Witam Was drodzy forumowicze i kandydaci na kierowców

Jestem tu, ponieważ mam wobec Was dług wdzięczności i chcę go właśnie „spłacić”. Otóż przeglądałam to forum od kilku dni w celu poszukiwania „pomocnej dłoni” i Wy mi ją podaliście – dziękuję. W dużej mierze dzięki Waszej nieocenionej pomocy wczoraj we wrocławskim WORDzie zdałam swój pierwszy egzamin teoretyczny z wynikiem 71/74 pkt. Jestem z tego powodu przeszczęśliwa, tym bardziej, że mam szansę jeszcze przed Świętami zostać 100%-owym kierowcą (‘a może kierownicą

). Mam nadzieję, że Wigilijny Gwiazdor będzie w tym roku szczególnie hojny i pomoże mi zdać bezproblemowo i za pierwszym podejściem egzamin praktyczny, a póki co pytanka, które udało mi się spamiętać:
• Zdjęcie z drogą dwujezdniową, przy naszej jezdni znak „Droga jedokierunkowa-D3”
Pytanie: Czy na drodze, za widocznym znakiem, możesz zawrócić? Nie
• Filmik: Jedziesz sobie jakąś niezbyt ruchliwą drogą i nagle z lewej strony przez ogrodzenie wylatuje piłka.
Pytanie: czy już w tym momencie powinieneś rozpocząć hamowanie pojazdu? Tak
• Filmik: Jedziesz prawym pasem, lewym jedzie tramwaj. Tramwaj zatrzymuje się na czerwonym świetle przed skrzyżowaniem. Filmik urywa się, gdy dojeżdzam do końca tramwaju.
Pytanie: Czy powinieneś zatrzymać się za ostatnim wagonem tramwaju? Nie <bo tam nie było przystanku>
• Filmik: Jest spore skrzyżowanie z sygnalizacją KOLIZYJNĄ dla wszystkich pasów ruchu. Nad moim pasem zielone światło. Przede mną, na moim pasie, auta skręcające w lewo. Jadący z naprzeciwka na wprost ruszają w trakcie filmiku.
Pytanie: Chcesz skręcić w lewo, czy masz pierwszeństwo przed jadącymi z kierunku przeciwnego na wprost? Nie
• Jak długo będziesz prowadził reanimację nieprzytomnego dziecka w wieku przedszkolnym:
a) dotąd aż zauważę, że powrociły u niego jakiekolwiek spontaniczne funkcje organizmu (kaszel, oddech, tętno)
b) nie dłużej niż 15min
c) aż usłyszę sygnał nadjeżdżającego ambulansu.
• Co może stanowić ograniczenie widoczności dla kierowcy:
a) zbyt niskie ustawienie fotela kierowcy
b) 15-minutowy odpoczynek po 2-godzinnej jeździe
c) ? (coś banalnego)
• Filmik: jadę sobie dość wolno drogą, przede mną przejście dla pieszych, do którego spiesznym krokiem podąża grupka młodych ludzi.
Pytanie: Czy powinnam ustąpić pierwszeństwa tym pieszym? Tak
• Filmik: jadę sobie drogą z kostki (takiej z której robią chodniki), czyli to jakieś osiedle ze skrzyżowaniami równorzędnymi nieoznakowanymi, nagle z prawej strony zaczyna mi wyjeżdżać auto, ale nie jest to skrzyżowanie, bo auto wyjeżdża z jakiejś bramy jakby z prywatnej posesji.
Pytanie: Czy powinnam ustąpić pierwszeństwa temu pojazdowi? Nie (Tu trzeba się wszystkiemu dokładnie przyglądać, bo tej bramy tak na pierwszy rzut oka w ogóle nie było widać, a droga do tej posesji była zrobiona z takiej samej kostki do nasza „jezdnia” -> co może zmylić
• Filmik: mężczyzna cofał autem, wyjeżdżając z pola parkingowego i obserwował drogę przez otwartą szybę przyglądając się bacznie lewemu lusterku (jakby był dumny, że je ma)
Pytanie: Czy mężczyzna prawidłowo obserwuje drogę za pojazdem? Nie
• Która z wymienionych rzeczy stanowi obowiązkowe wyposażenie samochodu osobowego:
a) apteczka
b) gaśnica
c) koło zapasowe
• Co ma bezpośredni wpływ na długość drogi hamowania:
a) szybkość reakcji kierowcy i nawierzchnia
b) ABS
c) ?
• Z jaką prędkością można jechać na drodze oznaczonej tym znakiem („droga ekspresowa- D-7” ( na zdjęciu droga dwujezdniowa, po dwa pasy w każdym kierunku)?
a) 140km/h na wszystkich pasach
b) 100km/h na wszystkich pasach
c) 120km/h na wszystkich pasach
• Na zdjęciu znak „Nierówna droga – A11” z tabliczką „T-2 1,2km”.
Pytanie: czy na tak oznakowanej drodze należy spodziewać się nierówności nawierzchni na odcinku 1,2km od miejsca ustawienia znaku? Tak
• Zdjęcie: skrzyżowanie, chcesz jechać prosto, masz zielone światło (kolizyjny sygnalizator) bez znaczenia, bo na środku skrzyżowania stoi bokiem-tyłem do nas policjant (poz.6), który wygląda jakby lewą ręką drapał się z tyłu po głowie, a prawą rękę ma wyprostowaną lub zgiętą w łokciu z dłonią przed nosem (to i tak dla nas bez znaczenia)
Pytanie: Czy możesz przejechać skrzyżowanie na wprost
• Filmik: Jadę na wprost przez skrzyżowanie, auta w korku przede mną jakimś dużym autek kierowca skręca w prawo, z tym że w połowie manewru nagle zatrzymuje się zagradzając nam przejazd (jesteśmy całkiem blisko niego), to na pewno na terenie zabudowanym.
Pytanie: Czy wolno nam użyć sygnału dźwiękowego z uwagi na zachowanie tego skręcającego? Odpowiedziałam, że nie, ale nie jestem pewna tej odpowiedzi (pyt za 1pkt)
• Auto przede mną zatrzymało się przed przejazdem kolejowym, bo z lewej strony już było widać w oddali pociąg. Z naprzeciwka auta, także się zatrzymały.
Pytanie: Czy wolno mi ominąć stojący przede mną pojazd? Nie
• Filmik: Jadę drogą początkowo dwupasmową, która potem zmienia się w trzypasmową z pasem na którym jest napis BUS (wcześniej oczywiście tabliczka podobna do d-12)
Poruszasz się pojazdem nie wykonującym odpłatnego przewozu osób na regularnych liniach. Czy wolno Ci skorzystać ze skrajnie prawego pasa ruchu? Nie
• Jedziesz jakąś wąską jezdnią dwukierunkową poza terenem zabudowanym, rozpoczynasz manewr wyprzedzania, ale gdy się wychylasz, zauważasz, że lewą stroną jezdni porusza się pieszy ( jest trzeźwy).
Pytanie: Czy możesz kontynuować manewr wyprzedzania? Nie
• Jesteś uczestnikiem wypadku drogowego w którym są ranni.
Czy musisz pozostać na miejscu wypadku? Tak
• Zdjęcie: na nim znak :”strefa zamieszkana”
Jaka jest dozwolona maksymalna przedkośc za tym znakiem:
a) 50km/h
b) 20 km/h
c) 30km/h
Kochani więcej pytań chwilowo nie jestem w stanie sobie przypomnieć, jak coś mi zaświta, to Wam napiszę.
Acha! Do tych zdających w pięknym Wrocławiu! Nie zdziwcie się, ale w tym tygodniu zmieniono sprzęt służący zdawającym, na moim zdaniem bardzo przyjazny. Są teraz duuuże monitory dotykowe na których wszystko fajnie widać, no i nie trzeba za każdym razem klikać „zatwierdź”, co podobno było bardzo uciążliwe. Pozdrawiam!