Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez sankila » czwartek 07 listopada 2013, 22:23

szerszon napisał(a):Pokaż mi w Par 89.2 dotyczącym linii P-13 coś o drodze z pierwszeństwem ...
§ 89.2.Znak P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7.
par 5.5.Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.
A teraz złóż ładnie te dwa paragrafy i co wyjdzie?
Znak P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7, [który] ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem.
I patrz, nie dość, że jest "coś" o drodze z pierwszeństwem, to jeszcze jest wzmianka, że skrzyżowanie może mieć jezdnie. Szok totalny - skrzyżowanie i jezdnie!
Moja droga..coś za dużo wtop...jak możemy rozważać niuanse i meandry PoRD skoro wykładasz sie na podstawowych pojęciach...
Mój drogi, jak możemy rozważać niuanse i meandry PoRD, skoro nie potrafisz zebrać dwóch paragrafów do kupy ...
Załozyłaś na wstepie, że masz drogę na obwiedni i dalej tłuczesz swoje...nie przyjmujesz do wiadomości paragrafów zawartych w 170..czyli 36 i np 89..no to jak tu dyskutować ?
Wiesz, może najpierw podaj swoje definicje, zobaczymy czy jest o czym dyskutować:
Definicje według szerszona:
droga -
rondo -
obwiednia -

Definicje według sankili:
droga - PORD, art 2.1.
rondo (GDDK) skrzyżowanie z wyspą środkową i jednokierunkową jezdnią wokół wyspy, na której pojazdy są obowiązane objeżdżać wyspę środkową w kierunku przeciwnym do wskazówk zegara.
Jezdnia ronda (GDDK) - jezdnia wokoł wyspy środkowej ronda lub wokół pierścienia małego ronda, o ile on występuje.

O ile nie przedstawisz lepszych - te zostają.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » czwartek 07 listopada 2013, 23:27

A teraz złóż ładnie te dwa paragrafy i co wyjdzie?

Grzecznie Ci tylko zasugeruję, abys jednak stosowała prawidłowe paragrafy adekwatne do sytuacji...masz za duzo wtop...
Polecam zapoznać sie z paragrafem , gdzie napisali co oznacza zestaw znaków C-12+A-7 :D , dobrze ?
I par 89.2 też będzie pasował...
Przepraszam Ciebie najmocniej, alke to są podstawowe przepisy i nie mam na celu wodzenia za nos jak świeżego kursanta...
, że skrzyżowanie może mieć jezdnie. Szok totalny - skrzyżowanie i jezdnie!
o skrzyżowaniu...

Mój drogi, jak możemy rozważać niuanse i meandry PoRD, skoro nie potrafisz zebrać dwóch paragrafów do kupy ...

Skoro nie potrafisz zastosować właściwego....
Teraz usiłowałaś odrobic pracę domową..juz mi nie piszesz o trójkącikach przed droga z pierwszęństwem , tylko cytujesz przepisy..jest dobrze..teraz tylko dobieraj właściwe..

rondo (GDDK
:D
Padam przed tym aktem prawnym...a napisane jest w paragrafie 36 co to jest za znakiem C-12+A-7...
Po co w ogóle sie na to powołujesz..nie możesz przeżyć,że mijasz sie z prawdą ? :hmm:
O ile nie przedstawisz lepszych - te zostają.

Jeszcze definicja skrzyżowania..na skrzyżowaniu nie masz jednej drogi...
szerszon

Postprzez rusel » czwartek 07 listopada 2013, 23:28

chlopie masz jakies inne ciekawsze tematy?
rusel

Postprzez szerszon » czwartek 07 listopada 2013, 23:35

Nieprawda D-1 i C-12 to znaki całkiem innej kategorii.

tak sie zapaliłeś do dyskusji,ze nawet nie zwracasz uwagi co leszko palnął i bezkrytycznie to powtarzasz :lol:
D-3 moi drodzy..D-3.... :lol:

Na twoim skrzyżowaniu objechanie wyspy wiąże się z czterokrotną zmianą kierunku ruchu i jazdy i z czterokrotnym skręceniem

Niemozliwe...
Przecież napisałeś że c12 zobowiązuje do ruchu wokół wyspy, w twoim roku rozumowania to 4-krotne skręcenie.

W jego ????? A w twoim ilu krotne ?

podobnie jak jeden znak C-12 i jeden kierunek ruchu który wskazuje na skrzyżowaniu.
To ruchu czy jazdy..przeciez stawiałeś znak równosci pomiędzy tymi pojęciami...
=================================

rusel
to do mnie ? juz idę spać jak Ci przeszkadza :D
szerszon

Postprzez dylek » piątek 08 listopada 2013, 00:50

Post na który odpowiadam został usunięty, a autor zapewne zbanowany...niemniej jednak i tak uznałem, że warto go pozostawić...
scooby1 napisał(a):Nieprawda .Słowo RONDO pochodzi od ang. Roundabout a to oznacza skrzyżowanie o ruchu okrężnym oznaczone C-12.
Umiejscowienie wyspy na środku skrzyżowania nie czyni wcale z niego ronda.

Rondo - etymologia:
- franc. rond-point
- franc. rondeau

etymologia:
franc. rondeau z st.franc. rondel

Jak już coś piszesz klonie, to mógłbyś choć ciut poszukać u brata Googla czy siostry Wikipedii...szukać w angielskim...ehhh
Tyle samo wiesz o pochodzeniu ronda...co o nim samym, czyli raczej niewiele...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » piątek 08 listopada 2013, 02:58

szerszon napisał(a):Po pierwsze..nie stosuje swoich własnych definicji
Ależ stosujesz! Nie mówię o pojęciach zdefiniowanych w PoRD tylko o tych niezdefiniowanych. Odrzucasz znaczenie słów z ich pierwotnej dziedziny oraz interpretujesz treść zapisów niezgodnie z zasadami języka polskiego.
-----
szerszon napisał(a):Pokaż mi frazę..."kierunek ruchu"
170 napisał(a):...ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku...
Zasady rządzące językiem polskim sprawiły, że słowa "kierunek" oraz "ruchu" zamieniły się kolejnością, zmieniły formę i pomiędzy nimi znalazło się kilka innych wyrazów. Ale dokładnie tym, o czym mowa w zacytowanym fragmencie jest "kierunek ruchu".

Wiem Szerszon, to nie jest łatwe... i znów nieznajomość języka polskiego sprawi, że będziesz myślał, że masz rację. Tak samo jak twierdząc, że będąc na skrzyżowaniu nie jesteś na drodze bo jesteś na kilku drogach.

Pasuję. Nie zamierzam Ci tłumaczyć podstaw wiedzy, które zabierając się do czytania PoRD powinieneś wynieść ze szkoły podstawowej. I tak wiesz lepiej.
-----
Szerszon: Zapewne na mój post odpowiesz mam w związku z tym serdeczną prośbę: postaraj się tak napisać aby nie zachęcać mnie do dalszej polemiki. Wybieram się na urlop.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » piątek 08 listopada 2013, 07:53

szerszon napisał(a):ak sie zapaliłeś do dyskusji,ze nawet nie zwracasz uwagi co leszko palnął i bezkrytycznie to powtarzasz
D-3 moi drodzy..D-3....
Literówkę palnąłem. Błąd skorygowałem. Nic się nie stało. Dla wnikliwie obeznanych w temacie, łatwo się domyślić że chciałem napisać D-3.

Tutaj była odpowiedź Scoobiego, którą zacytowałeś Szerszon mm? Całości poszukam w koszu na śmieci.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 08 listopada 2013, 08:17

Ależ stosujesz!

Wybacz, ale jest to zabawne w twoim wykonaniu... :D
Odrzucasz znaczenie słów z ich pierwotnej dziedziny oraz interpretujesz treść zapisów niezgodnie z zasadami języka polskiego.

Masz na mysli np przypadek Sankili, gdzie ona z uporem maniaka widzi drogę tam, gdzie jest skrzyżowanie ?
Tutaj nie ma potrzeby uciekac sie do pomocy z polskiego, fizyki czy matematyki...

Zasady rządzące językiem polskim sprawiły, że słowa "kierunek" oraz "ruchu" zamieniły się kolejnością, zmieniły formę i pomiędzy nimi znalazło się kilka innych wyrazów. Ale dokładnie tym, o czym mowa w zacytowanym fragmencie jest "kierunek ruchu".

Tp twoja zdanie, z którym sie nie zgadzam...zaraz kolejny sympatyczny user powieli swoje zdanie, iż
Ruch okrężny-> kierunek ruchu-> kierunek jazdy...i mamy..co mamy ?

Problememjest fakt próby umiejscowienia i nadania konkretnego kierunku ( czego ?) dla pojazdu będącego na powierzchni skrzyżowania...usiłujecie go osadzić na konkretnej części...chcecie, aby była to pojedyńcza droga...nie wiem dlaczego...
Ku temu skłania fakt,że np uważacie,ze zjazd z ronda to zmiana kierunku jazdy...czyli pojazd na rondzie juz miał swój skonkretyzowany kierunek jazdy, niezalezny od kierunku jazdy przy dojeżdżaniu do skrzyżowania...

Wiem Szerszon, to nie jest łatwe... i znów nieznajomość języka polskiego sprawi, że będziesz myślał, że masz rację. Tak samo jak twierdząc, że będąc na skrzyżowaniu nie jesteś na drodze bo jesteś na kilku drogach.

Widzisz..nie możesz za pomocą przepisów zrobić ze skrzyzowania jednej drogi to zaczynasz ,znowu niestety, posuwać sie do zarzucania komuś braku znajomości czegośtam...
Też zachodzę i nie moge pojąć,że definicja skrzyżowania mówiąca o przecięciu sie dróg jest nie do ogarnięcia... różni zwolennicy drogi w miejscu , gdzie jest ich przecięcie za pomocą zabawnych zarządzeń...wydawnictw usiłują zaklinac rzeczywistość...cóż..

Pasuję. Nie zamierzam Ci tłumaczyć podstaw wiedzy, które zabierając się do czytania PoRD powinieneś wynieść ze szkoły podstawowej. I tak wiesz lepiej.
-----
Szerszon: Zapewne na mój post odpowiesz mam w związku z tym serdeczną prośbę: postaraj się tak napisać aby nie zachęcać mnie do dalszej polemiki. Wybieram się na urlop.

Cieszę się ,że pasujesz..jestem zawiedziony twoją postawą,że wracasz do konfrontacji sprzed "grubej krechy" wysyłając mnie do podstawówki...
Nie tego sie spodziewałem..niektórzy są niereformowalni....
========================================
leszko
Literówkę palnąłem. Błąd skorygowałem. Nic się nie stało

Oczywiście,ze nic sie nie stało..osoby uczestniczące i śledzące wątek wiedzą o co chodzi...
Tylko zwracam uwagę,że twój adwersarz tak sie zapalił do dyskusji i jest tak zaślepiony swoją wizją,że gdybyś nawet zamieścił instrukcje obsługi odkurzacza pewnie by tego nie zauważył... :D

No to jak tu dyskutowac o niuansach zawartych w poszczególnych przepisach ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 08 listopada 2013, 11:02

scoobi14444 napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Czy sposób(strona, kierunek) odbywającego się ruchu jest zgodny ze strzałkami na znaku? TAK.
1.Nie, nie jest zgodny. Na twoim rysunku kierunki ruchu biegną na wprost obok wyspy..
2. Nie ma na nim ruchu okrężnego - kierunku ruchu dookoła wyspy jaki wyznacza znak C-12.
3. Na twoim skrzyżowaniu objechanie wyspy wiąże się z czterokrotną zmianą kierunku ruchu i czterokrotnym skręceniem.
4.Natomiast na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym mamy jeden kierunek ruchu dookoła wyspy.

1. Jak to nie jest zgodny? Czy ja narysowałem linie tak, że w ruchu prawostronnym ruch dookoła wyspy odbywa się niezgodnie z "polskim C-12"? Ruch dookoła wyspy w kierunku "po angielsku" byłby niezgodny z "polskim C-12".
Na moim rysunku naturalne i związane z kierunkami jazdy kierunki ruchu biegną wzdłuż przecinających się dróg - jak na każdym skrzyżowaniu, gdzie można skręcić w lewo, w prawo zawrócić lub poruszać się na wprost przez skrzyżowanie. To wynika z przepisów art. 25., w którym widać zarys konceptu ustawodawcy w tej materii. Wynika też z cytowanych przeze mnie przepisów z "220" z zał. 2. A że biegną obok wyspy... to coś złego? Twoje linie też biegną obok wyspy a nie przez jej część.
2. Doprawdy? Znaku C-12 nie widać? Idealnie widać kierunek ruchu okrężnego tylko trzeba się wpatrzyć, ale skoro nie umiesz to wykasowałem Ci te naturalne (innego rodzaju!) kierunki(liczba mnoga) ruchu wzdłuż przecinających się dróg.
Obrazek
Dwa możliwe kierunki ruchu. Ale znak C-12 wyklucza jeden z nich i na skrzyżowaniu wyspę objeżdżamy z jej prawej strony.
3. No i co z tego? Czy coś w tym dziwnego? Jeśli już, to objechanie wyspy składa się z dwóch zawróceń, ale to szczegół.
4. A czy z par. 36.1 może wynikać, że kierunek w jakim ruch dookoła wyspy się odbywa jest zmienny? Na drodze jednokierunkowej też masz tylko jeden kierunek ruchu tego rodzaju o jakim mówię.
scooby2 napisał(a):Poza tym twój rysunek jest nieprawidłowy gdyż miejsca przecięcia kierunków ruchu znajdują się nie przy wlocie tylko między wlotami....co jest nonsensem gdyż zasady art 25-28 dotyczące przecinania się kierunków ruchu stosujemy w miejscach połączeń wlotów i jezdni skrzyżowania.
To jest schemat. Zawsze możesz sobie te zakrzywienia poprzesuwać bliżej wlotów i "problem"(!) pryśnie jak bańka mydlana.
scooby2 napisał(a):Nieprawda d-3 i c-12 to znaki innej kategorii…

D-3 to znak informacyjny który informuje że na danym odcinku drogi/jezdni dozwolony jest tylko jeden kierunek ruchu.
Bardzo słabo u Ciebie z wyrozumiałością, bo udajesz, że celowo napisałem D-1 :) Obok sygnaturek masz jeszcze tekst pisany("drodze jednokierunkowej").
scooby2 napisał(a):C-12 natomiast nakazuje zmienić dotychczasowy kierunek ruchu na kierunek ruchu pokazany na znaku c12 - czyli ruch okrężny.
W takim razie C-9 też nakazuje zmienić kierunek ruchu? Z jakiego na jaki? :) Służę realnym przykładem http://goo.gl/maps/6rlDu Konsekwencji Ci niestety brakuje, ale może się wybronisz :help:
scooby2 napisał(a):I tego elementu nie ma na twoich schematach – miejsca w którym dotychczasowy kierunek ruchu zmienia się na ruch okrężny. Dlatego są błędne.
Naturalny kierunek ruchu przez skrzyżowanie na wprost pozostaje bez zmian. Zmienia się tylko jego geometria w postaci zakrzywienia toru (podobnie jak w przypadku zmiany kierunku ruchu tabliczką T-18), albo w przypadku ominięcia dziury, przeszkody na drodze. Owe zakrzywienie na ogół nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy.
scooby2 napisał(a):Przecież napisałeś że c12 zobowiązuje do ruchu wokół wyspy, w twoim roku rozumowania to 4-krotne skręcenie.
A nie zobowiązuje do ruchu wokół wyspy zgodnie ze znakiem C-12? Można przez wyspę przejechać albo poruszać się dookoła niej niezgodnie ze znakiem C-12? Ano nie można.
scooby2 napisał(a):Żebyś nie wiem ile tych kierunków ruchu narysował to i tak będzie błąd - bo nie będzie tam tego najważniejszego - ruchu okrężnego.
Ruch okrężny jest - tak się nazywa znak C-12 :)
scooby2 napisał(a):Zobacz na mój prawidłowy schemat i sposób jazdy - prosty, czytelny, wszystkie kierunki ruchu i punkty przecięcia - prawidłowe.
Brakuje mi na nim podstawowego rodzaju kierunku ruchu na wprost przez skrzyżowanie. Aż pozytywnie dziwi, że jeszcze nie wpadłeś na pomysł, że skoro przy D1+T6a droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu, to znaczy że pojazdy poruszają się przez skrzyżowanie jakimś wyznaczonym kierunkiem ruchu. Myślę, że przy Twoich zdolnościach interpretacyjnych mógłbyś lansować tą teorię i nie włączać kierunkowskazów jadąc w ciągu drogi z pierwszeństwem. To jest bardzo podobny tok rozumowania jak Twój!
scooby2 napisał(a):Tyle że na drodze jednokierunkowej mamy jeden kierunek ruchu, podobnie jak jest jeden znak C-12 i jeden kierunek na znaku. Na twoim schemacie poruszając się na rondzie – masz do czynienia z CZTEREMA kierunkami ruchu – czyli nie ma zgodności z C-12.
Niestety jesteś wciąż zaślepiony tym słowem "kierunek" w par. 36.1. zupełnie przekręcając jego znaczenie praktyczne i logiczne. Na każdym skrzyżowaniu 4-wlotowym możesz poruszać się w czterech kierunkach zasadniczo związanych z kierunkami jazdy. Jakie to są kierunki? Odp. w Art. 25.

Ty to rozumiesz doskonale! Pamiętasz rozmowę o art. 25.1 na SoRO bez A-7? Tylko że wtedy dzieliłeś jedno skrzyżowanie na cztery, niczym @Sankila :) A zamiast dzielić, trzeba patrzeć na C-12 i czytać Art. 25. "(...)zbliżając się do skrzyżowania....(...)", "(...)z prawej strony(...)", "(...)z kierunku przeciwnego na wprost....skręcającemu w prawo(...)", "(...)skręcić w lewo...". Tyle mówią przepisy o kierunkach ruchu na skrzyżowaniu - a więc i jazdy przez skrzyżowanie.
scooby2 napisał(a):Umiejscowienie wyspy na środku skrzyżowania nie czyni wcale z niego ronda.
Ty znów swoje... :roll: Czytaj i ucz się:
Określenie „rondo” używane jest natomiast jako nazwa podgrupy skrzyżowań skanalizowanych, w warunkach technicznych dla dróg publicznych [8], akcie wykonawczym do ustawy Prawo budowlane. Zgodnie z §55 ust. 1. pkt 2 tego rozporządzenia do skrzyżowań skanalizowanych zalicza się także ronda. Dzięki temu w sposób zwięzły i jasny wyodrębniono dwa rodzaje skrzyżowań:
1) zwykłe - czyli bez żadnych wysepek,
2) skanalizowane - zawierające rozwiązania (wysepki), kanalizujące ruch drogowy.

źródło - http://edroga.pl/prawo/przepisy-techniczne/2425-ronda-niby-ronda-i-nieronda-i-ronda-w-polskim-prawie
Zapoznaj się z załącznikami.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez taik » piątek 08 listopada 2013, 11:59

szerszon napisał(a):Tp twoja zdanie, z którym sie nie zgadzam...zaraz kolejny sympatyczny user powieli swoje zdanie, iż
Ruch okrężny-> kierunek ruchu-> kierunek jazdy...i mamy..co mamy ?

Problememjest fakt próby umiejscowienia i nadania konkretnego kierunku ( czego ?) dla pojazdu będącego na powierzchni skrzyżowania...usiłujecie go osadzić na konkretnej części...chcecie, aby była to pojedyńcza droga...nie wiem dlaczego...
Ku temu skłania fakt,że np uważacie,ze zjazd z ronda to zmiana kierunku jazdy...czyli pojazd na rondzie juz miał swój skonkretyzowany kierunek jazdy, niezalezny od kierunku jazdy przy dojeżdżaniu do skrzyżowania...

Tu oficjalnie zaprotestuję :D

Szerszon, nie możesz powiedzieć że na obwiedni SoRO nie ma kierunku ruchu, a jadący po nim pojazd nie posiada kierunku jazdy.
Kierunek ruchu jest, ponieważ są tam wyznaczone lub nie wyznaczone pasy ruchu, po czymś się tam jednak toczy ta stalowa puszka.
Brak jest podstaw do takich twierdzeń, że na obwiedni nie istnieje wyznaczony kierunek ruchu, ponieważ na każdym skrzyżowaniu czy drodze on istnieje, to nie plac, czy łąka, a jazda pojazdów nie odbywa się chaotycznie, jak przy ruchach Browna. Są znaki poziome, pionowe, czy zasady ogólne PRD, które ten ruch kierunkują.
Również pojazd jadący po obwiedni posiada kierunek jazdy, ponieważ jedzie w jakimś określonym kierunku. Od wlotu do wylotu nie obowiązuje zasada nieoznaczoności Heisenberga, a tym samym widać, jak i kiedy pojazd się przemieszcza.
Można się oczywiscie spierać GDZIE nasteruje ZMIANA kierunku jazdy, ale spór nie powinien dotyczyć czy pojazd posiada kierunek jazdy przejeżdżając przez skrzyżowanie (jakiekolwiek, nie tylko SoRO), bo dojdziemy naprawdę do ciekawych wniosków.

Dlatego ustalmy dwie rzeczy, na obwiedni SoRO istnieje kierunek ruchu (zauważ, że nie definiuję jego kierunku), oraz jadący przez takie skrzyżowanie pojazd posiada kierunek jazdy. Nic nie mówię o zmianie takiegoż (zresztą moje zdanie na ten temat znasz :D, ale nie o tym ten apel).

Jeżeli odrzucimy te oczywiste przecież prawidła, to uważam, że dyskusja schodzi na niebezpieczny poziom spamu i gadki-szmatki o niczym, a skoda by było.
taik

Postprzez szerszon » piątek 08 listopada 2013, 12:22

Szerszon, nie możesz powiedzieć że na obwiedni SoRO nie ma kierunku ruchu, a jadący po nim pojazd nie posiada kierunku jazdy.

Ma kierunek ruchu, ale nie jest to równoznaczne z kierunkiem jazdy, który jest właśnie zmieniany
Również pojazd jadący po obwiedni posiada kierunek jazdy, ponieważ jedzie w jakimś określonym kierunku.

jaki jest ten kierunek jazdy ? :D zawracam...jestem na skrzyzowaniu..podaj mi kierunek jazdy.
Generalnie twój post jest najrozsądniejszy ze wszystkich jakie kieruja do mnie adwersarze
szerszon

Postprzez sankila » piątek 08 listopada 2013, 13:02

szerszon napisał(a):wracasz do konfrontacji sprzed "grubej krechy" wysyłając mnie do podstawówki... Nie tego sie spodziewałem..
A czego się spodziewałeś?
Rozmowa z Tobą wygląda mniej więcej tak:
- Synku, zjadłeś sniadanie?
- Nie zjadłem śniadania, zjadłem chleb z masłem.
- Czyli jesteś już po śniadaniu ...
- Przecież mówiłem, że nie jadłem żadnego śniadania! Jadłem chleb z masłem... CHLEB.. Z... MASŁEM...!

- Na rondzie pojazd porusza sie po drodze ...
- Po jakiej drodze? Gdzie tu widzisz drogę? Pojazd porusza się po skrzyżowaniu ..., SKRZYŻOWANIU!

BTW - na okoliczność, gdybyś zapomniał, to przypominam o definicjach...
droga -
rondo -
obwiednia -
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez taik » piątek 08 listopada 2013, 14:45

szerszon napisał(a):
taik napisał(a):Również pojazd jadący po obwiedni posiada kierunek jazdy, ponieważ jedzie w jakimś określonym kierunku.

jaki jest ten kierunek jazdy ? :D zawracam...jestem na skrzyzowaniu..podaj mi kierunek jazdy.
Generalnie twój post jest najrozsądniejszy ze wszystkich jakie kieruja do mnie adwersarze

Szanuję Waszą linię interpretacji, dlatego udzielę dwóch odpowiedzi:
Dla Was: kierunek ruchu wyznaczony na skrzyżowaniu definiuje kierunek poruszającego się pojazdu na wprost, skręcającego w prawo, skręcającego w lewo czy zawracającego, jaki odbywa się "wypadkowo" na całym skrzyżowaniu.
Dla nas: kierunek ruchu wyznaczony na skrzyżowaniu definiuje kierunek poruszającego się pojazdu po okręgu oraz skręcającego w prawo - i tylko taki - nie rozpatrywany "wypadkowo".

Podobnie z kierunkami jazdy, ponieważ przyjmują one poszczególne kierunki ruchu.

Wszyscy poruszamy się jakimiś tam kierunkami jazdy wynaczonymi na SoRO kierunkami ruchu.

Jedyne miejsce na interpretację, jaką można wykonać, to określenie miejsca zmiany kierunku jazdy, i tylko to może podlegać dyskusji.

Dlatego proszę, nie obalajmy oczywistości. :wink:
taik

Postprzez LeszkoII » piątek 08 listopada 2013, 15:23

Zapowiadam własne opracowanie na temat postrzegania kierunków w PoRD. Oczywiście będę się podpierał przepisami wszędzie tam, gdzie tylko możliwe... a tam gdzie niemożliwe...cóż powstanie interpretacja autorska.

Wstępnie zdradzę, że doszukałem się 7 kategorii kierunków ruchu, przy czym niektóre ze sobą współistnieją a niektóre się wykluczają i stanowią trzon klasyfikacji.
Ostatnio zmieniony piątek 08 listopada 2013, 17:03 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 08 listopada 2013, 17:02

sankila napisał(a):
szerszon napisał(a):wracasz do konfrontacji sprzed "grubej krechy" wysyłając mnie do podstawówki... Nie tego sie spodziewałem..
A czego się spodziewałeś?
Rozmowa z Tobą wygląda mniej więcej tak:
- Synku, zjadłeś sniadanie?
- Nie zjadłem śniadania, zjadłem chleb z masłem.
- Czyli jesteś już po śniadaniu ...
- Przecież mówiłem, że nie jadłem żadnego śniadania! Jadłem chleb z masłem... CHLEB.. Z... MASŁEM...!

- Na rondzie pojazd porusza sie po drodze ...
- Po jakiej drodze? Gdzie tu widzisz drogę? Pojazd porusza się po skrzyżowaniu ..., SKRZYŻOWANIU!

BTW - na okoliczność, gdybyś zapomniał, to przypominam o definicjach...
droga -
rondo -
obwiednia -

Nie spodziewałem sie takich wypowiedzi jakich udziela szymon..to chyba jasne.
Przykład ze śniadaniem jest mało logiczny...śniadanie moze byc substytutem chleba z masłem..kwestia nazwenictwa
Chyba że jako śniadanie na wstępie przyjmiesz posiłek z ośmiu dań..to faktcznie ..śniadania nie zjadł :D
Natomiast problem z doliczeniem sie ilości dróg na skrzyżowaniu jest poważniejszy :hmm:

tak samo z rondem..jeśli nie jesteś w stanie ogarnąć definicji skrzyżowania, gdzie napisali ,że jest to przecięcie sie dróg ( pełne śniadanie z ośmiu dań) tylko upierasz się ,że widzisz tam tylko drogę( chleb z masłem) to nic na to nie poradzę.
czy jest dla Ciebie zrozumiałe,że do przecięcia sie dróg, czyli zaistnienia skrzyżowania są potrzebne przynajmniej 2 drogi ?
One się na skrzyzowaniu przecinają, a Ty próbujesz wyodrebnic z tego skrzyzowania konkretną drogę..którą sie grzecznie pytam ?

Równiez przypominam Ci o skrzyzowaniu..definicja drogi sama w sobie nie ma tu wiele do gadania

rondo, obwiednia -to jest przecięcie sie kierunków ruchu..czyli skrzyżowanie.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze