najpierw lewym, a potem prawym.
Dokładnie tak. Pojazd czerwony zmienia kierunek jazdy na SOR w lewo więc lewy kierunkowskaz. Jeśli przyjmiemy że opuszczenie ronda stanowi zmianę kierunku jazdy w prawo, to przed opuszczeniem skrzyżowania kierunkowskaz w prawo. Są też ronda mające taką geometrię skrzyżowania, że opuszczenie ronda nie stanowi zmiany kierunku jazdy w prawo więc prawego kierunkowskazu już nie używamy. Tak jak np. tutaj:
https://maps.google.pl/maps?q=bia%C5%82ystok+ul+kawaleryjska&hl=pl&ie=UTF8&ll=53.099866,23.135064&spn=0.000936,0.001725&sll=53.345192,22.770257&sspn=3.784771,7.064209&hnear=Kawaleryjska,+Bia%C5%82ystok,+podlaskie&t=m&z=19&layer=c&cbll=53.099811,23.13523&panoid=pFYa9ZkHIb8qnp2Z29QymQ&cbp=12,93.35,,0,0
Potem czy można zjechać z wewnętrznego tak jak na obrazku, czy obowiązkowo trzeba zmienić pas przed zjazdem,
I znowu zależy jaką teorię przyjmiemy, jaki pogląd, którą szkołę.
Ja uważam, że jeśli zjazd z ronda stanowi zmianę kierunku jazdy w prawo, to powinniśmy przed opuszczeniem ronda zmienić pas na prawy i prawym pasem opuścić rondo. Zmianę kierunku jazdy w prawo wykonujemy z prawego pasa (od prawej krawędzi). Odniosłem się oczywiście do ronda z Twojego obrazka. Są ronda gdzie można będzie skrzyżowanie opuścić też i lewym pasem.
a może w ogóle można od początku jechać zewnętrznym
Z prawego pasa w lewo...To chyba nie jest zgodne z przepisami KD.
Zgodnie z przepisami:
- Z prawego w prawo i na wprost.
- Z lewego w lewo i zawracanie no i ewentualnie jazda na wprost.
Takie jest moje zdanie na ten temat.
P.S.
W jaki sposób umieszczasz obrazki w poście?
Jak próbuje umieścić obrazek przez "przeglądaj " komputer", "dodaj plik" to nie jest to możliwe? Czyżbym nie miał czegoś włączonego? A może mam jakieś ograniczenia?