Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drogufka

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drog

Postprzez aaltonen » poniedziałek 03 marca 2014, 10:29

maryann napisał(a): ps. ktoś mi jeszcze odpisał, bo nie chce mi się 5 stron przeglądać?

"Przy wjeździe na SoRO jedyne co musisz zrobić to dostosować swój kierunek jazdy do znaku nakazu C-12.
Jeżeli chodzi o dalszą jazdę - decyzję którym zjazdem zjechać możesz równie dobrze podjąć w trakcie jazdy po obwiedni. (to o czym mówi maryann)."
aaltonen

Postprzez dylek » poniedziałek 03 marca 2014, 10:31

maryann napisał(a):A jednak p... bez sensu.
https://maps.google.pl/maps?q=miechow+r ... 6,,0,27.32

masz tutaj podobny rynek : https://www.google.pl/maps/@51.174618,22.281849,3a,75y,295.09h,75.71t/data=!3m4!1e1!3m2!1s6l-iWeAwPMfzi1t2tixH5Q!2e0?hl=pl i zobacz, w którym kierunku powinno dążyć oznaczanie takich miejsc...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 marca 2014, 10:33

"Przy wjeździe na SoRO jedyne co musisz zrobić to dostosować swój kierunek jazdy do znaku nakazu C-12.
A to gdzieś jest zwolnienie w takiej sytuacji z Art 22.5 ?

Jeżeli chodzi o dalszą jazdę - decyzję którym zjazdem zjechać możesz równie dobrze podjąć w trakcie jazdy po obwiedni. (to o czym mówi maryann).
"
na szczęście przepisy sa ważniejsze od zadania wyrażonego przez maryanna
szerszon

Postprzez aaltonen » poniedziałek 03 marca 2014, 10:41

szerszon napisał(a):
Aha nie wiedziałem że na SoRO obowiązuje kierunek ruchu "na wprost", a nie pokazany na znaki C-12...

Zgodze sie z tobą..wiele rzeczy nie wiesz. Nie tylko na wprost, ale równiez w lewo w prawo i zawracanie.
I jak to się ma do jednego kierunku obowiązującego na skrzyżowaniu pokazanego na znaku C-12?
szerszon napisał(a):
Jak nie mają zamiaru kręcić się w kółko, to zjeżdżają z SoRO i zmieniają kierunek jazdy na inny. I to ma znaczyć, że na skrzyżowaniu nie ma ruchu okrężnego?

Jest ruch okrężny, ale nie w wydaniu jezdni jednokierunkowej, jak ty tu lansujesz.

Dobrze, skoro na skrzyżowaniu mamy jezdnię, na której obowiązuje ruch okrężny w JEDNYM kierunku pokazanym na znaku C-12, to nie jest to jezdnia jednokierunkowa?

A może to ty byłeś na tym filmiku od Dylka? :lol:

szerszon napisał(a):
A to gdzieś jest zwolnienie w takiej sytuacji z Art 22.5 ?

TY lepiej sygnalizuj skoro dla ciebie jezdnia na SoRO nie jest jednokierunkowa... :lol:
aaltonen

Postprzez maryann » poniedziałek 03 marca 2014, 10:57

szerszon napisał(a): Poinformuj mnie, gdzie masz zamiar jechać. masz taki obowiązek.
No i git! Na pewno poinformuję Cię o każdej zmianie pasa i kierunku i zawczasu; nie za wcześnie(przed rondem), nie za późno(w trakcie manewru).
szerszon napisał(a):Ładnie to tak zmieniać początkowe założenia ? To jest sytuacja poza pierwotnymi założeniami.
Nie. Właśnie(między innymi) po to jest rondo.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 marca 2014, 11:00

Dobrze, skoro na skrzyżowaniu mamy jezdnię, na której obowiązuje ruch okrężny w JEDNYM kierunku pokazanym na znaku C-12, to nie jest to jezdnia jednokierunkowa?

Co dobrze ?
Ty napisałeś ,ze mamy jezdnię, ja twierdzę ,ze są jezdnie.
Ruch w jednym kierunku jest opisany przy D-3, a ty lansujesz przy C-12..nic nie poradzę, ze pomijasz milczeniem oczywiste dowody w postaci cytowanych przepisów i dalej swoje. taka dyskusja mija sie z celem.
To nie jest jezdnia jednokierunkowa..paragraf 44.1 sie zagubił ?
I jak to się ma do jednego kierunku obowiązującego na skrzyżowaniu pokazanego na znaku C-12?

Nijak. A gdzie masz napisane o jednym kierunku jak w przypadku D-3 ?
A może to ty byłeś na tym filmiku od Dylka?

Masz na myśli tego gościa, co zawracał lub skręcał w lewo po pasie zewnętrznym lekceważąc strzałki kierunkowe ? Nie . ja sie stosuję do przepisów i żadnej elki nie obiłem ostatnio.

TY lepiej sygnalizuj skoro dla ciebie jezdnia na SoRO nie jest jednokierunkowa...

Oczywiście że sygnalizuję. jakos nie może do ciebie przebic sie fakt ,ze skrzyżowanie to nie jedna jezdnia w jednym kierunku jak tu lansujesz.
Nie wiem jak będziesz zaklinał rzeczywistość, ale skrzyzowanie to dalej przecięcie sie dróg posiadających jezdnię.Skąd sie ci wzięła jezdnia jednokierunkowa ? :hmm:
No jak tam z tym zawracaniem na S-3 i Art 25.4.1) ? Jakoś dziwnie zamilkłeś... :eek2:
szerszon

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 marca 2014, 11:07

No i git! Na pewno poinformuję Cię o każdej zmianie pasa i kierunku i zawczasu;

Ciesze się ,że w końcu zmądrzałeś.
nie za wcześnie(przed rondem),

Przecież masz zawczasu. sam napisałeś to wyżej
nie za późno(w trakcie manewru).

Poinformujesz że skręciłeś ? . To jest zawczasu ?
Nie. Właśnie(między innymi) po to jest rondo.

jak i każde inne skrzyzowanie. Chyba że uważasz,ze rondo jest po to, aby zmieniać w trakcie gry jej zasady. a to przepraszam. W tem sposób będziecie długo bronić kazdy nonsens.
szerszon

Postprzez maryann » poniedziałek 03 marca 2014, 11:23

szerszon napisał(a):Poinformujesz że skręciłeś ? . To jest zawczasu ?
I- Odróżniaj "zawczasu" od "za wczas(czyli zbyt wcześnie)" bo proponujesz to drugie, co jest łamaniem prawa.
II- kiedy jadę po rondzie, to po rondzie; kiedy zamierzam to zmienić, to informuję. Co nie tak?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez aaltonen » poniedziałek 03 marca 2014, 11:39

szerszon napisał(a):

Co dobrze ?
Ty napisałeś ,ze mamy jezdnię, ja twierdzę ,ze są jezdnie.

Możesz to rozrysować? Gdzie te jezdnie? Ile ich tam jest 5, 10, 15?

szerszon napisał(a): Ruch w jednym kierunku jest opisany przy D-3, a ty lansujesz przy C-12..nic nie poradzę, ze pomijasz milczeniem oczywiste dowody w postaci cytowanych przepisów i dalej swoje. taka dyskusja mija sie z celem.
Odróżniasz ruch okrężny, od ruchu nieokrężnego?

szerszon napisał(a):

Nijak. A gdzie masz napisane o jednym kierunku jak w przypadku D-3 ?

To ile tych kierunków widzisz na znaku C-12? (....ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku....) Jest tam "w kierunkach"? Problem z czytaniem czy ze wzrokiem?

szerszon napisał(a):
TY lepiej sygnalizuj skoro dla ciebie jezdnia na SoRO nie jest jednokierunkowa...
Sygnalizujesz, że zaczynasz jechać zgodnie ze znakiem C-12? A od kiedy można na SoRO jechać w przeciwnym kierunku?

szerszon napisał(a):
A może to ty byłeś na tym filmiku od Dylka?

Masz na myśli tego gościa, co zawracał lub skręcał w lewo po pasie zewnętrznym lekceważąc strzałki kierunkowe ?
Nie, mam na myśli gościa który tak jak ty myślał że na SoRO obowiązuje więcej niż jeden kierunek ruchu. Jechał pod prąd. :lol:

szerszon napisał(a):
No jak tam z tym zawracaniem na S-3 i Art 25.4.1) ? Jakoś dziwnie zamilkłeś... :eek2:

TY też dziwnie zamilkłeś nie umiejąc odpowiedzieć kto ma pierwszeństwo. (Dla swojej wiadomości możesz przyjąć, że nie ma tramwaju, a zamisat S-3 jest S-1?) Tylko, że nic to nie zmieni. Dalej jak nie umiałeś tak nie będziesz umiał odpowiedzieć na pytanie.
aaltonen

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 03 marca 2014, 11:57

szerszon napisał(a):...polemizuję z Tobą w kwestii twojej wypowiedzi, że zmiana kierunku jazdy nie jest powiązana ze skrzyżowaniem w przepisach PoRD.Otóż jest i przytoczyłem Ci artykuł. Chcesz następne przepisy negujące twoja wypowiedź ?
Po raz kolejny podałeś przepis, z którego wynika, że możemy na skrzyżowaniu spotkać zmieniającego kierunek jazdy. Nie przeczę, możemy. Ale nie przeczę, że możemy spotkać zmieniającego na skrzyżowaniu kierunek więcej niż jeden raz. Podany przez Ciebie Art.25.1. nie przeczy także. Temu tylko Ty nie wiedzieć czemu z uporem maniaka zaprzeczasz.

Czy zmieniający na skrzyżowaniu kierunek jazdy dwukrotnie jest zmieniającym na skrzyżowaniu kierunek jazdy, czy nie? Oczywiście, że tak. Nadal więc czekam na choć jeden przepis, z którego wynikałoby, że zmienić kierunek jazdy na skrzyżowaniu mogę TYLKO jeden raz. Wykażesz to - to przejdziemy do dzielenia skrzyżowań na drogi jednokierunkowe, itp., itd. Bo jak na razie to mogę na skrzyżowaniu zmieniać kierunek jazdy wielokrotnie bez dzielenia skrzyżowania na cztery, wypatrywania na powierzchni skrzyżowania dodatkowej drogi jednokierunkowej i innych bzdur. Sorry Szerszon, ale to Ty a nie ja potrzebujesz takich cudów aby zachować się na skrzyżowaniu skanalizowanym zgodnie z PoRD.
-----
szerszon napisał(a):Przepraszam najmocniej. Ale chyba nazywasz zmianę kierunku ruchu zmiana kierunku jazdy.
Dobrze, że przeprosiłeś. Przypominam, że nie nazywam zmienianiem kierunku ruchu poczyń kierującego. To tylko Twoja kolejna bzdura aby uprawomocnić skręcanie bez migacza i nijak ma się to do treści PoRD.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 marca 2014, 12:05 przez szymon1977, łącznie zmieniany 2 razy
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 marca 2014, 12:03

Możesz to rozrysować? Gdzie te jezdnie? Ile ich tam jest 5, 10, 15?

Na klasycznym rondzie z czterema wlotami krzyżują sie dwie drogi posiadające jezdnie.
Jeśli w wyniku przecięcie sie jezdni widzisz dalej jedną to ja nie mam pytań.
Odróżniasz ruch okrężny, od ruchu nieokrężnego?

Na tyle odróżniam, aby nie lansować paragrafu 44.1 do obwiedni ronda

To ile tych kierunków widzisz na znaku C-12? (....ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku....) Jest tam "w kierunkach"? Problem z czytaniem czy ze wzrokiem?

Zgadza się. To dlaczego piszesz o jednym kierunku jak przy drodze jednokierunkowej ?
Sygnalizujesz, że zaczynasz jechać zgodnie ze znakiem C-12? A od kiedy można na SoRO jechać w przeciwnym kierunku?

To twoje stanowisko. ja sygnalizuje gdzie jadę...czyli prosto lub lewo lub w prawo...
Znak C-12 wskazuje mi tylko z której strony mam mieć wyspę dokonując zmiany kierunku jazdy jeśli nie jadę na wprost.

Nie, mam na myśli gościa który tak jak ty myślał że na SoRO obowiązuje więcej niż jeden kierunek ruchu. Jechał pod prąd.
Czy brak argumentów musisz ukrywać złośliwostkami niskich lotów ? czy eLka jechała pod prąd ?
Skąd miała wiedzieć, że gościu nie zastosuje sie do oznakowania i nie pojedzie przez skrzyżowania zgodnie ze strzałkami kierunkowymi ?
Polecam zapoznać sie z postem leszka w odpowiednim wątku.
no powtórzę się
No jak tam z tym zawracaniem na S-3 i Art 25.4.1) ? Jakoś dziwnie zamilkłeś...

też zabrakło argumentów, czy emotki sie skończyły ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 03 marca 2014, 12:15

szymon1977 napisał(a):zy zmieniający na skrzyżowaniu kierunek jazdy dwukrotnie jest zmieniającym na skrzyżowaniu kierunek jazdy, czy nie? Oczywiście, że tak. Nadal więc czekam na choć jeden przepis, z którego wynikałoby, że zmienić kierunek jazdy na skrzyżowaniu mogę jeden raz.
Masz korzystać z drogi zgodnie z przeznaczeniem. Skrzyżowanie służy wcześniejszemu wybraniu kierunku jazdy, zgodnie z logiką Art. 25.1..
Jeśli po wielokrotnym kręceniu się w kółko na (dowolnym) skrzyżowaniu opuścisz je dowolnym wlotem - to wykonałeś manewr nieokreślony przepisami - ani nie skręciłeś ani nie zawróciłeś ani nie pojechałeś na wprost, chociaż początkowo wydawać by się mogło że skręcasz w lewo bądź zawracasz (ustawienie pojazdu, kierunkowskaz).

Właśnie z takich cwaniactw później rodzą się niebezpieczne sytuacje - a to kombinowanie z sygnalizacją, a to olewanie S-3 przy zawracaniu, a to niemożliwość zastosowania Art. 25.1. i do znaków D-1 // A-7 umieszczonych przed skrzyżowaniem.

Póki co odsetek rond w stosunku do wszystkich skrzyżowań wynosi ... nie wiem ile... ale na pewno.... mniej niż 30% (a szacuję na nie więcej niż 3%). Nie rozumiem o co walczycie? Nawet w demokracji Mniejszość się musi dostosować do Większości.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 03 marca 2014, 12:26

....z innego zaśmiecanego niestety wątku ,...

aaltonen napisał(a):Leszko podałeś przepis ogólny, nie mający tutaj zastosowania.
Szczegółowy:
Znak P-8g „strzałka kierunkowa w lewo lub w prawo” (rys. 3.2.1.8 ) stosuje się w celu wskazania, że z pasa, na którym się znajduje, dozwolona jest jazda w lewo albo w prawo.
Umieszcza się go na pasie, jeżeli przejazd przez skrzyżowanie na wprost jest niemożliwy lub niedozwolony.
Coś jeszcze chciałbyś napisać 8) ?

Dla prostowaczy rond opuszczenie skrzyżowania jest zmianą kierunku jazdy - to z tego nie może wynikać inaczej, że przy wjeździe na skrzyżowanie można skręcić w lewo albo w prawo (przy czym pierwsza opcja jest niedozwolona)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 marca 2014, 12:28

Po raz kolejny podałeś przepis, z którego wynika, że możemy na skrzyżowaniu spotkać zmieniającego kierunek jazdy. Nie przeczę, możemy.

Przecież pisałeś ,ze zmiana kierunku jazdy ze skrzyżowaniem nie jest w PoRD powiązana.
No popatrz, jednak zmieniłeś zdanie. Cieszy mnie to niezmiernie.
To co ? Ustalamy, ze na skrzyżowaniu można zmienić kierunek jazdy i jest to powiązane z konkretnym przepisem.Tak ?
Ale nie przeczę, że możemy spotkać zmieniającego na skrzyżowaniu kierunek więc niż jeden raz. Podany przez Ciebie Art.25.1. nie przeczy także.

Oczywiście. zawsze może zawrócić za skrzyżowaniem i jeszcze raz przez nie przejechać. Skrzyżowania nie są jednorazowe.
natomiast w Art 25 nie zauważyłem, aby napisali, że zbliżając sie do skrzyzowania skręcając w prawo, a potem w lewo i znów w prawo ma zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa...może masz jakiś specjalistyczny PoRD ? Mógłbyś wrzucić linka ?
Chyba że kilka skrzyzowań następujących po sobie traktujesz jako jedno skrzyżowanie. A na to nic nie poradzę. Nie dogadamy się..
Czy zmieniający na skrzyżowaniu kierunek jazdy dwukrotnie jest zmieniającym na skrzyżowaniu kierunek jazdy, czy nie? Oczywiście, że tak. Nadal więc czekam na choć jeden przepis, z którego wynikałoby, że zmienić kierunek jazdy na skrzyżowaniu mogę jeden raz.

Tak , wiem. Już dałeś popis, gdzie wrzuciłem miejsce do zawracania, co określiłeś jako dwa skręty w lewo. faktycznie ..wtedy zmieniasz kierunek jazdy dwa razy.
Tylko to nie jest dwukrotna zmiana kierunku jazdy tylko brak umiejętności w rozszyfrowaniu sytuacji drogowej i organizacji ruchu. Na to tez nic nie poradzę.
tak samo wygibasy na powierzchni skrzyżowania nazywasz zmianą kierunku jazdy...niech ci będzie.. zmieniaj sobie kierunki jazdy tylko stosuj sie oznakowania zgodnie z tym co leszko napisał odnośnie filmiku i pisz mi, ze moge zawracać lub skręcac w lewo jadąc z pasa do jazdy na wprost lub skrętu w prawo.

Dobrze, że przeprosiłeś. Przypominam, że nie nazywam zmienianiem kierunku ruchu poczyń kierującego. To tylko Twoja kolejna bzdura aby uprawomocnić skręcanie bez migacza i nijak ma się to do treści PoRD.

Przeprosiłem,ze zmuszam ciebie do myślenia. :) Kierujący jest zmuszony zmieniać kierunek ruchu zgodnie z organizacja ruchu. Nic za niego tego nie zrobi.
A o ile wiem, to skręt bez sygnalizacji kierunkowskazem w lewo jest raczej twoja specjalnością, ponieważ ty zawsze w prawo..migaczem...a długimi też ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 03 marca 2014, 12:32

LeszkoII napisał(a):Skrzyżowanie służy wcześniejszemu wybraniu kierunku jazdy, zgodnie z logiką Art. 25.1.
A zgonie z PoRD skrzyżowanie to "przecięcie dróg...", także zgodnie z PoRD będąc na skrzyżowaniu mogę skręcić, i ten sam PoRD nie wyklucza, że mogę to zrobić wielokrotnie. To Wy taką możliwość wykluczacie i to tylko dlatego, że Waszym a nie Ustawodawcy zdaniem skrzyżowanie jest tworem "służącym do zmiany kierunku jazdy". To są Wasze a nie Ustawodawcy słowa. Ze słów Ustawodawcy nie wynika nic więcej ponad możliwość mienienia kierunku jazdy podczas przejazdu przez skrzyżowanie. A już na pewno Ustawodawca nigdzie nie zaprzecz możliwości wielokrotnej zmiany kierunku jazdy podczas jednego przejazdu przez skrzyżowanie.

Wy wyczytaliście więcej? Gdzie? Skąd na przykład pomysł, że przejeżdżający przez klasyczne rondo pierścieniowe inaczej na wprost pojazd jadąc wokół wyspy centralnej jest podczas zmieniania kierunku jazdy, co za tym idzie kierunek jazdy przestaje posiadać więc i zmienić go nie może? Wiem tak wam wmówili. A może zapytacie się tego kto to wymyślił skąd wziął te rewelacje? Bo Wy cały czas usiłujecie nam to wmówić a sami jak widać nie wiecie skąd to się wzięło.
-----
A odnośnie Twojej ostatniej wypowiedzi to znów się wywnętrzyłeś zakładając, że cały przejazd przez skrzyżowanie to jedna wielka zmiana kierunku jazdy. Nie skomentuję. Cierpliwe czekam na wyjaśnienie tej rewelacji.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze