Kto ma pierwszeństwo ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo ?

Postprzez taik » poniedziałek 06 stycznia 2014, 19:37

szerszon napisał(a):W pierwszej kolejności to co mam na mysli...
http://goo.gl/maps/62f1O

Wiem, wiem - sprawa jasna i oczywiście racja po Twojej stronie.
szerszon napisał(a):W naszym filmiku złamał przepisy..dlatego juz spieramy sie x stronę..nie powinien tak pojechać.

Co do tego, że nie powinien, nie mógł tak pojechać nie jestem całkowicie pewien - stąd mój podgląd na całą tę sprawę - ustąpić pierwszeństwa.
Oczywiście wykazujesz dużo racji w swoich spostrzeżeniach i tego nie mogę Ci odmówić (oczywiście różnimy się w kwestii dotyczącej powierzchni skrzyżowania, ale nie o tym, tamto mamy to już za sobą :D ).
Ale jest jeszcze coś poza tym wszystkim, co próbuję tu po części wskazać (ale nie jest to główny argument tej dyskusji), o czym pisałem maximusssowi pod jego filmikiem.

Jak pewnie wiesz (głupie pytanie, kogo pytam :oops: - pisze dla dramaturgii), w środowisku biegłych, prawników zajmujących się literą prawa drogowego czy organów strzegących porządku na drogach (czyt. Policji) istnieją dwa główne utrwalone poglądy dotyczące "ustąpienia pierwszeństwa", w b. dużym skrócie:
1. Jeden mówi o bezwzględnym pierwszeństwie, niezależnie od tego, czy pojazd z pierwszeństwem porusza się zgodnie z przepisami, czy z ich naruszeniem - pierwszeństwa należy ustąpić.
Z moich obserwacji wynika, iż Policja stosuje tę doktrynę w szczególności, nie ma czasu na myślenie i gdybanie. Linia ciągła, nieprawidłowe wyprzedzanie/omijanie, bez świateł, za szybko - przy włączaniu się do ruchu czy spod [A-7] ustąpić należy.
2. Drugi natomiast jest wyspecyfikowany bardziej w środowisku prawniczym, akademickim. Mówi, iż ustąpienie pierwszeństwa odbywać się powinno w określonych warunkach drogowych, które pozwalają na przewidzenie określonego zachowania, manewru - innymi słowy są zgodne z przepisami i jako takie nie powodują zagrożenia bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego.

Trzeba pamiętać, iż pierwszy punkt widzenia jest często stosowany zarówno przez Policję (o czym pisałem) jak również biegłych. Niedawne wyroki SN, dotyczące wyprzedzania (niezgodnego z prawem) vs. skręcający w lewo, też coś nakreślają. Trzeba mieć to na uwadze i być ostrożnym.
Jest to zupełnie inna tematyka problemu, której nie sposób nam teraz rozważać, ale o której trzeba pamiętać.
szerszon napisał(a):Szkoda, że równiez przeciął ciągłą linię...nieprawdaż ?

Prawdaż, prawdaż, ale manewr dałoby się wykonać bez najazdu na linię, tak myślę.
szerszon napisał(a):Pozwole sobie na troche ironii..nie wiem czemu sie krępował i oszczędził pole wyłączone.. :wink:

:mrgreen:
taik

Postprzez szerszon » poniedziałek 06 stycznia 2014, 20:02

ale manewr dałoby się wykonać bez najazdu na linię,

Sknocone malowanie..nie powinno bys nawet cienia szansy...

Trzeba pamiętać, iż pierwszy punkt widzenia jest często stosowany zarówno przez Policję (o czym pisałem) jak również biegłych.

Powstrzymam sie od odpowiedniego komentarza, który byłby pewnie niemile widziany przez policje i biegłych. A właściwie "biegłych"...
szerszon

Postprzez Fiorentinous » poniedziałek 06 stycznia 2014, 21:24

Witam!
Mam pytanie. Ostatnio jechałem drogą z pierwszeństwem przejazdu przez Plac Centralny w Krakowie, która biegła w lewo. Drogę przecinają tory tramwajowe. Zatrzymałem się, by ustąpić pierwszeństwa, ale tramwaj też stanął, więc w końcu przejechałem.
Kto ma tutaj pierwszeństwo?
Dodaję załączniki
Załączniki
Plac C2.jpg
Plac C2.jpg (61.35 KiB) Przeglądane 4432 razy
Plac C.jpg
Plac C.jpg (56.17 KiB) Przeglądane 4432 razy
Fiorentinous

Postprzez LeszkoII » wtorek 07 stycznia 2014, 11:26

^^
Ten tramwaj wjeżdżający z drogi podporządkowanej prawidłowo ustąpił Ci pierwszeństwa. Gdyby jechał od "Twojej strony" - czyli zbliżał się drogą z pierwszeństwem - to wtedy on by miał pierwszeństwo, bo bylibyście w sytuacji równorzędnej.

Przypadek omówiony w programie Jedź Bezpiecznie
http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpieczn ... i/11539721
(zaczyna się od 04:52)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez taik » wtorek 07 stycznia 2014, 17:14

szerszon napisał(a):Sknocone malowanie..nie powinno bys nawet cienia szansy...

Abstrahując od wszystkiego można zadać sobie podstawowe pytanie: dlaczego zostało to rozwiązane w taki sposób?

Zasadą jest, jeżeli już, że zanikające pasy "włączania" wyznacza się dla potoków podporządkowanych, kierowanych na drogę z pierwszeństwem wg rys. 8.3.3, 8.5.5 220 Z-2. Tutaj jest sytuacja zupełnie przeciwna - dziwoląg.

Sprawę z przystankiem da się również rozwiązać, wyodrębniając "ślepy" BUS-pas, sytuacja analogiczna do 7.3.7 220 Z-3 + [P-21] zaślepiający wjazd na BUS-pas z wlotu z naprzeciwka, ale to?!
taik

Postprzez szerszon » wtorek 07 stycznia 2014, 17:16

Abstrahując od wszystkiego można zadać sobie podstawowe pytanie: dlaczego zostało to rozwiązane w taki sposób?

Mało masz sytuacji, gdzie w głowę zachodzisz , dlaczego tak wymalowali a nie inaczej ?
szerszon

Postprzez taik » wtorek 07 stycznia 2014, 17:23

szerszon napisał(a):Mało masz sytuacji, gdzie w głowę zachodzisz , dlaczego tak wymalowali a nie inaczej ?

Tu masz rację, chyba jestem zbyt dużym idealistą. :mrgreen:
taik

Postprzez kg1956 » wtorek 07 stycznia 2014, 18:45

A ja z uporem maniaka będę twierdził, że zmiana pasa na pdp to jazda po pdp wzdłuż.
kg1956

Postprzez szerszon » wtorek 07 stycznia 2014, 18:58

Gdyby linia dobrze była wymalowana, to bys nie musiał maniakować :D
szerszon

Postprzez tatusiek » czwartek 09 stycznia 2014, 13:28

http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpieczn ... w/13198893
4:20
link pożyczony z innego tematu :) o zajęciu pasa
tatusiek

Postprzez bettyblue » środa 29 stycznia 2014, 23:00

Hej, jestem w trakcie kursu , i nasunelo mi się pytanie .... czy jeżeli jade droga z pierwszeństwem przejazdu, zalozmy jest to droga bez sygnalizacji świetlnej , jednojezdniowa... i chce skrecic w lewo , to rozumiem, ze pojazdom które jada z naprzeciwka ( również majac d. z pierwszeństwem) ustepuje pierwszeństwa ? bo wtedy już obowiazuje zasada prawej reki ?
będę wdzieczna za odpowiedz
pozdrawiam :)
bettyblue

Postprzez Henq » czwartek 30 stycznia 2014, 00:14

Tak ustępujesz, ale nie wynika to z zasady prawej ręki.
Zasada prawej ręki to co innego, w opisanej przez Ciebie sytuacji ustępujesz pierwszeństwa wynikającego z art.25.1
...a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez xROnx » wtorek 04 lutego 2014, 09:07

Taka sytuacja na drodze: Kto ma pierwszeństwo w takiej sytuacji pokazanej na zdjęciu? Tuż za przejściem dla pieszych jest kawałek lini ciągłej. Na wysokości przejścia dla pieszych oba pojazdy jadą równolegle.
https://forum.roverki.eu/files/skrzyzow ... ze_132.jpg
xROnx

Postprzez LeszkoII » wtorek 04 lutego 2014, 11:37

^^
Pomarańczowy tor jazdy ma pierwszeństwo w stosunku do zmieniającego pas ruchu za skrzyżowaniem. Jednak z uwagi na status "gorącego tematu" w owym zagadnieniu, zalecam szczególną ostrożność extra.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez taik » wtorek 04 lutego 2014, 16:05

LeszkoII napisał(a):Jednak z uwagi na status "gorącego tematu" w owym zagadnieniu, zalecam szczególną ostrożność extra.

Mimo wszystko, przykład xROnxa jest podręcznikowo oznakowany (dodatkowy pas "włączania" na wylocie drogi z pierwszeństwem) i przede wszystkim ma sens, a w zestawieniu z problemem tutaj omawianym, jest wręcz kontrastowy. :wink:

PS - ostrożność oczywiście przyda się zawsze.
taik

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze