Czterokołowcem bez prawka???

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czterokołowcem bez prawka???

Postprzez Jerry123 » środa 20 listopada 2013, 22:08

Jako od wielu lat pełnoletni motorowerzysta zamarzyłem o dachu nad głową podczas dojazdu do pracy. Informacje o zmienionych przepisach i zapewnienia ze strony sprzedających "samochody bez prawka" przekonały mnie i o mało co nie dokonałem zakupu. W trakcie rozmowy telefonicznej z potencjalnym sprzedającym dowiedziałem się, że pozbywa się autka, gdyż w trakcie kontroli drogowej został uświadomiony o tym, że motorowerem jako osoba dorosła może sobie podróżować, ale czterokołowcem to już nie.
Z początku nie dowierzałem, ale... trzeba to sprawdzić. I co?

Okazuje się, że owszem nowe przepisy akceptują moją znajomość przepisów w zakresie kierowania motorowerem i nie muszę zdobywać ponownie uprawnień do kierowania tym pojazdem (czyli obecnego prawa jazdy kategorii AM), ale czterokołowcem nie pojeżdżę bez płacenia mandatów.

Zacząłem więc szukać jakiegoś wyjścia z bądź co bądź trochę dziwnej sytuacji. Mam uprawnienia, ale nie do końca. Niestety wszystko wskazuje na to, że chcąc pojeździć autkiem o pojemności 50 cm3 muszę jednak zdobyć stosowne uprawnienia kat,AM. I tu kolejne moje zaskoczenie. Egzamin w cenie 170 PLN (oczywiście po odbytym kursie za ok. 700-1000 PLN) kandydaci zdają jeżdżąc NA NICZYM INNYM JAK NA MOTOROWERZE na którym mogę jeździć bez Kat AM.

Czy ktoś z czytających ma może jakieś inne rozwiązanie ABSURDALNEGO PROBLEMU?
Jerry123

Re: Czterokołowcem bez prawka???

Postprzez Michal9191 » czwartek 21 listopada 2013, 10:55

Nie wiem czy dobrze rozumiem jeśli źle to przepraszam ;) ale tak jak masz tą karte motorowerową czy jak tam idzie zdobytą przed 19.01.13r to idziesz do wydziału komunikacji i wymieniasz na prawo jazdy AM za 100,50zł.
A żeby jeździć autkiem do 50cm3 to chyba potrzebne jest prawo jazdy B1
Michal9191

Re: Czterokołowcem bez prawka???

Postprzez Mas74 » czwartek 21 listopada 2013, 22:33

Zawsze możesz pojechać tym (pytałeś o dach) lub czymś podobnym z silnikiem 50.
http://www.scigacz.pl/Kingway,Poster,50,5646.html
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Powrót do Luźna gadka