szerszon napisał(a):A co mam powiedzieć o twoich rysunkach ? Tak sie skręca w prawo ?
Wprawdzie taki przejazd w prawo przez skrzyżowanie jest pozbawiony większego sensu, choć w niektórych przypadkach możemy zostać pozbawieni innej możliwości a wtedy sens taki przejazd zyskuje. Powtórzę pytanie:
A czy przejeżdżając w prawo przez skrzyżowanie pojazd skręcił trzykrotnie w lewo czy raz w prawo? Według mnie przejechałem przez skrzyżowanie w prawo skręcając trzykrotnie w lewo. Nie widzę ani jednego skrętu w prawo. Tak samo mogłem przejechać przez parking w prawo skręcając trzykrotnie w lewo. Przez, plac, przez własne podwórko... dlaczego nie przez skrzyżowanie? Żaden przepis mi tego nie zabrania.
-----
szerszon napisał(a):Nie ups..tylko moze powiesz na której drodze sie znajduje na skrzyżowaniu i wedle której mam stosować Art 16...gdy skręcam w lewo...
Nie, na której drodze, a na której
JEZDNI bo Art.16.4 odnosi się do jezdni a nie do drogi. Z pewnością nie na tej, po której do skrzyżowania dojechałem, ani nie na tej, którą od skrzyżowania odjadę.
Tylko na tej po której aktualnie jadę. Skoro jej nie widzisz mogę Ci ją ewentualnie palcem pokazać.Gdy jadę z zamiarem skręcenia np. w lewo oczywiście nie stosuje Art.16. tylko Art.22.2.2.. Ale jeżeli skończę skręcać znów Art.16. i prawa krawędź. O ile zamiar skręcenia w lewo występuje już przed skrzyżowaniem i wjeżdżając na skrzyżowanie z zamiarem skręcenia w lewo w praktyce najczęściej Art.16.4. nie stosuję to zakończyć skręcanie mogę jeszcze przed zjechaniem ze skrzyżowania a wtedy ze skrzyżowania zjeżdżam zgodnie z Art.16.4. - możliwie blisko prawej krawędzi.Ani wjazd na skrzyżowanie nie oznacza rozpoczęcia zmiany kierunku jazdy ani zjazd zakończenia zmiany kierunku jazdy, więc ani rozpoczęcie ani zakończenie obowiązywania Art.22.2.2. a co za tym idzie zakończeni i rozpoczęcie obowiązywania Art.16.4. nie koniecznie wystąpić musi na granicy skrzyżowania. Choć nie przeczę, może to się zdarzyć.
-----
szerszon napisał(a):Potem ci wychodzą takie cuda,ze zawracasz na rondzie pasem zewnetrznym ..bo Art 16
Co ma zawracanie do zajęcia lewego pasa ruchu? Jeżeli podczas zawracania skręcam w lewo to owszem, ale jeżeli podczas zawracania ani raz w lewo nie skręcam? Nic to, przypominam, że ja jeżdżąc dookoła wyspy centralnej ani nie wykonuje manewru zmiany kierunku jazdy w lewo ani tym bardziej nie zawracam tylko jadę zgodnie z kierunkiem w jakim ruch na skrzyżowaniu się odbywa. Próby zastosowania Art.22.2.2. na klasycznym rondzie pozostawiam Tobie.
-----
szerszon napisał(a):Weź , daj spokój i policz lepiej drogi na skrzyżowaniu.
A po co? Nawet jeżeli jest więcej niż jedna to po wjechaniu na skrzyżowanie nadal na drodze jestem. Nawet powiedziałbym, że tym bardziej na drodze jestem skoro jestem na dwóch.
Nie pomijaj meandrów języka polskiego bo to właśnie z nich wynika, że użycie liczby pojedynczej w tej wypowiedzi jest prawidłowe a Twoja teoria błędna.szerszon napisał(a):Nie przyszło Ci do głowy,ze źle sie wyrażasz na wstępie ?
Nie. Powtórzę pytanie:
Gdy ilość nie jest przekazywaną w wypowiedzi informacją rzeczowniki w języku polskim stosuje się w liczbie mnogiej czy w liczbie pojedynczej?szerszon napisał(a):Jakbyś sie zajął na poważnie językiem polskim, to bys poprawnie powiedział wypiłem 2 piwa..trzy piwa..o ile kontrrozmówca będzie maił pojęcie,ze mówisz o jednostkach policzalnych typu puszka , butelka, kufel..ale to nie jest istotne...
Skoro nie jest to istotne to powiem, że byłem na piwie a nie na piwach.
szerszon napisał(a):A znasz nazwy rzeczy wystepujace w liczbie mnogiej, a mówiącej o jednej rzeczy ?
Wprawdzie nie wiem do czego Ci to potrzebne, ale tak, znam, np. drzwi, skrzypce, usta, wrota, nożyczki, spodnie, pomyje, wakacje, urodziny...
(Fragment uznany za niezgodny z regulaminem usunąłem.)-----
LeszkoII napisał(a):Na wlotach skrzyżowania strzałki P-8 stosuje się w celu określenia dozwolonego kierunku jazdy przez skrzyżowanie.
170 napisał(a):§ 87. 1.Znaki:
1) P-8a "strzałka kierunkowa na wprost",
2) P-8b "strzałka kierunkowa do skręcania",
3) P-8c "strzałka kierunkowa do zawracania"
oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką
Nie ma mowy, że kierunek wskazany strzałka oznacza kierunek przejazdu przez skrzyżowanie. Może to być więc kierunek przejazdu przez cokolwiek. Wprawdzie może to być skrzyżowanie, ale może to być twór nie będący skrzyżowaniem a może to być także część skrzyżowanie. W zasadzie może to być cokolwiek, przez co możemy w kilku kierunkach przejechać. Z treści z "170" wynika, że strzałki P-8x wskazują kierunek przejazdu przez pierwsze miejsce, w którym mamy kilka możliwych kierunków przejazdu.
W treści "220" także powiązania strzałek P-8x ze skrzyżowaniem nie ma, choć jest opisane w jakiej sytuacji przed skrzyżowaniem się je stosuje. Nie jest natomiast opisane, że tylko przed skrzyżowaniem się je stosuje i w jakich innych sytuacjach się je stosuje. Więc zgodnie z "220" spotkać je możemy w różnych miejscach, nie tylko przed skrzyżowaniem, ale np. wewnątrz skrzyżowania. I zdarza się to w praktyce.
LeszkoII napisał(a):Strzałki umieszczone na powierzchni skrzyżowania (wokół wyspy) w ciągu danej drogi pełnią na ogół rolę powtórzenia znaków P-8 na wlocie tej drogi
Jakby to powiedzieć... nie do końca pełnią rolę powtórzenia, tylko raczej przy prawidłowo oznakowanym skrzyżowaniu nie mogą przekazywać treści sprzecznych.
=====
Z obrzydzeniem czekam na ciąg dalszy wywodów opartych na twierdzeniu, że wprawdzie Ustawodawca napisał tak, ale na myśli miał co innego.