Rondo - dylemat

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo - dylemat

Postprzez LeszkoII » czwartek 09 stycznia 2014, 19:04

taik napisał(a):Co prawda oznakowanie pionowe jak i poziome nie jest do końca poprawne, ale tak widocznie musi być - siła wyższa.
Jak masz na myśli ten A-7 na skanalizowanym skręcie w prawo, to chętnie podyskutuję o "sile wyższej" nie koniecznie w kontekście metafizycznym :D
Podobne oznakowanie podałeś w linku z innego tematu: http://goo.gl/maps/gBIlG (a ja podawałem szereg jeszcze innych przykładów, w tym najnowsze rondo w Nowym Sączu)
...tyle że na moje oko umieszczono A-7 za skrzyżowaniem o ruchu okrężnym...więc kolejne skrzyżowanie? Nie. Więc co?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 09 stycznia 2014, 20:47

taik napisał(a):Co prawda oznakowanie pionowe jak i poziome nie jest do końca poprawne, ale tak widocznie musi być - siła wyższa.
O jakiej sile wyższej mówisz? O problemem z zastosowaniem się do oznakowania wykonanego niezgodnie z "220"? Niech drogowcy oznakują skrzyżowanie zgodnie z "220" to żadnych problemów nie będzie.
Ostatnio zmieniony piątek 10 stycznia 2014, 21:01 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez papadrive » czwartek 09 stycznia 2014, 21:00

papadrive pisze:
W przeciwieństwie do tego skrzyżowania.
https://maps.google.pl/?ll=51.135871,23 ... 6,,0,16.73

szymon1977:
To skrzyżowanie jest akurat błędnie oznakowane. Po co zobowiązuje się do ustąpienia pierwszeństwa przejazdu będącemu na skrzyżowaniu kogoś, kto de facto na to skrzyżowanie wjechać nie ma możliwości? Po co w ogóle informuje się go o ruchu okrężnym, skoro nie będzie miał on szansy w tym ruchu uczestniczyć?

Racja. Dla omijających "rondo", A-7 jest dalej. Z tego miejsca, gdzie stałem nie widać znaków. Moim zamierzeniem było zwrócenie uwagi na strzałki kierunkowe na dwóch pasach dochodzących do SoRO, ale i tej, o którą mi chodziło szczególnie, zasłania auto. :(
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez maryann » piątek 10 stycznia 2014, 09:51

LeszkoII napisał(a):
Maryann napisał(a):Można.
Czyli jednak Szymon i Maryann skręcają w prawo z lewego pasa
A oczy Ty masz? W miejscu gdzie skręcam jestem na którym pasie. Lewym? Tylko wtedy jeśli pas jest jeden, ale i tak skręcam od prawej krawędzi jezdni.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez LeszkoII » piątek 10 stycznia 2014, 13:22

Mam oczy :) Widzę tymi oczyma dwa pasy ruchu oddzielone wysepką a nie dwie jezdnie po jednym pasie każda. Za chwilę się okaże że nie dość że na skrzyżowaniu to jeszcze tam znajdziesz 5 różnych jezdni(w zależności jak liczyć).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » piątek 10 stycznia 2014, 14:15

A skrzyżowanie z ruchem okrężnym widzisz? Ile na nim pasów? No to z którego skręcam w prawo?
A jak ktoś przyjechał Graniczną i jedzie do Sikorskiego, to którędy i jak ma zjechać? Nie z tego samego pasa ronda, co w moim wykonaniu wyśmiałeś?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez taik » piątek 10 stycznia 2014, 14:20

LeszkoII napisał(a):
Jak masz na myśli ten A-7 na skanalizowanym skręcie w prawo, to chętnie podyskutuję o "sile wyższej" nie koniecznie w kontekście metafizycznym :D

Mam na myśli:
Oznakowanie pionowe:
- samodzielny znak [A-7]+[C-12] po lewej stronie jezdni,
- znak, o którym piszesz - [A-7] na skanalizowanym wlocie do jazdy w prawo - w tych konkretnych okolicznościach skrzyżowania o ruchu okrężnym.

Oznakowanie poziome:
- lewy pas nie oznakowany strzałkami kierunkowymi - "sierotka". Jest wymóg oznakowania takiego pojedynczego pasa ruchu.
LeszkoII napisał(a):Podobne oznakowanie podałeś w linku z innego tematu: http://goo.gl/maps/gBIlG

Prawdę mówiąc jest to przykład ©papadrive, zaczerpnięty z tego wątku (kilka postów wyżej), a przykleiłem go jako przykład obrazujący poruszaną tam problematykę - wydzielony pas ruchu do jazdy prawo w obszarze pasa ruchu do jazdy na wprost. :D
LeszkoII napisał(a):...tyle że na moje oko umieszczono A-7 za skrzyżowaniem o ruchu okrężnym...więc kolejne skrzyżowanie? Nie. Więc co?

Można zadać wiele sensownych pytań, np.:
- Gdzie się podziała droga z pierwszeństwem [D-1], ja takiej nie dostrzegam, skąd zatem znak [A-7], o którym piszesz?
- Co to za oznakowanie strzałkami naprowadzającymi w lewo [P-9a], czy to ma być pas zanikający, bez wymaganej długości (min. 40 m) i szerokości?
- Dlaczego zastosowano takie oznakowanie linią [P-13], przecież to nijak się ma do pojęcia "wzdłuż" (już chyba nawet dla szymona :wink: ), wszerz i owszem, idealnie.
-----------
szymon1977 napisał(a):O jakiej ile wyższej mówisz?

Dokładnie o tej samej, o której ty wspominasz - niemoc przeczytania i zastosowania 220. :(
taik

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze