Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez TajniakOsz » czwartek 19 grudnia 2013, 21:54

Nie zgodzę się z częścią:
1. NIE, należy zachować szczególną ostrożność, ale nie koniecznie zwalniać. Przykład - ruszamy po zatrzymaniu przed pasami, mamy na liczniku 3km/h - z czego tu zwalniać?,
3. TAK, kolega miał na egzaminie,
5. Zamysł dobry, ale odpowiedź zła, została tu przytoczona zmieniona wersja pytania: "[...] powinieneś go nie ruszać [...]" - więc ze względu na niebezpieczeństwo utopienia - NIE pozostawiamy go bez ruszania, tylko wyciągamy z kałuży,
Do reszty bez zastrzeżeń.
Początek/koniec szkolenia: 17.08./16.09.2013r.,
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
06.11.2013r. papiery poszły dalej.
Zapraszam do obejrzenia listy ponad 180-ciu pytań egzaminacyjnych.
TajniakOsz

Postprzez bender » czwartek 19 grudnia 2013, 23:52

Jest już w bazie 4500 pytań(przynajmniej tak wynika z numeracji w oprogramowaniu), co miałem:
1.
2.
3. Znak B-31 (tylko czarna strzałeczka dla nadjeżdżających z naprzeciwka). Jedzie samochód z naprzeciwka i pytanie brzmi czy powinieneś zwolnić prędkość, aby nie doszło do kolizji czy jakoś tak. TAK
4. Rozjazd drogi. Jedziesz prawym pasem, na nim jest strzałka kierunkowa do skręcania w prawo. Pytanie czy tym torem możesz jechać na wprost. Możliwe, że było NIE możesz jechać itp.
5. Na sygnalizatorze S-3 zapalają się dwa światła czerwone i żółte. Pytanie czy możesz ruszać. NIE
6.
7 Skrzyżowanie w kształcie T, znak A-7. Z naprzeciwka motor chce skręcić w lewo. Czy musimy mu ustąpić pierwszeństwo. NIE (brak A-7 po stronie motoru, ale linie zatrzymania złożone ma z trójkątów, więc wyjeżdża również z podporządkowanej).
8. Zakaz jazdy w lewo. Czy można. NIE ;)
9.
10. Drogowskaz tablicowy, trzypasmówka, dwa pasy ze strzałką jazdy na wprost i jeden w prawo. Pytanie czy tym pasem możemy jechać do Gdańska :D TAK - (na wprost, gdańsk na wprost :)
11. Czy zmieniając pas jazdy na dodatkowy mamy użyć kierunkowskazu? TAK
12. Autostrada, 3 pasy, lewym jedzie autko, czy w tej sytuacji możemy wyprzedzić z prawej strony auto. TAK
13. Przeszkoda jakiś znak - czy podczas, jej omijania należy zachować 1 metr odstępu. NIE
14. Noc, z naprzeciwka jedzie auto, które wymijamy. Czy wolno Ci używać świateł drogowych zanim wyminiesz auto. NIE(!). Podchwytliwe.
15. Przez drogę przeprowadza ktoś osobę niepełnosprawną na wózku. Czy w tej sytuacji należy zachować szczególną ostrożność. TAK.
16. Tramwaj jedzie z naprzeciwka, zatrzymuje się przy przystanku na wyspie. Jedziemy z naprzeciwka, film urywa się przed przejściem dla pieszych. Czy w tej sytuacji mamy zatrzymać się i poczekać aż tramwaj przejedzie(?). NIE.
17. Tramwaj zasłania z lewej strony śluzę rowerową, czy w tej sytuacji powinniśmy się spodziewać, że może nam wyjechać nagle rowerzysta.. TAK.
18.Śluzy podniesione do góry, przejazd kolejowy. Czy mamy OBOWIĄZEK upewnienie się czy nic nie nadjeżdża przed przejazdem. TAK.
19. Wypadek samochodowy, dym wydobywa się z pojazdu. Czy mamy zabezpieczyć miejsce wypadku. TAK.
20.
21. Znak obszar zabudowany. Pytanie 50 km/h od 5 do 23..
22.
23.
24.
25. Skrzyżowanie. Szukamy punktów kolizyjnych.
26. Optymalny tor jazdy na zakręcie. Samochód zapieprza 90km/h. Do prawej krawędzi jezdni....(ZŁE: przecinanie osi, wyrównanie do osi).
27. ASR. Poślizg podczas ruszania
28.
29. Jakie dokumenty potrzebujemy: przegląd Techniczny(ZŁE: autocasco, NNW)
30. Bieżnik. 1.6 mm.
31. Wypadek. Wyciągamy z auta klienta, któremu serce nie pika lub nie oddycha..
32. RZECZYWISTA MASA CAŁKOWITA... NIEPEWNY: równa masie całkowitej samochodu. Na pewno nie więcej niż 40%..

2 ptk. brakowały, następne podejście na egzamin.. za miesiąc. Chore.
bender

Postprzez dobrydoradca » piątek 20 grudnia 2013, 13:24

1. Czy zbliżając się do przejścia dla pieszych zawsze należy zwolnić, nawet jeśli nie ma nikogo w pobliżu?

TajniakOsz napisał(a):Nie zgodzę się z częścią:
1. NIE, należy zachować szczególną ostrożność, ale nie koniecznie zwalniać. Przykład - ruszamy po zatrzymaniu przed pasami, mamy na liczniku 3km/h - z czego tu zwalniać?

Tajniak niestety po raz kolejny wprowadza w błąd użytkowników forum - ponowna moja prośba o daleką ostrożność w stosunku do porad tego kursanta

1. § 47.4.Kierujący pojazdem zbliżający się do miejsca oznaczonego znakiem D-6, D-6a albo D-6b jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych lub rowerzystów znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących lub wjeżdżających.

2. Twoje rozumowanie: z czego zwalniać jak już zwolniłeś - brawo! :D
3. przepis może nie do końca życiowy, ale stosowany przy rozpatrywaniu nieszczęśliwych zdarzeń na pasach właśnie
dobrydoradca

Postprzez TajniakOsz » sobota 21 grudnia 2013, 01:20

"dobry doradco" skromny i wielce szanowny, jak już prosiłem, bez przytyków i konkretami, a nie ogółami - 2 błędy (choć ja zgadzam się z jednym) na tyle wypowiedzi i listę 190-ciu pytań to nie jest powód, aby apelować do ludzi (którzy często są mi wdzięczni), aby mnie nie słuchali. Poza tym kursantem już nie jestem, jeżeli tak się trzymać formalności.

1. "§ 47.4" - czego? Prawa o ruchu drogowym? Tam są raczej artykuły i art. 47 brzmi:
Art. 47.
1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nie-przekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:
1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;
2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m;
3) pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.
2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzy-manie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowe-go, motocykla, motoroweru, roweru lub wózka rowerowego. Inny pojazd o do-puszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znaka-mi drogowymi.
Art. 47a.
Kierujący pojazdem w tunelu, podczas zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego, jest obowiązany zachować odstęp od poprzedzającego pojazdu nie mniejszy niż 5 m.

a powyższe nijak ma się do "cytowanego paragrafu".

Tak więc, jak już jest podany artykuł, to jakiej ustawy?

Edit:

Po przeszperaniu: "Dz.U. 2002 nr 170 poz. 1393; Rozporządzenie Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych.".

Nie zmienia to jednak faktu, że:
"jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych lub rowerzystów znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących lub wjeżdżających"
Tzn. jeżeli jest genialna widoczność, bądź jedziemy 1km/h i pieszych/rowerzystów nie ma, nie narażamy ich na niebezpieczeństwo również zwalniając o 0km/h (nie zwalniając).
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez szerszon » sobota 21 grudnia 2013, 19:43

odpowiedziałbym NIE.

To jest oczywista oczywistość..przeciez w Par 47.4 z 170 jest napisane" w celu nie narażenia na niebezpieczeństwo...to kogo niby mamy nie narazić ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 26 grudnia 2013, 22:31

Odnośnie "bezwzględnego zmniejszenia prędkość przed PdP" - taki cytat z W. Kotowskiego (mam nadzieję, że sie przyda)
(...)Chodzi o „zwiększenie uwagi” – a więc pełną koncentrację kierującego, i „dostosowanie zachowania” – to znaczy prędkość. Zaprezentowane przepisy uściśla, i tym samym dopełnia obowiązki kierującego, dopiero § 47 ust. 4 rozporządzenia Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych (Dz.U. nr 170, poz. 1393 z późn. zm.), wydanego na mocy delegacji zawartej w treści art. 7 p.r.d. Zgodnie z jego treścią kierujący pojazdem zbliżającym się do miejsca oznaczonego (w tym wypadku) znakiem D-6 jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących (prędkość powinna być mniejsza od administracyjnie dopuszczalnej). Na to jednak, aby kierowca, zgodnie z jego obowiązkiem, mógł stwierdzić wejście pieszego na jezdnię, wymagana jest widoczność przez niego całego przejścia.(...)

strona 201 --> http://www.palestra.pl/pdf_pliki/30_kot ... padkow.pdf
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maaadzia » niedziela 29 grudnia 2013, 10:18

Hejj,

W piątek mam egzamin i jeszcze kilka wątpliwych pytań, na większość znalazłam odpowiedź tutaj za co wielkie dzięki!! Super pomysł z tym zestawieniem.

Jedno pytanie mnie zastanawia, jest to pytanie z testów grupy image, z tych pytań oficjalnych. Pytanie brzmi:Czy w tej sytuacji możesz kontynuować wyprzedzanie?
Jest t filmik, chciałam wkleić końcowy screen ale nie idzie.
Mniej więcej wygląda to tak:
Doga dwujezdniowa oddzielona pasem zieleni, po dwa pasy ruchu w jednym kierunku, zbliżamy się do przejścia dla pieszych ze światłami, jest zielone światło. Prawym pasem jedzie samochód, my jedziemy chwilę za nim lewym pasem i film się zatrzymuje..i tutaj powyższe pytanie...

Jeśli na przejściu są światła to można wyprzedzać...a tutaj prawidłowa odpowiedź to NIE...wie ktoś może dlaczego??

Będę wdzięczna za odpowiedź.
maaadzia

Postprzez szerszon » niedziela 29 grudnia 2013, 11:21

dlatego,że wiele pytań jest zrobionych przez "fachowców" tak samo w credo trafiają się zonki...
szerszon

Postprzez Adiii » niedziela 29 grudnia 2013, 22:47

szerszon napisał(a):dlatego,że wiele pytań jest zrobionych przez "fachowców" tak samo w credo trafiają się zonki...

Korzystałem z credo do nauki pod egzamin, przerobiłem całą bazę pytań i mogę szczerze polecić. Nie przypominam sobie abym znalazł tam taką patologie jak w testach Próchniewicza (patrz: viewtopic.php?f=2&t=35136)
Jedyne "kwiatki" to: viewtopic.php?p=338927#p338927

pozdr
Adiii

Postprzez MB13 » poniedziałek 30 grudnia 2013, 13:21

Dziś drugie podejście, 67pkt...
Zapamietalem takie pare pytan:

1.Jak ustawisz się przed zakrętem w prawo jadąc 80km/h:
a) zjade do osi jezdni najeżdżając na linie (ciągłą)
b) zjade do osi jezdni ustawiajac sie z prawej strony linii
c) ustawie sie blisko prawej krawedzi jezdni

2. Kiedy użyjesz opaski uciskowej:
a) krwotok
b) zmiazdzenie konczyny
c) (nie pamietam)

bylem pewien ze zmiazdzenie, ale na tym oblalem

3. Czy mozesz w tej sytuacji uzywac swiatel drogowych? (jasny dzien)
a) TAK
b) NIE

4. Czy musisz ustapic pierwszenstwa pojazdowi wjezdzajacemu na rondo z prawej strony (jestesmy na rondzie niekierowanym, nie ma znaku ustap)
a) TAK
b) NIE

5. Czy skręcając w lewo możesz przejechać przed dziećmi? (wjezdzamy na skrzyzowanie, po lewej stronie na przeciwko nas tuz przy krawezniku dwojka dzieci, jeden ma juz noge podniesiona)
a) TAK
b) NIE

6. Czy mozesz wjechac na skrzyzowanie? (czerwone swiatlo, policjant bokiem)
a) TAK
b) NIE

7. Czy w tej sytuacji oprocz strazy pozarnej musisz wezwac pogotowie ratunkowe? (dojezdzamy do rozbitego samochodu, nikogo nie widac, dymi sie spod maski)
a) TAK
b) NIE

8. Czy musimy ustapic pierwszenstwa motocykliscie? (tabliczka t6a, my jedziemy z dolu w lewo, motocyklilsta z gory w prawo)
a) TAK
b) NIE

9. Czy mamy pierwszenstwo, skrecajac w prawo, przed pojazdem jadacym z naprzeciwka skrecajacym w lewo? (zwykle skrzyzowanie z sygnalizacja, my i on mamy zielone)
a) TAK (zasada prawej strony)
b) NIE

10. Ktory z tych elementow jest obowiazkowy?
a) trojkat ostrzegawczy
b)apteczka
c) nie pamietam

Pytania nie byly moze skonstruowane dokladnie tak samo, ale ogolny sens mysle ze zostal zachowany ;)
MB13

Postprzez MB13 » poniedziałek 30 grudnia 2013, 16:03

maaadzia napisał(a):Hejj,

W piątek mam egzamin i jeszcze kilka wątpliwych pytań, na większość znalazłam odpowiedź tutaj za co wielkie dzięki!! Super pomysł z tym zestawieniem.

Jedno pytanie mnie zastanawia, jest to pytanie z testów grupy image, z tych pytań oficjalnych. Pytanie brzmi:Czy w tej sytuacji możesz kontynuować wyprzedzanie?
Jest t filmik, chciałam wkleić końcowy screen ale nie idzie.
Mniej więcej wygląda to tak:
Doga dwujezdniowa oddzielona pasem zieleni, po dwa pasy ruchu w jednym kierunku, zbliżamy się do przejścia dla pieszych ze światłami, jest zielone światło. Prawym pasem jedzie samochód, my jedziemy chwilę za nim lewym pasem i film się zatrzymuje..i tutaj powyższe pytanie...

Jeśli na przejściu są światła to można wyprzedzać...a tutaj prawidłowa odpowiedź to NIE...wie ktoś może dlaczego??

Będę wdzięczna za odpowiedź.

W kodeksie (Rozdz. 3, Art. 26, pkt.3) jest napisane, że
"3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1) wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;"

więc moim zdaniem masz rację, a w odpowiedziach jest błąd
MB13

Postprzez TajniakOsz » czwartek 02 stycznia 2014, 20:47

MB13:
2. Kiedy użyjesz opaski uciskowej:
a) krwotok
b) zmiazdzenie konczyny
c) (nie pamietam)
Prawidłowa odpowiedź to B. Opaska uciskowa używana jest w skrajnych wypadkach takich jak amputacja lub zmiażdżenie kończyny. Myślę, że została tu pomylona z opatrunkiem uciskowym, wtedy rzeczywiście odpowiedź a). W innym wypadku polecałbym odwołanie od wyniku egzaminu.
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez Kristofer » wtorek 07 stycznia 2014, 18:00

Mam pytanko. Kiedy dziecko jest przewożone przodem w foteliku a kiedy tylem?
Kristofer

Postprzez xlewy24 » środa 08 stycznia 2014, 00:20

dzis na egzaminie trafilem na takie pyt:

Byl znak TEREN ZABUDOWANY i zaraz za nim znak ograniczajacy predkosc do 80, pyt brzmialo:

CZY ZA ZNAKIEM ZAKAZU DOPUSZCZALNA PREDKOSC WYNOSI:
a)80 km/h przez cala dobe
b)50 km/h od 5 do 23
c)60 km/h od 23 do 5

zaznaczylem odpowiedz A ale nie wiem czy bylo dobrze, wie ktos moze?
xlewy24

Postprzez jasper1 » środa 08 stycznia 2014, 00:57

xlewy24 napisał(a):dzis na egzaminie trafilem na takie pyt:

Byl znak TEREN ZABUDOWANY i zaraz za nim znak ograniczajacy predkosc do 80, pyt brzmialo:

CZY ZA ZNAKIEM ZAKAZU DOPUSZCZALNA PREDKOSC WYNOSI:
a)80 km/h przez cala dobe
b)50 km/h od 5 do 23
c)60 km/h od 23 do 5

zaznaczylem odpowiedz A ale nie wiem czy bylo dobrze, wie ktos moze?

Dla samochodu osobowego, motocykla, ciężarowego o DMC</=3,5t z paroma wyjątkami (wymienionymi w paragrafie 27.3 rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych) dobrze.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy