaltonen » poniedziałek 03 marca 2014, 15:41

dylek napisał(a):
aaltonen napisał(a):Ależ kierowca wykonał dyspozycję P-8a. Pojechał prosto z pasa na którym była strzałka.
Obrazek

No nie zdzierżę tych bzdur....

Daj tą swoją dyspozycję strzałki dla sąsiedniego pasa...tego wewnetrznego ze strzałką prosto/lewo.... Chetnie zobacze twój rysuneczek z zielonymi kierunkami prosto i lewo i czerwonym w prawo... wykaż się "miszczuniu" :mrgreen:

Bzdurą to są strzałki P-8e i P-8b(w lewo) przed skrzyżowaniem o ruchu okrężnym. Dyspozycja wynikająca z tych strzałek kłóci się z jednym kierunkiem ruchu wskazanym na znaku C-12. Niemcy już dawno na to wpadli i nie robią takich głupot. W Polsce mamy jak zwykle zaścianek...
aaltonen

Postprzez dylek » poniedziałek 03 marca 2014, 15:47

aaltonen napisał(a):Bzdurą to są strzałki P-8e i P-8b(w lewo) przed skrzyżowaniem o ruchu okrężnym. Dyspozycja wynikająca z tych strzałek kłóci się z jednym kierunkiem ruchu wskazanym na znaku C-12. Niemcy już dawno na to wpadli i nie robią takich głupot. W Polsce mamy jak zwykle zaścianek...

Nie, strzałki kłócą się jedynie z twoimi bzdurnymi teoriami... Faktów nie zmienisz :sa strzałki i obalają twoje trollowanie.
Są wymalowane i już.
Dawaj te kierunki....dla prawego chętnie malowałeś to i dla lewego pasa dasz radę...

Niemcy mają swoje wytyczne, my mamy swoje przepisy...Niemiec z Polski nam tu nie rób.
Rysuj dozwolone kierunki z lewego pasa i się nie wymiguj.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 03 marca 2014, 16:32

aaltonen napisał(a):A czemu podajesz dyspozycję wynikającą z P-8G, jak rozmawiamy o P-8a?
Rozmawiamy o grupie znaków P-8, które umieszczone na wlotach skrzyżowania oznaczają dozwolony kierunek przejazdu przez skrzyżowanie - są to podstawy oznakowania wlotów. Łyso Ci teraz i będziesz oczywiście podawał argumenty w stylu "bo przy P-8a/b/c/d/e/f nie napisali <<przez skrzyżowanie>> :)
aaltonen napisał(a):Kierowca z filmu pojechał zgodnie z dyspozycją znaku poziomego P-8a czyli na wprost z pasa na którym była umieszczona strzałka.
Nie rozśmieszaj mnie :lol: Przestań wymyślać, że P-8 dotyczy najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony, bo zrobisz sobie i innym krzywdę.

Szymon tez wymyśla "po kopanowemu", że linie wyznaczające pasy ruchu wyznaczają dozwolone i "podstawowe", "naturalne" (itp.) kierunki jazdy :shock: Przecież on sobie jedzie - jak lokomotywa po torach - tak i on po pasie ruchu i wszyscy won z drogi bo jadem.

Mam dla Was Asy zadanie domowe: proszę wytężyć(!) umysł i odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego dyspozycja znaku B-21 obejmuje również zakaz zawracania.

Dla aaltonena proponuję zrobić sobie eksperyment intelektualny podstawiając ruch=jazda (kierunek ruchu = kierunek jazdy) do poniższego paragrafu
§ 44. 1. Znak D-3 "droga jednokierunkowa" oznacza początek lub kontynuację drogi lub jezdni, na której ruch odbywa się w jednym kierunku.
2. Umieszczona pod znakiem D-3 tabliczka T-22 wskazuje, że ruch rowerów jednośladowych na wyznaczonym na jezdni pasie ruchu przeznaczonym dla tych pojazdów odbywa się w kierunku przeciwnym do wskazanego na znaku.
Aaltonen skręcał kiedyś w lewo/zawracał z jezdni jednokierunkowej?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez aaltonen » poniedziałek 03 marca 2014, 17:16

LeszkoII napisał(a):
aaltonen napisał(a):A czemu podajesz dyspozycję wynikającą z P-8G, jak rozmawiamy o P-8a?
Rozmawiamy o grupie znaków P-8, które umieszczone na wlotach skrzyżowania oznaczają dozwolony kierunek przejazdu przez skrzyżowanie - są to podstawy oznakowania wlotów. Łyso Ci teraz i będziesz oczywiście podawał argumenty w stylu "bo przy P-8a/b/c/d/e/f nie napisali <<przez skrzyżowanie>> :)
Bo nie napisali. A to że ty sobie wymyślasz, to mnie nie obchodzi.
LeszkoII napisał(a):
aaltonen napisał(a):Kierowca z filmu pojechał zgodnie z dyspozycją znaku poziomego P-8a czyli na wprost z pasa na którym była umieszczona strzałka.
Nie rozśmieszaj mnie :lol: Przestań wymyślać, że P-8 dotyczy najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony, bo zrobisz sobie i innym krzywdę.
Leszko nie wymyślaj. Znaki te dotyczą miejsca w którym możliwy jest ruch wynikający z dyspozycji strzałek. Może to być najbliższa jezdnia, może to być np. miesce w którym kończy się pas na którym są umieszczone strzałki.
LeszkoII napisał(a): Szymon tez wymyśla "po kopanowemu", że linie wyznaczające pasy ruchu wyznaczają dozwolone i "podstawowe", "naturalne" (itp.) kierunki jazdy :shock: Przecież on sobie jedzie - jak lokomotywa po torach - tak i on po pasie ruchu i wszyscy won z drogi bo jadem.

Bo to prawda. Już widzę jak tutaj skręcasz w prawo z lewego pasa, i tłumaczysz że to twoje "wprost"
Obrazek

LeszkoII napisał(a): Mam dla Was Asy zadanie domowe: proszę wytężyć(!) umysł i odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego dyspozycja znaku B-21 obejmuje również zakaz zawracania.
Zawracanie to szczególny przypadek skrętu w lewo - o 180 stopni. Ale Szerszon tego nie ogarnie.

LeszkoII napisał(a):Dla aaltonena proponuję zrobić sobie eksperyment intelektualny podstawiając ruch=jazda (kierunek ruchu = kierunek jazdy) do poniższego paragrafu
§ 44. 1. Znak D-3 "droga jednokierunkowa" oznacza początek lub kontynuację drogi lub jezdni, na której ruch odbywa się w jednym kierunku.
2. Umieszczona pod znakiem D-3 tabliczka T-22 wskazuje, że ruch rowerów jednośladowych na wyznaczonym na jezdni pasie ruchu przeznaczonym dla tych pojazdów odbywa się w kierunku przeciwnym do wskazanego na znaku.
Aaltonen skręcał kiedyś w lewo/zawracał z jezdni jednokierunkowej?

Nie wiem o co ci chodzi. Na drodze jednokierunkowej obowiązuje jazda w jednym kierunku, podobnie jak na SoRO - tyle że tu mamy ruch okrężny. Chcesz jechać na drodze jednokierunkowej przeciwnie do obowiązującego kierunku ruchu?
aaltonen

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 03 marca 2014, 17:59

dylek napisał(a):Faktów nie zmienisz :sa strzałki i obalają twoje trollowanie.
Nie rozpędzaj się kolego! Jeżeli czyjekolwiek tutaj trollowanie obalają fakty to właśnie Twoje. Twierdzenie, że treść PoRD jest niezgodna z treścią PoRD (rysunek zamieszczony w "220" jako przykład skrzyżowania przedstawia "plac" składający się z czterech skrzyżowań a nie jedno skrzyżowanie) tylko dlatego, że nie sprawdzają się na nim Twoje wyssane z palca zasady to chyba nieco cięższy kaliber niż podejrzenie o błędnie oznakowanie skrzyżowania w praktyce? A zresztą, strzałki przed skrzyżowaniem mówią, który pas masz zająć PRZED skrzyżowaniem zależnie od tego w jakim kierunku zamierzasz przejechać PRZEZ skrzyżowani. Nic ponadto. Co niby miałyby obalać? Przecież nikt nie twierdzi, że PRZED tak oznakowanym skrzyżowaniem można zając np. pas prawy zamierzając przejechać przez nie w lewo?
-----
LeszkoII napisał(a):Mam dla Was Asy zadanie domowe: proszę wytężyć(!) umysł i odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego dyspozycja znaku B-21 obejmuje również zakaz zawracania.
Bo skoro zawracanie nie jest skręcaniem w lewo to Ustawodawca zabronił i zawracania aby nie komplikować sytuacji pojazdami zawracającymi w miejscu, w którym w lewo skręcać nie można. Po prostu przy znaku B-21 mamy tylko jadących prosto lub w prawo, a tak to mielibyśmy jeszcze zawracających. I proszę nie mylić tutaj zawracających ze skręcających dwukrotnie w lewo bo to odmienny przypadek.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze