Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez karolinax » wtorek 03 grudnia 2013, 19:34

Hej, mam kilka pytań:
1. Czy jeśli poruszam się za samochodem wiozącym osoby niepełnosprawne, to muszę zachować szczególną ostrożność?
2. Czy można cofać na moście zachowując szczególną ostrożność?
3. Czy po lewej stronie białe 'lampki' oznaczają koniec jezdni?
Z góry dzięki za odpowiedź ;)
karolinax

Postprzez Michal9191 » wtorek 03 grudnia 2013, 20:32

1. Czy jeśli poruszam się za samochodem wiozącym osoby niepełnosprawne, to muszę zachować szczególną ostrożność? NIE

2. Czy można cofać na moście zachowując szczególną ostrożność? NIE

3. Czy po lewej stronie białe 'lampki' oznaczają koniec jezdni? (niech ktoś się wypowie)
Michal9191

Postprzez Piotrekk95 » środa 04 grudnia 2013, 16:36

Dzisiaj zdawałem 2 raz i nie udało się 67/74

Jaką odlęgłość należy zastosować omijająć motor
A bezpieczną nie mniej niz 0.5m
B bezpieczną nie mniej niz 1m
C bezpiczeną nie mniej niz 1.5

Jaka jest prawidłowa odpowiedz ?

Zrobiłem bląd w pytaniu : 3090, 942,3629 czy można gdzieś sprawdzić co to były za pytania ?
Piotrekk95

Postprzez Meg93an » środa 04 grudnia 2013, 19:35

karolinax napisał(a):1. Czy jeśli poruszam się za samochodem wiozącym osoby niepełnosprawne, to muszę zachować szczególną ostrożność?
2. Czy można cofać na moście zachowując szczególną ostrożność?
3. Czy po lewej stronie białe 'lampki' oznaczają koniec jezdni?

1. Nie musisz zachowywać szczególnej ostrożności przez cały czas tylko w momentach zaznaczonych w kodeksie drogowym.
2. Nie, na moście nie można cofać ani zawracać
3. Tak ponieważ jeśli je przekroczysz to jezdnia się kończy. Ja to tak rozumiem.
"Lewa krawędź jezdni oraz pasy ruchu mogą być oznaczone punktowymi elementami odblaskowymi barwy białej lub żółtej"

Piotrekk95 napisał(a):Jaką odlęgłość należy zastosować omijająć motor
A bezpieczną nie mniej niz 0.5m
B bezpieczną nie mniej niz 1m
C bezpiczeną nie mniej niz 1.5

"Tylko w przypadku wyprzedzania roweru, wózka rowerowego, motoroweru, motocykla lub kolumny pieszych sprecyzowano wymagany odstęp - wynosi on co najmniej 1 m."

Niestety nie można sprawdzić pytań a jedynie zabrać wydruk gdyż pytania nie są jawne tak jak to było kiedyś.
Zobacz sobie na wydruku czy błędy zrobiłeś w pytaniach ogólnych czy specjalistycznych. Zastanów się które pytania sprawiły Ci trudność.
Meg93an

Postprzez TajniakOsz » piątek 06 grudnia 2013, 22:10

Dzieki:
Dziękuję za uznanie :) życzę powodzenia na praktyce.

Co do powyższych, oczywiście Meg93an ma rację:

karolinax:
1. NIE, ustawa dokładnie definiuje termin szczególnej ostrożności i sytuacje, w których należy ją zachować (dość dobrze streszcza to ta strona). Trzeba jednak zastosować szczególne środki ostrożności,
2. NIE, jest zakaz cofania na mostach i wiaduktach,
3. TAK, lewa strona jezdni oraz granice pasów ruchów oznaczane są odblaskowymi elementami barwy białej lub żółtej, natomiast prawa strona barwy czerwonej.

Piotrekk95:
Pytanie zapewne dotyczyło wyprzedzania, wtedy B, podczas wyprzedzania pojazdów jednośladowych, wózków rowerowych oraz kolumny pieszych należy zachować odstęp min. 1m.
Początek/koniec szkolenia: 17.08./16.09.2013r.,
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
06.11.2013r. papiery poszły dalej.
Zapraszam do obejrzenia listy ponad 180-ciu pytań egzaminacyjnych.
TajniakOsz

Postprzez foggia » sobota 07 grudnia 2013, 18:22

Witam!
W tym tygodniu zdawałam egzamin w Wordzie w Rybniku - wynik 74/74 :)
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wrzucali tutaj swoje pytania - to w dużej mierze dzięki Wam udało mi się testy zaliczyć pozytywnie :)
Niestety nie udało mi się zapamiętać zbyt wiele pytań z mojego egzaminu, ale na pewno pojawiły się pytania:
* dotyczące opatrunku uciskowego (w jakiej sytuacji należy go użyć) - krwotok
* dotyczące częstotliwości obracania poszkodowanego nieurazowego po ułożeniu w pozycji bezpiecznej - co 30 min.
* czy można używać świateł awaryjnych w czasie holowania - nie
* pytanie o układy ABS i ASR
* czy należy przepuścić autobus próbujący włączyć się do ruchu w obszarze zabudowanym - tak
* pytania dotyczące skrzyżowań z sygnalizacją świetlną oraz znakami poziomymi
Więcej niestety nie udało mi się zapamiętać.
Teoria poszła dobrze, jednak nie potrafię zdać praktyki, pomimo tego, że nie jeżdżę źle. Jednak zawsze na egzaminie przychodzi taki moment, w którym stresuję się zbyt mocno i potem robię głupoty - po skończonym egzaminie sama zastanawiam się jak mogłam popełnić tak banalne błędy...
Ma ktoś jakieś wskazówki, jak zachowywać się na egzaminie
foggia

Postprzez nala » wtorek 10 grudnia 2013, 21:21

Ja zdałam swój egzamin 2 grudnia w Warszawie z wynikiem 74/74 :)
Chciałabym się podzielić, choć już w sumie bardzo niewiele pamiętam, a raczej co utknęło mi w głowie, to pytanie o znak F20. Pytanie brzmiało mniej więcej tak: Jedziesz autostradą i widzisz ten znak (F20, niebieski kwadracik z białym autem) i czy można pozostać na tym pasie? A odpowiedzi brzmiały:
- tak
- tak, ale... (i tu już niestety nie pamiętam, co dalej)
- nie, ale...

Oczywiście, prawidłową odpowiedzią na to pytanie było samo "Tak". :)

Do egzaminu wewnętrznego podchodziłam dwa razy i za drugim zdałam, ale w sumie to dobrze, bo poczułam się tak bardzo zmotywowana po tym pierwszym nieudanym razie, że przysiadłam i karnie, z ręką na sercu przerobiłam naprawdę setki testów, pytań... Dzięki temu wiele pytań i filmików/obrazków zapadło mi w pamięć i udało się zdać państwową teorię za pierwszym podejściem i to na maksa, a jedynie zaskoczyło mnie tylko to pytanie o wspomniany wcześniej znak F20. Jeśli mogę coś radzić z własnego doświadczenia, to róbcie naprawdę dużo testów
(najlepiej takich sprawdzonych testów, bo w necie zdarzają się błędy) i jestem pewna, że uda Wam się zdać za pierwszym podejściem, tak jak mi. Najgorsze jest w tym wszystkim to, że na początku wydaje się "A co to, ja nie zdam głupiej teorii?" i z takim nastawieniem, i po zrobionych tylko paru testach można się bardzo przejechać... i potem przepłacić za egzaminy ;) Także to nie czcze gadanie, bo na 10 osób ze mną zdających, zdały chyba 3 łącznie ze mną.
nala

Postprzez Rybcia88 » środa 11 grudnia 2013, 10:29

Witam Was drodzy forumowicze i kandydaci na kierowców ;-) Jestem tu, ponieważ mam wobec Was dług wdzięczności i chcę go właśnie „spłacić”. Otóż przeglądałam to forum od kilku dni w celu poszukiwania „pomocnej dłoni” i Wy mi ją podaliście – dziękuję. W dużej mierze dzięki Waszej nieocenionej pomocy wczoraj we wrocławskim WORDzie zdałam swój pierwszy egzamin teoretyczny z wynikiem 71/74 pkt. Jestem z tego powodu przeszczęśliwa, tym bardziej, że mam szansę jeszcze przed Świętami zostać 100%-owym kierowcą (‘a może kierownicą ;-) ). Mam nadzieję, że Wigilijny Gwiazdor będzie w tym roku szczególnie hojny i pomoże mi zdać bezproblemowo i za pierwszym podejściem egzamin praktyczny, a póki co pytanka, które udało mi się spamiętać:

• Zdjęcie z drogą dwujezdniową, przy naszej jezdni znak „Droga jedokierunkowa-D3”
Pytanie: Czy na drodze, za widocznym znakiem, możesz zawrócić? Nie
• Filmik: Jedziesz sobie jakąś niezbyt ruchliwą drogą i nagle z lewej strony przez ogrodzenie wylatuje piłka.
Pytanie: czy już w tym momencie powinieneś rozpocząć hamowanie pojazdu? Tak
• Filmik: Jedziesz prawym pasem, lewym jedzie tramwaj. Tramwaj zatrzymuje się na czerwonym świetle przed skrzyżowaniem. Filmik urywa się, gdy dojeżdzam do końca tramwaju.
Pytanie: Czy powinieneś zatrzymać się za ostatnim wagonem tramwaju? Nie <bo tam nie było przystanku>
• Filmik: Jest spore skrzyżowanie z sygnalizacją KOLIZYJNĄ dla wszystkich pasów ruchu. Nad moim pasem zielone światło. Przede mną, na moim pasie, auta skręcające w lewo. Jadący z naprzeciwka na wprost ruszają w trakcie filmiku.
Pytanie: Chcesz skręcić w lewo, czy masz pierwszeństwo przed jadącymi z kierunku przeciwnego na wprost? Nie
• Jak długo będziesz prowadził reanimację nieprzytomnego dziecka w wieku przedszkolnym:
a) dotąd aż zauważę, że powrociły u niego jakiekolwiek spontaniczne funkcje organizmu (kaszel, oddech, tętno)
b) nie dłużej niż 15min
c) aż usłyszę sygnał nadjeżdżającego ambulansu.
• Co może stanowić ograniczenie widoczności dla kierowcy:
a) zbyt niskie ustawienie fotela kierowcy
b) 15-minutowy odpoczynek po 2-godzinnej jeździe
c) ? (coś banalnego)
• Filmik: jadę sobie dość wolno drogą, przede mną przejście dla pieszych, do którego spiesznym krokiem podąża grupka młodych ludzi.
Pytanie: Czy powinnam ustąpić pierwszeństwa tym pieszym? Tak
• Filmik: jadę sobie drogą z kostki (takiej z której robią chodniki), czyli to jakieś osiedle ze skrzyżowaniami równorzędnymi nieoznakowanymi, nagle z prawej strony zaczyna mi wyjeżdżać auto, ale nie jest to skrzyżowanie, bo auto wyjeżdża z jakiejś bramy jakby z prywatnej posesji.
Pytanie: Czy powinnam ustąpić pierwszeństwa temu pojazdowi? Nie (Tu trzeba się wszystkiemu dokładnie przyglądać, bo tej bramy tak na pierwszy rzut oka w ogóle nie było widać, a droga do tej posesji była zrobiona z takiej samej kostki do nasza „jezdnia” -> co może zmylić
• Filmik: mężczyzna cofał autem, wyjeżdżając z pola parkingowego i obserwował drogę przez otwartą szybę przyglądając się bacznie lewemu lusterku (jakby był dumny, że je ma)
Pytanie: Czy mężczyzna prawidłowo obserwuje drogę za pojazdem? Nie
• Która z wymienionych rzeczy stanowi obowiązkowe wyposażenie samochodu osobowego:
a) apteczka
b) gaśnica
c) koło zapasowe
• Co ma bezpośredni wpływ na długość drogi hamowania:
a) szybkość reakcji kierowcy i nawierzchnia
b) ABS
c) ?
• Z jaką prędkością można jechać na drodze oznaczonej tym znakiem („droga ekspresowa- D-7” ( na zdjęciu droga dwujezdniowa, po dwa pasy w każdym kierunku)?
a) 140km/h na wszystkich pasach
b) 100km/h na wszystkich pasach
c) 120km/h na wszystkich pasach
• Na zdjęciu znak „Nierówna droga – A11” z tabliczką „T-2 1,2km”.
Pytanie: czy na tak oznakowanej drodze należy spodziewać się nierówności nawierzchni na odcinku 1,2km od miejsca ustawienia znaku? Tak
• Zdjęcie: skrzyżowanie, chcesz jechać prosto, masz zielone światło (kolizyjny sygnalizator) bez znaczenia, bo na środku skrzyżowania stoi bokiem-tyłem do nas policjant (poz.6), który wygląda jakby lewą ręką drapał się z tyłu po głowie, a prawą rękę ma wyprostowaną lub zgiętą w łokciu z dłonią przed nosem (to i tak dla nas bez znaczenia)
Pytanie: Czy możesz przejechać skrzyżowanie na wprost
• Filmik: Jadę na wprost przez skrzyżowanie, auta w korku przede mną jakimś dużym autek kierowca skręca w prawo, z tym że w połowie manewru nagle zatrzymuje się zagradzając nam przejazd (jesteśmy całkiem blisko niego), to na pewno na terenie zabudowanym.
Pytanie: Czy wolno nam użyć sygnału dźwiękowego z uwagi na zachowanie tego skręcającego? Odpowiedziałam, że nie, ale nie jestem pewna tej odpowiedzi (pyt za 1pkt)
• Auto przede mną zatrzymało się przed przejazdem kolejowym, bo z lewej strony już było widać w oddali pociąg. Z naprzeciwka auta, także się zatrzymały.
Pytanie: Czy wolno mi ominąć stojący przede mną pojazd? Nie
• Filmik: Jadę drogą początkowo dwupasmową, która potem zmienia się w trzypasmową z pasem na którym jest napis BUS (wcześniej oczywiście tabliczka podobna do d-12)
Poruszasz się pojazdem nie wykonującym odpłatnego przewozu osób na regularnych liniach. Czy wolno Ci skorzystać ze skrajnie prawego pasa ruchu? Nie
• Jedziesz jakąś wąską jezdnią dwukierunkową poza terenem zabudowanym, rozpoczynasz manewr wyprzedzania, ale gdy się wychylasz, zauważasz, że lewą stroną jezdni porusza się pieszy ( jest trzeźwy).
Pytanie: Czy możesz kontynuować manewr wyprzedzania? Nie
• Jesteś uczestnikiem wypadku drogowego w którym są ranni.
Czy musisz pozostać na miejscu wypadku? Tak
• Zdjęcie: na nim znak :”strefa zamieszkana”
Jaka jest dozwolona maksymalna przedkośc za tym znakiem:
a) 50km/h
b) 20 km/h
c) 30km/h

Kochani więcej pytań chwilowo nie jestem w stanie sobie przypomnieć, jak coś mi zaświta, to Wam napiszę.
Acha! Do tych zdających w pięknym Wrocławiu! Nie zdziwcie się, ale w tym tygodniu zmieniono sprzęt służący zdawającym, na moim zdaniem bardzo przyjazny. Są teraz duuuże monitory dotykowe na których wszystko fajnie widać, no i nie trzeba za każdym razem klikać „zatwierdź”, co podobno było bardzo uciążliwe. Pozdrawiam!
Rybcia88

Postprzez rurku103 » środa 11 grudnia 2013, 10:54

Witam przedwczoraj miałem swój 3 egzamin teoretyczny i niestety znów poległem 67/74 a więc jeżeli chodzi o pytania to miałem jedno specyficzne które mnie naprawdę chyba zawiodło było to tak :

Autostrada 3 pasy

jade po środku z prawej strony samochód zaczyna włączać migacz , pytanie

czy w tej sytuacji masz obowiązek wpuścić samochód na twój pas?

2.

Pytanie : Czy w tej sytuacji musisz ustąpić pieszym pierwszeństwa??

Filmik: Jade samochodem , nagle zaczynam skręcać w Bramę , a Ludzie są przed wjazdem jeszcze kiedy skręcam , filmik urywa się podczas kiedy Ludzie są o krok przed wjazdem ,a ja jestem na początku wjazdu

DAŁEM TAK , pewnie to jest błąd bo gdzieś było pisane ,że pieszy nigdy nie ma pierwszenstwa prócz strefy zamieszkania , co najwyzej można zwolnić lubi się zatrzymać

Jeżeli chodzi o tą teorie to jest to mój drugi egzamin 67/74 i jestem trochę zawiedzony i jeszcze mam pytanie do was forumowicze , przy ostatnim pytaniu nie klikam (ZAKONCZ EGZAMIN) tylko czekam do konca , czy moze to nie zaliczac mi pytania?
rurku103

Postprzez Kiermana77 » środa 11 grudnia 2013, 14:38

Witam, przejrzałem całe forum i baze pytan. Wyhaczyłem kilka pytań co do których znajduje odmienne odpowiedzi, wiec nie jestem co do nich w 100% pewny. Jutro egzamin prosze o pomoc

Można wyprzedzać rowerzyste na skrzyzowaniu nie kierowanym? lub tez kierowanym?

8(filmik) Widzisz znak "teren zabudowany" pod nim ograniczenie 40km/h. Do którego miejsca nalezy jechać z maks predkoscią 40km/h

Znak obszar zabudowany (D-42), zaraz za nim ograniczenie do 80km/h. Z jaką maksymalną prędkością mogę jechać?
a)80km/h od 23-5 ??

do kogo musisz się udać, żeby zarejestrować przyczepę

droga główna, droga gruntowa, strefa zamieszkania, wyjeżdżam z parkingu, czy gość, który jedzie gruntową ma pierwszeństwo?

znak ostrzegawczy,uwaga rowerzyści, czy ten znak ostrzega o miejscu, gdzie rowerzyści wyjeżdzają na drogę ze ścieżki rowerowej?

Widzisz znak "teren zabudowany" pod nim ograniczenie 40km/h. Do którego miejsca nalezy jechać z maks predkoscią 40km/h?

Pytanie: Jaka jest dopuszczalna rzeczywista masa przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy? Tutaj sporo wątpliwości, bo wszystkie możliwe odpowiedzi trafiły sie na tym forum, wiem ze moze byc 750kg max, ale jezeli trafie wariant z odpowiedzia 40,50% czy nie wieksza niz dmc auta.

34.Kiedy wciskasz sprzęgło podczas normalnego hamowania?
przy zbliżaniu się do prędkości minimalnej dla wybranego biegu?

Poziom płynu hamulcowego w %

Czy gdy jeden kierunkowskaz nie działa, drugi pobiera więcej prądu?

Czy musisz w tym miejscu obowiązkowo się zatrzymać?
Jedziesz drogą dwupasmową i jeden pas jest zajęty bo stoi tam samochód z rozgniecionym przodem, a obok samochodu człowiek, ale drugi pas jest raczej przejzdny.
Kiermana77

Postprzez Meg93an » środa 11 grudnia 2013, 18:19

Kiermana77 proponuje Ci przeczytać kodeks drogowy albo go chociaż przejrzeć głównie pierwszą połowę.

Kiermana77 napisał(a):Można wyprzedzać rowerzyste na skrzyzowaniu nie kierowanym? lub tez kierowanym?

art.24
7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
1) przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;
2) na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest
kierowany." Rower nie jest pojazdem silnikowym więc można
Kiermana77 napisał(a):8(filmik) Widzisz znak "teren zabudowany" pod nim ograniczenie 40km/h. Do którego miejsca nalezy jechać z maks predkoscią 40km/h

Znak ten obowiązuje na całym terenie zabudowanym
Kiermana77 napisał(a):do kogo musisz się udać, żeby zarejestrować przyczepę

"Przyczepę rejestruje starosta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania właściciela (jak wszystkie inne pojazdy wymagające rejestracji) - art. 73.1 PoRD lub siedzibę zakładu (gdy chodzi o przedsiębiorcę, który tak wnioskuje (art.73.2)" - jasper1 wypowiedz z dnia mar 03, 2013
Kiermana77 napisał(a):droga główna, droga gruntowa, strefa zamieszkania, wyjeżdżam z parkingu, czy gość, który jedzie gruntową ma pierwszeństwo?

Jeśli wyjeżdżasz z drogi gruntowej to nie masz pierwszeństwa.
Kiermana77 napisał(a):znak ostrzegawczy,uwaga rowerzyści, czy ten znak ostrzega o miejscu, gdzie rowerzyści wyjeżdzają na drogę ze ścieżki rowerowej?
Tak
Kiermana77 napisał(a):Pytanie: Jaka jest dopuszczalna rzeczywista masa przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy? Tutaj sporo wątpliwości, bo wszystkie możliwe odpowiedzi trafiły sie na tym forum, wiem ze moze byc 750kg max, ale jezeli trafie wariant z odpowiedzia 40,50% czy nie wieksza niz dmc auta.

Art. 62. Ciągnięcie przyczep
1. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:
1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;
Warto zwrócić uwagę czy w zadaniu jest napisana dopuszczalna rzeczywista masa czy rzeczywista masa
Pytanie brzmi tak:
151. Jaka jest dopuszczalna rzeczywista masa przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy? Nie więcej niż 50% dopuszczanej masy całkowitej samochodu osobowego/tyle samo co dopuszczalna masa całkowita samochodu osobowego/więcej niż 40% dopuszczalnej masy całkowitej samochodu osobowego. Rzeczywista masa przyczepy musi być MNIEJSZA niż masa samochodu, nie może więc być jej równa, ale nie musi być mniejsza niż 50%,
Kiermana77 napisał(a):34.Kiedy wciskasz sprzęgło podczas normalnego hamowania?
przy zbliżaniu się do prędkości minimalnej dla wybranego biegu?
Tak
Kiermana77 napisał(a):Poziom płynu hamulcowego w %

Poziom płynu hamulcowego sprawdzamy w następujący sposób:
samochód musi stać na równej, poziomej nawierzchni
na zbiorniku wyrównawczym płynu hamulcowego po lewej stronie znajduje się skala MIN i MAX. Poziom płynu hamulcowego musi znajdować się pomiędzy wartością minimalną, a maksymalną
Kiermana77 napisał(a):Czy gdy jeden kierunkowskaz nie działa, drugi pobiera więcej prądu?
Raczej nie powinien
Kiermana77 napisał(a):Czy musisz w tym miejscu obowiązkowo się zatrzymać?
Jedziesz drogą dwupasmową i jeden pas jest zajęty bo stoi tam samochód z rozgniecionym przodem, a obok samochodu człowiek, ale drugi pas jest raczej przejzdny.

Należy zwrócić uwagę na to czy człowiek znajdujący się obok nie leży np. na ziemi nieprzytomny i nie potrzebuje pomocy. Mas obowiązek udzielić pomocy.
rurku103 napisał(a):Autostrada 3 pasy
jade po środku z prawej strony samochód zaczyna włączać migacz , pytanie
czy w tej sytuacji masz obowiązek wpuścić samochód na twój pas?
nie
rurku103 napisał(a):
rurku103 napisał(a):Jeżeli chodzi o tą teorie to jest to mój drugi egzamin 67/74 i jestem trochę zawiedzony i jeszcze mam pytanie do was forumowicze , przy ostatnim pytaniu nie klikam (ZAKONCZ EGZAMIN) tylko czekam do konca , czy moze to nie zaliczac mi pytania?

Nie
rurku103 napisał(a):Jeżeli chodzi o tą teorie to jest to mój drugi egzamin 67/74 i jestem trochę zawiedzony i jeszcze mam pytanie do was forumowicze , przy ostatnim pytaniu nie klikam (ZAKONCZ EGZAMIN) tylko czekam do konca , czy moze to nie zaliczac mi pytania?

Ja polecam nie klikać zakończ egzamin poczekać te kilka sekund. Wiem że wtedy serducho chce Ci wyskoczyć ale myślę że dla świętego spokoju warto poczekać
Meg93an

Postprzez bucza » środa 11 grudnia 2013, 18:38

Zdawałam dziś w PORD Gdynia. Egzamin niezaliczony. Pytania, które udało mi się zapamiętać:
1. Znak ostrzegawczy z namalowaną śnieżynką i pytanie czy na tym odcinku drogi może występować gołoledź.
2. Czy amfetamina wpływa na zachowanie kierowcy tak/nie
3. Filmik, dojeżdżam do przejścia dla pieszych, przed nim stoi pieszy i czy powinnam się zatrzymać
4. Zdjęcie, jestem na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną, jadę na wprost i mam zielone. Po prawej stoi auto i pyt. czy mogę jechać przed tym autem
5. Czy mogę przejechać przez przejście dla pieszych kiedy pieszy już wszedł na przejście
6. Co jest obowiązkowym wyposażeniem auta:
a) ostrzegawczy trójkąt
b)nawigacja
c)apteczka
7. Filmik, dojeżdżam do skrzyżowania równorzędnego, jadę na wprost, po prawej auto i pytanie kto ma pierwszeństwo
8. Dlaczego osobę poszkodowaną układa się w pozycji bezpiecznej?:
a) bo tak mu najwygodniej
b) żeby się nie zachłysnął
c) bo pozycja ta chroni kręgosłup szyjny
8. Z jaką prędkością można jechać na autostradzie:
a) 140 na wszystkich pasach ruchu
nie pamiętam dalszych odp ale ja to zaznaczyłam, a potem sobie myślę, że to było źle, bo przecież jeden pas jest dla tych, co jadą wolniej
9.Filmik, jadę drogą poza obszarem zabudowanym, przy drodze stoi facet, który chce przejść, ale nie ma pasów i pytanie czy powinnam się zatrzymać żeby go puścić
10. Co może być przyczyną ściągania auta w prawo przy gwałtownym hamowaniu
a) coś tam z cylinderkami do hamowania
b) źle wyważonymi przednimi kołami
c) nie pamiętam
11. do czego służy system ABS:
a) ułatwia sterowanie autem przy omijaniu przeszkody
b) ułatwia utrzymanie toru jazdy
c)
12. W czasie silnej mgły na co będziesz zwracał uwagę aby utrzymać tor jazdy:
a) znaki poziome
b) znaki pionowe
c)
13. Czy po zmroku można używać świateł drogowych kiedy z naprzeciwka jadą auta
14. Jaki odstęp trzeba zachować w tunelu 50 m
15. Jak należy ustawić lusterko wsteczne
16. W czym należy przewozić niemowlaka
bucza

Postprzez TajniakOsz » środa 11 grudnia 2013, 20:27

Rybcia88:
Pytania zamknięte kolejno:
A, A , B, A, C, B,
Pytanie z policjantem po opisie raczej TAK,
Pytanie z ustąpieniem pierwszeństwa pieszym - NIE, przepuszczamy ich, ale nie ustępujemy pierwszeństwa. Nabywają je dopiero z momentem wejścia na pasy,
Pytanie z sygnałem dźwiękowym TAK. Jeżeli było "czy można", a nie "czy należy" to jak najbardziej - można było ostrzec o bezpośrednim zagrożeniu.

rurku103:

1. NIE,
2. TAK, jeżeli samochód przejeżdża przez chodnik (a przed wjazdem zazwyczaj jest) musi ustąpić pierwszeństwa pieszym. Jeśli nie było chodnika, to jest przepis, który mówi, że skręcając w jezdnię poprzeczną trzeba ustąpić pieszym,
3. Nie.

Kiermana77:

Uproszczając:
1. Na obu można, z czego na niekierowanym nie można pojazdów silnikowych,
2. Jeżeli są na tym samym znaku to do znaku koniec miejscowości lub koniec obszaru zabudowanego,
3. Na tym odcinku 80km/h całą dobę, ale ze względu na często irracjonalne odpowiedzi zapewne przytoczona a) jest poprawna,
4. Do starosty,
5. Trzeba je traktować jak równorzędne, (Meg93an - wyjeżdżając z parkingu również nie ma pierwszeństwa, a nie pamiętam, aby któryś przepis ustanawiał jego wyższość nad drogą gruntową, wszak parking nie jest z tego co pamiętam objęty definicją drogi twardej),
6. Tak,
7. Patrz pkt. 2.,
8. Max. 750kg to przyczepa lekka. Masa ciągniętej przyczepy musi być niewiększa od rzeczywistej masy i mniejsza od DMC masy ciągnącego jej pojazdu (nie może być równa, więc odpada jedna z odpowiedzi [nie większa znaczy może być też równa]. Nie musi być mniejsza niż 50%, więc odpada druga. Pozostaje trzecia - ponad 40% - jak najbardziej dopuszczalne),
9. Tak,
10. ?! Po prostu między MIN, a MAX,
11. Tak (powiązane ze zwiększoną częstotliwością migania wynikłą ze zmiany oporu),
12. Jeżeli nie jesteś świadkiem wypadku i oczywiste jest, że nie jest potrzebna pomoc, nie.

Bucza:

1. TAK,
2. TAK,
3. Zależy, czy stoi (NIE), czy też jego zachowanie sugeruje prawdopodobieństwo wtargnięcia na jezdnię (TAK),
4. TAK,
5. Jeżeli minął już nasz pas i nie zagraża to bezpieczeństwu, to TAK,
6. A,
7. Ten z prawej,
8. B,
9. Jeżeli jego zachowanie nie sugeruje prawdopodobieństwa wtargnięcia na jezdnię, to NIE,
10. Jeżeli tylko przy hamowaniu to B odpada, zostaje A,
11. Ułatwia kontrolowanie toru jazdy podczas hamowania, z podanych raczej B,
12. A, gdyż pionowe mogą być niewidoczne i łatwo możemy zjechać z naszego pasa ruchu,
13. NIE, gdyż je oślepimy,
14. Podczas wymuszonego postoju (np. korek lub wypadek) w tunelu: 5m, podczas jazdy w tunelu poza terenem zabudowanym o długości przekraczającej 500m: 50m,
15. Aby dobrze widzieć całą tylną szybę i to, co za nią,
16. W specjalnie do tego przystosowanym foteliku ochronnym.

Jeszcze tylko jedno: dziękuję Dzieki oraz anges za uznanie (choć skasowane) - miło czasem usłyszeć, że praca ma sens i że komuś się przydaje.
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez upeer » czwartek 12 grudnia 2013, 19:19

Witam wszystkich formuowiczów :)
Dziś zdawałem drugi raz egzamin państwowy, za pierwszym razem 67 pkt za druim 66, chciałbym zapytac o dwa pytania ktore mi sie pojawiły w teście, mianowicie

1. Obrazek: tory kolejowe, zapory otwarte, znak stop, swiatła nie sygnalizują niczego i pytanie
czy w takiej sytuacji musze zachowac ostrożność

i 2. przechodzi starsza osoba przez ulice (nie na pasach) bardzo powoli, Pytanie: czy mam obowiazek przepuszczenia pieszeo

tyle tylko zapamietałem, cos sobie przypomne to jeszcze zapytam :)

EDIT:
3. (Znak B-25) Pytanie: Czy moge wyprzedzac samochodem pojady silnikowe jednojadowe ? - czy jakos podobnie ułozone pytanie
upeer

Postprzez TajniakOsz » czwartek 12 grudnia 2013, 22:22

1. TAK, przejazd przez tory zobowiązuje do zachowania szczególnej ostrożności,
2. TAK, osoby o widocznej niepełnosprawności bądź ograniczonej mobilności mają pierwszeństwo również poza pasami, należy zwolnić, a w razie potrzeby zatrzymać się,
3. TAK, znak ten zakazuje wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych.
Powodzenia przy trzeciej próbie, do trzech razy sztuka!
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy