Skrzyżowanie - wątpliwości z przejazdem prosto

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie - wątpliwości z przejazdem prosto

Postprzez dylek » środa 18 grudnia 2013, 23:54

Interesuje mnie wasze zdanie na temat pewnego skrzyżowania, a dokładnie , żeby było śmieszniej, to przejazdu na wprost przez nie :D

Oto ono :
FOTO 1
Jak widać 2 pasy dojazdowe - lewy prosto, a prawy w prawo - tu póki co sprawa oczywista...

Podjeżdżamy bliżej...
FOTO 2
Z prawego pamiętamy...tylko w prawo... natomiast z tego, z którego mieliśmy jechać tylko prosto - tu ciut zamieszanie (wg mnie skopane oznaczenie i przed skrzyżowaniem strzałkami poziomymi i F-10 powinniśmy być informowani o możliwości jazdy z lewego pasa lewo/prosto, ale to inna bajka i nie o nią pytam) :D Okazuje się na powierzchni skrzyżowania mamy 2 pasy z których ten dokładnie na wprost nas kieruje nas w lewo, natomiast dochodzi na tej powierzchni skrzyżowania na prawo od tego pasa lewoskrętowego - pas, z którego możemy jechać prosto.
Obrazuje to w miarę dokładnie
FOTO 3

Organizator ruchu swego czasu wpadł na pomysł, że można odblokować Północną (bo na niej właśnie jesteśmy) tak, by skręcający w lewo nie blokowali będących za nimi chcących jechać prosto i poszerzył tą Północną na powierzchni skrzyżowania dokładając po jednym pasie i rozdzielając kierunki jazdy na tych pasach- proste i skuteczne :D

Teraz ujęcie jeszcze głębiej w skrzyżowaniu, ale już spojrzenie niejako z drugiej strony
FOTO 4
Jak widać na fotach nie jest poprowadzony liniami esem przejazd na wprost, a naturalną kontynuacją pasa sprzed skrzyżowania jest ten lewoskrętowy ( pas do jazdy na wprost sztucznie dołożony).
Gdyby zasypało śniegiem asfalcik, wichura wyrwała F-10 na skrzyżowaniu - to jak strzała prościutko przez skrzyżowanie dało by się przestrzelić korzystając na powierzchni skrzyżowania z tego lewoskretowego :D

I przechodzimy do sedna wątpliwości i mojego pytania do was :
Jak sądzicie ? Czy widoczne na ostatnim ujęciu srebrny opel zafira i dalej za nim biały ford transit - chcące jechać prosto przez skrzyżowanie ... czy :
1 - nie powinny używać kierunkowskazu ?
2 - mogą włączyć kierunkowskaz ?
3 - mają obowiązek zasygnalizować ?
Chętnie poczytam uzasadnienia.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Re: Skrzyżowanie - wątpliwości z przejazdem prosto

Postprzez rusel » czwartek 19 grudnia 2013, 00:20

pierwsze skrzyzowanie i lewy pas nie daje innej mozliwosci jak jazda na wprost, wiec gdzie tu potrzebny kierunkowskaz?
rusel

Postprzez dylek » czwartek 19 grudnia 2013, 08:51

rusel napisał(a):pierwsze skrzyzowanie (...)

Jakie pierwsze ? A jest tu jakieś drugie ? :D Aleja Kompozytorów Polskich z Północną krzyżuje się tylko w jednym miejscu... a z definicji powinniśmy rozpatrywać jako skrzyżowanie przecięcie drogi z drugą drogą, a nie przecięcia poszczególnych jezdni z drogą.
Spodziewałem się, że znowu zacznie się dzielenie jednego skrzyżowania na kilka, a włosa na czworo, ale, szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że to ty zaczniesz.... :mrgreen:

rusel napisał(a): lewy pas nie daje innej mozliwosci jak jazda na wprost

Jak już pisałem wcześniej uważam to za błąd oznaczenia, który właśnie zgłosiłem na http://lublin.naprawmyto.pl/ (UM Lublin przyłączył się do tego projektu, co daje możliwość mieszkańcom na aktywny udział w poprawianiu miasta) :D
Ostatnio zmieniony czwartek 19 grudnia 2013, 11:33 przez dylek, łącznie zmieniany 1 raz
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » czwartek 19 grudnia 2013, 09:13

ale nie muszą
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 19 grudnia 2013, 10:46

Rzeczywiście tu są dwa skrzyżowania - ale nie ma to związku z pytaniem.
pierwsze: ul. Lubomelska z Al. Solidarności
drugie: Al. Kompozytorów z ul. Północną

dylek napisał(a): Czy widoczne na ostatnim ujęciu srebrny opel zafira i dalej za nim biały ford transit - chcące jechać prosto przez skrzyżowanie ... czy :
1 - nie powinny używać kierunkowskazu ?
3 - mają obowiązek zasygnalizować ?
Chętnie poczytam uzasadnienia.
3 - powinien zmienić pas ruchu (z lewego na prawy), a skoro tak to wcześniej zmianę pasa zasygnalizować prawym kierunkowskazem. Lewy pas ruchu wciąż pozostaje lewym pasem, z różnicą, że na skrzyżowaniu umieszczono na nim strzałkę P-8b - do której wypada się zastosować czyli nie pojechać z niego na wpost.

Pasy ruchu na wlotach skrzyżowania są oznaczone strzałkami P-8 a wtedy oznaczają dozwolony kierunek jazdy przez skrzyżowanie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 19 grudnia 2013, 10:52

powinien zmienić pas ruchu (z lewego na prawy), a skoro tak to wcześniej zmianę pasa zasygnalizować prawym kierunkowskazem.

A nie... :D
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 19 grudnia 2013, 10:59

No okej... podałem tylko swoją propozycję i chyba uzasadniłem.
Dawaj Szerszon uzasadnienie :)

Trochę podobna sytuacja poniżej.
Obrazek
Różnica polega na tym, że pomiędzy "końcami P-4"(osiami jezdni) dla przeciwległych wlotów nie wyznaczono P-1e, ale można sobie ją wyobrazić.W przykładzie Dylka nie można tego pasa ruchu (ze strzałką P-8b na skrzyżowaniu) włączyć do części przeznaczonej dla kierunku przeciwnego.
Ostatnio zmieniony czwartek 19 grudnia 2013, 11:17 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 2 razy
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 19 grudnia 2013, 11:15

Bo mi sie tak podoba... :D ..ale nie widzę tu raczej zmiany pasa ,a zajęcie konkretnego..a że tor jazdy mu sie przesunął..
szerszon

Postprzez taik » czwartek 19 grudnia 2013, 11:20

szerszon napisał(a):
LeszkoII napisał(a): powinien zmienić pas ruchu (z lewego na prawy), a skoro tak to wcześniej zmianę pasa zasygnalizować prawym kierunkowskazem.

A nie... :D

A jednak... :D
Podzielam punkt widzenia Leszka.

Jadąc z wlotu na wprost, jedziemy na lewoskręt, chcąc jechać na wprost, musimy zmienić pas ruchu - konsekwencje są oczywiste (choć przyczyny już nie do końca) - 3. obowiązek sygnalizacji zmiany pasa ruchu.

Pytanie, czy byłoby zasadne postawienie [T-18c], które mogłoby zasygnalizować zmianę kierunku ruchu pasa do jazdy na wprost, a tym samym nie następowałaby zmiana pasa ruchu i sygnalizowanie kierunkowskazem.
taik

Postprzez Borys_q » czwartek 19 grudnia 2013, 12:38

Jadąc z wlotu na wprost, jedziemy na lewoskręt, chcąc jechać na wprost, musimy zmienić pas ruchu - konsekwencje są oczywiste (choć przyczyny już nie do końca) - 3. obowiązek sygnalizacji zmiany pasa ruchu.

A kryterium "wyraźności" sygnalizowania??
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez taik » czwartek 19 grudnia 2013, 13:08

Borys_q napisał(a):A kryterium "wyraźności" sygnalizowania??

Myślę, że w tej sytuacji - 2 wyznaczone pasy ruchu oznaczone znakiem [F-10] oraz kawałek [P-3b] - jest spełnione kryterium "wyraźności" sygnalizowania manewru zmiany pasa ruchu.

Oczywiście nie upieram się przy swoim na 100% pewności, tak na 75%.
taik

Postprzez Borys_q » czwartek 19 grudnia 2013, 16:19

Jak dla mnie miganie prawym kierunkiem będąc na lewej stronie środka skrzyżowania nie jest wyraźne. Ja uważam że manewrem wykonywanym przez kierującego jest jazda przez skrzyżowanie na wprost i tyle a że zygzakiem nie ma większego znaczenia nie włączenie kierunku jest wyraźniejsze. Chyba, że przejedziemy prosto zajmiemy lewy i będziemy go chcieli zdążyć zmienić to jak najbardziej z kierunkiem.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez rusel » czwartek 19 grudnia 2013, 16:20

Jakie pierwsze ? A jest tu jakieś drugie ? Aleja Kompozytorów Polskich z Północną krzyżuje się tylko w jednym miejscu... a z definicji powinniśmy rozpatrywać jako skrzyżowanie przecięcie drogi z drugą drogą, a nie przecięcia poszczególnych jezdni z drogą.
Spodziewałem się, że znowu zacznie się dzielenie jednego skrzyżowania na kilka, a włosa na czworo, ale, szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że to ty zaczniesz....

z perspektywy kierowcy a nie ptaka podziele to na osobne skrzyzowania wg tego w jaki sposob jest to miejsce oznakowane. A czy do konca wlasciwie to mnie obecnie nie chwyta za serce. Zatem nie widze tutaj problemu co do czytelnosci zamiarow. Jezeli masz inną propozycję to slucham, co chcesz sygnalizowac i kiedy
rusel

Postprzez szerszon » czwartek 19 grudnia 2013, 16:39

A jednak...
Podzielam punkt widzenia Leszka.

Taik, aby sie nie powtarzać...podzielam wyjaśnienie Borysa :D
czyli zostaje przy swoim " a nie"
szerszon

Postprzez taik » czwartek 19 grudnia 2013, 16:55

szerszon napisał(a):czyli zostaje przy swoim " a nie"

A proszę Cię bardzo... :D
---------------
Słuchajcie, a gdyby tam nie było pasa do lewoskrętu, tylko dwa do jazdy na wprost, to też do prawej krawędzi bez zmiany pasa ruchu?
taik

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze