zajmujemy czy zmieniamy pas?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: zajmujemy czy zmieniamy pas?

Postprzez maryann » poniedziałek 13 stycznia 2014, 10:02

szymon1977 napisał(a):Kwestia "wydawania się" to twierdzenie, że pasy ruchu są niewyznaczone, gdy widzi się linię, która właśnie do wyznaczenia pasów ruchu a nie czego innego służy.
Dokładnie!
LeszkoII napisał(a):Okej, P-1a/b wyznacza pasy ruchu. Ale czy w obrębie wyznaczonego pasa ruchu mogą istnieć np. dwa niewyznaczone pasy ruchu? Jeśli nie, to dlaczego :help:
Patrz: definicja 7.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 13 stycznia 2014, 10:42

szymon1977 napisał(a):Czyli może linia P-1a służy do wyznaczania pasów ruchu dla autobusów a dla fiatów 126p tylko osi jezdni?
Jeszcze bym dodał koniecznie warunek prędkości - co innego poruszać się w korku 5km/h a co innego na autostradzie 140 km/h. W pierwszym przypadku, na wyznaczonym i szerokim pasie ruchu pojazdy o gabarytach samochodu osobowego mogą poruszać się w dwóch rzędach a więc dwoma pasami ruchu. Przy max. dop. prędkości nawet tylko 40 km/h ciężko mówić o możliwości poruszania się dwóch rzędów pojazdu - a więc i dwóch pasów ruchu nie będzie.

Oczywiście masz rację, że pasy ruchu wyznacza się zgodnie z parametrami klasy drogi ujmując w tym maksymalne szerokości pojazdów(tiry, autobusy) i ich prędkości. Wciąż będę się upierał, że wyznaczony pas ruchu może składać się z niewyznaczonych pasów ruchu - pod warunkiem parametrów 'ruchowo-technicznie-drogowych'.
Szymon1977 napisał(a):Odnajdziesz zapis to potwierdzający to przejdziemy do liczenia pasów ruchu niewyznaczonych.
Raczej Ty powinieneś już go znaleźć. Ja się opieram na definicji pasa ruchu.
pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;

maryann napisał(a):Patrz: definicja 7.
I co w tej definicji Ci zabrania warunkowo uznawać jeden wyznaczony szeroki pas ruchu jako dwa niewyznaczone pasy ruchu?

http://goo.gl/maps/yKowh
Zapomnijmy przez moment, że na linku jest P-4 i wyobraźmy sobie że jest P-1b.
Ile wyznaczonych a ile niewyznaczonych pasów ruchu wtedy zaobserwujemy (w miejscu przed zwężeniem jezdni)?

http://goo.gl/maps/1qd8X
Poważnie ten niebieski renualt nie porusza się niewyznaczonym pasem ruchu obok innego pojazdu? A podobno narzekamy na korki.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » poniedziałek 13 stycznia 2014, 12:30

LeszkoII napisał(a):Ile wyznaczonych a ile niewyznaczonych pasów ruchu wtedy zaobserwujemy (w miejscu przed zwężeniem jezdni)?
Wyznaczony jeden; niewyznaczonych mamy n(gdzie n jest zależne od liczby aktualnie poruszających się tam pojazdów wielośladowych; w tym momencie n=0).
maryann

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 13 stycznia 2014, 14:31

No to załóż, że się poruszają albo że mogą się poruszać (rzędy pojazdów) i policz. Ja widzę cztery niewyznaczone (dla samochodów osobowych wielośladowych z wyjątkiem motocykla)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » poniedziałek 13 stycznia 2014, 16:39

Co ma założyć? Jeden autobus, czy trzy smarty?
maryann

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 13 stycznia 2014, 16:49

Masz założyć, że po jezdni poruszają się samochody osobowe o średniej szerokości, gdyż jest ich statystycznie najwięcej.
LeszkoII

Postprzez maryann » wtorek 14 stycznia 2014, 10:22

Więc pewnie najwyżej zobaczę takie dwa obok siebie- wtedy mam dwa pasy niewyznaczone. Ale za 5 sekund za nimi przejeżdża Neoplan i w tym samym miejscu mam jeden. A potem trzy Smarty i mam trzy... Kumasz?
maryann

Postprzez szymon1977 » wtorek 14 stycznia 2014, 10:28

Ktoś tu zdecydowanie nie kuma. Jak masz pasy ruchu wyznaczone liniami to pasy ruchu są wyznaczone niezależnie od tego, ile samochodów osobowych średniej wielkości, Neoplanów czy smartów się na raz na nich zmieści.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez maryann » wtorek 14 stycznia 2014, 10:32

Tak, tylko że rozważamy nie pasy wyznaczone- a niewyznaczone.
O liczbie pasów nie stanowi liczba linii, tylko wystarczająca ilość miejsca 'do ruchu'. I nie ma nic mowy o "standardowych pojazdach".
maryann

Postprzez szymon1977 » wtorek 14 stycznia 2014, 10:35

Zapomniałeś, że jeżeli pasy ruchu masz wyznaczone liniami na podst. znaków drogowych to w tym samym miejscu nie masz pasów ruchu niewyznaczonych na podst. Kodeksu. To tak jakbyś miał ustąpić na podst. znaku drogowego, ale przejeżdżał pierwszy bo na podst. Kodeksu to ty masz pierwszeństwo.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez maryann » wtorek 14 stycznia 2014, 11:15

szymon1977 napisał(a):Zapomniałeś, że jeżeli pasy ruchu masz wyznaczone liniami na podst. znaków drogowych to w tym samym miejscu nie masz pasów ruchu niewyznaczonych na podst. Kodeksu.
Nie zapomniałem, tylko nigdy o tym nie wiedziałem- bo nie istniało. Owszem, pasy wyznacza sie liniami, ale jeśli nie to pasów nie wyznacza kodeks. Tylko coś innego. Patrz def. 7.
Drogę też wyznacza kodeks? Nie, robią to politycy, geodeci i drogowcy. I potem- po prostu gdy jest- wchodzi na nią kodeks ze swoimi przepisami.
maryann

Postprzez LeszkoII » wtorek 14 stycznia 2014, 15:03

maryann napisał(a):ięc pewnie najwyżej zobaczę takie dwa obok siebie- wtedy mam dwa pasy niewyznaczone. Ale za 5 sekund za nimi przejeżdża Neoplan i w tym samym miejscu mam jeden. A potem trzy Smarty i mam trzy... Kumasz?
Doprawdy nie wiem, czemu Cię to dziwi. Zachęcasz mnie do czytania def. pasa ruchu, której sam nie rozumiesz.
szymon1977 napisał(a):Ktoś tu zdecydowanie nie kuma. Jak masz pasy ruchu wyznaczone liniami to pasy ruchu są wyznaczone niezależnie od tego, ile samochodów osobowych średniej wielkości, Neoplanów czy smartów się na raz na nich zmieści.
A co mi kasuje te niewyznaczone pasy ruchu w obrębie wyznaczonego pasa? Podaj podstawę prawną. Napisano że KAŻDY Z PODŁUŻNYCH PASÓW JEZDNI Jak każdy to każdy; tutaj nie ma w definicji wykluczenia 'ALBO'.
maryann napisał(a):O liczbie pasów nie stanowi liczba linii, tylko wystarczająca ilość miejsca 'do ruchu'. I nie ma nic mowy o "standardowych pojazdach".
Dobrze że chociaż słusznie napisałeś o wystarczającej ilości miejsca do ruchu. Tylko jeszcze wyciągnij wniosek, z czego wynika ta wystarczająca ilość i co to znaczy rząd pojazdów. Może znajdziesz związek ze "standardowymi wymiarami pojazdów" - czyli statystyką wymiarów.
LeszkoII

Postprzez maryann » wtorek 14 stycznia 2014, 15:55

LeszkoII napisał(a):wyciągnij wniosek, z czego wynika ta wystarczająca ilość.
A może Ty byś wyciągnął, choć raz- skoro tak dobrze Ci idzie...?
maryann

Postprzez oskbelfer » środa 15 stycznia 2014, 20:48

maryann napisał(a):
LeszkoII napisał(a):wyciągnij wniosek, z czego wynika ta wystarczająca ilość.
A może Ty byś wyciągnął, choć raz- skoro tak dobrze Ci idzie...?

Marjan - zbyt dużo wymagasz :)

Prosta sprawa, prosta definicja, tłumaczysz ludziom jak krowie na miedzy, ale ludzie wolą wklejać "bzdety" - ponieważ mają problemy z prostym tekstem, a potem "obrażeni" ze śmiem napisać iż piszą bzdury....
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szymon1977 » środa 15 stycznia 2014, 22:21

LeszkoII napisał(a):A co mi kasuje te niewyznaczone pasy ruchu w obrębie wyznaczonego pasa?
Drogowcy wyznaczyli pas ruchu "czyli podłużny pas jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych". Być może ma on 2,5 m szerokości, a być może 5,5 m. Jest to jeden pas ruchu i wynika to z znaków drogowych. Nie jest istotne, czy potrafisz zmieścić się na nim obok innego pojazdu. Jest to jeden pas i tyle.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze