Płyn do spryskiwaczy szyb

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Płyn do spryskiwaczy szyb

Postprzez stel » piątek 27 grudnia 2013, 23:08

Wydawało mi się że wypsikałem letni płyn do końca /zimowy prawie cały pojemnik poszedł/
ale przy tych niedużych nazwijmy to przymrozkach które były, miałęm poważny problem z widocznością. Wiem że trzeba puścić zimne powietrze na szybę i też to robiłem ale po zeskrobaniu szronu i spryskaniu płynem /zimowy do -22 st/ szybę bardzo szybko pokrywał z zewnątrz lód. Chyba nie powinno tak być że po spryskaniu przy - 5 st szyba podczas jazdy pokrywa się lodem :roll:
stel

Re: Płyn do spryskiwaczy szyb

Postprzez taik » sobota 28 grudnia 2013, 17:08

Duże znaczenie ma jakość płynu.
Inaczej zachowują się płyny zimowe za 5 zł, a inaczej za >20 zł - przynajmniej ja mam takie doświadczenie.
Te tańsze mają wyższą temperaturę krystalizacji, bo i mniej etanolu w nich jest, a więcej wody.
taik

Postprzez szerszon » sobota 28 grudnia 2013, 17:11

Maja w ogóle jakis etanol ?
szerszon

Postprzez Borys_q » sobota 28 grudnia 2013, 17:23

Teraz takie płyny szajsowate robią, ja staram się zeskrobać szybę i dopóki nie nagrzeje się nawiew nie pryskać w miarę możliwości.

PS: Kupowałem kiedyś drogie płyny i tak samo się zachowywały strata pieniędzy.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez stel » sobota 28 grudnia 2013, 18:06

płyn kosztował coś koło 20 zł czy ma sens dolewanie jakiegoś alkoholu?
uprzedzam różne komentarze nie pitnego 8)
stel

Postprzez Borys_q » sobota 28 grudnia 2013, 19:04

płyn kosztował coś koło 20 zł czy ma sens dolewanie jakiegoś alkoholu?

Nie ma sensu, rozcieńczona dykta tak śmierdzi, że nie wytrzymasz w samochodzie a płyn i tak zamarznie bo woda się na szybie oddzieli od reszty.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez oskbelfer » sobota 28 grudnia 2013, 23:04

a ja robię tak.... płyn letni z biedronki plus dykta --------- "wali" torche w aucie, ale jak mam wydawać za litr płynu wiecej niż za litr benzyny to "koszty" rekompensują zapach...a jeśli trafi się sensowna "dykte" i zrobi odpowiednią proporcje to "idzie" wytrzymać :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Borys_q » sobota 28 grudnia 2013, 23:10

A przypomniałem sobie, kiedyś żona wlała do auta koncentrat bez rozcieńczenia przez pomyłkę, wtedy nie zamarzał na szybie:)
Borys_q

Postprzez dylek » sobota 28 grudnia 2013, 23:15

oskbelfer napisał(a):a ja robię tak.... płyn letni z biedronki plus dykta --------- "wali" torche w aucie, ale jak mam wydawać za litr płynu wiecej niż za litr benzyny to "koszty" rekompensują zapach...

Sknera jesteś i tyle....dołożyłbyś na fiolkę zapachu spożywczego do ciast...i by ci pomarańczami, wanilią itp waliło, a nie jagodzianką na kościach :P
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez among » poniedziałek 30 grudnia 2013, 00:07

oskbelfer napisał(a):a ja robię tak.... płyn letni z biedronki plus dykta --------- "wali" torche w aucie, ale jak mam wydawać za litr płynu wiecej niż za litr benzyny to "koszty" rekompensują zapach...a jeśli trafi się sensowna "dykte" i zrobi odpowiednią proporcje to "idzie" wytrzymać :)

Boga się nie boisz :/ Nawet jak rozcieńczysz to 50/50 to zawartość alkoholu przekracza 45% !!! Dolna granica wybuchowości alkoholu to 19% !!! Rzeczywiście żal wydać 12 zł na zimowy płyn. Lepiej ryzykować swoje życie i zdrowie :/
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez lith » poniedziałek 30 grudnia 2013, 02:24

Nie strasz, bo się będę bał do monopolowego wejść :D

btw, 50:50? o.O Hojnie...
lith

Postprzez jasiek23 » środa 08 stycznia 2014, 00:35

Ja uważam z dotychczasowego doświadczenia że dopóki szyba się nie nagrzeje od środka to "maziaje" z płynu bedą zamarzać.
jasiek23

Postprzez oskbelfer » środa 08 stycznia 2014, 23:53

among napisał(a):
oskbelfer napisał(a):a ja robię tak.... płyn letni z biedronki plus dykta --------- "wali" torche w aucie, ale jak mam wydawać za litr płynu wiecej niż za litr benzyny to "koszty" rekompensują zapach...a jeśli trafi się sensowna "dykte" i zrobi odpowiednią proporcje to "idzie" wytrzymać :)

Boga się nie boisz :/ Nawet jak rozcieńczysz to 50/50 to zawartość alkoholu przekracza 45% !!! Dolna granica wybuchowości alkoholu to 19% !!! Rzeczywiście żal wydać 12 zł na zimowy płyn. Lepiej ryzykować swoje życie i zdrowie :/

A Ty strzelasz a Pan Bóg kule nosi :lol: skoro piszesz o wybuchowości alkoholu, to coś mi się widzi że benzyna ma równie niską granicę - jeśli nie niższą, podobnie lpg :) ale Tyś strażak to skomentuj - dowiem się przynajmniej czegoś nowego :)

a na margiesie to żużlowcy mają hardcor - przeca oni na metanolu zapindalają :)

lith napisał(a):
btw, 50:50? o.O Hojnie...

aaaaa jaaaaaaaak - bogatemu wszystko wolno :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Uciekaj1 » środa 22 stycznia 2014, 11:25

Powiem tak, ostatnio kupiłem płyn za jakieś 12zł i tak się mazał i śmierdział, że nie mogłem wytrzymać.
Teraz kupiłem niewiele droższy, ale jest w porządku, nie marze, nie śmierdzi i spryskiwacza używam trochę rzadziej.Tamtego potrafiłem cały zbiornik wypsikać w 1, góra 2 dni.
I tak jak inni - unikaj spryskiwania szyby, dopóki nie będziesz miał jej lekko ciepłej - nawiew na szybę, albo jeszcze lepiej - jak jest podgrzewana :) Nawet bardzo dobry płyn może Ci skrystalizować jak jedziesz szybko i masz zimną szybę.

A co sądzicie o odmrażaczach? Spisuje się to?
Rano, to jeszcze skrobię, ale jak wracam do domu, to mi się nie chce :D
Uciekaj1

Postprzez szerszon » środa 22 stycznia 2014, 12:09

Może jakąś folię rozłozyć..nie za droga, aby sąsiadowi sie nie spodobała.
szerszon

Następna strona

Powrót do Porady techniczne