Dostała mandat za "przechodzenie przez jezdnię nieprostopadle". 50 zamiast 90 stopni
Krzysztof Daukszewicz-Cęcelewski 13.01.2014 11:36 A A A Drukuj
Policja (Fot. Policja)
- Przeszłam na drugą stronę ulicy nie pod kątem 90 stopni, ale 50 stopni. Zrobiłam dosłownie trzy kroki, żeby dojść do auta - powiedziała "Dziennikowi Łódzkiemu" pani Katarzyna z Ozorkowa, której policjanci wypisali mandat za "przechodzenie przez jezdnię nieprostopadle".
Jak wynika z relacji "Dziennika Łódzkiego", Katarzyna Michalak wyszła ze sklepu i przeszła przez osiedlową ulicę do swojego samochodu. Na ulicy nie było pasów, ale zgodnie z prawem można było przejść przez jezdnię. W okolicy znajdował się patrol policji, który zauważył p. Katarzynę. Policjanci poprosili ją o dokument tożsamości, a następnie wypisali mandat w wysokości 20 złotych za "przechodzenie przez jezdnię nieprostopadle".
- Nie było w pobliżu pasów, nie było ruchu, nie przebiegałam między autami, nie szłam środkiem ulicy. Nie chodzi mi o kwotę mandatu, ale o sam fakt postępowania policjantów. To absurd - powiedziała pani Katarzyna. Dodała też, że złożyła już skargę do komendanta powiatowego policji w Zgierzu.
"Piesza przyznała się do popełnienia wykroczenia"
- Jeżeli ukarany nie zgadza się z decyzją funkcjonariusza, zawsze może odmówić przyjęcia mandatu i skierować sprawę do sądu. W tej konkretnej sytuacji piesza przyznała się do popełnienia wykroczenia - skomentowała sprawę nadkom. Liliana Garczyńska z KPP w Zgierzu. - Nieprawidłowe przechodzenie przez jezdnię pozostaje jedną z głównych przyczyn wypadków, stąd taka reakcja policjantów. Wszystkie zastrzeżenia wyjaśnimy podczas postępowania skargowego - dodała.