Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez maryann » sobota 07 grudnia 2013, 10:49
przez LeszkoII » niedziela 05 stycznia 2014, 18:27
przez oskbelfer » niedziela 05 stycznia 2014, 22:35
LeszkoII napisał(a):Czy można opuścić to skrzyżowanie pierwszym wylotem wjeżdżając na nie lewym pasem(bez strzałek kierunkowych) w przedstawionej w linku perspektywie? Jesli TAK, to jak ma sie do tego art/ 22.2.1)?
Akurat kwestię kierunkowskazów pominę, gdyż nie ma o czym dyskutować.
przez RossoneriDevil » niedziela 05 stycznia 2014, 22:43
Czy można opuścić to skrzyżowanie pierwszym wylotem wjeżdżając na nie lewym pasem
przez oskbelfer » poniedziałek 06 stycznia 2014, 00:00
RossoneriDevil napisał(a):Czy można opuścić to skrzyżowanie pierwszym wylotem wjeżdżając na nie lewym pasem
Na upartego można, na takiego cwaniaka jakby prawy był zajęty.
Przecież można wjechać, zrobić kółeczko i wyjechać wlotem który był pierwszy po naszym wjechaniu.
To czy to w porządku to inna kwestia...
przez dylek » poniedziałek 06 stycznia 2014, 00:36
przez szymon1977 » poniedziałek 06 stycznia 2014, 01:23
Jak to wjechać lewym skoro tylko jednym pasem jadąc jesteśmy w stanie zostać uczestnikami ruchu okrężnego. Jadąc prawym pasem ruch okrężny ominiemy. Czy ktokolwiek zwrócił uwagę na umiejscowienie znaku C-12+A-7 i sam znak A-7 dla jadących prawym pasem?dylek napisał(a):Ja mam wrażenie, że pytanie było o to, czy można wjechać lewym pasem i wyjechać bezpośrednio pierwszym wylotem...
przez RossoneriDevil » poniedziałek 06 stycznia 2014, 01:42
Ja tak to przynajmniej zrozumiałem...kółeczko wokół wyspy to już inna bajka
przez papadrive » poniedziałek 06 stycznia 2014, 15:46
przez dylek » poniedziałek 06 stycznia 2014, 17:51
przez papadrive » poniedziałek 06 stycznia 2014, 21:06
przez maryann » wtorek 07 stycznia 2014, 13:21
Można.LeszkoII napisał(a):Czy można opuścić to skrzyżowanie pierwszym wylotem wjeżdżając na nie lewym pasem
przez szymon1977 » czwartek 09 stycznia 2014, 15:05
LeszkoII napisał(a):http://goo.gl/maps/AG6MXCzy można opuścić to skrzyżowanie pierwszym wylotem wjeżdżając na nie lewym pasem(bez strzałek kierunkowych) w przedstawionej w linku perspektywie?
Oczywiście, że można. Strzałka w prawo informuje o jedynej możliwości a mianowicie skręceniu w prawo PRZED RONDEM. Na pasie ruchu dochodzącym do ronda żadnej strzałki nie ma, jest jedyny pas, którym do ronda dojeżdżamy więc można PRZEZ RONDO przejechać w dowolnym kierunku.dylek napisał(a):Ja mam wrażenie, że pytanie było o to, czy można wjechać lewym pasem i wyjechać bezpośrednio pierwszym wylotem...
Przestaniesz cały przejazd przez skrzyżowanie nazywać jednym wielkim manewrem zmiany kierunku jazdy to zarówno logika jak i PoRD zacznie Ci podpowiadać co innego.dylek napisał(a):...logika podpowiada, że nie, art.22.1 również...
To skrzyżowanie jest akurat błędnie oznakowane. Po co zobowiązuje się do ustąpienia pierwszeństwa przejazdu będącemu na skrzyżowaniu kogoś, kto de facto na to skrzyżowanie wjechać nie ma możliwości? Po co w ogóle informuje się go o ruchu okrężnym, skoro nie będzie miał on szansy w tym ruchu uczestniczyć?papadrive napisał(a):W przeciwieństwie do tego skrzyżowania.
https://maps.google.pl/?ll=51.135871,23.466797&spn=0.001999,0.003449&t=h&z=18&layer=c&cbll=51.135802,23.466647&panoid=YeyiX2429idDEok5WnrlXQ&cbp=12,39.6,,0,16.73
przez LeszkoII » czwartek 09 stycznia 2014, 16:13
szymon1977 napisał(a):LeszkoII napisał(a):http://goo.gl/maps/AG6MXCzy można opuścić to skrzyżowanie pierwszym wylotem wjeżdżając na nie lewym pasem(bez strzałek kierunkowych) w przedstawionej w linku perspektywie?Oczywiście, że można. Strzałka w prawo informuje o jedynej możliwości a mianowicie skręceniu w prawo PRZED RONDEM. Na pasie ruchu dochodzącym do ronda żadnej strzałki nie ma, jest jedyny pas, którym do ronda dojeżdżamy więc można PRZEZ RONDO przejechać w dowolnym kierunku.dylek napisał(a):Ja mam wrażenie, że pytanie było o to, czy można wjechać lewym pasem i wyjechać bezpośrednio pierwszym wylotem...Przestaniesz cały przejazd przez skrzyżowanie nazywać jednym wielkim manewrem zmiany kierunku jazdy to zarówno logika jak i PoRD zacznie Ci podpowiadać co innego.dylek napisał(a):...logika podpowiada, że nie, art.22.1 również...
Czyli jednak Szymon i Maryann skręcają w prawo z lewego pasaMaryann napisał(a):Można.
przez taik » czwartek 09 stycznia 2014, 17:56
LeszkoII napisał(a):Czy można opuścić to skrzyżowanie pierwszym wylotem wjeżdżając na nie lewym pasem(bez strzałek kierunkowych) w przedstawionej w linku perspektywie?