Było to na tym forum sto lat temu i o niektórch "forumowiczach" nawet się tutaj nie śniło - a ze "starą" lekturą warto czasem się zapoznać

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez oskbelfer » sobota 01 lutego 2014, 18:49
przez szerszon » sobota 01 lutego 2014, 19:46
przez taik » sobota 01 lutego 2014, 20:00
oskbelfer napisał(a):A ja proponuję kolegom odszukać "stare" wątki na temat "czy zakaz ustawiony po prawej, obowiązuje po lewej etc...."
szerszon napisał(a):To znalazłem
I nic mądrzejszy nie jestem.![]()
przez szerszon » sobota 01 lutego 2014, 20:09
przez LeszkoII » sobota 01 lutego 2014, 21:08
Czemu źle zadane? Gadaliśmy przecież o umieszczaniu znaków i w "220" występuje podział na umieszczanie po prawej lub po lewej stronie. W punkcie, który przywołałeś (1.5.1.3.a 220 Z-1) nie ma mowy "o stronie drogi, po której się znak znajduje" z prostej przyczyny - jeśli znak się znajduje po JAKIEJŚ stronie drogi, to znaczy że po TEJ (czyli lewej albo prawej)stronie i zawsze PRZODEM do kierującego (pomijam przepisy zezwalające na umieszczenie B-36 po "stronie placu", bo tam dokładnie opisano i rozrysowano problematykę).taik napisał(a):Źle zadane pytanie, nie przodem czy tyłem, tylko po prawej stronie jezdni czy lewej stronie jezdni?
No to już wiemy, co to znaczy umieszczony(obowiązujący) znak drogowy. Par. 28 jest właśnie dopuszczeniem, jakiego wymaga się w związku z 1.5.1.3.a.taik napisał(a):Znak [B-35]/[B-36] należy umieszczać po stronie drogi, po której zakaz ma obowiązywać, ale w przypadku jezdni dwukierunkowej należy umieścić go nie po lewej stronie jezdni, tylko zawsze po prawej stronie jezdni, z wyjątkiem znaku dwustronnego.
Przeczytasz, poznasz.taik napisał(a):Nie znam, nie orientuję się.
oskbelfer napisał(a):A ja proponuję kolegom odszukać "stare" wątki na temat "czy zakaz ustawiony po prawej, obowiązuje po lewej etc...."
No i do niczego tam nie doszli... straciłem tylko czas... rozumiem że tęsknicie sentymentalnie do "starych forumowych czasów":spoko: , ale w zalinkowanej dyskusji padł tylko jeden przepis (skan książki).szerszon napisał(a):To znalazłem
viewtopic.php?f=3&t=25719&start=30&hilit=czy+zakaz+ustawiony+po+prawej
przez szerszon » sobota 01 lutego 2014, 22:24
I nic mądrzejszy nie jestem.
przez Henq » sobota 01 lutego 2014, 23:18
przez szerszon » sobota 01 lutego 2014, 23:34
przez Henq » niedziela 02 lutego 2014, 00:17
szerszon napisał(a): Tylko kierujący powinien jakoś być poinformowany, ze zakaz dotyczy danej części drogi
przez oskbelfer » niedziela 02 lutego 2014, 01:04
szerszon napisał(a):Nie znalazłem, a i nie szukałem, ale ciekawy jestem opinii cmana
oskbefer moze masz coś ?
przez jasper1 » niedziela 02 lutego 2014, 01:27
przez LeszkoII » niedziela 02 lutego 2014, 07:49
Nie zawsze. Na przykład w linku poniżej, ruch jest bardzo duży http://goo.gl/maps/spSvC a jednak B-35/36 nie umieszczono. Z racji, że to droga o niemałym ruchu, nie można się zatrzymać na jezdni przy lewej krawędzi. I odwrotnie, właśnie na drogach o małym ruchu stosuje się B-36 po lewej stronie drogi po to, żeby wykluczyć parkowanie - nie tylko na jezdni, ponieważ bez znaku można by było się zatrzymać.jasper1 napisał(a):Ja tak sobie myślę czy sama obecność B-35, a już zwłaszcza B-36 nie powinna nas skłonić do uznania, że jezdnia dwukierunkowa, na której jesteśmy, nie jest o małym ruchu
Tak, zjadłem słówko "nie".taik napisał(a):Chciałeś chyba napisać, że nie można.
przez taik » niedziela 02 lutego 2014, 16:00
LeszkoII napisał(a):Czemu źle zadane? Gadaliśmy przecież o umieszczaniu znaków i w "220" występuje podział na umieszczanie po prawej lub po lewej stronie. W punkcie, który przywołałeś (1.5.1.3.a 220 Z-1) nie ma mowy "o stronie drogi, po której się znak znajduje" z prostej przyczyny - jeśli znak się znajduje po JAKIEJŚ stronie drogi, to znaczy że po TEJ (czyli lewej albo prawej)stronie i zawsze PRZODEM do kierującego (pomijam przepisy zezwalające na umieszczenie B-36 po "stronie placu", bo tam dokładnie opisano i rozrysowano problematykę).
Zawsze przodem, pamiętaj! Znak umieszczony tyłem, zasłonięty(np. zmiana organizacji ruchu na 1. listopada), zniszczony przez "hooliganów", celowo przestawiony o 90 stopni (np. A-32 w lecie) nie stanowi żadnej informacji a więc też żadnej dyspozycji, do której miałby (czy mógłby) zastosować się kierujący.
LeszkoII napisał(a):Co Ty opowiadasz? Niby nie można po lewej stronie, ale jak stoi B-36 po lewej(a do niego przyklejony z drugiej następny B-36) to już można? Znak "dwustronny" to jest JEDEN znak. Jeden słup z trzema znakami reprezentuje trzy znaki widoczne od strony kierującego. Przestań liczyć słupki. Czyli można umieścić znak (sztuk: jeden)po lewej? Ano można.
LeszkoII napisał(a):Przeczytasz, poznasz.taik napisał(a):Nie znam, nie orientuję się.
Skan nie dotyczy tylko zawracania, przeczytaj ostatnie zdanie na stronie.LeszkoII napisał(a):(...) ale w zalinkowanej dyskusji padł tylko jeden przepis (skan książki).
Argument zawracania to zupełnie inna historia, nieadekwatna do tego o czym TUTAJ piszemy.
przez taik » niedziela 02 lutego 2014, 16:23
Henq napisał(a):Wtrącę się do rozmowy pytaniem:
Henq napisał(a):No właśnie pytam, ponieważ znalazłem tutaj właśnie taką definicję, że dotyczy części drogi na której znak został umieszczony, a mało tego nie znalazłem w Dz.U.220 informacji że dotyczy tylko od strony umieszczenia.
jasper1 napisał(a):Ja tak sobie myślę czy sama obecność B-35, a już zwłaszcza B-36 nie powinna nas skłonić do uznania, że jezdnia dwukierunkowa, na której jesteśmy nie jest o małym ruchu (no bo gdzie i po co się takie znaki ustawia?), a to całe machanie policji czy SM do znaku ustawionego dla przeciwnego kierunku ruchu to tylko dodatek.
LeszkoII napisał(a):Na przykład w linku poniżej, ruch jest bardzo duży http://goo.gl/maps/spSvC a jednak B-35/36 nie umieszczono. Z racji, że to droga o niemałym ruchu, można się zatrzymać na jezdni przy lewej krawędzi.
przez ks-rider » niedziela 02 lutego 2014, 21:06