Miałam takie
12. Na czym skupisz swoją uwagę wjeżdżając na skrzyżowanie? na miejscach kolizyjnych
35. Czy ta pozycja kierującego ruchem zezwala na wjazd na skrzyżowanie? (policjant stał bokiem do nas, opuszczona lewa ręka a prawa w górze taki kąt prost) NIE,
U mnie odp to
TAK bo ten policjant machał przedramieniem, jakby ponaglał nas, żebyśmy szybciej przejeżdżali przez skrzyżowanie.
64. Obowiązkowe wyposażenie samochodu: trójkąt i gaśnica,
Były odpowiedzi:
trójkąt, koło zapasowe, apteczka
76. Samochód stoi, w lesie, jest po kolizji, dym, otwarte drzwi od strony kierowcy. Pytanie:
Czy powinieneś ograniczyć niekontrolowany dopływ powietrza do czegoś tam (chodziło o to żeby nie dopuścić do rozprzestrzenianie się ognia).
TAK80. Od czego najbardziej zależy długość hamowania? od nawierzchni, natomiast droga hamowania, jeśli nie ma opcji "od nawierzchni", od szybkości reakcji,
Miałam to z drogą - od szybkości reakcji
112. Pytanie o ułożenie bagażu: równomiernie, cięższe rzeczy na spód, lżejsze na wierzch,
137. Jadę prostą drogą, a po prawej stronie jest znak "koniec drogi z pierwszeństwem" i zaraz nad nim "ustąp pierwszeństwa". Czy za tym znakiem zaczyna się droga z pierwszeństwem przejazdu? Nie,
Do skrzyżowania był jeszcze spory kawał
145. Jakim pojazdem można zaparkować za tym znakiem (znak P - "parking")? Osobowym,
Prowadzisz zespół pojazdów 11 m. czy możesz wjechać na stację benzynową, przed której wjazdem stoi znak B-17 z napisem 10m?
NIECo się stanie jeśli po zapaleniu się lampki kontrolnej od oleju będziesz kontynuował jazdę"
Uszkodzisz silnikbyło też: do kiedy będziesz prowadził resuscytację u dziecka?
Do pojawienia się spontanicznych reakcji oddechowych (np kaszel)I najlepsze, które, choć proste, zmusiło mnie do myślenia i szukania "haczyka" w nim zawartego, bo wydawało się zbyt oczywiste:
Filmik: Jadę dwukirunkową, jednojezdniową, po dwa pasy w każdym kierunku, kierunki rozdzielone podwójną ciągłą (bo pod przejazdem kolejowym - zaznaczam POD), pasy przedzielone P-1, prościutka jak okiem sięgnął, nie ma skrzyżowań, przejść, wzniesienia, zakrętu ani innych dodatkowych znaków. po prostu nic. Jedziemy lewym pasem, na prawym kilka metrów przed nami jedzie samochód (wolniej od nas), inne pojazdy sporo przed nami pytanie: czy w tej sytuacji, nie zmieniając pasa ruchu, po którym się poruszamy, możemy wyprzedzić pojazd z jego lewej strony (zaznaczę że nie zamierzał wjechać na nasz pas, chociaż to i tak bez znaczenia bo my mielibyśmy pierwszeństwo, nie "zachowywał" się dziwnie, po prostu jechał przed siebie)?
Nie chcę być złośliwy, ale....
Cytuj:
16,01,2013 - Teoria pierwsze podejście i nic z tego
16,02,2013 - Teoria drugie podejście i długa przerwa
28,11,2013 - Teoria trzecie podejście i znów nic z tego
3,12,2013 - Teoria czwarte podejście i tym razem się nie poddamy i zwyciężymy[/quote]
To mogło się wydawać niezbyt jasne. Poprawiłam. Zaznaczam, że do praktyki nigdy nie podeszłam, zbyt szybko wszystko po sobie nastąpiło i zbyt długo trwało, ale zdrowie i dzieci dla mnie ważniejsze niż prawko. Ale teraz gdy już wszystko w porządku postanowiłam sobie zrobić prezent na Święta. Zdam na pewno bo pozytywne myślenie to połowa sukcesu.
Moim kursantom szło to zdecydowanie lepiej...
Nie twierdzę, że jestem orłem, ale dziś zdawałam z dziewczyną która 17 raz zdawała i nie zdała, a podchodzi średnio 2 razy w tyg, więc ... chyba nie jest jeszcze tak źle ze mną. To znaczy, że nie jestem - póki co - najgorsza.
Wracając do tematu
dziwnym trafem art 24.12 bez słowa zajakniecia anuluje pozostałe artykuły....

Ustęp 12 niczego nie anuluje
Podam przykład: wszyscy wiemy że ustępujemy pojazdom z prawej strony (Art 25.1). Ale nie zawsze. Art 25.2. mówi, że ustępujemy pojazdowi z lewej, jeśli jest to pojazd szynowy.
Analogicznie: Art 24.3 mówi, że wyprzedzamy z lewej strony. Ale nie zawsze. Art 24.12 mówi, że możemy z prawej, gdy kierujemy rowerem.
A teraz od tych dwóch "oczywistości" są wyjątki.
Jeśli chodzi o ustępowaniu tramwajowi - par.95.4 rozporządzenia
I tu mogłabym się zapytać: to w końcu ustępujemy czy nie ustępujemy?
W którym momencie objawia się wyższość Art 25.1-2 nad np. par 95.4 rozporządzenia?
Analiogicznie, jeśli chodzi o wyprzedzanie przez rower - np. Art 24.7.3
I tu się mógłbyś się zapytać: to w końcu można wyprzedzać czy nie można?
Zapytałeś się:
w którym momencie objawia sie wyższość art 24.12 nad np Art 24.7.3)
No właśnie: w którym momencie objawiają się te wyższości artykułów?
Jeśli wiesz to przy ustępowaniu tramwajom, to będziesz wiedział przy wyprzedzaniu przez rower. Mi nie musisz odpowiadać bo ja to wiem. Zadam ci tylko jeszcze jedno pytanie, na które również możesz mi nie odpowiadać: Czy w ogóle jest jakaś wyższość? A może chodzi o to, że artykuły nie wykluczają siebie nawzajem...