Witam,
w związku ze zmianą ustawy mam pewne pytania związane z robieniem wyższych kategorii. Mianowicie:
1. Posiadam obecnie PJ kat A1 ważne BEZTERMINOWO, zrobiłem już kurs kat A2, w przyszłym sezonie zdam egzamin i otrzymam dokument. Sęk w tym, że bezterminowe A1 mi zniknie, a A2 będę miał na 15 lat. Coś tu jest nie halo, przecież prawo nie działa wstecz.
Na dokumencie powinienem mieć nawet wbitą kategorie AM bo przecież posiadam kartę motorowerową od hohohoh.
Ktoś spyta po cholere mi A1, AM, mając A2. Odpowiedź jest prosta. Chociażby dlatego, że A1 i AM miałem na zawsze, a A2 ma ważność 15 lat. PONADTO! Weszła w życie korekta ustawy o nietrzeźwych kierowcach. Np. w przypadku złapania po pijaku w samochodzie, traci się tylko kat B. Oczywiście nigdy nie zdarzyło mi się jeździć nawet po 1 piwie i potępiam takie zachowanie, ale to również jest jakiś argument... Po prostu czuje się oszukany. Zdawałem te cholerne kategorie, to chce mieć je wbite chociażby na pamiątke.
2. Na jednym PKK oraz na jednych badaniach lekarskich złożyłem podanie o A2+B. A2 mogę zdać dopiero za rok, natomiast B będę zdawał za 2-3 tygodnie. Co muszę zrobić aby wydano mi PJ z samą kategorią B ??
Z góry dziękuję, pozdrawiam.