Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez szymon1977 » wtorek 12 listopada 2013, 12:16

szerszon napisał(a):nic Ciebie nie upoważnia do stosowania np Art 16 na skrzyżowaniu
Ups... najpierw coś by musiało mnie na drodze przebiegającej przez skrzyżowanie z obowiązku stosowania się do Art.16. zwolnić. Które jeszcze przepisy Twoim zdaniem po wjechaniu na skrzyżowanie przestają obowiązywać? Wszystkie, które nie mają w swojej treści słowa skrzyżowanie tylko droga, jezdnia lub pas ruchu? Panie instruktorze, czy na skrzyżowaniu nie ma drogi, jezdni i pasa ruchu?
-----
szerszon napisał(a):Bronisz się określeniami potocznymi używanymi na co dzień.
Gdy ilość nie jest przekazywaną w wypowiedzi informacją rzeczowniki w języku polskim stosuje się... no właśnie w liczbie mnogiej czy w liczbie pojedynczej? Bo formy niepoliczalnej rzeczowniki w języku polskim nie posiadają. Masz więc do wyboru tylko liczbę pojedynczą i mnogą. A przedmiotów może być jeden lub więcej niż jeden więc teoretycznie żadna z form nie pasuje.

Dlaczego na pytanie czy wypiłem piwo jeżeli piw wypiłem więcej niż jeden kufel odpowiedź brzmi tak?
Dlaczego na pytanie czy kupiłem paprykę jeżeli papryki kupiłem więcej niż jedną sztukę odpowiedź brzmi tak?
Dlaczego na pytanie czy jestem na drodze jeżeli jestem na więcej niż jednej drodze jednocześnie odpowiedź brzmi tak?
Szukaj dalej, to nie mowa potoczna a zasady. Fakt, że ze względu na morfologię język polski uważany jest za jeden z najtrudniejszych na świecie i zasady są trudne do zrozumienia.
-----
szerszon napisał(a):Chyba ,ze znowu podlinkujesz rysunek zespołu skrzyżowań i jeżdżącego gościa w kółko i będziesz przekonywał, że to jedno skrzyżowanie..
(...) Proszę bardzo, nie rysunek a realna sytuacja. Zanim wpadniesz na pomysł, że strzałki przed skrzyżowaniem zabroniły mu w ten sposób przez skrzyżowanie przejechać odpowiedz na pytanie: czy przejeżdżając w prawo przez skrzyżowanie pojazd skręcił trzykrotnie w lewo czy raz w prawo? Nie zapomnij, że dyskutujemy o prawie i treść pytania rozumieć należy w sensie ścisłym a nie potocznym.
063-1.gif
Ostatnio zmieniony czwartek 14 listopada 2013, 09:12 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 12 listopada 2013, 15:48

Ups...

Nie ups..tylko moze powiesz na której drodze sie znajduje na skrzyżowaniu i wedle której mam stosować Art 16...gdy skręcam w lewo...
Potem ci wychodzą takie cuda,ze zawracasz na rondzie pasem zewnetrznym ..bo Art 16

Gdy ilość nie jest przekazywaną w wypowiedzi informacją rzeczowniki w języku polskim stosuje się... no właśnie w liczbie mnogiej czy w liczbie pojedynczej?

Nie przyszło Ci do głowy,ze źle sie wyrażasz na wstępie ? Policzyłeś już wodę w rzece ? :wink:
A znasz nazwy rzeczy wystepujace w liczbie mnogiej, a mówiącej o jednej rzeczy ?
Weź , daj spokój i policz lepiej drogi na skrzyżowaniu..tutaj nie musisz sie zapędzać w meandry języka polskiego.

Dlaczego na pytanie czy wypiłem piwo jeżeli piw wypiłem więcej niż jeden kufel odpowiedź brzmi tak?

Jakbyś sie zajął na poważnie językiem polskim, to bys poprawnie powiedział wypiłem 2 piwa..trzy piwa..o ile kontrrozmówca będzie maił pojęcie,ze mówisz o jednostkach policzalnych typu puszka , butelka, kufel..ale to nie jest istotne...
Dlaczego na pytanie czy jestem na drodze jeżeli jestem na więcej niż jednej drodze jednocześnie odpowiedź brzmi tak?

Nie. jesteś na skrzyżowaniu, a juz ten sam fakt mówi,ze nie jesteśmy na drodze tylko drogach, a konkretnie na przecięciu tych dróg.

Uparty jesteś jak osioł.

A co mam powiedzieć o twoich rysunkach ? :D Tak sie skręca w prawo ? Może pociagnij tor jazdy dalej i jazda na wprost na skrzyzowaniu będzie wykonana super poprawnie .. :D
Tylko nie zapomnij o prawym kierunkowskazie przy zmianie "kierunku jazdy" zjeżdżając ze skrzyżowania.
Pisałem..na drodze takze obowiązuje art 45.1.1)
szerszon

Postprzez LeszkoII » wtorek 12 listopada 2013, 16:18

szymon1977 napisał(a):Proszę bardzo, nie rysunek a realna sytuacja. Zanim wpadniesz na pomysł, że strzałki przed skrzyżowaniem zabroniły mu w ten sposób przez skrzyżowanie przejechać odpowiedz na pytanie: czy przejeżdżając w prawo przez skrzyżowanie pojazd skręcił trzykrotnie w lewo czy raz w prawo?
Podłączę się.
Na wlotach skrzyżowania strzałki P-8 stosuje się w celu określenia dozwolonego kierunku jazdy przez skrzyżowanie.
Strzałka P-8, pod pewnymi warunkami, dopuszcza również zawracanie - tj. zmianę kierunku jazdy na przeciwny do bazowego. Nie jest oczywiste, czy manewr zaznaczony na czerwono jest dozwolony(?) - moim zdaniem jest NIE-dozwolony.
Strzałki umieszczone na powierzchni skrzyżowania (wokół wyspy) w ciągu danej drogi pełnią na ogół rolę powtórzenia znaków P-8 na wlocie tej drogi.

O ile na dużym skrzyżowaniu trudno udowodnić, że kierujący poruszał się torem ruchu przez skrzyżowanie takim jak pokazuje czerwona linia na rys., o tyle na mniejszym skrzyżowaniu taki tor ruchu (przy założeniu takiego samego oznaczenia P-8 na wlotach) byłby zabroniony, gdyż strzałka P-8b nie zezwala na kierunek jazdy w prawo przez skrzyżowanie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez taik » wtorek 12 listopada 2013, 17:21

LeszkoII napisał(a):Podłączę się.
Na wlotach skrzyżowania strzałki P-8 stosuje się w celu określenia dozwolonego kierunku jazdy przez skrzyżowanie.
Strzałka P-8, pod pewnymi warunkami, dopuszcza również zawracanie - tj. zmianę kierunku jazdy na przeciwny do bazowego. Nie jest oczywiste, czy manewr zaznaczony na czerwono jest dozwolony(?) - moim zdaniem jest NIE-dozwolony.
Strzałki umieszczone na powierzchni skrzyżowania (wokół wyspy) w ciągu danej drogi pełnią na ogół rolę powtórzenia znaków P-8 na wlocie tej drogi.

Tu się nie zgodzę. Zgodnie z 170 znaki z grupy [P-8] oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką. Nie ma nic o skrzyżowaniu, zresztą często pasy oznaczone [P-8b w prawo] wyodrębnia się do zjazdów publicznych.

Kierunek ruchu danego pasa ruchu kieruje nas na wprost lub na kolejny pas ruchu, na którym to z kolei mamy możliwość wjechać na kolejny, z tego z kolei... i tak w kółeczko.
taik

Postprzez LeszkoII » wtorek 12 listopada 2013, 19:45

Taik,
pisałem o konkretnych P-8 na skrzyżowaniu (ostatnia wklejka Szymona).
Tutaj akurat polemika wydaje mi się sensowna bardziej niż tematyka wiodącego nurtu "o rondach" :)
Pamiętasz zapewne temat o sygnalizacji na przejeździe kolejowym w Elblągu... Tamta dyskusja również ma sens.

To co napisałem, stanowi moją interpretację przepisów z "170" a interpretacja ta ma źródło w "220". Wciąż obracamy się w dziedzinie problematyki "kierunku jazdy".
taik napisał(a):Zgodnie z 170 znaki z grupy [P-8] oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką. Nie ma nic o skrzyżowaniu, zresztą często pasy oznaczone [P-8b w prawo] wyodrębnia się do zjazdów publicznych.
W "170" nie ma nic, jednak w "220" czytaj 7.6.1. z zał. 2. - od początku.

Na pewno nie będę się upierał, że tamtejsza treść, cytuję - "(...)określenia kierunku jazdy przez skrzyżowanie(...)" - ma wymiar jednoznacznie rozwiązujący problem rozumienia kierunku jazdy. Treść ta stanowi jedną z poszlak dla uzasadnienia mojej interpretacji szeroko zakrojonego wątku. Znajomość "220" bardzo się przydaje w interpretacji przepisów z "170" - czyż nie?

A co do "zjazdów", to podaj mi przykład takiego zjazdu, na podstawie którego możemy kontynuować omawianie rysunku Szymona.
taik napisał(a):Kierunek ruchu danego pasa ruchu kieruje nas na wprost lub na kolejny pas ruchu, na którym to z kolei mamy możliwość wjechać na kolejny, z tego z kolei... i tak w kółeczko.
To może być złudne. W większości przypadków to się uda, ale może się zdarzyć, że wykonując manewr zaznaczony przez Szymona, (uwaga używam słownictwa tez Szymona:) po pierwszym skręcie w lewo znajdę sie w ciągu drogi, na której przed skrzyżowaniem zakazano zawracania znakiem B-23. Co wtedy?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez sankila » wtorek 12 listopada 2013, 19:52

LeszkoII napisał(a):1. Poproszę o uzasadnienie brzmiącej odpowiedzi - mile widziane przepisy ruchu drogowego.
2. Jak mam się zatem ustawić na jezdni do "zmiany kierunku z nieokrężnego na okrężny i z okrężnego na nieokrężny"?
Ad 1. droga wlotowa się kończy
Ad. 2. a - jak do obowiązkowego skrętu z jednokierunkowej - na wszystkich pasach; b - jak do nieobowiązkowego skrętu z jednokierunkowej - w kolejności pasów
Jaki kierunek okrężny? Gdzie to przeczytałaś?
O okrężnym kierunku jazdy pierwszy raz na tym Forum słyszę
to wyjdź z forum i sprawdź w SJP, co oznacza "okrężny" - ustawodawca nie robił opisu znaków dla absolwentów politechniki; wystarczy wiedza powszechna.
okrężny
1. «leżący wokół czegoś, okrążający coś»
2. «poruszający się, odbywający się dookoła czegoś, okrążający coś»
ciągi G-B/C-F reprezentują dwa przeciwległe kierunki jazdy na wprost [...]Wjeżdżając wlotem A nie używam kierunkowskazu - ale w zasadzie by się tu przydał. Opuszczając wlotem E - zmiana kierunku jazdy w prawo.
Hm, G-B, C-F i A-E są identycznie ustawione - po przeciwległych stronach wyspy, to dlaczego jedziesz je inaczej? A-E już nie jest na wprost, bo mi się deczko wyspa spłaszczyła?
szerszon napisał(a):w świetle PORD, który definiuje powierzchnię skrzyżowania (przecięcia dróg) - i tak będą to cztery skrzyżowania,
Na rondzie oznaczonym C-12+A-7?
A kto te znaki na rondzie postawił? Przecież nie PORD. Ściągnij znaki, skasuj linie i teraz wjedź - ile razy będziesz sie zatrzymywał, żeby przepuścić prawą stronę - jak nakazują przepisy ruchu drogowego?
Znaki to pomysł drogowców - bez nich też przejedziesz przez całe miasto, posługując się wyłącznie przepisami PORD. Może nie tak szybko, ale bezproblemowo.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez LeszkoII » wtorek 12 listopada 2013, 20:23

sankila napisał(a):Ad 1. droga wlotowa się kończy
Rozumiem, że łączy się ta droga z drogą będącą obwiednią wyspy(ale tylko na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym :?: ) hmmm nie przypuszczałem, że budowa trawiastej(lub wyznaczonej znakiem P-21) wyspy spowoduje, że koszt budowy dróg w Polsce drastycznie zmaleje. Wybacz mój cynizm.
Każda droga publiczna posiada dokumentację. Znajdź mi dokumentację drogi, o której piszesz na standardowych rozmiarów skrzyżowaniach o ruchu okrężnym. Liczę na coś więcej niż plan zagospodarowania przestrzennego, ale... małymi kroczkami.
sankila napisał(a):Ad. 2. a - jak do obowiązkowego skrętu z jednokierunkowej - na wszystkich pasach; b - jak do nieobowiązkowego skrętu z jednokierunkowej - w kolejności pasów
Rozumiem, że w celu wjechania z drogi jednokierunkowej w drogę jednokierunkową leżącą po lewej stronie z perspektywy wjazdu na skrzyżowanie, mogę zająć prawy pas :help: :help: Tez cynizm... bo przecież D-3 oznacza, że ruch odbywa się tylko w jednym kierunku(pytanie do Ciebie: jaki to kierunek?) a wjazd w następną drogę D-3 to również kontynuacja tego jedynego możliwego kierunku.
Czy jesteś w stanie przyjąć do wiadomości, że kierunek skręcania na skrzyżowaniu nie jest tym samym co kierunek ruchu wyznaczony na znakach: D-3, C-9, C-12?
sankila napisał(a):to wyjdź z forum i sprawdź w SJP, co oznacza "okrężny" - ustawodawca nie robił opisu znaków dla absolwentów politechniki; wystarczy wiedza powszechna.
okrężny
1. «leżący wokół czegoś, okrążający coś»
2. «poruszający się, odbywający się dookoła czegoś, okrążający coś»
To jest nazwa znaku. Tak się składa, że każdy znak poza sygnaturę(np. C-12), posiada swoją nazwę lub katalog (np. tabliczka ..). Ruch okrężny znaczy tyle, co napisano w par. 36.1 a nie w słownikach! Ruch okrężny = znak C-12.
sankila napisał(a):Hm, G-B, C-F i A-E są identycznie ustawione - po przeciwległych stronach wyspy, to dlaczego jedziesz je inaczej? A-E już nie jest na wprost, bo mi się deczko wyspa spłaszczyła?
Pisałem przecież, że takie skrzyżowania istnieją i potocznie nazywa się je "agrafkami". Twój przykład bardzo interesujący, ale rozmiar jego ekscentryczności pretenduje raczej do nagrody w kategorii rozważań nad dziełami sztuki niż do usiłowania ustalenia reguł przejazdu przez skrzyżowanie i w związku z nim - lansowania sztywnej zasady zmiany kierunku jazdy na skrzyżowaniach oznaczonych C-12.

P.S. Prezentujesz teorie jeszcze bardziej skrajne niż by mogło się wyobrazić. Stanowisko Szymona, Scoobiego, p. Dworaka(trochę zaszalałem :) ) w kwestii rond jest powszechnie znane w Polsce. Twoje poglądy pozwolę sobie skomentować jako radykalnie fanatyczne.
Natomiast do sposobu Twoich wypowiedzi nie mam żadnych zastrzeżeń, pełna kultura i szacunek - co dobrze rokuje! :spoko:
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 12 listopada 2013, 23:27

A kto te znaki na rondzie postawił?

A nie obowiązują ? To dla ozdoby są ? powyrywaj, bo Ci burza koncepcję drogi jednokierunkowej na rondzie.. :wink:
szerszon

Postprzez taik » środa 13 listopada 2013, 17:46

LeszkoII napisał(a):Taik,
pisałem o konkretnych P-8 na skrzyżowaniu (ostatnia wklejka Szymona).
Tutaj akurat polemika wydaje mi się sensowna bardziej niż tematyka wiodącego nurtu "o rondach" :)
Pamiętasz zapewne temat o sygnalizacji na przejeździe kolejowym w Elblągu... Tamta dyskusja również ma sens.

Oczywiście, że pamiętam – ma sens i jest trochę podobna do tej obecnej – delikatnie niejednoznaczne dyspozycje między 170 a 220. :wink:
LeszkoII napisał(a):To co napisałem, stanowi moją interpretację przepisów z "170" a interpretacja ta ma źródło w "220". Wciąż obracamy się w dziedzinie problematyki "kierunku jazdy".
W "170" nie ma nic, jednak w "220" czytaj 7.6.1. z zał. 2. - od początku.

Na pewno nie będę się upierał, że tamtejsza treść, cytuję - "(...)określenia kierunku jazdy przez skrzyżowanie(...)" - ma wymiar jednoznacznie rozwiązujący problem rozumienia kierunku jazdy. Treść ta stanowi jedną z poszlak dla uzasadnienia mojej interpretacji szeroko zakrojonego wątku. Znajomość "220" bardzo się przydaje w interpretacji przepisów z "170" - czyż nie?

Oczywiście, 220 do interpretacji się przydaje. :D

Leszek, masz rację, jest taki zapis, ale jest on bardzo ogólny - choć przemawia za Twoim punktem widzenia. Tak naprawdę ciężko jest jednoznacznie określić jaki cel przyświecał ministrowi, co podkreślają wcześniejsze zapisy, dotyczące strzałek [P-8].

Ja swoje opieram raczej na tym, że zapisy 220/Z2 punktu 3.2.1. mówią, iż:
"Strzałki kierunkowe stosuje się w celu wskazania dozwolonego kierunku jazdy z pasa, na którym się znajdują."
Dodatkowo zapis "Strzałki kierunkowe umieszcza się przed skrzyżowaniami, na których rozkład kierunków jazdy z poszczególnych pasów ruchu jest niezgodny z zasadą zezwalającą na jazdę na wprost z każdego pasa (...)."

Są to zapisy o jeździe z danego pasa ruchu, a nie przejeździe przez skrzyżowanie, co potwierdzają zapisy 170.
Ale oczywiście, nie wykłócam się i ja :D , ponieważ nic tu nie jest pewne. Ja jednak uważam, że pojechać w sposób przedstawiony przez Szymona można.
LeszkoII napisał(a):A co do "zjazdów", to podaj mi przykład takiego zjazdu, na podstawie którego możemy kontynuować omawianie rysunku Szymona.

Przykład zjazdów podałem jako mój argument, że znaki [P-8] umieszcza się nie tylko przed skrzyżowaniami - jest to częstą praktyką, a więc nie mogą określać tylko przejazdu przez takowe. Skoro występują w innym miejscu – znaczą co innego, niż kierunek przejazdu przez skrzyżowanie, a dokładnie kierunek jazdy z danego pasa ruchu. A tutaj, takie lokalne przykłady: przykład nr 1, przykład nr 2.
LeszkoII napisał(a):To może być złudne. W większości przypadków to się uda, ale może się zdarzyć, że wykonując manewr zaznaczony przez Szymona, (uwaga używam słownictwa tez Szymona:) po pierwszym skręcie w lewo znajdę sie w ciągu drogi, na której przed skrzyżowaniem zakazano zawracania znakiem B-23. Co wtedy?

OK, masz słuszne wątpliwości, ale...
Nie sądzę byś [B-23] ujrzał na skrzyżowaniu, które przedstawił Szymon :D . Na "klasycznym" skrzyżowaniu, nieskanalizowanym wyspą, masz rację, ale w tym przykładzie znaku nie będzie, bo i w zasadzie brak podstaw do jego umieszczenia. Choć i tutaj, również się nie upieram - nasi zarządzający wszytko wszędzie wepchają. :D
taik

Postprzez LeszkoII » środa 13 listopada 2013, 20:45

taik napisał(a):OK, masz słuszne wątpliwości, ale...
Nie sądzę byś [B-23] ujrzał na skrzyżowaniu, które przedstawił Szymon
http://goo.gl/maps/696rS
Ze znaku B-23 wynika, że tutaj z lewego pasa można przejechać przez skrzyżowanie tylko w lewo lub na wprost patrząc z perspektywy wlotu.
Pytanie brzmi: czy na tym skrzyżowaniu można poruszać się torem, jaki zaznaczył na czerwono Szymon(odpowiedni rys. wyżej), jeśli pominiemy znak C-5 ustawiony w obrębie skrzyżowania(o ruchu okrężnym)?

Zmierzam do tego, że "kręcenie się" wokół wyspy wiele razy, jest zabronione.
Na skrzyżowaniu biorę pod uwagę następujące manewry:
- kontynuowanie jazdy (w kierunku na wprost),
- zmiana kierunku jazdy w prawo,
- zmiana kierunku jazdy w lewo,
- zawracanie.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 14 listopada 2013, 00:39

szerszon napisał(a):A co mam powiedzieć o twoich rysunkach ? Tak sie skręca w prawo ?
Wprawdzie taki przejazd w prawo przez skrzyżowanie jest pozbawiony większego sensu, choć w niektórych przypadkach możemy zostać pozbawieni innej możliwości a wtedy sens taki przejazd zyskuje. Powtórzę pytanie: A czy przejeżdżając w prawo przez skrzyżowanie pojazd skręcił trzykrotnie w lewo czy raz w prawo? Według mnie przejechałem przez skrzyżowanie w prawo skręcając trzykrotnie w lewo. Nie widzę ani jednego skrętu w prawo. Tak samo mogłem przejechać przez parking w prawo skręcając trzykrotnie w lewo. Przez, plac, przez własne podwórko... dlaczego nie przez skrzyżowanie? Żaden przepis mi tego nie zabrania.
-----
szerszon napisał(a):Nie ups..tylko moze powiesz na której drodze sie znajduje na skrzyżowaniu i wedle której mam stosować Art 16...gdy skręcam w lewo...
Nie, na której drodze, a na której JEZDNI bo Art.16.4 odnosi się do jezdni a nie do drogi. Z pewnością nie na tej, po której do skrzyżowania dojechałem, ani nie na tej, którą od skrzyżowania odjadę. Tylko na tej po której aktualnie jadę. Skoro jej nie widzisz mogę Ci ją ewentualnie palcem pokazać.

Gdy jadę z zamiarem skręcenia np. w lewo oczywiście nie stosuje Art.16. tylko Art.22.2.2.. Ale jeżeli skończę skręcać znów Art.16. i prawa krawędź. O ile zamiar skręcenia w lewo występuje już przed skrzyżowaniem i wjeżdżając na skrzyżowanie z zamiarem skręcenia w lewo w praktyce najczęściej Art.16.4. nie stosuję to zakończyć skręcanie mogę jeszcze przed zjechaniem ze skrzyżowania a wtedy ze skrzyżowania zjeżdżam zgodnie z Art.16.4. - możliwie blisko prawej krawędzi.

Ani wjazd na skrzyżowanie nie oznacza rozpoczęcia zmiany kierunku jazdy ani zjazd zakończenia zmiany kierunku jazdy, więc ani rozpoczęcie ani zakończenie obowiązywania Art.22.2.2. a co za tym idzie zakończeni i rozpoczęcie obowiązywania Art.16.4. nie koniecznie wystąpić musi na granicy skrzyżowania. Choć nie przeczę, może to się zdarzyć.
-----
szerszon napisał(a):Potem ci wychodzą takie cuda,ze zawracasz na rondzie pasem zewnetrznym ..bo Art 16
Co ma zawracanie do zajęcia lewego pasa ruchu? Jeżeli podczas zawracania skręcam w lewo to owszem, ale jeżeli podczas zawracania ani raz w lewo nie skręcam? Nic to, przypominam, że ja jeżdżąc dookoła wyspy centralnej ani nie wykonuje manewru zmiany kierunku jazdy w lewo ani tym bardziej nie zawracam tylko jadę zgodnie z kierunkiem w jakim ruch na skrzyżowaniu się odbywa. Próby zastosowania Art.22.2.2. na klasycznym rondzie pozostawiam Tobie.
-----
szerszon napisał(a):Weź , daj spokój i policz lepiej drogi na skrzyżowaniu.
A po co? Nawet jeżeli jest więcej niż jedna to po wjechaniu na skrzyżowanie nadal na drodze jestem. Nawet powiedziałbym, że tym bardziej na drodze jestem skoro jestem na dwóch. Nie pomijaj meandrów języka polskiego bo to właśnie z nich wynika, że użycie liczby pojedynczej w tej wypowiedzi jest prawidłowe a Twoja teoria błędna.
szerszon napisał(a):Nie przyszło Ci do głowy,ze źle sie wyrażasz na wstępie ?
Nie. Powtórzę pytanie: Gdy ilość nie jest przekazywaną w wypowiedzi informacją rzeczowniki w języku polskim stosuje się w liczbie mnogiej czy w liczbie pojedynczej?
szerszon napisał(a):Jakbyś sie zajął na poważnie językiem polskim, to bys poprawnie powiedział wypiłem 2 piwa..trzy piwa..o ile kontrrozmówca będzie maił pojęcie,ze mówisz o jednostkach policzalnych typu puszka , butelka, kufel..ale to nie jest istotne...
Skoro nie jest to istotne to powiem, że byłem na piwie a nie na piwach.
szerszon napisał(a):A znasz nazwy rzeczy wystepujace w liczbie mnogiej, a mówiącej o jednej rzeczy ?
Wprawdzie nie wiem do czego Ci to potrzebne, ale tak, znam, np. drzwi, skrzypce, usta, wrota, nożyczki, spodnie, pomyje, wakacje, urodziny...

(Fragment uznany za niezgodny z regulaminem usunąłem.)
-----
LeszkoII napisał(a):Na wlotach skrzyżowania strzałki P-8 stosuje się w celu określenia dozwolonego kierunku jazdy przez skrzyżowanie.
170 napisał(a):§ 87. 1.Znaki:
1) P-8a "strzałka kierunkowa na wprost",
2) P-8b "strzałka kierunkowa do skręcania",
3) P-8c "strzałka kierunkowa do zawracania"
oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką
Nie ma mowy, że kierunek wskazany strzałka oznacza kierunek przejazdu przez skrzyżowanie. Może to być więc kierunek przejazdu przez cokolwiek. Wprawdzie może to być skrzyżowanie, ale może to być twór nie będący skrzyżowaniem a może to być także część skrzyżowanie. W zasadzie może to być cokolwiek, przez co możemy w kilku kierunkach przejechać. Z treści z "170" wynika, że strzałki P-8x wskazują kierunek przejazdu przez pierwsze miejsce, w którym mamy kilka możliwych kierunków przejazdu.

W treści "220" także powiązania strzałek P-8x ze skrzyżowaniem nie ma, choć jest opisane w jakiej sytuacji przed skrzyżowaniem się je stosuje. Nie jest natomiast opisane, że tylko przed skrzyżowaniem się je stosuje i w jakich innych sytuacjach się je stosuje. Więc zgodnie z "220" spotkać je możemy w różnych miejscach, nie tylko przed skrzyżowaniem, ale np. wewnątrz skrzyżowania. I zdarza się to w praktyce.
LeszkoII napisał(a):Strzałki umieszczone na powierzchni skrzyżowania (wokół wyspy) w ciągu danej drogi pełnią na ogół rolę powtórzenia znaków P-8 na wlocie tej drogi
Jakby to powiedzieć... nie do końca pełnią rolę powtórzenia, tylko raczej przy prawidłowo oznakowanym skrzyżowaniu nie mogą przekazywać treści sprzecznych.
=====
Z obrzydzeniem czekam na ciąg dalszy wywodów opartych na twierdzeniu, że wprawdzie Ustawodawca napisał tak, ale na myśli miał co innego.
Ostatnio zmieniony czwartek 14 listopada 2013, 02:53 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 14 listopada 2013, 01:10

Wprawdzie taki przejazd w prawo przez skrzyżowanie jest pozbawiony większego sensu,

Świetna odpowiedź na...
A czy przejeżdżając w prawo przez skrzyżowanie pojazd skręcił trzykrotnie w lewo czy raz w prawo?

Nie skeci,ł trzy razy w lewo..zawrócił i pojechał prosto..
Juz wiem ,że dla Ciebie zawracanie to przynajmniej dwa razy w lewo :D

Nie, na której drodze, a na której JEZDNI bo Art.16.4 odnosi się do jezdni a nie do drogi. Z pewnością nie na tej, po której do skrzyżowania dojechałem, ani nie na tej, którą od skrzyżowania odjadę. Tylko na tej po której aktualnie jadę. Skoro jej nie widzisz mogę Ci ją ewentualnie palcem pokazać.

To na skrzyzowaniu dwóch dróg posiadających jezdnie ( też dwie..ponieważ pomijam drogi dwujezdniowe ) widzisz kolejna jezdnię....
To w koncu na czym sie opieramy ? Na PoRD czy na jakimś budowlanym zarządzeniu

O ile zamiar skręcenia w lewo występuje już przed skrzyżowaniem i wjeżdżając na skrzyżowanie z zamiarem skręcenia w lewo w praktyce najczęściej Art.16.4. nie stosuję

Przestałeś skręcać na skrzyzowaniu z pasa zewnętrznego ? Miła niespodzianka...

Ani wjazd na skrzyżowanie nie oznacza rozpoczęcia zmiany kierunku jazdy ani zjazd zakończenia zmiany kierunku jazdy

Moge pojechać prosto..ale chyba nie o to chodzi...dalej nie cytuje i sie nie odnoszę...to jakis kosmos...
Co ma zawracanie do zajęcia lewego pasa ruchu?

Zawracasz jednak dalej z prawego...po niespodziance...

Nic to, przypominam, że ja jeżdżąc dookoła wyspy centralnej ani nie wykonuje manewru zmiany kierunku jazdy w lewo ani tym bardziej nie zawracam

To co Ty w ogóle robisz na skrzyżowaniu ?

tylko jadę zgodnie z kierunkiem w jakim ruch na skrzyżowaniu się odbywa. Próby zastosowania Art.22.2.2. na klasycznym rondzie pozostawiam Tobie.

Jakim kierunkiem...że objeżdżasz wyspe to juz wiem..kierunek poproszę..jazdy najlepiej...
Sobie dobierasz stosowanie przepisów do skrzyżowań...
Nawet jeżeli jest więcej niż jedna to po wjechaniu na skrzyżowanie nadal na drodze jestem.
Wyobraź sobie, ze jest i cieszę sie,że czasami jednak cos dociera..teraz mi napisz..na której z tych dróg jesteś..wcześniej pisałeś ,że jesteś na jezdni...plątasz się..

że użycie liczby pojedynczej w tej wypowiedzi jest prawidłowe a Twoja teoria błędna.
Bo Ty tak powiedziałeś..pachnie mi scoobym ten tok myslenia..
Jak mi udowodnisz na której z dróg jesteś na skrzyżowaniu to przyznam sie do błędnej teorii..na razie nie masz podstaw zarzucac komuś błędnych teorii

Skoro nie jest to istotne to powiem, że byłem na piwie a nie na piwach.

Nie jest istotne ile tego piwa wypiłeś..nie obchodzi mnie to..istotne jest to,ze zarzucasz brak znajomości języka polskiego, a sam poprawnie nie umiesz sie wysłowić..
Dlatego bawi mnie twoje powoływanie sie na inne dziedziny...
Wprawdzie nie wiem do czego Ci to potrzebne, ale tak, znam, np. drzwi, skrzypce, usta, wrota, nożyczki, spodnie, pomyje, wakacje, urodziny...

Cieszy mnie,ze zapoznałeś sie z linkiem, który zaprezentowałem..
Szerszon: masz jakieś dziwne upodobanie do chwalenia się swoją własną niewiedzą i ignorancją.

Juz pisałem,ze maniery Ci sie skonczyły..nie potrafisz udowodnic na której drodze jesteś..jesteś bezradny..jak małe dziecko i uciekasz sie ponownie do wycieczek osobistych..poczekam na bana, niestety znudziło mi sie ....
szerszon

Postprzez dylek » czwartek 14 listopada 2013, 02:13

szymon1977 napisał(a):Powtórzę pytanie: A czy przejeżdżając w prawo przez skrzyżowanie pojazd skręcił trzykrotnie w lewo czy raz w prawo? Według mnie przejechałem przez skrzyżowanie w prawo skręcając trzykrotnie w lewo. Nie widzę ani jednego skrętu w prawo. Tak samo mogłem przejechać przez parking w prawo skręcając trzykrotnie w lewo. Przez, plac, przez własne podwórko...

szymon - a co się stanie jak już zaczniesz jeździć po tym swoim podwórku w to lewo ...z lewym kierunkowskazem, a jakże... a tu jakiś chochlik ci w tym czasie przy wjeździe na to podwórko C-12 uczepi? :D
Znak wisi jak wół...ni mo wyznaczonych pasów, ani strzałek....a ty popitalasz w kółko z lewym kierunkowskazem i - o zgrozo- bez prawego zjazdowego wyjeżdżasz :D No nie wiem czy twoja duma zniosła by takie upokorzenie....
Czaisz, czy ni ? Z lewym kieruneczkiem piknie popitalasz jak jest C-12 i pasy jak na zdjęciu....z lewym kieruneczkiem ładnie jak należy w kółeczko zasuwasz po podwórku...no nie daj boshe niech no na płocie tego podwórka C-12 powieszą... normalnie ten znak ma taką moc....że Chrystus przemieniający wodę w wino niech się schowa...

P.S. Długo się noszę z zamiarem...może jak mnie ochota najdzie ciut rysuneczków potworzyć, to uda mi się wyjaśnić dlaczego metoda okrążania placu nie równa się metodzie pokonania skrzyżowania i w końcu należało by je rozdzielić i wiedzieć dlaczego (rozwiązanie w podstawowych definicjach)... Leszkowi może się też rozjaśni, że to nie wielkość wyspy centralnej ma znaczenie jak migać i jak oznaczać...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » czwartek 14 listopada 2013, 02:48

dylek napisał(a):...dlaczego metoda okrążania placu nie równa się metodzie pokonania skrzyżowania...
Mówisz o pokonywaniu placu będącego z punktu widzenia PoRD jednym skrzyżowaniem (oznakowanego znakiem C-12) czy będącego wieloma skrzyżowaniami połączonym odcinkami dróg? A czy PoRD w ogóle cokolwiek mówi o jakichkolwiek metodach pokonywania jakiegokolwiek rodzaju skrzyżowania? Znów opiszesz jakie są efekty założenia, że cały przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy? Znów stwierdzisz, że metoda powstała w oparciu o to założenia na klasycznym rondzie się nie sprawdza, a na klasycznym rondzie o dużych rozmiarach nie sprawdza się kompletnie? Znów będziesz postulował aby te mniejsze przemalować, a większe podzielić na kilka skrzyżowań zwykłych połączonych odcinkami dróg? Bo stworzona w oparciu o Twoje założenie metoda się na nich nie sprawdza? Z całą pewnością zapomnisz wykazać, że cały przejazd przez skrzyżowanie to jedna wielka zmiana kierunku jazdy. A od tego tworzenie jakiejkolwiek metody czy zasady przejazdu przez skrzyżowanie należałoby zacząć. Zwłaszcza, że PoRD bez Twojej metody się doskonale sprawdza na każdym skrzyżowaniu.
-----
szerszon napisał(a):To na skrzyzowaniu dwóch dróg posiadających jezdnie ( też dwie..ponieważ pomijam drogi dwujezdniowe ) widzisz kolejna jezdnię....
Nie. Po prostu będąc na jezdni widzę, że jestem na jezdni. Nie zastanawiam się, do której drogi ta jezdnia należy ani ilości jezdni nie liczę. Na jakiejś jezdni jestem i fakt ten wystarczy aby obowiązywały mnie przepisy dotyczące pojazdów będących na jezdni. Liczenie jezdni, dróg, rozdzielanie ich, przypisywanie do dróg dochodzących do skrzyżowania to akurat Twoje wymysły z punktu widzenia treści PoRD zupełnie bezcelowe. W PoRD takich klasyfikacji nie ma. Można spróbować to zrobić, ale po co?
-----
szerszon napisał(a):Nie jest istotne ile tego piwa wypiłeś..nie obchodzi mnie to..istotne jest to,ze zarzucasz brak znajomości języka polskiego, a sam poprawnie nie umiesz sie wysłowić..
Jest bardzo istotne. Uważasz, że powinienem powiedzieć "byłem na piwach"? Myślisz, że brak w języku polskim liczby nieokreślonej rzeczowników uniemożliwia wypowiadanie się bez określania liczby? Powtórzę pytanie:
Gdy ilość nie jest przekazywaną w wypowiedzi informacją rzeczowniki w języku polskim stosuje się w liczbie mnogiej czy w liczbie pojedynczej? Popełniasz ten sam błąd twierdząc, że Ustawodawca powinien dopisać "lub drogach" aby przepisy dot. drogi obowiązywały na skrzyżowaniu. Obowiązują i to wynika ze zrozumienia treści PoRD zgodnie z zasadami języka polskiego a nie zarzucanego mi wypowiadania się nt. picia piwa mową potoczną.
-----
szerszon napisał(a):Nie skeci,ł trzy razy w lewo..zawrócił i pojechał prosto..Juz wiem ,że dla Ciebie zawracanie to przynajmniej dwa razy w lewo
A czy podczas tego Twojego zawracania nie skręcił dwa razy w lewo? A może chociaż raz? A może ani raz? A jeżeli ani raz to miał obowiązek włączyć kierunkowskaz i ustawić się przy lewej krawędzi jezdni? Na jakiej podstawie? Znów napiszesz, że wprawdzie PoRD nie zobowiązuje ale na podst. Art.3. itd., itp.,?

Zawracanie jest czynnością którą można wykonać na wiele sposobów. Można to zrobić skręcając jednokrotnie, dwukrotnie w lewo albo np. w lewo a następnie cofając w prawo.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 14 listopada 2013, 12:20

-------------
Do Szymona.
szymon1977 napisał(a):Nie ma mowy, że kierunek wskazany strzałka oznacza kierunek przejazdu przez skrzyżowanie. Może to być więc kierunek przejazdu przez cokolwiek.
Przecież napisałem precyzyjne co do treści zdanie, które zresztą zacytowałeś - a więc mam tez nadzieję, że przeczytałeś - :
LeszkoII napisał(a):Na wlotach skrzyżowania strzałki P-8 stosuje się w celu określenia dozwolonego kierunku jazdy przez skrzyżowanie.
Skoncentrowałem uwagę na wloty skrzyżowania a wypowiedź swoją poparłem rozdziałem 7.6 z zał. nr 2 do "220" dotyczącemu oznakowania poziomego wlotów skrzyżowania. Nie przypominam sobie abym napisał, że P-8x stosuje się tylko przed skrzyżowaniami. W rozdziale tym znajduje się wiele rysunków i sytuacji, w których napotykamy na oznakowanie P-8x.

Wcześniej prosiłem Taika o przykład zastosowania strzałek kierunkowych w miejscu innym niż skrzyżowanie, ale miejscu swoją komplikacją przypominające to, co raczyłeś przedstawić na obrazku i zaznaczyć tor na czerwono. Wątpię żeby taki znalazł. Strzałki kierunkowe P-8x umieszczone w miejscu niezwiązanym ze skrzyżowaniem - to na prawdę rzadkość. Skoro jednak art. 25.1 dotyczy też innego niż skrzyżowanie miejsca przecinania się kierunków ruchu (na podstawie 25.3), to nie dziwi fakt, iż użycie P-8x w tych "innych miejscach" nie powinno zaskakiwać.
szymon1977 napisał(a):Z treści z "170" wynika, że strzałki P-8x wskazują kierunek przejazdu przez pierwsze miejsce, w którym mamy kilka możliwych kierunków przejazdu.
Nie widzę sprzeczności "170" z "220" w dyskutowanej kwestii. Choćby i tutaj (następny przykład z serii "przez skrzyżowanie")
Znak P-8g „strzałka kierunkowa w lewo lub w prawo” (rys. 3.2.1.8 ) stosuje się w celu wskazania, że z pasa, na którym się znajduje, dozwolona jest jazda w lewo albo w prawo. Umieszcza się go na pasie, jeżeli przejazd przez skrzyżowanie na wprost jest niemożliwy lub niedozwolony.

----------
Do Dylka:
dylek napisał(a):Długo się noszę z zamiarem...może jak mnie ochota najdzie ciut rysuneczków potworzyć, to uda mi się wyjaśnić dlaczego metoda okrążania placu nie równa się metodzie pokonania skrzyżowania i w końcu należało by je rozdzielić i wiedzieć dlaczego (rozwiązanie w podstawowych definicjach)... Leszkowi może się też rozjaśni, że to nie wielkość wyspy centralnej ma znaczenie jak migać i jak oznaczać...
Czekam z zainteresowaniem. Póki co nie znam lepszej interpretacji(wytłumaczenia) niż moja, odpowiadającej na pytanie dlaczego na olbrzymich rondach sygnalizuję (W WIĘKSZOŚCI PRZYPADKÓW) opuszczenie skrzyżowania - w sensie zmiany kierunku jazdy. Sugeruję, że faktycznie chodzi mi o kryterium "cech geometrycznych" takich jak: wielkość "skrzyżowanio-placu", liczba pasów ruchu na obwiedni wyspy(szerokość). To niestety wyjątek, którego nie potrafię wyeliminować. Wyjątek dopuszczający przyjęcie kierunku jazdy na wprost jako lokalnego kierunku ruchu(nie związanego bezpośrednio z kierunkiem ani ruchem, o którym mówi C-12) związanego z poruszaniem się dookoła "masywnej" wyspy (częściej placu).
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze