Wydanie prawa jazdy, a kategorie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wydanie prawa jazdy, a kategorie

Postprzez Adiii » wtorek 12 listopada 2013, 19:35

Witam,
w związku ze zmianą ustawy mam pewne pytania związane z robieniem wyższych kategorii. Mianowicie:

1. Posiadam obecnie PJ kat A1 ważne BEZTERMINOWO, zrobiłem już kurs kat A2, w przyszłym sezonie zdam egzamin i otrzymam dokument. Sęk w tym, że bezterminowe A1 mi zniknie, a A2 będę miał na 15 lat. Coś tu jest nie halo, przecież prawo nie działa wstecz.
Na dokumencie powinienem mieć nawet wbitą kategorie AM bo przecież posiadam kartę motorowerową od hohohoh.

Ktoś spyta po cholere mi A1, AM, mając A2. Odpowiedź jest prosta. Chociażby dlatego, że A1 i AM miałem na zawsze, a A2 ma ważność 15 lat. PONADTO! Weszła w życie korekta ustawy o nietrzeźwych kierowcach. Np. w przypadku złapania po pijaku w samochodzie, traci się tylko kat B. Oczywiście nigdy nie zdarzyło mi się jeździć nawet po 1 piwie i potępiam takie zachowanie, ale to również jest jakiś argument... Po prostu czuje się oszukany. Zdawałem te cholerne kategorie, to chce mieć je wbite chociażby na pamiątke.

2. Na jednym PKK oraz na jednych badaniach lekarskich złożyłem podanie o A2+B. A2 mogę zdać dopiero za rok, natomiast B będę zdawał za 2-3 tygodnie. Co muszę zrobić aby wydano mi PJ z samą kategorią B ??

Z góry dziękuję, pozdrawiam.
Adiii

Re: Wydanie prawa jazdy, a kategorie

Postprzez Radhezz » wtorek 12 listopada 2013, 21:48

Prawo nie działa wstecz... A jednak bezterminowych praw jazdy już nie ma - i bardzo dobrze moim zdaniem.

Co do AM to nie wbiją, bo z jakiej racji - zdawałeś tą kategorię czy jak? A potrzebna też nie jest, bo każda inna kategoria daje uprawnienia AM. A2 to też jest "wyższy stopień" A1, więc też nie widzę specjalnie opcji/sensu z tym walczyć. Tym bardziej że sprawa wygląda różnie w różnych WK, bo urzędnicy różnie przepisy interpretują. Tak więc jeśli chciałeś coś w tym temacie ruszyć trzeba było zapytać jeszcze przed wyrobieniem PKK, bo kategorie najczęściej się "wycina" z powodu nie uwzględnienia w zaświadczeniu lekarskim.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Re: Wydanie prawa jazdy, a kategorie

Postprzez dylek » wtorek 12 listopada 2013, 22:54

Ad1 - nie płacz po bezterminowym...one też stracą ważność...więc każdego czeka wymiana dokumentu po max 15 latach.
Ad2 - w WORDzie to po zdanym B musisz zrezygnować z oczekiwania na A2 - wtedy poślą twoje kwity do PWPW
Natomiast potem może być lekki problem.... bo niby twoje badanie będzie w urzedzie, ale może się okazać, że komuś się "przeterminuje" :D najlepiej zapytaj w wydziale komunikacji jak do tego podejdą...W sumie na wiosnę jak będziesz zdawać A2 to przy twoim PKK w teczce z kwitami powinno być dalej podpięte badanie na jednoślad.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy