papadrive napisał(a):Na samym zdjęciu, skrzyżowanie wydawało się trochę bardziej rozległe. W rzeczywistości jest mniejsze i przychylałbym się bardziej do skrętu przy prawej krawędzi wysepki. Dlaczego? Po części wytłumaczył to @szymon1977. Dodam tylko, że dwóch jadących z naprzeciwka i skręcających w lewo mogliby to uczynić przejazdem kolizyjnym (nie lubię tego określenia, wolę "na zakładkę").
No ale po co kombinować i się stukać jak można to zrobić bezkolizyjnie? Tak jak pisałem wcześniej nie ma przepisu który wymusza nas jak mamy się w takiej sytuacji zachować, ale jest za to zdrowy rozsądek na który można się zdać i widząc 10 aut skręcających/zawracających przy lewej krawędzi bezkolizyjnie (nie łamiąc przy tym żadnych przepisów) i zawrócić/skręcić tak jak te 10 aut a nie jeden i zablokować skrzyżowanie.
szymon1977 napisał(a):Ale zrobić tak nie można. Przypominam, że na przełączce ruch prawostronny obowiązuje w takim samym zakresie jak na każdym innym odcinku jezdni. Tak wiem, niektórych nie obowiązuje bo skręcają, a innych nie obowiązuje bo będąc na przełączce nie są na jezdni. Ale pozostałych obowiązuje.
No to których obowiązuje? Które auta mogą zawracać/skręcać przy lewej krawędzi a które przy prawej i jaki przepis to reguluje?
W innym temacie już się Ciebie pytałem i zostało bez odpowiedzi: