Policja posiada najnowszą technologię-strzeżcie się

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Policja posiada najnowszą technologię-strzeżcie się

Postprzez szerszon » poniedziałek 13 stycznia 2014, 22:59

Dostała mandat za "przechodzenie przez jezdnię nieprostopadle". 50 zamiast 90 stopni
Krzysztof Daukszewicz-Cęcelewski 13.01.2014 11:36 A A A Drukuj

Policja (Fot. Policja)

- Przeszłam na drugą stronę ulicy nie pod kątem 90 stopni, ale 50 stopni. Zrobiłam dosłownie trzy kroki, żeby dojść do auta - powiedziała "Dziennikowi Łódzkiemu" pani Katarzyna z Ozorkowa, której policjanci wypisali mandat za "przechodzenie przez jezdnię nieprostopadle".
Jak wynika z relacji "Dziennika Łódzkiego", Katarzyna Michalak wyszła ze sklepu i przeszła przez osiedlową ulicę do swojego samochodu. Na ulicy nie było pasów, ale zgodnie z prawem można było przejść przez jezdnię. W okolicy znajdował się patrol policji, który zauważył p. Katarzynę. Policjanci poprosili ją o dokument tożsamości, a następnie wypisali mandat w wysokości 20 złotych za "przechodzenie przez jezdnię nieprostopadle".

- Nie było w pobliżu pasów, nie było ruchu, nie przebiegałam między autami, nie szłam środkiem ulicy. Nie chodzi mi o kwotę mandatu, ale o sam fakt postępowania policjantów. To absurd - powiedziała pani Katarzyna. Dodała też, że złożyła już skargę do komendanta powiatowego policji w Zgierzu.

"Piesza przyznała się do popełnienia wykroczenia"

- Jeżeli ukarany nie zgadza się z decyzją funkcjonariusza, zawsze może odmówić przyjęcia mandatu i skierować sprawę do sądu. W tej konkretnej sytuacji piesza przyznała się do popełnienia wykroczenia - skomentowała sprawę nadkom. Liliana Garczyńska z KPP w Zgierzu. - Nieprawidłowe przechodzenie przez jezdnię pozostaje jedną z głównych przyczyn wypadków, stąd taka reakcja policjantów. Wszystkie zastrzeżenia wyjaśnimy podczas postępowania skargowego - dodała.
:lol:
szerszon

Re: Policja posiada najnowszą technologię-strzeżcie się

Postprzez jasper1 » poniedziałek 13 stycznia 2014, 23:04

Dziś ominęły mnie trzy mandaty po 20 PLN :!:
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szerszon » poniedziałek 13 stycznia 2014, 23:04

Miejsce tego haniebnego występku...
http://goo.gl/maps/kx9Yc
szerszon

Postprzez jasper1 » poniedziałek 13 stycznia 2014, 23:11

Moje dwa były w podobnych, a jeden na oznakowanym przejściu przy zielonym sygnalizatorze :( . Może powinnam złożyć doniesienie na siebie do WRD KWP Wrocław :?: , samokrytykę składam niniejszym na forum .
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez papadrive » poniedziałek 13 stycznia 2014, 23:38

jasper1:
Moje dwa były w podobnych, a jeden na oznakowanym przejściu przy zielonym sygnalizatorze :( . Może powinnam złożyć doniesienie na siebie do WRD KWP Wrocław :?: , samokrytykę składam niniejszym na forum .

Twoje szczere przyznanie się do winy, traktuję jako okoliczność łagodzącą i wybaczam. :wink:
W naszym miasteczku, po aferze korupcyjnej w "drogówce" KP i usunięciu/zawieszeniu prawie wszystkich funkcjonariuszy, dokoptowano posiłki z KW. Przez pierwsze dwa tygodnie czesali przechodniów. Fakt, że spora część społeczeństwa łazi jak popadnie, ale czy na uliczkach, gdzie ruch jest znikomy, to aż takie zagrożenie?
Nie wyszedł zarobek z fotoradarami, to trzeba czymś dziurę załatać. :?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » wtorek 14 stycznia 2014, 00:05

Dziurę ? mandatami po 20zł ???
szerszon

Postprzez taik » wtorek 14 stycznia 2014, 00:33

szerszon napisał(a):Dostała mandat za "przechodzenie przez jezdnię nieprostopadle". 50 zamiast 90 stopni

Dura lex, sed lex :wink:
taik

Postprzez szymon1977 » wtorek 14 stycznia 2014, 01:50

Z odległości ponad 1000 km wydaje się to być całkiem zabawne.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » wtorek 14 stycznia 2014, 05:04

wystarczy zaparkować na PdP... można wtedy przejść grzecznie, po pasach, pod kątem 90 stopni prosto do samochodu :mrgreen:
lith

Powrót do Sytuacje na drodze