Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez scooby14444 » środa 06 listopada 2013, 22:09

LeszkoII napisał(a): Jeśli ten rysunek zawiera jakieś błędy, proszę o ich wskazanie i merytoryczne uzasadnienie, że strzałki nie reprezentują kierunków ruchu na wprost przez skrzyżowanie.

Niestety, ale odgięte kierunki ruchu wcale nie sprawią że to co narysowałeś ma coś wspólnego ze skrzyżowaniem o ruchu okrężnym......

Obrazek

LeszkoII napisał(a):
Jeszcze poczekam na merytoryczne uzasadnienie, którego nie znalazłem w całej twojej twórczości.

A możesz na pierwszym i drugim skrzyżowaniu wskazać RUCH OKRĘŻNY???
(dla ułatwnienia dodam że na trzecim jest zaznaczony czerwonym kolorem).

Narysowałeś skrzyżowanie bez ruchu okrężnego i na siłę próbujesz z niego zrobić rondo.

LeszkoII napisał(a): Skrzyżowania dzielimy na zwykłe i na skanalizowane. Skanalizowane może posiadać wyspę centralną. Wyszczególniony na Twoim rys. podział nie ma żadnego (poza subiektywnym) uzasadnienia w przepisach - nie tylko PoRD

Jest to jedno z WIELU kryteriów które można zastosować do podziału skrzyżowań. Ja mogę sobie podzielić na te z ruchem okrężnym i bez.
A wyspa na środku skrzyżowania to ŻADEN wyznacznik skrzyżowania Z RUCHEM OKRĘŻNYM.

P.S. Jeszcze jedna rzecz.
Skrzyżowanie z RUCHEM OKRĘŻNYM mogę dowolnie skalować i układ kierunków ruchu i miejsc przecięcia nie zmieni się.
Teraz ty spróbuj - na tym swoim błędnym schemacie układu kierunków ruchu - powiększyć wyspę. Zobaczysz co się stanie...wszystko ci się rozjedzie...
scooby14444

Postprzez szerszon » środa 06 listopada 2013, 22:44

No to jak sie wpakujesz w ten ruch okrężny to Ci się w głowie zakręci... :D
Przecież masz kierunek nakazany znakiem..
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 06 listopada 2013, 22:58

scooby14444 napisał(a):Niestety, ale odgięte kierunki ruchu wcale nie sprawią że to co narysowałeś ma coś wspólnego ze skrzyżowaniem o ruchu okrężnym......
W par. 36 nie ma mowy o kierunku ruchu w tym sensie, w jakim na rysunkach skrzyżowań "bez C-12" je zaznaczasz. Sprowadzasz do jedności dwa odrębne konteksty ruchu. Tutaj jawi się problem. Dlatego wynikają Ci później różnice :) ... i grafiki, że "na jednym rondzie tak" a "na innym rondzie(o ruchu okrężnym) inaczej".
scooby14444 napisał(a):A możesz na pierwszym i drugim skrzyżowaniu wskazać RUCH OKRĘŻNY??? (dla ułatwnienia dodam że na trzecim jest zaznaczony czerwonym kolorem).
Oczywiście. Ruch okrężny polega na obowiązku poruszania się dookoła wyspy a obowiązek ten wynika ze znaku C-12 a nie innych znaków. Ponadto C-12 oznacza, że na każdym wlocie ustawiono ten znak.
scooby14444 napisał(a):Narysowałeś skrzyżowanie bez ruchu okrężnego i na siłę próbujesz z niego zrobić rondo.
Nie poruszam się dookoła wyspy? Ciekawe :hmm: Strzałki nie pasują? A przy opuszczeniu SoRO "pierwszym zjazdem"(zmiana kierunku jazdy w prawo) też nie pasuje?
scooby14444 napisał(a):Jest to jedno z WIELU kryteriów które można zastosować do podziału skrzyżowań. Ja mogę sobie podzielić na te z ruchem okrężnym i bez.
Ale nie możesz sobie dzielić w ten sposób, bo nie masz ku temu podstaw prawnych. Już prędzej widziałbym podział ze względu na geometrię skrzyżowania a nie oznakowania takiego skrzyżowania C12 lub NIE-C12. W kodeksie niemieckim taki podział jest efektem zapisów prawnych.
scooby14444 napisał(a):A wyspa na środku skrzyżowania to ŻADEN wyznacznik skrzyżowania Z RUCHEM OKRĘŻNYM.
W temacie o SoRO podaję ilustracje odnośnie znaku C-12, co zresztą wynika też z treści rysunku.
scooby14444 napisał(a):Skrzyżowanie z RUCHEM OKRĘŻNYM mogę dowolnie skalować i układ kierunków ruchu i miejsc przecięcia nie zmieni się.
Teraz ty spróbuj - na tym swoim błędnym schemacie układu kierunków ruchu - powiększyć wyspę. Zobaczysz co się stanie...wszystko ci się rozjedzie...
No to skaluj do mini-ronda, też Ci się rozjedzie :) tylko jeszcze zauważ, że skrajnych przypadków jest najmniej - wg. rozkładu Gaussa.
Na mini rondach - zgodnie z Twoją teorią - praktycznie przejeżdżasz skrzyżowanie bez kierunkowskazu. To nie dopuszczalne!
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez scooby14444 » środa 06 listopada 2013, 23:56

LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):A możesz na pierwszym i drugim skrzyżowaniu wskazać RUCH OKRĘŻNY??? (dla ułatwnienia dodam że na trzecim jest zaznaczony czerwonym kolorem).
Oczywiście. Ruch okrężny polega na obowiązku poruszania się dookoła wyspy a obowiązek ten wynika ze znaku C-12.

A to ciekawe co piszesz....
Czyli dla ciebie C-12 to obowiązek poruszania się dookoła wyspy?
Czyli wg twojego schematu - C-12 to obowiązek skręcenia 4 razy w lewo? TAK?

LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Narysowałeś skrzyżowanie bez ruchu okrężnego i na siłę próbujesz z niego zrobić rondo.
Nie poruszam się dookoła wyspy? Ciekawe :hmm: Strzałki nie pasują?

Ja widzę cztery kierunki ruchu (różne kolory) które przyjmujesz wykonując skręty w lewo.
Jak to się ma do jednego kierunku (okrężnego - wskazanego na C-12) na skrzyżowaniu?

LeszkoII napisał(a):W par. 36 nie ma mowy o kierunku ruchu w tym sensie, w jakim na rysunkach skrzyżowań "bez C-12" je zaznaczasz. Dlatego wynikają Ci później różnice :) ... i grafiki, że "na jednym rondzie tak" a "na innym rondzie(o ruchu okrężnym) inaczej".

To od teraz rondo wg Ciebie to także skrzyżowanie bez ruchu okrężnego? hmmm.... :hmm:
LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Skrzyżowanie z RUCHEM OKRĘŻNYM mogę dowolnie skalować i układ kierunków ruchu i miejsc przecięcia nie zmieni się.
No to skaluj do mini-ronda, też Ci się rozjedzie :)

Przecież na tych schematach mamy mini-rondo. Spróbuj narysować ten swój schemat na rondzie średnim zobaczysz co ci wyjdzie. 8)
scooby14444

Postprzez sankila » czwartek 07 listopada 2013, 00:59

szerszon napisał(a):gdzie przy takim układzie masz napisane,ze jest to skrzyzowanie z droga z pierwszeństwem ?
A na wlocie - takie trójkąciki na jezdni koło A7
Zmieniam kierunek jazdy, który był X, a później Y..a Ty mi tu o kierunkach ruchu..to kierunku jazdy nie mam ?
Jak zmieniasz, to masz. Tyle, że do zmiany kierunku jazdy nie potrzebujesz zmiany drogi (np. możesz z niej zjechać), natomiast przy zmianie dróg o różnych kierunkach ruchu, kierunek jazdy musowo się zmieni.
jak mi pokażesz w przepisach,że obwiednia ronda to droga to pogadamy
Ty znowu swoje - jest przeznaczona do ruchu pojazdów? Ma jezdnię wystarczająco szeroką, żeby mógł jechać rząd pojazdów wielośladowych?
To jest drogą - tak twierdzi PORD (BTW - ja bym chciała zobaczyć w przepisach definicję obwiedni)
zacytuj mi paragraf 36, gdzie jest napisane o drodze w ruchu okrężnym...
droga O ruchu okrężnym, a nie W ruchu okrężnym.
To wynika z definicji drogi, skrzyżowania i C12 - po co mają to jeszcze pisać? Coś się krzyżuje oprócz dróg? Znak nie stoi przed skrzyżowaniem? Kierunek ruchu wyznacza oś drogi; prawie zawsze jest prostoliniowy, więc skoro jest znak "ruch okrężny, to taki kierunek ma droga na skrzyżowaniu - biegnie po okręgu (fizycznie - wokół wyspy, lub domyślnie - wokół placu). Masz jeszcze objaśnienie dla niepełnosprytnych, że mają jechać wokół wyspy/placu, żeby komuś nie przyszło do głowy bączki wywijać.
Jak powiem, że skrzyżowanie równorzędne to jest przecięcie się dróg prostoliniowych o różnych kierunkach ruchu, to też zażądasz paragrafu?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » czwartek 07 listopada 2013, 02:02

LeszkoII napisał(a):Chciałem poprawić rysunki Scoobiego, jak również Szymona zaznaczając istotne dla kierunku JAZDY kierunki ruchu.
Zapomniałeś na swoim rysunku przedstawić dość istotny kierunek ruchu, a mianowicie ten, który jest opisane w treści znaku C-12. Na Twoim rysunku go brak. Do poprawy.
-----
szerszon napisał(a):No to jak sie wpakujesz w ten ruch okrężny to Ci się w głowie zakręci... Przecież masz kierunek nakazany znakiem..
Nie zakręci się, nie zakręci. Jak tyko będę miał ochotę mogę zjechać ze skrzyżowania i zacząć poruszać się zgodnie z kierunkiem ruchu obowiązującym na jednej z odchodzących od skrzyżowania dróg. Ale fakt, że dopóki zjechać nie zechcę (a do tego żaden przepis mnie nie zobowiązuje) będę kręcił się jak na karuzeli. Kierunek mojej jazdy będzie zgodny z kierunkiem w jakim ruch odbywa się na skrzyżowaniu.
szerszon napisał(a):Cały czas oto mi chodzi..taki sam , czyli jaki ?
Właśnie taki. Prowadzący wokół wyspy centralnej. Czyżbym po wjechaniu na skrzyżowanie przestawał posiadać kierunek jazdy pomimo, że jadę?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 07 listopada 2013, 07:59

A na wlocie - takie trójkąciki na jezdni koło A7

Bez ironii...bo mnie korciło :D
Pokaż mi w Par 89.2 dotyczącym linii P-13 coś o drodze z pierwszeństwem ...
Moja droga..coś za dużo wtop...jak możemy rozważać niuanse i meandry PoRD skoro wykładasz sie na podstawowych pojęciach...

Jak zmieniasz, to masz. Tyle, że do zmiany kierunku jazdy nie potrzebujesz zmiany drogi (np. możesz z niej zjechać),

też dobre..jaki mam kierunek jazdy jak zjadę z drogi ? :hmm:

natomiast przy zmianie dróg o różnych kierunkach ruchu, kierunek jazdy musowo się zmieni.
To chyba oczywiste,że zmieniając drogi, które sie krzyzują zmienię kierunek jazdy..problemem jest cały czas to,że Ty widzisz drogę,tam gdzie jej nie ma

Ty znowu swoje -

A Ty swoje..w dodatku bez podstaw prawnych...

droga O ruchu okrężnym, a nie W ruchu okrężnym.

Bądź tak dobra i nie wymyslaj własnych definicji tylko zacytuj mi paragraf 36, gdzie jest mowa o drodze

To wynika z definicji drogi, skrzyżowania i C12 - po co mają to jeszcze pisać?

Nie wiem z jakiego powodu Ci wynika..na pewno nie z przywołanych przez Ciebie przepisów.
W mojej 170 jest napisane o skrzyżowaniu..nie wiem jaki Ty masz egzemplarz..tak samo jak przy P-13 :D

Kierunek ruchu wyznacza oś drogi;

Zgadza się..tylko na droga ( jedna) musi być..a tu jej nie ma...
Załozyłaś na wstepie, że masz drogę na obwiedni i dalej tłuczesz swoje...nie przyjmujesz do wiadomości paragrafów zawartych w 170..czyli 36 i np 89..no to jak tu dyskutować ?
Jak powiem, że skrzyżowanie równorzędne to jest przecięcie się dróg prostoliniowych o różnych kierunkach ruchu, to też zażądasz paragrafu?
A krzywolinijne nie moga być ?
Kiedy w końcu oprzesz się w swoich wypowiedziach na przepisach PoRD ?
Masz inną definicję skrzyżowania ?
szerszon

Postprzez szerszon » czwartek 07 listopada 2013, 08:05

Zapomniałeś na swoim rysunku przedstawić dość istotny kierunek ruchu, a mianowicie ten, który jest opisane w treści znaku C-12. Na Twoim rysunku go brak. Do poprawy.

Ale co ma poprawiać ? Przecież w treści C-12 nie ma nic o kierunku ruchu...chyba szyk słów uzytych w przepisie nie pozostawia wątpliwości...

Nie zakręci się, nie zakręci.

No ależ szymonie, chcesz złamać dyspozycję znaku nakazu ? Namawiasz do łamania przepisów..strzałki Ci nakazują kręcic sie w kółko...jakiekolwiek odstępstwo to złamanie dyspozycji znaku, gdzie masz jeżdzić po "drodze" :D

Właśnie taki. Prowadzący wokół wyspy centralnej. Czyżbym po wjechaniu na skrzyżowanie przestawał posiadać kierunek jazdy pomimo, że jadę?

A to kierunek jazdy ? :hmm:
Po wjechaniu na skrzyżowanie masz oczywiście kierunek jazdy...wynikający z faktu skąd przyjechałeś i dokąd jedziesz.... :D
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 07 listopada 2013, 09:07

szerszon napisał(a):Ale co ma poprawiać ?
Brak na rtsunku ruchu, który odbywa się w kierunku.
szerszon napisał(a):A to kierunek jazdy ?
Skoro jadę, to czego jak nie jazdy?
-----
Reszta Twojej wypowiedzi to kompletny brak zrozumienia zagadnień, o których piszesz. Na prawdę nie wiem, czy Ty sobie jaja robisz bo do poważnego traktowania to się nie nadaje.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez scooby14444 » czwartek 07 listopada 2013, 09:21

szerszon napisał(a): Ale co ma poprawiać ? Przecież w treści C-12 nie ma nic o kierunku ruchu...chyba szyk słów uzytych w przepisie nie pozostawia wątpliwości...

"Ruch odbywa się w kierunku..." - nie jest mowa o kierunku ruchu? A niby o czym.... :help:
szerszon napisał(a): No ależ szymonie, chcesz złamać dyspozycję znaku nakazu ? Namawiasz do łamania przepisów..strzałki Ci nakazują kręcic sie w kółko...
C-12 nakazuje kręcić się w kółko? A nie wpadłeś na to że nakazuje przyjąć okrężny kierunek ruchu?

szerszon napisał(a):A to kierunek jazdy ? :hmm:
Po wjechaniu na skrzyżowanie masz oczywiście kierunek jazdy...wynikający z faktu skąd przyjechałeś i dokąd jedziesz.... :D

Czyli jaki?
scooby14444

Postprzez szerszon » czwartek 07 listopada 2013, 09:48

Brak na rtsunku ruchu, który odbywa się w kierunku.

Jakim ? Prowokuje o deklaracje w jakim ? Nie ma w przepisie ,że skręcając w ruch okrężny trzeba sygnalizować..nie ma również,że wyjezdżając z ruchu okrężnego tez trzeba..
Jeśli chcesz sygnalizowac zjazd z ronda jako zmiane kierunku jazdy wynika jednak to,że traktujesz obwiednie jako drogę..mam sygnalizowac zmianę kierunku ruchu w kierunek jazdy ?

Skoro jadę, to czego jak nie jazdy?

Jaki ?

Reszta Twojej wypowiedzi to kompletny brak zrozumienia zagadnień, o których piszesz. Na prawdę nie wiem, czy Ty sobie jaja robisz bo do poważnego traktowania to się nie nadaje.

Jest to reakcja na wrzucenie do jednego wora kierunku jazdy, kierunku ruchu i ruchu okrężnego..gdzie sobie żonglujesz jak Ci pasuje...

Ruch odbywa się w kierunku..." - nie jest mowa o kierunku ruchu? A niby o czym...

Jest przecież napisane..ruch odbywa się...widzisz tam cos o kierunku ruchu ?

C-12 nakazuje kręcić się w kółko? A nie wpadłeś na to że nakazuje przyjąć okrężny kierunek ruchu?

Przeciez jest to dla Ciebie znak nakazu opisujący kierunek ruchu...cały czas o tym trąbisz...
Ja tam dalej nie widzę, aby mi cos nakazywało przyjąć okrężny kierunek ruchu...nie ma tam uzytego stwierdzenia ..kierunek ruchu...to twoja interpretacja

Czyli jaki?

Jak nie będziesz dzielił jednego manewru na podmanewry to będziesz wiedział..jaki masz kierunek jazdy jadąc na wprost ? jeden, czy Ci sie zmienia trzy razy ?
szerszon

Postprzez scooby14444 » czwartek 07 listopada 2013, 10:10

szerszon napisał(a):
Ruch odbywa się w kierunku..." - nie jest mowa o kierunku ruchu? A niby o czym...

Jest przecież napisane..ruch odbywa się...widzisz tam cos o kierunku ruchu ?

Ruch Szerszona odbywa się dookoła wyspy w kierunku pokazanym na znaku C-12.
Jaki jest kierunek ruchu Szerszona?

Jak nie będziesz dzielił jednego manewru na podmanewry to będziesz wiedział...

Pytanie było jaki masz kierunek jazdy po wjechaniu na skrzyżowanie o ruchu okrężnym...
szerszon napisał(a):A to kierunek jazdy ? :hmm:

Czyli jaki?
scooby14444

Postprzez szymon1977 » czwartek 07 listopada 2013, 12:36

szerszon napisał(a):Jest przecież napisane..ruch odbywa się...widzisz tam cos o kierunku ruchu ?
Jest napisane ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku. Jaki jest kierunek ruchu, który odbywa się w kierunku wskazanym na znaku? Eureka! Taki jak na znaku!
szymon1977 napisał(a):Brak na rysunku ruchu, który odbywa się w kierunku.
szerszon napisał(a):Jaki ?
220 napisał(a):§ 36. 1.Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
Czego więcej ode mnie oczekujesz skoro masz to W PoRD jasno określone.
-----
szerszon napisał(a):Jeśli chcesz sygnalizowac zjazd z ronda jako zmiane kierunku jazdy wynika jednak to,że traktujesz obwiednie jako drogę..mam sygnalizowac zmianę kierunku ruchu w kierunek jazdy ?
Dopóki będziesz swoje własne definicje stosował próbując zrozumieć moje stanowisko dopóty do takich głupich wniosków będziesz dochodził. Obwiednia ronda to nie jest żadna samodzielna droga. Przestań to w moje usta wciskać i obalać. Odpuść sobie, po prostu jesteś już nudny.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 07 listopada 2013, 15:11

Ruch Szerszona odbywa się dookoła wyspy w kierunku pokazanym na znaku C-12.
Jaki jest kierunek ruchu Szerszona?
Nie wiem jaki jest kierunek ruchu...nie wiem jaki jest kierunek jazdy..przecież to ja sie o to pytam i nie moge dostać odpowiedzi.
W paragrafie jest napisane, że "ruch odbywa sie w kierunku..."
Pytanie było jaki masz kierunek jazdy po wjechaniu na skrzyżowanie o ruchu okrężnym...

To jest kolejne moje pytanie, które ja zadaję... :D
Ja się określiłem jasno
Po wjechaniu na skrzyżowanie masz oczywiście kierunek jazdy...wynikający z faktu skąd przyjechałeś i dokąd jedziesz....

Pisałem wcześniej, że na skrzyżowaniu następuje zmiana kierunku jazdy przy skręcie w lewo lub w prawo..notomiast tu widzę pytanie jakim mam kierunek jazdy w trakcie jego zmiany..czy jeszcze ten co miałem , czy juz ten co będę miał, gdy opuszczę skrzyżowanie....
Tak zadane pytanie sugeruje,że jednak obwiednia ronda, która jest skrzyżowaniem według par 36 jest dla Was drogą...

Jest napisane ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku. Jaki jest kierunek ruchu, który odbywa się w kierunku wskazanym na znaku? Eureka! Taki jak na znaku!

W tym momencie najczęściej powtarzanym przez Was ruchem jest ruch okrężny...jedynym sensownym argumentem, jaki przedstawiacie, jest skrzyżowanie ? typu Plac Grunwaldzki w szczecinie lub coś w podobnym stylu...

Czego więcej ode mnie oczekujesz skoro masz to W PoRD jasno określone.

Pokaż mi frazę..."kierunek ruchu"

Dopóki będziesz swoje własne definicje stosował próbując zrozumieć moje stanowisko dopóty do takich głupich wniosków będziesz dochodził.

Po pierwsze..nie stosuje swoich własnych definicji
Po drugie... raczej Ty jesteś tutaj prekursorem tworzenia własnego nazewnictwa... :D
Po trzecie..zaczynasz przeginać, ponieważ z braku sensownych argumentów posuwasz sie do określania czyjegoś zdania per "głupie wnioski"..czuje sie zawiedziony, że wytrzymałeś tak krótko z poziomem dyskusji....

Obwiednia ronda to nie jest żadna samodzielna droga. Przestań to w moje usta wciskać i obalać.
Skoro według Ciebie nie jest samodzielna drogą to dlaczego mieszasz w jednym kierunek jazdy , kierunek ruchu i ruch okrężny...zapierasz się,że nie jest samodzielna drogą, a wszystkie wnioski sie sprowadzają do tego,ze chcesz sie zachowywać jakby po wjechaniu na skrzyżowanie przed najbliższym zjazdem postawili Ci C-6. Do tego sprowadza się fakt zjazdu z ronda jako zmiany kierunku jazdy...

Odpuść sobie, po prostu jesteś już nudny.

Zrób to na podstawie przepisów i realnych sytuacji, a nie grafik wymyślonych na poparcie własnego punktu widzenia.

Proszę o ugryzienie sie w język...czasami :D
szerszon

Postprzez LeszkoII » czwartek 07 listopada 2013, 18:01

scooby14444 napisał(a):Niestety, ale odgięte kierunki ruchu wcale nie sprawią że to co narysowałeś ma coś wspólnego ze skrzyżowaniem o ruchu okrężnym......
Dlaczego? Czy ruch odbywa się dookoła wyspy(a nie przez wyspę)? Tak. Czy sposób(strona, kierunek) odbywającego się ruchu jest zgodny ze strzałkami na znaku? TAK. Czy kierującego zobowiązuje ruch dookoła wyspy? TAK. Czy kierujący może dowolnie wykonywać ten ruch dookoła wyspy? NIE, tylko w ściśle określonym kierunku - w Polsce jedynym możliwym (teoretycznie - niżej podałem graficzny kontrprzykład).
scooby14444 napisał(a):Czyli dla ciebie C-12 to obowiązek poruszania się dookoła wyspy?
Oczywiście! Tak samo jak na drodze jednokierunkowej masz obowiązek poruszania się w jednym kierunku (wskazanym na znaku D-3) a jednak z tej drogi można skręcić, zjechać. Podobnie możesz opuścić skrzyżowanie o ruchu okrężnym i przestać się poruszać dookoła wyspy.
scooby14444 napisał(a):Czyli wg twojego schematu - C-12 to obowiązek skręcenia 4 razy w lewo? TAK?
Nie. C-12 nie jest znakiem grupy znaków "nakazu kierunku jazdy".
scooby14444 napisał(a):Ja widzę cztery kierunki ruchu (różne kolory) które przyjmujesz wykonując skręty w lewo.
Gdybym chciał zaznaczyć wszystkie możliwe kierunki ruchu na mojej ilustracji, to rysunek przestałby być czytelny i zabrakłoby kolorów. Na skrzyżowaniach istotne są przecinające się kierunki ruchu w tym kontekście, w jakim pojawiają się w art. 25.1.
scooby14444 napisał(a):Jak to się ma do jednego kierunku (okrężnego - wskazanego na C-12) na skrzyżowaniu?
Tak samo jak do kierunku drogi jednokierunkowej albo kierunku ruchu odnośnie znaku C-9. Czyli odpowiednio: kierunek ruchu okrężnego, kierunek drogi jednokierunkowej, kierunek przejeżdżania obok znaku C-9(lub słupka przeszkodowego).
scooby14444 napisał(a):To od teraz rondo wg Ciebie to także skrzyżowanie bez ruchu okrężnego? hmmm....
Bywają i takie(be C12), więc jak najbardziej. Rondo jest typem skrzyżowania skanalizowanego wyspą centralną. Każde SoRO musi być typu rondo, nie każde rondo musi być SoRO.
szymon1977 napisał(a):Zapomniałeś na swoim rysunku przedstawić dość istotny kierunek ruchu, a mianowicie ten, który jest opisane w treści znaku C-12. Na Twoim rysunku go brak. Do poprawy.
Ten kierunek wyznaczają strzałki na znaku. Sposób poruszania się na skrzyżowaniu namalowałem i jest on zgodny z par. 36.1.
Obrazek

EDIT: Było D-1 :P
Ostatnio zmieniony piątek 08 listopada 2013, 07:48 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze