Pytanie z egzaminu teoretycznego.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zbiór pytań egzaminacyjnych z odpowiedziami - kategoria

Postprzez tymika » środa 04 grudnia 2013, 03:03

szerszon napisał(a):Pytanie..być może dające do myślenia, a nie koncentrowanie się tylko na Art 24.12
Podejrzewam brak precyzji w zapamietaniu pytania...

A gdybym zadała Ci takie pytanie:czy pojazd szynowy ma pierwszeństwo podczas przecinania się jego kierunku ruchu z innym pojazdem poza skrzyżowaniem?
Możesz odpowiedzieć TAK lub NIE. (pytanie z jednego z dostępnych programów do nauki na prawo jazdy)

I tu znowu nie musisz mi odpowiadać.
Pytanie służy tylko temu, aby pokazać, że układający pytania czasami nie pokazują w jakiej sytuacji znajdują się aktualnie pojazdy. Mają artykuł - tworzą pod niego pytanie, a kursanci muszą na nie odpowiedzieć bez analizowania. Jest pytanie - trzeba przypomnieć sobie, co mówi ten jeden konkretny przepis i odpowiedzieć na pytanie. Inną sprawą jest fakt od niektórych przepisów są wyjątki.
16.01.13 - Info o ciąży i po 2 godz teoria1 oblana
16.02.13 - teoria2 zdana
Przerwa (zagrożenie, 4 m-ce infekcja, szpital, antybiotyki)
20.11.13 - powrót (umiem, zdam)
28.11.13 - teoria3 niezdana (pop...ne pytania)
studia nad KD
3.12.13 - teoria4 74/74
tymika

Postprzez szerszon » środa 04 grudnia 2013, 08:03

Art 25.2. mówi, że ustępujemy pojazdowi z lewej, jeśli jest to pojazd szynowy.

Tak napisali ?

Art 24.12 mówi, że możemy z prawej, gdy kierujemy rowerem.

I co..przed skrzyżowaniem o ruchu niekierowanym pojazd silnikowy np zwalnia, aby ustąpić pierwszeństwa, albo skręca w prawo, a rower może sobie wyprzedzać tenże pojazd w tym momencie ?
Pojazd uprzywilejowany w takich warunkach musi uważać i może jechać pod pewnymi warunkami, a co dopiero rower...
No właśnie: w którym momencie objawiają się te wyższości artykułów?

No właśnie to było moje pytanie..dlaczego nie bacząc na inne artykuły rowerzysta może sobie pomykać...

W którym momencie objawia się wyższość Art 25.1-2 nad np. par 95.4 rozporządzenia?

Długa droga przed Tobą..art 5 PoRD :wink:

Czy w ogóle jest jakaś wyższość?

Wreszcie...

A może chodzi o to, że artykuły nie wykluczają siebie nawzajem...

Raczej wykluczają...dzieki amatorom grzebiącym sie w prawie..
szerszon

Postprzez tymika » środa 04 grudnia 2013, 10:44

szerszon napisał(a):
Art 25.2. mówi, że ustępujemy pojazdowi z lewej, jeśli jest to pojazd szynowy.

Tak napisali ?

Napisali: "bez względu na to, z której strony nadjeżdża" - a może nadjeżdżać z prawej, z lewej, z naprzeciwka, lub nadjeżdżać z tej co my. Więc tak, tak napisali, chyba, że ty znasz jakieś inne kierunki, o których mowa w artykule, a inni uczestnicy drogi nie mają o nich pojęcia. Proszę, oswieć nas.

Art 24.12 mówi, że możemy z prawej, gdy kierujemy rowerem.
I co..przed skrzyżowaniem o ruchu niekierowanym pojazd silnikowy np zwalnia, aby ustąpić pierwszeństwa, albo skręca w prawo, a rower może sobie wyprzedzać tenże pojazd w tym momencie ?
Pojazd uprzywilejowany w takich warunkach musi uważać i może jechać pod pewnymi warunkami, a co dopiero rower...

Analizując CAŁY Art 24:
1. Kierujący rowerem może wyprzedzać inne niż rower powoli jadące pojazdy z ich prawej strony (i to jest odpowiedź na 9. pytanie z pierwszego postu, bo jeśli odpowiedzielibyśmy, że NIE, znaczyłoby to, że nie może wyprzedzać z prawej w ogóle, co nie byłoby zgodne z prawdą, bo dostał takie prawo w 24.12)
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5, 10 i 12 (24.3). Czyli wychodzi na to, że rower nie musi wyprzedzać po lewej i może po prawej
3. Oczywiście może to zrobić (wyprzedzić), tylko pod warunkiem, jeżeli przed tym wyprzedzaniem (czy to z prawej, czy z lewej strony) upewni się, że:
- ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudniania komukolwiek ruchu (24.1.1)
- jadący za nim nie rozpoczął wyprzedzania (24.1.2)
- jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu (24.1.3).
- zachowa szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu (24.2).
4. Jeśli już spełni te wszystkie warunki, będzie mógł zabrać się do wyprzedzania, pamiętając, że zabrania mu się tego (z lewej i z prawej):
- przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia (24.7.1) - chyba, że znajduje się na jezdni jednokierunkowej (24.8.1), 2), na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym, lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym, przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku. (24.10.2)
- na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi (24.7.2) - chyba, że znajduje się na jezdni jednokierunkowej (24.8.1), 2), na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym, lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym, przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku. (24.10.2)
- na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany (24.7.3) - czyli na skrzyżowaniu kierowanym i rondzie MOŻE, na NIEkierowanym NIE MOŻE.
- na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany (inny niż Art 24 ale też dotyczący wyprzedzania 26.3.1)- czyli na przejściu kierowanym MOŻE, na NIEkierowanym NIE MOŻE (inne warunki, czy w końcu będzie mógł wyprzedzić, czy też się od wyprzedzania powstrzymać przed i na przejściu - ewentualnie ustąpić pierwszeństwa - opisane są w Art 26)
Zabrania mu się również wyprzedzania pojazdu uprzywilejowanego na obszarze zabudowanym (24.11)

zwalnia, aby ustąpić pierwszeństwa, albo skręca w prawo, a rower może sobie wyprzedzać tenże pojazd w tym momencie ?

Patrz wyżej to, co napisałam o wyprzedzaniu i przejściu dla pieszych, a także: (26.3.2) - "omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu"

dlaczego nie bacząc na inne artykuły rowerzysta może sobie pomykać...

Może sobie pomykać ale BACZĄC na inne artykuły.
I właśnie wyjaśniłam to powyżej. Może wyprzedzać z prawej (bo ma takie zezwolenie), ale musi się "trzymać" przepisów, jak każdy inny uczestnik ruchu, który chce wyprzedzić innego uczestnika ruchu.

W którym momencie objawia się wyższość Art 25.1-2 nad np. par 95.4 rozporządzenia?
Długa droga przed Tobą..art 5 PoRD :wink:

Odpowiedź na to pytanie jest mi znana od dawna :D
Pytanie zadałam retorycznie...

A może chodzi o to, że artykuły nie wykluczają siebie nawzajem...

Raczej wykluczają...

Ja to widzę tak: Nie wykluczają się, tylko uzupełniają.

dzieki amatorom grzebiącym sie w prawie..

99% osób tu na forum to amatorzy grzebiący się w prawie. Gdybyśmy tego nie robili nie poznalibyśmy zasad obowiązujących na drogach i nie moglibyśmy zdawać Prawa Jazdy. Każdy stworzyłby swoje własne PoRD. Wyobraź sobie ponad 30 mln Kodeksów Drogowych jeżdżących po polskich drogach (jakbyśmy już i tak nie mieli dość problemów z jednym). :?
Stąd już krótka droga by zadać retoryczne pytanie: Po co by nam byli w takim razie instruktorzy i egzaminatorzy Prawa Jazdy? :lol:

Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości (a zapewne masz ,bo masz je cały czas :D ) proponuję z prośbą o ich wyjaśnienie udać się na komendę do panów policjantów z drogówki lub - jeszcze lepiej - do Ministerstwa Transportu, Budownictwa i Gospodarki Wodnej. Ja swój egzamin zdałam 74/74, więc wychodzi na to, że coś tam jednak wiem (choć nie wiem wszystkiego i wiedzieć nie będę). :) Przed mną niedługo praktyka i to na niej powinnam się teraz skupić.
Pozdrawiam.
16.02.13 - teoria2 zdana
studia nad KD
3.12.13 - teoria4 74/74
tymika

Postprzez szerszon » środa 04 grudnia 2013, 16:24

Napisali: "bez względu na to, z której strony nadjeżdża"

No to nie z lewej, ponieważ tak brzmiący artykuł mógłby sugerować coś innego..trochę precyzji.

3. Oczywiście może to zrobić (wyprzedzić), tylko pod warunkiem, jeżeli przed tym wyprzedzaniem (czy to z prawej, czy z lewej strony) upewni się, że:

A co w przypadku jak sie upewnił, że jednak sygnalizują ?
Dalej będziesz obstawiać opcję ,ze może wyprzedzić ?

Zabrania mu się również wyprzedzania pojazdu uprzywilejowanego na obszarze zabudowanym (24.11)

I znów wracamy dopytania..czy może zawsze wyprzedzić z prawej ? Bo mu art 24.12 pozwala ?

Patrz wyżej to, co napisałam o wyprzedzaniu i przejściu dla pieszych, a także: (26.3.2) - "omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu"

Ja to świetnie wiem...ubaw mam jak mi cytujesz przepisy :D
Ale dobrze..przyda Ci się..

Może sobie pomykać ale BACZĄC na inne artykuły.

Cieszę sie ze zmiany stanowiska...czyli nie zawsze..pytanie które zadałem jako reakcję na te 150 pytań z odpowiedziami, gdzie było napisane TAK..jak widać -zbyt pochopnie.

Odpowiedź na to pytanie jest mi znana od dawna
Pytanie zadałam retorycznie...

Przyjmuje to za dobrą monetę :D niech będzie ,że retorycznie...

Ja to widzę tak: Nie wykluczają się, tylko uzupełniają.

Nie, ponieważ bardzo wielu rowerzystów po przeczytaniu tego artykułu pchaja sie na chama.."bo mu wolno"
Powinien być dopisek "z zastrzeżeniem..."

Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości (a zapewne masz ,bo masz je cały czas

cały czas mam wątpliwości.. :D
prośbą o ich wyjaśnienie udać się na komendę do panów policjantów z drogówki

To ma być ironia.. ? oni sie ode mnie prędzej czegoś nauczą :D

do Ministerstwa Transportu, Budownictwa i Gospodarki Wodnej.
:lol:
Szkoda tylko,ze nie pracuje juz tam taki jeden Pan.."ekspert" od rozporządzeń w sprawie szkolenia i egzaminowania i któremu próg zwalniający odwołuje znak zakazu
szerszon

Postprzez tymika » środa 04 grudnia 2013, 17:28

I znów wracamy dopytania..czy może zawsze wyprzedzić z prawej ? Bo mu art 24.12 pozwala ?

No to wróćmy. ZAWSZE - taki sobie zaimek, kto by na niego w ogóle zwracał uwagę?
Otóż tak się składa, że ja. Zwróciłam na nie go uwagę i w pytaniu:
9. Czy rowerzysta może wyprzedzić wolno poruszający się samochód z jego prawej strony?

go nie zauważyłam. Może Ty?
Ach, przepraszam, poszedł pojeździć na rowerze. ;P
A jego brak wiele zmienia.

Cieszę sie ze zmiany stanowiska...

To się nie ciesz bo go nie zmieniłam. :mrgreen:

ubaw mam jak mi cytujesz przepisy

A ja nie, więc przestaję. :evil:
Flaki sobie wypruwałam na daremno? :x

Swoją drogą, zastanawiam się, dlaczego admin nie uciął tej naszej pogawędki w tym wątku , bo on miał chyba dotyczyć całkiem innego tematu. Chyba pora ją przenieść gdzie indziej.
16.02.13 - teoria2 zdana
studia nad KD
3.12.13 - teoria4 74/74
tymika

Postprzez szerszon » środa 04 grudnia 2013, 18:27

No to wróćmy. ZAWSZE

W tym elaboracie wykazałaś ,ze nie zawsze..zdecyduj się...
go nie zauważyłam. Może Ty?
Ach, przepraszam, poszedł pojeździć na rowerze.
A jego brak wiele zmienia.

khmmm..khmmm...
To takie pytanie z typu..czy juz przestałes bić swoją żonę?
Co sugeruje tak postawione pytanie ?
To się nie ciesz bo go nie zmieniłam.

Widzę... ciekawe co będziesz mówić jak Ciebie rowerzysta na skrzyżowaniu będzie wyprzedzał, a Ty będziesz skręcać w prawo i go pacniesz..przecież może..art 24.12 mu pozwala.

A ja nie, więc przestaję.
Flaki sobie wypruwałam na daremno?

W moim przypadku -faktycznie bez sensu..

Swoją drogą, zastanawiam się, dlaczego admin nie uciął tej naszej pogawędki w tym wątku , bo on miał chyba dotyczyć całkiem innego tematu. Chyba pora ją przenieść gdzie indziej.

Litościwy jest :D
szerszon

Postprzez tymika » środa 04 grudnia 2013, 19:49

ciekawe co będziesz mówić jak Ciebie rowerzysta na skrzyżowaniu będzie wyprzedzał, a Ty będziesz skręcać w prawo i go pacniesz
Po jakich skrzyzowaniach?, gdzie w prawo? Nie wiedziałes,ze blondynki to tylko przed siebie na wprost? ;P Mam 2 pytania: 1 - Cy rower moze wyprzedzac wolno poruszajace sie pojazdy z ich prawej strony? 2 - Czy rower moze zawsze wyprzedzac wolno poruszajace sie pojazdy z ich prawej strony?
16.02.13 - teoria2 zdana
studia nad KD
3.12.13 - teoria4 74/74
tymika

Re: Pytanie z egzaminu teoretycznego.

Postprzez szerszon » środa 04 grudnia 2013, 23:31

1. Pytanie nieprecyzyjne- może, ale... i mi chodzi o to ale, które nie było uwzględnione w pytaniu-a powinno, bo przekaz idzie fałszywy.Sama to ładnie w tym elaboracie wykazałaś.
2. Nie.
szerszon

Postprzez tymika » piątek 06 grudnia 2013, 23:00

1.Może może, a może nie, ale nie już nie na pewno. Teraz ja się cieszę, że choć trochę zmieniłeś stanowisko.
2. I tu masz rację, że nie, ale w końcu nie tak brzmiało pytanie...
16.02.13 - teoria2 zdana
studia nad KD
3.12.13 - teoria4 74/74
tymika

Postprzez szerszon » piątek 06 grudnia 2013, 23:07

Nie zmieniłem. :D
Przy tych odpowiedziach, jakie prawdopodobnie były to załamka, a potem napisałbym odwołanie.
szerszon

Pytanie egzaminacyjne.

Postprzez willu » sobota 07 grudnia 2013, 10:51

Witam, szukałem wszędzie i nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Trafiłem na pytanie które brzmiało
mniej więcej tak: Kierując samochodem na wprost gdzie powinniśmy skierować wzrok:
a)W jeden punkt przed sobą
b)nie mogę sobie przypomnieć...
c)bezpośrednio przed pojazdem.

Czy ktoś spotkał się z takim pytaniem?
willu

Re: Pytanie egzaminacyjne.

Postprzez Adiii » sobota 07 grudnia 2013, 12:52

Pytanie czesto spotykane i bardzo logiczne. Jadac na wprost powinno sie obserwowac droge przed soba oraz cale otoczenie dookola pojazdu.
Adiii

Re: Pytanie egzaminacyjne.

Postprzez willu » sobota 07 grudnia 2013, 19:06

Dziękuję bardzo. Frustracja po 2 egzaminie na którym ponownie zabrakło 2 punktów sięga zenitu dlatego pytam. Pytania są skonstruowane w sposób nietypowy. Jedno jest do bólu proste i logiczne a zaraz potem przy uśpionej uwadze trafia się na podchwytliwe i z pozoru proste dlatego pytam. W poniedziałek 3 poprawka może w końcu się uda. Jakieś rady?
willu

Od zmierzchu i O zmierzchu

Postprzez BognaM » sobota 07 grudnia 2013, 23:27

Jedno z wielu dziwnych pytań, które pojawiło się na płytkach przygotowujących do egzaminu.

Kierujący prowadząc pojazd o zmierzchu powinien używać świateł drogowych.

Odp. NIE

Czy o zmierzchu to nie to samo co od zmierzchu? Wszędzie jest napisane od zmierchu do świtu, no ale co ze zmierzchem ? :))

A może negatywna odpowiedź wynika z czego innego?
początek/koniec kursu: 06.11.13 / 27.11.13
egzamin teoretyczny: 13.12.13 - 71/74 pozytywny
egzamin praktyczny: 13.12.13 - pozytywny
BognaM

Re: Od zmierzchu i O zmierzchu

Postprzez rusel » sobota 07 grudnia 2013, 23:30

prawo mowi jedynie o obowiązku wyłączenia takich swiatel, nie włączenia
rusel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy