przez TajniakOsz » czwartek 19 grudnia 2013, 21:54
przez bender » czwartek 19 grudnia 2013, 23:52
przez dobrydoradca » piątek 20 grudnia 2013, 13:24
1. Czy zbliżając się do przejścia dla pieszych zawsze należy zwolnić, nawet jeśli nie ma nikogo w pobliżu?
TajniakOsz napisał(a):Nie zgodzę się z częścią:
1. NIE, należy zachować szczególną ostrożność, ale nie koniecznie zwalniać. Przykład - ruszamy po zatrzymaniu przed pasami, mamy na liczniku 3km/h - z czego tu zwalniać?
przez TajniakOsz » sobota 21 grudnia 2013, 01:20
przez szerszon » sobota 21 grudnia 2013, 19:43
odpowiedziałbym NIE.
przez LeszkoII » czwartek 26 grudnia 2013, 22:31
(...)Chodzi o „zwiększenie uwagi” – a więc pełną koncentrację kierującego, i „dostosowanie zachowania” – to znaczy prędkość. Zaprezentowane przepisy uściśla, i tym samym dopełnia obowiązki kierującego, dopiero § 47 ust. 4 rozporządzenia Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych (Dz.U. nr 170, poz. 1393 z późn. zm.), wydanego na mocy delegacji zawartej w treści art. 7 p.r.d. Zgodnie z jego treścią kierujący pojazdem zbliżającym się do miejsca oznaczonego (w tym wypadku) znakiem D-6 jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących (prędkość powinna być mniejsza od administracyjnie dopuszczalnej). Na to jednak, aby kierowca, zgodnie z jego obowiązkiem, mógł stwierdzić wejście pieszego na jezdnię, wymagana jest widoczność przez niego całego przejścia.(...)
przez maaadzia » niedziela 29 grudnia 2013, 10:18
przez szerszon » niedziela 29 grudnia 2013, 11:21
przez Adiii » niedziela 29 grudnia 2013, 22:47
szerszon napisał(a):dlatego,że wiele pytań jest zrobionych przez "fachowców" tak samo w credo trafiają się zonki...
przez MB13 » poniedziałek 30 grudnia 2013, 13:21
przez MB13 » poniedziałek 30 grudnia 2013, 16:03
maaadzia napisał(a):Hejj,
W piątek mam egzamin i jeszcze kilka wątpliwych pytań, na większość znalazłam odpowiedź tutaj za co wielkie dzięki!! Super pomysł z tym zestawieniem.
Jedno pytanie mnie zastanawia, jest to pytanie z testów grupy image, z tych pytań oficjalnych. Pytanie brzmi:Czy w tej sytuacji możesz kontynuować wyprzedzanie?
Jest t filmik, chciałam wkleić końcowy screen ale nie idzie.
Mniej więcej wygląda to tak:
Doga dwujezdniowa oddzielona pasem zieleni, po dwa pasy ruchu w jednym kierunku, zbliżamy się do przejścia dla pieszych ze światłami, jest zielone światło. Prawym pasem jedzie samochód, my jedziemy chwilę za nim lewym pasem i film się zatrzymuje..i tutaj powyższe pytanie...
Jeśli na przejściu są światła to można wyprzedzać...a tutaj prawidłowa odpowiedź to NIE...wie ktoś może dlaczego??
Będę wdzięczna za odpowiedź.
przez TajniakOsz » czwartek 02 stycznia 2014, 20:47
Prawidłowa odpowiedź to B. Opaska uciskowa używana jest w skrajnych wypadkach takich jak amputacja lub zmiażdżenie kończyny. Myślę, że została tu pomylona z opatrunkiem uciskowym, wtedy rzeczywiście odpowiedź a). W innym wypadku polecałbym odwołanie od wyniku egzaminu.2. Kiedy użyjesz opaski uciskowej:
a) krwotok
b) zmiazdzenie konczyny
c) (nie pamietam)
przez Kristofer » wtorek 07 stycznia 2014, 18:00
przez xlewy24 » środa 08 stycznia 2014, 00:20
przez jasper1 » środa 08 stycznia 2014, 00:57
xlewy24 napisał(a):dzis na egzaminie trafilem na takie pyt:
Byl znak TEREN ZABUDOWANY i zaraz za nim znak ograniczajacy predkosc do 80, pyt brzmialo:
CZY ZA ZNAKIEM ZAKAZU DOPUSZCZALNA PREDKOSC WYNOSI:
a)80 km/h przez cala dobe
b)50 km/h od 5 do 23
c)60 km/h od 23 do 5
zaznaczylem odpowiedz A ale nie wiem czy bylo dobrze, wie ktos moze?