scoobi14444 napisał(a):LeszkoII napisał(a):Czy sposób(strona, kierunek) odbywającego się ruchu jest zgodny ze strzałkami na znaku? TAK.
1.Nie, nie jest zgodny. Na twoim rysunku kierunki ruchu biegną na wprost obok wyspy..
2. Nie ma na nim ruchu okrężnego - kierunku ruchu dookoła wyspy jaki wyznacza znak C-12.
3. Na twoim skrzyżowaniu objechanie wyspy wiąże się z czterokrotną zmianą kierunku ruchu i czterokrotnym skręceniem.
4.Natomiast na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym mamy jeden kierunek ruchu dookoła wyspy.
1. Jak to nie jest zgodny? Czy ja narysowałem linie tak, że w ruchu prawostronnym ruch dookoła wyspy odbywa się niezgodnie z "polskim C-12"? Ruch dookoła wyspy w kierunku "po angielsku" byłby niezgodny z "polskim C-12".
Na moim rysunku naturalne i związane z kierunkami jazdy kierunki ruchu biegną wzdłuż przecinających się dróg - jak na każdym skrzyżowaniu, gdzie można skręcić w lewo, w prawo zawrócić lub poruszać się na wprost przez skrzyżowanie. To wynika z przepisów art. 25., w którym widać zarys konceptu ustawodawcy w tej materii. Wynika też z cytowanych przeze mnie przepisów z "220" z zał. 2. A że biegną obok wyspy... to coś złego? Twoje linie też biegną obok wyspy a nie przez jej część.
2. Doprawdy? Znaku C-12 nie widać? Idealnie widać kierunek ruchu okrężnego tylko trzeba się wpatrzyć, ale skoro nie umiesz to wykasowałem Ci te naturalne (innego rodzaju!) kierunki(liczba mnoga) ruchu wzdłuż przecinających się dróg.

Dwa możliwe kierunki ruchu. Ale znak C-12 wyklucza jeden z nich i na skrzyżowaniu wyspę objeżdżamy z jej prawej strony.
3. No i co z tego? Czy coś w tym dziwnego? Jeśli już, to objechanie wyspy składa się z dwóch zawróceń, ale to szczegół.
4. A czy z par. 36.1 może wynikać, że kierunek w jakim ruch dookoła wyspy się odbywa jest zmienny? Na drodze jednokierunkowej też masz tylko jeden kierunek ruchu tego rodzaju o jakim mówię.
scooby2 napisał(a):Poza tym twój rysunek jest nieprawidłowy gdyż miejsca przecięcia kierunków ruchu znajdują się nie przy wlocie tylko między wlotami....co jest nonsensem gdyż zasady art 25-28 dotyczące przecinania się kierunków ruchu stosujemy w miejscach połączeń wlotów i jezdni skrzyżowania.
To jest schemat. Zawsze możesz sobie te zakrzywienia poprzesuwać bliżej wlotów i "problem"(!) pryśnie jak bańka mydlana.
scooby2 napisał(a):Nieprawda d-3 i c-12 to znaki innej kategorii…
D-3 to znak informacyjny który informuje że na danym odcinku drogi/jezdni dozwolony jest tylko jeden kierunek ruchu.
Bardzo słabo u Ciebie z wyrozumiałością, bo udajesz, że celowo napisałem D-1

Obok sygnaturek masz jeszcze tekst pisany("drodze jednokierunkowej").
scooby2 napisał(a):C-12 natomiast nakazuje zmienić dotychczasowy kierunek ruchu na kierunek ruchu pokazany na znaku c12 - czyli ruch okrężny.
W takim razie C-9 też nakazuje zmienić kierunek ruchu? Z jakiego na jaki?

Służę realnym przykładem
http://goo.gl/maps/6rlDu Konsekwencji Ci niestety brakuje, ale może się wybronisz
scooby2 napisał(a):I tego elementu nie ma na twoich schematach – miejsca w którym dotychczasowy kierunek ruchu zmienia się na ruch okrężny. Dlatego są błędne.
Naturalny kierunek ruchu przez skrzyżowanie na wprost pozostaje bez zmian. Zmienia się tylko jego geometria w postaci zakrzywienia toru (podobnie jak w przypadku zmiany kierunku ruchu tabliczką T-18), albo w przypadku ominięcia dziury, przeszkody na drodze. Owe zakrzywienie na ogół nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy.
scooby2 napisał(a):Przecież napisałeś że c12 zobowiązuje do ruchu wokół wyspy, w twoim roku rozumowania to 4-krotne skręcenie.
A nie zobowiązuje do ruchu wokół wyspy zgodnie ze znakiem C-12? Można przez wyspę przejechać albo poruszać się dookoła niej niezgodnie ze znakiem C-12? Ano nie można.
scooby2 napisał(a):Żebyś nie wiem ile tych kierunków ruchu narysował to i tak będzie błąd - bo nie będzie tam tego najważniejszego - ruchu okrężnego.
Ruch okrężny jest - tak się nazywa znak C-12

scooby2 napisał(a):Zobacz na mój prawidłowy schemat i sposób jazdy - prosty, czytelny, wszystkie kierunki ruchu i punkty przecięcia - prawidłowe.
Brakuje mi na nim podstawowego rodzaju kierunku ruchu na wprost przez skrzyżowanie. Aż pozytywnie dziwi, że jeszcze nie wpadłeś na pomysł, że skoro przy D1+T6a droga z pierwszeństwem zmienia
kierunek na skrzyżowaniu, to znaczy że pojazdy poruszają się przez skrzyżowanie jakimś wyznaczonym kierunkiem ruchu. Myślę, że przy Twoich zdolnościach interpretacyjnych mógłbyś lansować tą teorię i nie włączać kierunkowskazów jadąc w ciągu drogi z pierwszeństwem. To jest bardzo podobny tok rozumowania jak Twój!
scooby2 napisał(a):Tyle że na drodze jednokierunkowej mamy jeden kierunek ruchu, podobnie jak jest jeden znak C-12 i jeden kierunek na znaku. Na twoim schemacie poruszając się na rondzie – masz do czynienia z CZTEREMA kierunkami ruchu – czyli nie ma zgodności z C-12.
Niestety jesteś wciąż zaślepiony tym słowem "kierunek" w par. 36.1. zupełnie przekręcając jego znaczenie praktyczne i logiczne. Na każdym skrzyżowaniu 4-wlotowym możesz poruszać się w czterech kierunkach zasadniczo związanych z kierunkami jazdy. Jakie to są kierunki? Odp. w Art. 25.
Ty to rozumiesz doskonale! Pamiętasz rozmowę o art. 25.1 na SoRO bez A-7? Tylko że wtedy dzieliłeś jedno skrzyżowanie na cztery, niczym
@Sankila 
A zamiast dzielić, trzeba patrzeć na C-12 i czytać Art. 25. "(...)zbliżając się do skrzyżowania....(...)", "(...)z prawej strony(...)", "(...)z kierunku przeciwnego na wprost....skręcającemu w prawo(...)", "(...)skręcić w lewo...". Tyle mówią przepisy o kierunkach ruchu na skrzyżowaniu - a więc i jazdy przez skrzyżowanie.
scooby2 napisał(a):Umiejscowienie wyspy na środku skrzyżowania nie czyni wcale z niego ronda.
Ty znów swoje...

Czytaj i ucz się:
Określenie „rondo” używane jest natomiast jako nazwa podgrupy skrzyżowań skanalizowanych, w warunkach technicznych dla dróg publicznych [8], akcie wykonawczym do ustawy Prawo budowlane. Zgodnie z §55 ust. 1. pkt 2 tego rozporządzenia do skrzyżowań skanalizowanych zalicza się także ronda. Dzięki temu w sposób zwięzły i jasny wyodrębniono dwa rodzaje skrzyżowań:
1) zwykłe - czyli bez żadnych wysepek,
2) skanalizowane - zawierające rozwiązania (wysepki), kanalizujące ruch drogowy.
źródło -
http://edroga.pl/prawo/przepisy-techniczne/2425-ronda-niby-ronda-i-nieronda-i-ronda-w-polskim-prawieZapoznaj się z załącznikami.