jadziula88 napisał(a): Pani z urzędu mówi ze muszę wyrobić profil kierowcy. Mój ośrodek szkolenia kierowców, ze nie muszę tego robić bo już odbyłam kurs dawno temu. Ze jeśli to zrobię to będzie wyglądało jakbym nigdy wcześniej nie zdawała. I ze mam sie upierać.
Z tego co czytałam tu na forum w różnych wątkach dotyczących kontynuacji, to widzę, że przedstawia się to następująco:
- dokumenty od długiego czasu są w wordzie, bo ktoś ciągle coś zdaje - kontynuacja bez PKK
- ktoś nie ukończył kursu i chce kończyć to, co zaczął dawno - bez PKK
- ktoś przestał podchodzić do kolejnych egzaminów i papiery trafiły do urzędu - potrzebne PKK i zwykle także nowe orzeczenie lekarskie do jego wyrobienia.
Nie wiem jak to się ma do przepisów ale myślę, że można to rozumieć w ten sposób:
- osoba, która zdaje robi to w ramach złożonego przed zmianami wniosku o wydanie PJ czyli cały czas jest w trakcie ubiegania się o PJ, stąd stare zasady,
- osoba, która się szkoli odbywa szkolenie na starych zasadach i będzie wnioskować o wydanie prawa jazdy w starym trybie, czyli składając dokumenty do word, bo też ubiega się cały czas o PJ w ramach tego, jak to było w starych przepisach,
- osoba, której papiery są w urzędzie zrezygnowała z PJ, przestała ubiegać się o PJ w ramach starych zasad, teraz wnioskuje o PJ ponownie z wykorzystaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu w przeszłości.
Ponieważ zrezygnowała, to rozpoczyna procedurę ubiegania się o PJ od nowa ( więc nowe zasady) - składa nowy wniosek, czyli zakłada PKK, bo na nowych zasadach sposobem wnioskowania o PJ jest właśnie założenie PKK.
Czy rzeczywiście tak jest, jak kombinuję, to nie mam pojęcia.
I co ja mam zrobić w końcu?
Ja bym spróbowała dopytać w wordzie, w którym zamierzasz zdawać, jak ma wyglądać obieg dokumentów w Twojej sytuacji, w końcu to do nich Twoje dokumenty ostatecznie maja trafić.
Podejrzewam, że jednak z PKK. Gdyby miało być bez PKK, to powiedz jak wygląda sprawa u Ciebie w urzędzie i poproś ich o podstawę prawną.