Rondo - dylemat

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo - dylemat

Postprzez maryann » sobota 07 grudnia 2013, 10:49

Na rondzie gdziekolwiek staniesz utrudniasz ruch poprzeczny i nie tylko; to nie ślimak, gdzie stoisz ty i tylko tak jadący jak ty.
Według nie mojej teorii, oczywiście.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez LeszkoII » niedziela 05 stycznia 2014, 18:27

Zatłuczecie mnie, że odgrzebuje wątek o rondach, ale chciałem tylko zapytać tych co sądzą, że na rondzie można tylko na wprost a z rond tylko w prawo :shock:
http://goo.gl/maps/AG6MX
Czy można opuścić to skrzyżowanie pierwszym wylotem wjeżdżając na nie lewym pasem(bez strzałek kierunkowych) w przedstawionej w linku perspektywie? Jesli TAK, to jak ma sie do tego art/ 22.2.1)?

Akurat kwestię kierunkowskazów pominę, gdyż nie ma o czym dyskutować.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » niedziela 05 stycznia 2014, 22:35

LeszkoII napisał(a):Czy można opuścić to skrzyżowanie pierwszym wylotem wjeżdżając na nie lewym pasem(bez strzałek kierunkowych) w przedstawionej w linku perspektywie? Jesli TAK, to jak ma sie do tego art/ 22.2.1)?

Akurat kwestię kierunkowskazów pominę, gdyż nie ma o czym dyskutować.

A może zacytujesz artykuł - bo nie pamietam jego brzmienia...

Zadam natomiast Tobie pytanie --- jak wjedziesz na "lewy pas" to gdzie nie pojedziesz i dlaczego ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 05 stycznia 2014, 22:43

Czy można opuścić to skrzyżowanie pierwszym wylotem wjeżdżając na nie lewym pasem

Na upartego można, na takiego cwaniaka jakby prawy był zajęty.
Przecież można wjechać, zrobić kółeczko i wyjechać wlotem który był pierwszy po naszym wjechaniu.
To czy to w porządku to inna kwestia...
RossoneriDevil

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 06 stycznia 2014, 00:00

RossoneriDevil napisał(a):
Czy można opuścić to skrzyżowanie pierwszym wylotem wjeżdżając na nie lewym pasem

Na upartego można, na takiego cwaniaka jakby prawy był zajęty.
Przecież można wjechać, zrobić kółeczko i wyjechać wlotem który był pierwszy po naszym wjechaniu.
To czy to w porządku to inna kwestia...

A dlaczego na cwaniaka ? Mogłeś przecież się w obcym mieście zgapić i zrobić jak napisałeś "kółeczko" :)

Pytanie jednak było do "znafcy" który wymyśla cuda, byle nabić posta na forum...
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez dylek » poniedziałek 06 stycznia 2014, 00:36

Ja mam wrażenie, że pytanie było o to, czy można wjechać lewym pasem i wyjechać bezpośrednio pierwszym wylotem (jakby na tym linku biała osobówka chciała pojechać za dostawczakiem... logika podpowiada, że nie, art.22.1 również, ale jak to się ma do teorii, że z ronda zjeżdżasz w prawo, jak tu nie możesz w prawo :D ...
Ja tak to przynajmniej zrozumiałem...kółeczko wokół wyspy to już inna bajka :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 06 stycznia 2014, 01:23

dylek napisał(a):Ja mam wrażenie, że pytanie było o to, czy można wjechać lewym pasem i wyjechać bezpośrednio pierwszym wylotem...
Jak to wjechać lewym skoro tylko jednym pasem jadąc jesteśmy w stanie zostać uczestnikami ruchu okrężnego. Jadąc prawym pasem ruch okrężny ominiemy. Czy ktokolwiek zwrócił uwagę na umiejscowienie znaku C-12+A-7 i sam znak A-7 dla jadących prawym pasem?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 06 stycznia 2014, 01:42

Ja tak to przynajmniej zrozumiałem...kółeczko wokół wyspy to już inna bajka

Tak, chodziło mi o to że, wjeżdżając na rondo tym (jedynym) lewym pasem od razu po wjechaniu możemy " na cwaniaka" pojechać w prawo, teoretycznie będzie tożsame z okrążeniem ronda, chodzi o efekt końcowy czyli wyjazd danym zjazdem.
RossoneriDevil

Postprzez papadrive » poniedziałek 06 stycznia 2014, 15:46

A czy znaki (lub ich brak) zabraniają nam tego ?
W przeciwieństwie do tego skrzyżowania.
https://maps.google.pl/?ll=51.135871,23 ... 6,,0,16.73
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez dylek » poniedziałek 06 stycznia 2014, 17:51

Jasne...
>>TUTAJ<< również będziecie wywijać w prawo za żółtym słupkiem....no comments... :?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez papadrive » poniedziałek 06 stycznia 2014, 21:06

Nawet w takim stanie (po parapetówce u sąsiada :D ) chcąc skręcić z Diamentowej we Wrotkowską w prawo lub koło Kameny w Lubelską pod górę (2 i 3 przykład) tudzież na pierwszym przykładzie, pojechałbym pierwszym, możliwym zjazdem (skanalizowanym), nie zdając sobie sprawy, że mam możliwość dalej. Tam nic i nikt mi nie zabrania skrętu w prawo (oprócz mojego przykładu).
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez maryann » wtorek 07 stycznia 2014, 13:21

LeszkoII napisał(a):Czy można opuścić to skrzyżowanie pierwszym wylotem wjeżdżając na nie lewym pasem
Można.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » czwartek 09 stycznia 2014, 15:05

LeszkoII napisał(a):http://goo.gl/maps/AG6MXCzy można opuścić to skrzyżowanie pierwszym wylotem wjeżdżając na nie lewym pasem(bez strzałek kierunkowych) w przedstawionej w linku perspektywie?
dylek napisał(a):Ja mam wrażenie, że pytanie było o to, czy można wjechać lewym pasem i wyjechać bezpośrednio pierwszym wylotem...
Oczywiście, że można. Strzałka w prawo informuje o jedynej możliwości a mianowicie skręceniu w prawo PRZED RONDEM. Na pasie ruchu dochodzącym do ronda żadnej strzałki nie ma, jest jedyny pas, którym do ronda dojeżdżamy więc można PRZEZ RONDO przejechać w dowolnym kierunku.
dylek napisał(a):...logika podpowiada, że nie, art.22.1 również...
Przestaniesz cały przejazd przez skrzyżowanie nazywać jednym wielkim manewrem zmiany kierunku jazdy to zarówno logika jak i PoRD zacznie Ci podpowiadać co innego.
-----
To skrzyżowanie jest akurat błędnie oznakowane. Po co zobowiązuje się do ustąpienia pierwszeństwa przejazdu będącemu na skrzyżowaniu kogoś, kto de facto na to skrzyżowanie wjechać nie ma możliwości? Po co w ogóle informuje się go o ruchu okrężnym, skoro nie będzie miał on szansy w tym ruchu uczestniczyć?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 09 stycznia 2014, 16:13

szymon1977 napisał(a):
LeszkoII napisał(a):http://goo.gl/maps/AG6MXCzy można opuścić to skrzyżowanie pierwszym wylotem wjeżdżając na nie lewym pasem(bez strzałek kierunkowych) w przedstawionej w linku perspektywie?
Oczywiście, że można. Strzałka w prawo informuje o jedynej możliwości a mianowicie skręceniu w prawo PRZED RONDEM. Na pasie ruchu dochodzącym do ronda żadnej strzałki nie ma, jest jedyny pas, którym do ronda dojeżdżamy więc można PRZEZ RONDO przejechać w dowolnym kierunku.
dylek napisał(a):...logika podpowiada, że nie, art.22.1 również...
Przestaniesz cały przejazd przez skrzyżowanie nazywać jednym wielkim manewrem zmiany kierunku jazdy to zarówno logika jak i PoRD zacznie Ci podpowiadać co innego.

Maryann napisał(a):Można.
Czyli jednak Szymon i Maryann skręcają w prawo z lewego pasa :wow: Ktoś jeszcze będzie do tego namawiał?

Akurat na tym skrzyżowaniu (tak małym) kierunek jazdy = kierunek przejazdu przez skrzyżowanie - żadnych wyjątków, żadnych "placów głogowskich" tu nie widzę.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez taik » czwartek 09 stycznia 2014, 17:56

LeszkoII napisał(a):Czy można opuścić to skrzyżowanie pierwszym wylotem wjeżdżając na nie lewym pasem(bez strzałek kierunkowych) w przedstawionej w linku perspektywie?

Uważam, że Leszko ma rację - nie można.

Jest to przykład jednego (!) skrzyżowania skanalizowanego o nietypowym układzie wlotów, które przypadkowo jest skrzyżowaniem o ruchu okrężnym, przykład analogiczny do tego przedstawionego na rys. 6.3.6 220 Z-2.

A dlaczego nie można skręcać na pierwszym wlocie z ronda?
Odpowiedź jest podana na drodze, przez zarządcę.

W myśl pkt. 3.2.1. Strzałki kierunkowe 220 Z-2, strzałki kierunkowe umieszcza się przede wszystkim (...) — na skrajnych i na sąsiednich pasach, jeżeli skręcanie jest dozwolone z więcej niż jednego pasa.
Nie ma drugiej strzałki w prawo na sąsiednim lewym pasie, tym samym jest niedopuszczalne skręcenie w prawo z tego pasa (art. 22.2.1 PRD).

Co prawda oznakowanie pionowe jak i poziome nie jest do końca poprawne, ale tak widocznie musi być - siła wyższa. :D
taik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze