Wysepka, skręt w lewo, którędy jechać?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wysepka, skręt w lewo, którędy jechać?

Postprzez Henq » czwartek 23 stycznia 2014, 23:43

papadrive napisał(a):Na samym zdjęciu, skrzyżowanie wydawało się trochę bardziej rozległe. W rzeczywistości jest mniejsze i przychylałbym się bardziej do skrętu przy prawej krawędzi wysepki. Dlaczego? Po części wytłumaczył to @szymon1977. Dodam tylko, że dwóch jadących z naprzeciwka i skręcających w lewo mogliby to uczynić przejazdem kolizyjnym (nie lubię tego określenia, wolę "na zakładkę").

No ale po co kombinować i się stukać jak można to zrobić bezkolizyjnie? Tak jak pisałem wcześniej nie ma przepisu który wymusza nas jak mamy się w takiej sytuacji zachować, ale jest za to zdrowy rozsądek na który można się zdać i widząc 10 aut skręcających/zawracających przy lewej krawędzi bezkolizyjnie (nie łamiąc przy tym żadnych przepisów) i zawrócić/skręcić tak jak te 10 aut a nie jeden i zablokować skrzyżowanie.
szymon1977 napisał(a):Ale zrobić tak nie można. Przypominam, że na przełączce ruch prawostronny obowiązuje w takim samym zakresie jak na każdym innym odcinku jezdni. Tak wiem, niektórych nie obowiązuje bo skręcają, a innych nie obowiązuje bo będąc na przełączce nie są na jezdni. Ale pozostałych obowiązuje.

No to których obowiązuje? Które auta mogą zawracać/skręcać przy lewej krawędzi a które przy prawej i jaki przepis to reguluje?
W innym temacie już się Ciebie pytałem i zostało bez odpowiedzi:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szymon1977 » piątek 24 stycznia 2014, 01:58

Poszukaj odpowiedzi w temacie, w którym pytanie zadałeś. Być może padła zanim je zadałeś.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » sobota 25 stycznia 2014, 01:10

szymon1977 napisał(a):Poszukaj odpowiedzi w temacie, w którym pytanie zadałeś. Być może padła zanim je zadałeś.

Być może ale nie przez Ciebie.
W temacie do którego pije raz mówisz tak:
szymon1977 napisał(a):Jest jedna uniwersalna zasada:
Kodeks (a może w kodeksie JEST NAPISANE? a nie: ) napisał(a):Art. 22.2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
2. do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.

a po czasie:
szymon1977 napisał(a):Szymon przemyślał swoją wypowiedź. Na tak szerokiej "przełączce" oczywiście możemy zawrócić przy lewej krawędzi i to POMIMO, że Art.16.4. i Art.22.2. na "przełączce" także działa. A Wy w kółko to samo? Znów Was przepisy nie obowiązują bo nie wiecie jak w zgodzie z nimi przejechać przez skrzyżowanie? A rozwiązanie problemu podobne jak w przypadku bezkolizyjnego skręcania w lewo.
LeszkoII pisze:

Więc jakie jest Twoje stanowisko? Raz można czy nie można?
Henq

Postprzez szymon1977 » sobota 25 stycznia 2014, 01:35

Henq napisał(a):Więc jakie jest Twoje stanowisko? Raz można czy nie można?
Raz można, a raz nie można. I nie wynika to z przepisów określających czy można czy nie można bo takowych w PoRD nie ma. Tylko z geometrii skrzyżowania i czy kierującemu uda się przejechać przez skrzyżowanie takim torem jazdy, że nie "załapie" się na część skrzyżowania, na której obowiązuje go ruch prawostronny odbywający się na drodze poprzecznej.

A jak chcesz komentarze do wypowiedzi z innego wątku to zapytaj w tamtym wątku. Jak będzie co komentować to skomentuję.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » sobota 25 stycznia 2014, 01:58

szymon1977 napisał(a):I nie wynika to z przepisów określających czy można czy nie można bo takowych w PoRD nie ma. Tylko z geometrii skrzyżowania

No i zostańmy przy tym :)
Nie ma uniwersalnej zasady w PoRD wszystko zależy od skrzyżowania, bądź jego braku np: z drogą wewnętrzną
o dwóch drogach wewnętrznych i jednej gruntowej nie wspomnę bo znów się zacznie :)
Henq

Postprzez szymon1977 » sobota 25 stycznia 2014, 02:44

Henq napisał(a):No i zostańmy przy tym.
Ale najistotniejszą część mojej wypowiedzi obciąłeś. Bo skręcającego ruch prawostronny nie przestaje obowiązywać. Ale podczas wykonywania manewru może on się przez pewien czas znajdować w miejscu, w którym nie da rady już się zastosować do ruchu prawostronnego na drodze, którą na skrzyżowanie wjechał a jednocześnie nie da rady jeszcze się zastosować do ruchu prawostronnego na drodze, którą ze skrzyżowania zjedzie.
szymon1977

Postprzez Henq » sobota 25 stycznia 2014, 02:56

szymon1977 napisał(a):Ale podczas wykonywania manewru może on się przez pewien czas znajdować w miejscu, w którym nie da rady już się zastosować do ruchu prawostronnego na drodze, którą na skrzyżowanie wjechał...

No więc gdzie się kończy droga którą wjechał na skrzyżowanie z "przełączką" a gdzie zaczyna droga w którą wjeżdża?
Na środku przełączki? przy "skręcie w lewo"?, czy przy wyprowadzaniu pojazdu prosto w drogę w którą wjeżdża?
Skoro ma się stosować do ruchu prawostronnego to powinien ten manewr wykonać przy pasie zieleni po prawej stronie? Tak czy coś źle rozumuje Twoje słowa?
Henq

Postprzez szymon1977 » sobota 25 stycznia 2014, 03:12

Henq napisał(a):Skoro ma się stosować do ruchu prawostronnego to powinien ten manewr wykonać przy pasie zieleni po prawej stronie?
Pokręciłeś. Jeżeli już skręcił to ma się zastosować do ruchu prawostronnego na drodze poprzecznej. A jak jeszcze nie skręcił tylko nadal skręca to do ruchu prawostronnego, na której drodze ma się zastosować?
szymon1977

Postprzez papadrive » sobota 25 stycznia 2014, 20:09

Trochę to zagmatwane. :( Powiem co ja o tym sądzę. Otóż obowiązuje nas ruch prawostronny. Z tym się zgadzamy. I wszędzie stosujemy jego zasadę, czyli wymijanie się lewymi bokami pojazdów. Jasne. Są jednak wyjątki od tej reguły, chociaż nie objęte przepisami. Przepisy dla skręcających w lewo nakładają obowiązek udzielenia pierwszeństwa tym jadącym z naprzeciwka na wprost lub skręcającym w prawo. Nic, natomiast, nie mówią o skręcających (z naprzeciwka) w lewo. Skrzyżowania są różnie zbudowane. Ich układ ulic/dróg jest tak różna, że nie sposób opisać wszystkich, albo przynajmniej większości w przepisach. Dlatego na każdym skrzyżowaniu taki przejazd jest zależny od jego geometrii. W zdecydowanej większości przypadków jest to przejazd bezkolizyjny (mijanie się poj. prawymi bokami), ale nie na wszystkich skrzyżowaniach da się tak przejechać. Na skrzyżowaniu z pierwszego postu jest możliwe wykonania lewoskrętu wg. zasad ruchu prawostronnego. W sytuacji, gdy dwa pojazdy jadące naprzeciw i mające zamiar skrętu w lewo, powinny (wg. mnie) wyminąć się na skrzyżowaniu i dopiero po wyminięciu skręcać. Tzw. przejazd kolizyjny lub na zakładkę.
Tak mi wychodzi z budowy tego skrzyżowania. Ulice poprzeczne są względem siebie przesunięte, a jedna z nich jest dosyć wąska, aby pojazd skręcający w nią (przejazdem bezkolizyjnym) pod ostrym kątem, mógł bez problemu wpasować się w jej wlot. Tym bardziej, gdyby stał tam inny poj. oczekujący na wyjazd. Gdyby ta uliczka była dość szeroka, być może możliwy byłby przejazd bezkolizyjny.
Gdybym to ja jechał i chcąc skręcić (z którejkolwiek strony) w lewo, wyczekałbym moment rozpoczęcia skrętu poj. z naprzeciwka. Jeśliby zaczął skręcać zaraz za wysepką, uczyniłbym to samo, ale gdyby się zawahał, pojechałbym prosto i dopiero rozpocząłbym skręt, wymuszając niejako na nim przejazd kolizyjny.
Nie wiem, czy wyraziłem to jasno, ale takie jest moje zdanie.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » sobota 25 stycznia 2014, 20:24

Nie wiem, czy wyraziłem to jasno, ale takie jest moje zdanie.

Może być. Osobiscie nie mam nic przeciwko takiemu pokonaniu skrzyżowania.
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 26 stycznia 2014, 00:06

papadrive napisał(a):Nie wiem, czy wyraziłem to jasno, ale takie jest moje zdanie.
Z grubsza pokrywa się to z moja "wersją". Dopóki jedziesz drogą, którą dojechałeś obowiązuje Cię ruch prawostronny na tej drodze. Od kiedy jedziesz drogą, którą zjedziesz ze skrzyżowania od wtedy obowiązuje Cię ruch prawostronny na tej drodze. Tylko od Twojej decyzji (oczywiście w ramach ograniczeń wynikających z geometrii skrzyżowania czy oznakowania poziomego) zależy kiedy skończysz jechać jedną drogą (rozpoczniesz skręcanie) a zaczniesz jechać drugą drogą (zakończysz skręcanie). Pomiędzy tymi dwoma momentami ruch prawostronny jakby Cię nie obowiązywał bo niby prawą stroną której drogi miałbyś jechać?
szymon1977

Postprzez Henq » niedziela 26 stycznia 2014, 04:12

szymon1977 napisał(a):Z grubsza pokrywa się to z moja "wersją". Dopóki jedziesz drogą, którą dojechałeś obowiązuje Cię ruch prawostronny na tej drodze. Od kiedy jedziesz drogą, którą zjedziesz ze skrzyżowania od wtedy obowiązuje Cię ruch prawostronny na tej drodze. Tylko od Twojej decyzji (oczywiście w ramach ograniczeń wynikających z geometrii skrzyżowania czy oznakowania poziomego) zależy kiedy skończysz jechać jedną drogą (rozpoczniesz skręcanie) a zaczniesz jechać drugą drogą (zakończysz skręcanie). Pomiędzy tymi dwoma momentami ruch prawostronny jakby Cię nie obowiązywał bo niby prawą stroną której drogi miałbyś jechać?

Widzę że szukasz "środka" skrzyżowania, a co będzie jak ten środek wypadnie Ci w punkcie gdzie będziesz musiał autem obrócić w miejscu? Jak tego dokonasz? Masz skrętne obydwie osie? :)
Skręcasz w lewo trzymasz się lewej bądź środka(wg PoRD), wykonujesz manewr i wjeżdżasz na nowa ulicę, drogę jezdnię itp i trzymasz się (nie jeden by to nazwał zajmowanie) prawej strony, więc się pytam dlaczego nie można tego manewru zrobić przy lewej krawędzi? Skoro auta z podporządkowanej mają czekać, a auta z naprzeciwka jak jadą prosto mają pierwszeństwo a jak skręcają robią to przy lewej krawędzi bezkolizyjnie. Czy coś źle napisałem:
Henq napisał(a):Nie ma jednej uniwersalnej reguły, wszystkie trzy sposoby będą na swój sposób prawidłowe...
?
Więc się pytam dlaczego:
szymon1977 napisał(a):
piotrrs11 napisał(a):Czy skręcając w lewo powinienem zatrzymać się przy krawędzi wysepki z lewej strony // a następnie chcąc jechać w lewo przecinać jezdnię na skos
Tak zrobić nie możesz.

Bo dla czego?
jaki przepis mi tego zabrania? pytanie do:
@szymon1977 i @papadrive

@szymon1977 - tu jeszcze potrafię zrozumieć że prawa strona mnie obowiazuje na drodze którą jadę (wyjątek przy skręcaniu i skręcaniu w jednokierunkową wspominany) i na drodze w którą skręcam tylko nie wiem co zrobić z autem w punkcie środkowym zawinąć w miejscu?

ale tego pojąć już nie mogę:
@papadrive
papadrive napisał(a):A od kiedy można "ciąć" skrzyżowanie po skosie?

Nie najeżdżam na linię ciągłe więc co mi zabrania?
Jaki przepis uniemożliwia mi "cięcie" skrzyżowania?"
i jednocześnie wykonanie manewru bezkolizujnie?
Henq

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 27 stycznia 2014, 10:56

Henq napisał(a):Skręcasz w lewo trzymasz się lewej bądź środka(wg PoRD)
Wg. PoRD to tylko przed, PODCZAS już nie. Z resztą, której drogi lewej strony niby miałbym niby się trzymać PODCZAS skręcania skoro już nie jadę drogą, którą do skrzyżowania przyjechałem a jeszcze nie jadę drogą, którą ze skrzyżowania zjadę?
-----
Henq napisał(a):Widzę że szukasz "środka" skrzyżowania...
Nic podobnego. Wszelkie wątpliwości związane z doszukiwaniem się "środka" skrzyżowania pozostawiam Tobie.
szymon1977

Postprzez taik » poniedziałek 27 stycznia 2014, 14:35

szerszon napisał(a):
papadrive napisał(a):Nie wiem, czy wyraziłem to jasno, ale takie jest moje zdanie.

Może być. Osobiscie nie mam nic przeciwko takiemu pokonaniu skrzyżowania.

Również popieram punkt widzenia papadrive - w tym konkretnym przykładzie najpierw "wyminięcie" - podjechanie do osi jezdni poprzecznej, później manewr skrętu w lewo - kolizyjny skręt w lewo.
taik

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze