Wyrobienie PKk

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wyrobienie PKk

Postprzez jadziula88 » środa 29 stycznia 2014, 23:21

Witam

Mam problem.
W 2007 zapisywałam się na kurs, nie zdałam parę razy praktycznego i zakończyłam.
Teraz rozpoczęłam od początku. Zapisałem sie na kurs uzupelniajacy.
Napisałam pismo do urzędu komunikacji w moim mieście ze proszę o przesłanie dokumentów z poprzednich egzaminów.
Tutaj zaczynaja sie problemy. Pani z urzędu mówi ze muszę wyrobić profil kierowcy. Mój ośrodek szkolenia kierowców, ze nie muszę tego robić bo już odbyłam kurs dawno temu. Ze jeśli to zrobię to będzie wyglądało jakbym nigdy wcześniej nie zdawała. I ze mam sie upierać.
Pani w urzędzie, ze mam wysłać dokumenty.

I co ja mam zrobić w końcu?
Czy ktoś wie?

Pozdrawiam
jadziula88

Re: Wyrobienie PKk

Postprzez szerszon » środa 29 stycznia 2014, 23:50

Pani w "urzendzie".. i wszystko jasne.
szerszon

Postprzez Anfa » czwartek 30 stycznia 2014, 00:15

Ja bym chyba na Twoim miejscu poszła na kurs,

Skoro w "urzendzie" to ja bym miała wątpliwości czy ty dobrze odbierasz to co do Ciebie mówią.

Szeszuś kiedy mi jazdy kochanie zrobisz? :mrgreen:
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Postprzez szerszon » czwartek 30 stycznia 2014, 00:24

Anfa..uważaj, bo Ci zrobie jazdę, ale napisze na priva , bo tutaj przed 22.00 moga sie zarumienić :mrgreen:
W temacie... prawdopodobnie papiery wsiąkły i pani sugeruje wyrobienie PKK..paręlat upłynęło..
Bo jakie znaczenie ma fakt, czy ktoś kurs zrobił w 2007 czy 2012 roku ?
Przecież trafiają mi sie takie przypadki..wszystko idzie po staremu..co pani na "urzendzie" pitoli ?
szerszon

Postprzez jasper1 » czwartek 30 stycznia 2014, 17:51

jadziula88 napisał(a): Pani z urzędu mówi ze muszę wyrobić profil kierowcy. Mój ośrodek szkolenia kierowców, ze nie muszę tego robić bo już odbyłam kurs dawno temu. Ze jeśli to zrobię to będzie wyglądało jakbym nigdy wcześniej nie zdawała. I ze mam sie upierać.

Z tego co czytałam tu na forum w różnych wątkach dotyczących kontynuacji, to widzę, że przedstawia się to następująco:

- dokumenty od długiego czasu są w wordzie, bo ktoś ciągle coś zdaje - kontynuacja bez PKK
- ktoś nie ukończył kursu i chce kończyć to, co zaczął dawno - bez PKK
- ktoś przestał podchodzić do kolejnych egzaminów i papiery trafiły do urzędu - potrzebne PKK i zwykle także nowe orzeczenie lekarskie do jego wyrobienia.

Nie wiem jak to się ma do przepisów ale myślę, że można to rozumieć w ten sposób:

- osoba, która zdaje robi to w ramach złożonego przed zmianami wniosku o wydanie PJ czyli cały czas jest w trakcie ubiegania się o PJ, stąd stare zasady,
- osoba, która się szkoli odbywa szkolenie na starych zasadach i będzie wnioskować o wydanie prawa jazdy w starym trybie, czyli składając dokumenty do word, bo też ubiega się cały czas o PJ w ramach tego, jak to było w starych przepisach,
- osoba, której papiery są w urzędzie zrezygnowała z PJ, przestała ubiegać się o PJ w ramach starych zasad, teraz wnioskuje o PJ ponownie z wykorzystaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu w przeszłości.
Ponieważ zrezygnowała, to rozpoczyna procedurę ubiegania się o PJ od nowa ( więc nowe zasady) - składa nowy wniosek, czyli zakłada PKK, bo na nowych zasadach sposobem wnioskowania o PJ jest właśnie założenie PKK.
Czy rzeczywiście tak jest, jak kombinuję, to nie mam pojęcia.

I co ja mam zrobić w końcu?

Ja bym spróbowała dopytać w wordzie, w którym zamierzasz zdawać, jak ma wyglądać obieg dokumentów w Twojej sytuacji, w końcu to do nich Twoje dokumenty ostatecznie maja trafić.
Podejrzewam, że jednak z PKK. Gdyby miało być bez PKK, to powiedz jak wygląda sprawa u Ciebie w urzędzie i poproś ich o podstawę prawną.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez jadziula88 » czwartek 30 stycznia 2014, 19:28

Bardzo dziękuję ;)
jadziula88

Postprzez oskinstruktor » czwartek 30 stycznia 2014, 22:28

Jeżeli papiery wróciły do Urzędu, to WORD nie przyjmie teraz inaczej kandydata na egzamin, tylko na podstawie PKK. Dlatego jest konieczność jego wyrobienia.
oskinstruktor

Postprzez szerszon » piątek 31 stycznia 2014, 00:04

No to ja przepraszam..dałem ciała. panią na "urzendzie" też :oops:
szerszon

Postprzez katjusza » sobota 01 lutego 2014, 00:16

Ja to niedawno przerabiałam.
Robiłam kurs w 2009 roku, nie zdałam i rzuciłam sprawę. Niedawno wzięłam się na nowo i już teraz czekam na prawo jazdy z urzędu.

Opiszę wszystko, abyś miała pełen obraz sytuacji.

Pani w urzędzie musi Ci zrobić PKK, taki ma obowiązek. Ale wiadomo, wszystko zależy od osoby, spróbuj jeszcze raz, może będzie inny urzędnik. Twoja dokumentacja leży w urzędzie - ze starym zdjęciem, badaniami lekarskimi etc. Będziesz musiała podpisać papier, że nie masz zakazu prowadzenia pojazdów, urzędnik połączy się z systemem i przypisze Ci numer, w którym są już niezbędne dane. Gdyby był jakikolwiek problem - np. brak danych, co do ośrodka szkoleniowego - to musisz zadzwonić do swojego ośrodka i poprosić o te dane, bo oni je przechowują (oczywiście to może trochę zająć, bo ktoś musi znaleźć to w archiwum w tzw. książka ewidencji kursantów). Potrzebne dane: numery ośrodka, numer instruktora, data badań, data rozpoczęcia i zakończenia kursu). Ja musiałam dzwonić, bo WORD w Poznaniu do niedawna nie miał połączenia z systemem obsługiwanym z PWPW, więc musiałam w WORD-zie wypisywać im te dane na specjalnym formularzu. Teraz na szczęście mają PWPW i już nie ma tego problemu, choć słyszałam, że system się wykrzacza i traci dane...
Dostajesz profil kierowcy i z nim możesz pójść do jakiegokolwiek ośrodka WORD i zapisać się na egzamin. W profilu kierowcy chodzi o to, żeby Wydział Komunikacji i WORD nie musiały sobie przesyłać Twoich papierów.
katjusza

Powrót do Egzamin na prawo jazdy