Pytanie z egzaminu teoretycznego.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zbiór pytań egzaminacyjnych z odpowiedziami - kategoria

Postprzez tymika » poniedziałek 02 grudnia 2013, 14:09

TajniakOsz napisał(a):20. Nie wiem co to "par 22.2",

Chodzi tu o Dz.U. 2002 nr 170 poz. 1393 par. 22 pkt. 2

szerszon napisał(a):
20. Filmik znak zakaz skrętu w lewo i pytanie, czy znak dotyczy tylko najbliższej jezdni przed którą się znajduje? TAK,

Nie widziałem filmiku, ale w par 22.2 napisali troche więcej
.

Jest jeszcze paragraf 22.3 i on chyba wyjaśnia wszystko

"Znaki B-21 i B-22 znajdujące się w obrębie skrzyżowania dotyczą tylko najbliższej jezdni, przed którą zostały umieszczone."
16.01.13 - Info o ciąży i po 2 godz teoria1 oblana
16.02.13 - teoria2 zdana
Przerwa (zagrożenie, 4 m-ce infekcja, szpital, antybiotyki)
20.11.13 - powrót (umiem, zdam)
28.11.13 - teoria3 niezdana (pop...ne pytania)
studia nad KD
3.12.13 - teoria4 74/74
tymika

Postprzez tymika » poniedziałek 02 grudnia 2013, 14:44

32.
Możesz mi pokazać przepis, gdzie nałozono na mnie obowiązek włączania świateł przecimgłowych gdy widoczność spadnie poniżej 50m ?

Art. 30
3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. ...

Fakt, nie ma obowiązku włączania tych świateł.
Lecz z racji tego, że pytanie na egzaminie brzmiało mniej więcej tak:

Jedziesz samochodem w czasie mgły która ogranicza widoczność do 40m, jak powinieneś się zachować?
a) zmniejszyć odstęp od pojazdów
b) włączasz światła drogowe
c) włączasz światła przeciwmgłowe tylne,

a odpowiedzi a) i b) są nieprawidłowe, metodą dedukcji "wygrywa" odp C).
I jeśli nadal upierasz się, że nie musisz - w tym przypadku - włączyć tych świateł, to proponuję zaznaczyć inną odpowiedź, bądź nie zaznaczać w ogóle żadnej, z tym że ja nie biorę odpowiedzialności za Twój niezdany (bądź zdany - czego Ci życzę) egzamin. :)

Mam nadzieję, że wyjaśniłam co nieco.
16.02.13 - teoria2 zdana
studia nad KD
3.12.13 - teoria4 74/74
tymika

Postprzez szerszon » poniedziałek 02 grudnia 2013, 16:47

9. Rozwiewam wątpliwości związane z wyprzedzaniem przez rower:

Niesamowite..a wczy w tym artykule wyłaczono zakaz wyprzedzania pojazdu przed PdP ?
Dla rozjaśnienia sprawy dodam,ze ten artykuł to twór nowlizacji..czyli kwiatek do kożucha
Może to choć trochę pomoże (albo nakłoni do dalszej dyskusji)

Nie pomogło
a odpowiedzi a) i b) są nieprawidłowe, metodą dedukcji "wygrywa" odp C).

czyli wszystkie trzy do bani...

I jeśli nadal upierasz się, że nie musisz - w tym przypadku - włączyć tych świateł, to proponuję zaznaczyć inną odpowiedź, bądź nie zaznaczać w ogóle żadnej, z tym że ja nie biorę odpowiedzialności za Twój niezdany (bądź zdany - czego Ci życzę) egzamin.

Nie rozśmieszaj mnie..od 5 lat jestem instruktorem, a teraz przede mną egzamin na egzaminatora...
Na miejscu osoby zdającej z miejsca pisałbym odwołanie od pytania, które jeśli występuje w takim brzmieniu jest pytaniem kontrowersyjnym.
Układający nie ma wiekszego pojęcia o przepisach, a na egzaminie państwowym wypadałoby, aby pytania trzymały poziom.
szerszon

Postprzez TajniakOsz » poniedziałek 02 grudnia 2013, 18:31

Oczywiście zgadzam się z ostatnim zdaniem - osoba układająca pytania nie wykazała się. Stąd wiele zastrzeżeń do nowej bazy. Ale egzamin trzeba zdać, więc trzeba "odpowiadać wg. klucza". Ewentualnie jak się nie zda dopiero wtedy na podstawie arkusza odpowiedzi (wzór w pierwszym poście) można się odwołać.
Początek/koniec szkolenia: 17.08./16.09.2013r.,
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
06.11.2013r. papiery poszły dalej.
Zapraszam do obejrzenia listy ponad 180-ciu pytań egzaminacyjnych.
TajniakOsz

Postprzez tymika » poniedziałek 02 grudnia 2013, 18:53

Niesamowite..a wczy w tym artykule wyłaczono zakaz wyprzedzania pojazdu przed PdP ?

W tym artykule nie, ale wyłączono go w Art. 26 ust. 3 pkt 1 - 2,

.Układający nie ma wiekszego pojęcia o przepisach, a na egzaminie państwowym wypadałoby, aby pytania trzymały poziom.

Bezsprzecznie się z Tobą zgadzam. :spoko:
16.02.13 - teoria2 zdana
studia nad KD
3.12.13 - teoria4 74/74
tymika

Postprzez szerszon » poniedziałek 02 grudnia 2013, 19:04

W jaki sposób ? Zwracam uwage o co sie pytałem..Art 26 nie załatwia sprawy.

więc trzeba "odpowiadać wg. klucza".

Aby tylko pasował do właściwych drzwi..polecam uważnie czytać pytania..bo to co od znajomych, albo na fejsie..mozna sie przejechać.
szerszon

Postprzez tymika » poniedziałek 02 grudnia 2013, 20:03

tymika napisał(a):
Prawo o Ruchu Drogowym (ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. z późn. zm.)
Dz.U. 2011 nr 92 poz. 530
Art. 24
12. Kierujący rowerem może wyprzedzać inne niż rower powoli jadące pojazdy z ich prawej strony

"Jeśli jesteś rowerzystą, pamiętaj: legalizacja wyprzedzania z prawej strony nie uchyla innych przepisów dotyczących wyprzedzania."

Przepisy odnośnie wyprzedzania na i przed:
- przejściem dla pieszych reguluje właśnie Art. 26 ust. 3 pkt. 1-2
- skrzyżowaniem - Art. 24 ust. 7 pkt. 3
Gdybyś chciał zakwestionować, że kierujący rowerem to nie to samo co kierujący pojazdem (jak to napisano w Ustawie) to odsyłam do Art. 2 ust. 17, 20 i 31.

Jeśli nadal nie jest to odpowiedź na Twoje pytanie proszę o jego sprecyzowanie, a postaram się na nie odpowiedzieć.
16.02.13 - teoria2 zdana
studia nad KD
3.12.13 - teoria4 74/74
tymika

Postprzez szerszon » poniedziałek 02 grudnia 2013, 23:28

Przeciez pytałem sie o wyprzedzanie na skrzyżowaniu o ruchu NIEkierowanym..Art 24.7.3) co mi tu wyjeżdżasz z art 26 ?
Może czy nie może wyprzedzić rowerem pojazd silnikowy ? Nie ma wyznaczonych pasów ruchu, nie ma sygnalizacji, nie ma kierującego ruchem ?
A tu w odpowiedziach padło takie coś...
9. Czy rowerzysta może wyprzedzić wolno poruszający się samochód z jego prawej strony? Tak,
szerszon

Postprzez tymika » wtorek 03 grudnia 2013, 00:49

Przeciez pytałem sie o wyprzedzanie na skrzyżowaniu o ruchu NIEkierowanym..Art 24.7.3)

No i ten właśnie Artykuł (24.7.3) jest odpowiedzią na Twoje pytanie.
"Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni na skrzyżowaniu..."

Bez względu na to czy na tej jezdni przed skrzyżowaniem są wydzielone pasy czy też nie, czy pierwszeństwo przejazdu przez to skrzyżowanie regulują znaki poziome, pionowe czy też "zasada prawej ręki", czy jedziemy po jedno- lub dwu-kierunkowej, itp,itd...
rower (o którym cały czas mowa, czy też inny pojazd) przed skrzyżowaniem i bezpośrednio na nim nie może wyprzedzić innego pojazdu czy to z prawej czy to z lewej strony.

"... z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany."

Można natomiast wyprzedzać, jeśli jest to skrzyżowanie kierowane (światłami lub przez na przykład pana policjanta) lub skrzyżowanie typu "rondo". A do tego wszystkiego na takich skrzyżowaniach rower może wyprzedzać z prawej strony (jeśli oczywiście nie utrudni ruchu, nie stworzy niebezpieczeństwa, zachowa bezpieczny odstęp, itp, itd).

Z artykułem 26 wyjechałam dlatego, że pytałeś się również o przejście dla pieszych (a przynajmniej tak zrozumiałam). Oczywiście zasady na przejściu są takie same jak na skrzyżowaniach, które opisałam (są pasy, czy też ich nie ma...).

Może czy nie może wyprzedzić rowerem pojazd silnikowy ?

No przecież pisałam, że jak najbardziej może. Przykład: Prosta droga do przejścia czy skrzyżowania bardzo daleko, rower na pasie możliwie blisko prawej krawędzi, obok po jego lewej stronie inne pojazdy, przed nim "wlecze się" np.: osobówka. "Wlecze" bo korek. I co? Ma wlec się za nią skoro pas szeroki? Myśli sobie: wyprzedzam!
Wg starych przepisów musiałby tą osobówkę wyprzedzić z jej lewej strony. Wyprzedziłby i musiałby się "wepchnąć" między nią a tym co przed omawianą osobówką (bo skoro korek to polscy kierowcy ściśnięci jak sardynki w puszce). No i już to jego wyprzedzanie moglibyśmy uznać za utrudnianie ruchu abo wymuszenie. W najlepszym wypadku inni by go tylko obtrąbili a on zrezygnowałby z dalszego wyprzedzania.
Wg nowych przepisów wyprzedza z prawej strony. Jeden pojazd, drugi i tak aż do momentu aż nie będzie mógł zachować odstępu, albo do skrzyżowania (oczywiście Niekierowanego), albo przejścia, albo do tego, co mu tam jeszcze "matka Natura" (hihi) przyszykowała.

Nie wiem jak jeszcze dokładniej mogłabym to opisać. Tzn mogłabym, wypisując kolejne artykuły i paragrafy ale nie o to tutaj chodzi. Chodzi o to aby zrozumieć KD, a nie o to żeby się go uczyć na pamięć. Więc jeśli po tym moim wywodzie nadal będziesz się dziwił że
w odpowiedziach padło takie coś..
Cytuj:
9. Czy rowerzysta może wyprzedzić wolno poruszający się samochód z jego prawej strony? Tak

to będzie to znaczyć, że mnie nie zrozumiałeś (albo ja Ciebie). :roll:

P.S. Jak już zostaniesz tym egzaminatorem i będziesz egzaminował tam, gdzie ja będę zdawać, to mnie nie oblej. Plisss... :mrgreen:
Ostatnio zmieniony wtorek 03 grudnia 2013, 01:02 przez tymika, łącznie zmieniany 1 raz
16.02.13 - teoria2 zdana
studia nad KD
3.12.13 - teoria4 74/74
tymika

Postprzez szerszon » wtorek 03 grudnia 2013, 00:58

No przecież pisałam, że jak najbardziej może.

No i gadaj tu... najpierw elaborat,ze nie mozna , a tu mozna...
Wskazuje ułomność art 24.12, który nie uwzglednia wszystkich sytuacji..
to będzie to znaczyć, że mnie nie zrozumiałeś (albo ja Ciebie)

Ty mnie...albo pytanie było zwiazane z filmikiem, gdzie nie było skrzyżowania , przejścia dla pieszych, albo tak je zapamietali
Ale na tak postawione pytanie, bez żadnych dodatkowych informacji nie mozna odpowiedzieć tak.

P.S. Jak już zostaniesz tym egzaminatorem i będziesz egzaminował tam, gdzie ja będę zdawać, to mnie nie oblej. Plisss..

spoko..poczekam na lany poniedziałek :D
szerszon

Postprzez tymika » wtorek 03 grudnia 2013, 02:21

najpierw elaborat,ze nie mozna , a tu mozna...

Od samego początku pisałam, że można.

A jeśli w KD mowa jest o skrzyżowaniu i nie jest wyszczególnione o jakie skrzyżowanie chodzi, to chodzi o WSZYSTKIE skrzyżowania, każdy ich rodzaj, bez różnicy, co się przed nimi i na nich znajduje, bez względu na sytuację.

I jeśli chodzi o pyt:
9. Czy rowerzysta może wyprzedzić wolno poruszający się samochód z jego prawej strony?

to:
Art. 24 pkt 12 mówi:
Kierujący rowerem może wyprzedzać inne niż rower powoli jadące pojazdy z ich prawej strony
więc dlatego odpowiedź brzmi "TAK"

Jeśli właśnie tak brzmi to pytanie na egzaminie, to w KD jest na nie zwięzła odpowieź i nie potrzeba do tego pytania żadnego filmiku, zdjęcia, wyjaśnienia czy uwzględniania wszystkich sytuacji. Jest pytanie - jest odpowiedź.

Ale na tak postawione pytanie, bez żadnych dodatkowych informacji nie mozna odpowiedzieć tak.

Jak nie można, jak można. A wręcz trzeba odpowiedzieć TAK.
Więc ja odpowiadam "Tak" i koniec, kropka.

Polecam lekturę: Dz. U. 2012r poz 1137 tekst ujednolicony. Można go ściągnąć ze stronki http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0120001137. Jest tam cały Kodeks Drogowy (Ustawa o ruchu drogowym) z uwzględnieniem w nim zmian, które weszły w życie do sierpnia 2013r.
Polecam również: Dz. U. z 2002r nr 170 poz 1393 stan prawny: grudzień 2013r. (np na stronie: http://kodeks-drogowy.org/rozporzadzeni ... drogowych/). Rozporządzenie to można uznać za integralną część Ustawy.
Jeśli ktoś to przeczyta ze zrozumieniem (łatwiej będzie jak najpierw przeczyta - i tylko przeczyta - się zwykły podręcznik do Nauki Jazdy obojętnie jakiego wydawnictwa) to nic go nie zaskoczy na egzaminie. No, chyba że niektóre "kwiatki". Ale to już inna bajka.
Wbrew pozorom jest to do "ogarnięcia" - ja dałam radę w ok 1 tydzień (oczywiście za drugim podejściem), choć nawet nie mam do tego - jak to się mówi - "drygu".

Życzę wszystkim pomyślności na egzaminach i trzymajcie za mnie kciuki za 10 godzin, żebym na swoim monitorze nie zobaczyła żadnych "kwiatków". :wow:
16.02.13 - teoria2 zdana
studia nad KD
3.12.13 - teoria4 74/74
tymika

Postprzez szerszon » wtorek 03 grudnia 2013, 08:14

czyli dziwnym trafem art 24.12 bez słowa zajakniecia anuluje pozostałe artykuły.... :hmm:

A jeśli w KD mowa jest o skrzyżowaniu i nie jest wyszczególnione o jakie skrzyżowanie chodzi,

Przecież jest..Art 24.7.3)

to:
Art. 24 pkt 12 mówi:
Kierujący rowerem może wyprzedzać inne niż rower powoli jadące pojazdy z ich prawej strony
więc dlatego odpowiedź brzmi "TAK"

Możesz wykazać, w którym momencie objawia sie wyższość art 24.12 nad np Art 24.7.3) i na jakiej podstawie ?
Jak nie można, jak można. A wręcz trzeba odpowiedzieć TAK.
Więc ja odpowiadam "Tak" i koniec, kropka.

Argument nie do obalenia..bo jak tak mówię... wykaż to..powołujesz sie na Art 24.12 ..daje Ci kontrę w chociażby w postaci Art 24.7.3)...czekam z niecierpliwością

Jeśli właśnie tak brzmi to pytanie na egzaminie, to w KD jest na nie zwięzła odpowieź i nie potrzeba do tego pytania żadnego filmiku, zdjęcia, wyjaśnienia czy uwzględniania wszystkich sytuacji. Jest pytanie - jest odpowiedź.

Sytuacje na drodze to nie sytuacja zero jedynkowa..tak samo jakbys na przecięciu sie kierunków ruchu, czyli np torowiska i jezdni chciała stosować Art 25.1 i nie miała zamiaru ustapić pierwszeństwa tramwajowi nadjeżdżającemu z lewej strony..to nic,ze jest artykuł szczegółowo opisujący taka sytuację czyli 25.2...znalazłaś swoja odpowiedź..
Czy tez wyjeżdżasz ze strefy zamieszkania( też może byc na drodze publicznej) i nie masz zamiaru ustapić pierwszeństwa pojazdowi na drodze bo masz go z lewej
Rozumiesz o co mi chodzi ?

Polecam lekturę:

Przezabawne...

Jeśli ktoś to przeczyta ze zrozumieniem

Właśnie tego oczekuję :D
Nie chcę być złośliwy, ale.... :D
16,01,2013 - Teoria pierwsze podejście i nic z tego
16,02,2013 - Teoria drugie podejście i długa przerwa
28,11,2013 - Teoria trzecie podejście i znów nic z tego
3,12,2013 - Teoria czwarte podejście i tym razem się nie poddamy i zwyciężymy

Moim kursantom szło to zdecydowanie lepiej...
szerszon

Postprzez makaroni » wtorek 03 grudnia 2013, 12:46

szerszon napisał(a):
No przecież pisałam, że jak najbardziej może.

No i gadaj tu... najpierw elaborat,ze nie mozna , a tu mozna...
Wskazuje ułomność art 24.12, który nie uwzglednia wszystkich sytuacji..

Nie można mówić o ułomności ust.12 bo nie można go rozpatrywać jako coś osobnego. Art. 24 rozpatrujemy jako całość.

szerszon napisał(a):

czyli dziwnym trafem art 24.12 bez słowa zajakniecia anuluje pozostałe artykuły.... :hmm:

Ustęp 12 niczego nie anuluje co nie zmienia faktu, że na tak ogólnie zadane pytanie jak to powyżej udzielamy ogólnej odpowiedzi. "Czy można wyprzedzać....?" Można. Oczywiście są miejsca gdzie nie wolno wyprzedzać ale nie o to chodzi w pytaniu. Ogólne pytanie=ogólna odpowiedź.
motoznafca.pl
makaroni

Postprzez szerszon » wtorek 03 grudnia 2013, 17:43

Pytanie..być może dające do myślenia, a nie koncentrowanie się tylko na Art 24.12
Podejrzewam brak precyzji w zapamietaniu pytania...
szerszon

Postprzez tymika » środa 04 grudnia 2013, 02:33

Miałam takie
12. Na czym skupisz swoją uwagę wjeżdżając na skrzyżowanie? na miejscach kolizyjnych

35. Czy ta pozycja kierującego ruchem zezwala na wjazd na skrzyżowanie? (policjant stał bokiem do nas, opuszczona lewa ręka a prawa w górze taki kąt prost) NIE,

U mnie odp to TAK bo ten policjant machał przedramieniem, jakby ponaglał nas, żebyśmy szybciej przejeżdżali przez skrzyżowanie.
64. Obowiązkowe wyposażenie samochodu: trójkąt i gaśnica,

Były odpowiedzi: trójkąt, koło zapasowe, apteczka
76. Samochód stoi, w lesie, jest po kolizji, dym, otwarte drzwi od strony kierowcy. Pytanie:
Czy powinieneś ograniczyć niekontrolowany dopływ powietrza do czegoś tam (chodziło o to żeby nie dopuścić do rozprzestrzenianie się ognia). TAK
80. Od czego najbardziej zależy długość hamowania? od nawierzchni, natomiast droga hamowania, jeśli nie ma opcji "od nawierzchni", od szybkości reakcji,

Miałam to z drogą - od szybkości reakcji
112. Pytanie o ułożenie bagażu: równomiernie, cięższe rzeczy na spód, lżejsze na wierzch,

137. Jadę prostą drogą, a po prawej stronie jest znak "koniec drogi z pierwszeństwem" i zaraz nad nim "ustąp pierwszeństwa". Czy za tym znakiem zaczyna się droga z pierwszeństwem przejazdu? Nie,

Do skrzyżowania był jeszcze spory kawał
145. Jakim pojazdem można zaparkować za tym znakiem (znak P - "parking")? Osobowym,

Prowadzisz zespół pojazdów 11 m. czy możesz wjechać na stację benzynową, przed której wjazdem stoi znak B-17 z napisem 10m? NIE

Co się stanie jeśli po zapaleniu się lampki kontrolnej od oleju będziesz kontynuował jazdę" Uszkodzisz silnik

było też: do kiedy będziesz prowadził resuscytację u dziecka? Do pojawienia się spontanicznych reakcji oddechowych (np kaszel)
I najlepsze, które, choć proste, zmusiło mnie do myślenia i szukania "haczyka" w nim zawartego, bo wydawało się zbyt oczywiste:
Filmik: Jadę dwukirunkową, jednojezdniową, po dwa pasy w każdym kierunku, kierunki rozdzielone podwójną ciągłą (bo pod przejazdem kolejowym - zaznaczam POD), pasy przedzielone P-1, prościutka jak okiem sięgnął, nie ma skrzyżowań, przejść, wzniesienia, zakrętu ani innych dodatkowych znaków. po prostu nic. Jedziemy lewym pasem, na prawym kilka metrów przed nami jedzie samochód (wolniej od nas), inne pojazdy sporo przed nami pytanie: czy w tej sytuacji, nie zmieniając pasa ruchu, po którym się poruszamy, możemy wyprzedzić pojazd z jego lewej strony (zaznaczę że nie zamierzał wjechać na nasz pas, chociaż to i tak bez znaczenia bo my mielibyśmy pierwszeństwo, nie "zachowywał" się dziwnie, po prostu jechał przed siebie)?

Nie chcę być złośliwy, ale.... :D

Cytuj:
16,01,2013 - Teoria pierwsze podejście i nic z tego
16,02,2013 - Teoria drugie podejście i długa przerwa
28,11,2013 - Teoria trzecie podejście i znów nic z tego
3,12,2013 - Teoria czwarte podejście i tym razem się nie poddamy i zwyciężymy[/quote]

To mogło się wydawać niezbyt jasne. Poprawiłam. Zaznaczam, że do praktyki nigdy nie podeszłam, zbyt szybko wszystko po sobie nastąpiło i zbyt długo trwało, ale zdrowie i dzieci dla mnie ważniejsze niż prawko. Ale teraz gdy już wszystko w porządku postanowiłam sobie zrobić prezent na Święta. Zdam na pewno bo pozytywne myślenie to połowa sukcesu.

Moim kursantom szło to zdecydowanie lepiej...

Nie twierdzę, że jestem orłem, ale dziś zdawałam z dziewczyną która 17 raz zdawała i nie zdała, a podchodzi średnio 2 razy w tyg, więc ... chyba nie jest jeszcze tak źle ze mną. To znaczy, że nie jestem - póki co - najgorsza.

Wracając do tematu

dziwnym trafem art 24.12 bez słowa zajakniecia anuluje pozostałe artykuły.... :hmm:

Ustęp 12 niczego nie anuluje

Podam przykład: wszyscy wiemy że ustępujemy pojazdom z prawej strony (Art 25.1). Ale nie zawsze. Art 25.2. mówi, że ustępujemy pojazdowi z lewej, jeśli jest to pojazd szynowy.

Analogicznie: Art 24.3 mówi, że wyprzedzamy z lewej strony. Ale nie zawsze. Art 24.12 mówi, że możemy z prawej, gdy kierujemy rowerem.

A teraz od tych dwóch "oczywistości" są wyjątki.
Jeśli chodzi o ustępowaniu tramwajowi - par.95.4 rozporządzenia
I tu mogłabym się zapytać: to w końcu ustępujemy czy nie ustępujemy?
W którym momencie objawia się wyższość Art 25.1-2 nad np. par 95.4 rozporządzenia?

Analiogicznie, jeśli chodzi o wyprzedzanie przez rower - np. Art 24.7.3
I tu się mógłbyś się zapytać: to w końcu można wyprzedzać czy nie można?
Zapytałeś się:
w którym momencie objawia sie wyższość art 24.12 nad np Art 24.7.3)

No właśnie: w którym momencie objawiają się te wyższości artykułów?
Jeśli wiesz to przy ustępowaniu tramwajom, to będziesz wiedział przy wyprzedzaniu przez rower. Mi nie musisz odpowiadać bo ja to wiem. Zadam ci tylko jeszcze jedno pytanie, na które również możesz mi nie odpowiadać: Czy w ogóle jest jakaś wyższość? A może chodzi o to, że artykuły nie wykluczają siebie nawzajem...
16.02.13 - teoria2 zdana
studia nad KD
3.12.13 - teoria4 74/74
tymika

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy