Nietypowa stłuczka. Kto winny? Proszę o opinie.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak wg was to się skończy?

Czas głosowania minął środa 20 listopada 2013, 15:29

Wina cofającego.
1
7%
Wina wyjeżdżającego ze znakiem STOP.
12
80%
Wina obopólna.
2
13%

Liczba głosów : 15

Nietypowa stłuczka. Kto winny? Proszę o opinie.

Postprzez alterro » środa 06 listopada 2013, 15:29

byłem uczestnikiem stłuczki.
wyjechałem z ulicy Y w lewo( nakaz jady w lewo) i chciałem na ulicy X na którą wjechałem zaparkować.Nie było jednak miejsca wolnego przede mną. Zauważyłem za sobą wolne miejsce w tym samym czasie zauważyłem również auto które chce wyjechać z parkingu.. Załączałem cofać aby zrobić mu miejsce na wyjazd i zaparkować na jego miejscu lub na tym wcześniej wypatrzonym i z podporządkowanej ulicy Y ze znakiem STOP wyjechał samochód i uderzył mnie swoim przodem w lewy bok mojego samochodu. Tłumaczył że: jest zabronione cofanie na ulicy jednokierunkowej i się mnie nie spodziewał.

Kto był winny?
od razu dołączam trochę przepisów:
Ustawa prawo o ruchu drogowym stanowi, że cofanie jest zabronione w tunelu, na moście, wiadukcie, autostradzie lub drodze ekspresowej. Droga ze znakiem "droga jednokierunkowa" nie jest wymieniona.

Czy można cofać na ulicy jednokierunkowej? - TAK, jeśli nie utrudniamy ruchu innym
Czy można cofać na skrzyżowaniu? - TAK, jeśli nie utrudniamy ruchu innym

Czy w takiej sytuacji można nazwać utrudnieniem ruchu jeśli osoba druga ma znak STOP i nie staje na nim i pakuje mi się w bok bo nie patrzy w lewo?

Gdybym to ja w niego wjechał to uderzył bym tyłem w jego lewy bok lub lewy przód, a uszkodzenia są takie że to ja mam skasowane lewe drzwi i pół błotnika ( od strony drzwi).

Z góry dziękuję za odpowiedzi i porady.
Sprawę zgłosiłem po paru daniach na policji ( nie miałem paru godzin wolnego w czasie stłuczki) i stwierdzono, że to drugi kierowca jest winien. On jednak chyba złoży sprawę do sądu i nie przyjmie mandatu.

P.S. dołączam dwa rysunki do opisu sytuacji.
P.S.2 na rysunku zaznaczyłem również czerwony samochód stojący częściowo na chodniku i pasach, który zasłonił mi widok na ulicę Y, a panu który we mnie wjechał widok w lewo, czyli na mnie.
Załączniki
zderzak2.1.JPG
zderzak2.1.JPG (77.81 KiB) Przeglądane 4929 razy
alterro

Re: Nietypowa stłuczka. Kto winny? Proszę o opinie.

Postprzez taik » środa 06 listopada 2013, 16:38

alterro napisał(a):Czy można cofać na ulicy jednokierunkowej? - TAK, jeśli nie utrudniamy ruchu innym
Czy można cofać na skrzyżowaniu? - TAK, jeśli nie utrudniamy ruchu innym

Małe sprostowanie.
To, o czym piszesz, o utrudnieniu innym, to dopiero dyspozycja, spełnienie której pozwala wykonać manewr. Jeszcze przed wykonaniem manewru należy sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia - jak powoduje, wykonać go nie można. Powyższe obostrzenie nie jest warunkiem wystarczającym.

Jak już wykonujesz ten manewr, to przy cofaniu należy ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność.

Pytanie teraz, które ustąpienie pierwszeństwa jest "słabsze", te z cofania, czy te z dyspozycji znaku [B-20]?

Nie znam zasądzeń w podobnych sprawach, chętnie poznam rozstrzygnięcie.
Może ktoś ma świadomość podobnych spraw, które skończyły się w sądzie lub chociaż w postępowaniu mandatowym.
taik

Postprzez LeszkoII » środa 06 listopada 2013, 17:13

Art. 5. i jest odpowiedź. Stosujemy się do znaków drogowych nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy (np. o cofaniu) wynika inny sposób zachowania niż z dyspozycji znaku. Cofający ma pierwszeństwo a ten spod STOP-u ustępuje pierwszeństwa.

W przypadku włączania się do ruchu, obraz się nieco komplikuje i wchodzą w grę interpretacje celowościowe (np. włączający się do ruchu po zatrzymaniu lub postoju niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu, ustępuje pierwszeństwa niezależnie czy znajduje się na drodze z pierwszeństwem przed skrzyżowaniem czy nie) Dyskutować można :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez taik » środa 06 listopada 2013, 17:18

LeszkoII napisał(a):Art. 5. i jest odpowiedź. Stosujemy się do znaków drogowych nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy (np. o cofaniu) wynika inny sposób zachowania niż z dyspozycji znaku. Cofający ma pierwszeństwo a ten spod STOP-u ustępuje pierwszeństwa.

Jestem podobnego zdania, jeżeli chodzi o winę, ale czy dysponujesz jakimś rozstrzygnięciem?
taik

Postprzez alterro » środa 06 listopada 2013, 17:20

LeszkoII napisał(a):Art. 5. i jest odpowiedź. Stosujemy się do znaków drogowych nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy

Możesz podać "namiar" na ten artykuł. Dziękuję.
alterro

Postprzez taik » środa 06 listopada 2013, 17:23

Prawo o ruchu drogowym napisał(a):Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.
3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.
taik

Postprzez LeszkoII » środa 06 listopada 2013, 18:31

taik napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Art. 5. i jest odpowiedź. Stosujemy się do znaków drogowych nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy (np. o cofaniu) wynika inny sposób zachowania niż z dyspozycji znaku. Cofający ma pierwszeństwo a ten spod STOP-u ustępuje pierwszeństwa.

Jestem podobnego zdania, jeżeli chodzi o winę, ale czy dysponujesz jakimś rozstrzygnięciem?
Nie dysponuję i szczerze powiedziawszy - może być różnie. Zwłaszcza w "pierwszego rzutu" sądzie, gdzie wyroki nakazowe przepisywane są za wnioskiem policji o ukaranie.
Wyrokiem nakazowym nie ma co się przejmować i nawet gdy będzie niepomyślny, wypada się odwołać i bronić SWOJEGO!
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » środa 06 listopada 2013, 19:47

taik napisał(a):
Prawo o ruchu drogowym napisał(a):Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.
3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.

Tylko, że cofający raczej nie miał żadnego znaku, który by mu anulował obowiązki jakie ma przy cofaniu.
lith

Postprzez LeszkoII » środa 06 listopada 2013, 19:52

Droga, którą cofał, musiała być oznaczona jako droga z pierwszeństwem skoro istnieje tez wlot podporządkowany.
LeszkoII

Postprzez dylek » środa 06 listopada 2013, 19:58

O ile dobrze zrozumiałem, to autor zamierzał cofnąć pod zakaz wjazdu ?
Z fotek kojarzy mi się podobne miejsce z mojego miasta >>KLIK<<
Również można tylko w lewo spod STOPu...również samochody poparkowane na prawo od STOPu z dziobami w lewo... Dość kontrowersyjne wg mnie zastosować się do nakazu skrętu w lewo, po czym stanąć i zacząć na wstecznym pchać się pod zakaz wjazdu...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lith » środa 06 listopada 2013, 20:32

@LeszkoII
Skoro to była 1 kierunkowa to chyba nie musiała wcale.

Jeżeli tłumaczyć sobie, że na jednokierunkowej można cofać, bo to nie 'jazda'. To cofający wcale nie 'jechał' tylko 'cofał' i nie widzę sensu w takim razie w ogóle odnoszenia się do znaków rozstrzygających o pierwszeństwie. Bo jeździć pod prąd nie można... co dopiero pierwszeństwa jeszcze się domagać. Bądźmy konsekwentni.
lith

Postprzez LeszkoII » środa 06 listopada 2013, 20:39

Oj musiałby na wstecznym przejechać z ładne paręnaście metrów (być może tak było) żebym (przynajmniej ja) uznał to za jazdę pod prąd, czyli niezgodnie z D-3.
lith napisał(a):Skoro to była 1 kierunkowa to chyba nie musiała wcale.
Musiała. Wiesz... tu nie chodzi o fizyczną obecność znaku D-1. Ktoś, kto widzi B-20 albo się włącza do ruchu albo wjeżdża na skrzyżowanie drogą podporządkowaną.

Kwestia - gdzie znajdowało się owe wypatrzone przez autora wątku miejsce "z tyłu"?
LeszkoII

Postprzez lith » środa 06 listopada 2013, 20:44

ale ten b-20 dotyczył tego prawego wlotu, ten z lewej wcale go nie obchodził, bo z niego nie ma prawa nic jechać. Nie spotkałem się z tym, żeby 1-kierunkowe miały znaki określające pierwszeństwo na wypadek jakby ktoś nimi pod prąd zechciał jechać*.

*Co z resztą jest realnym problemem jak na takiej 1-kierunkowej jest kontrapas dla roweru- kiedy droga odchodzi od głównej oznaczonej d-1, ale rowerzysta jadący 'pod prąd' nie ma a-7, więc z jego perspektywy wygląda to jak równorzędne. Ale to na inny temat.
lith

Postprzez BeckySahra » środa 06 listopada 2013, 20:44

Ja czytam takie przepis:
"drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana"
i nie mam dokladnie rozumienia, czy ten cofacz to on sie zbilza do krzyzowanie, bo raczej juz byl zblizajacy, a jak juz przejechal i cofa to on nie powinien miec pierwszenstwo.
Na pewno cofacz musi robic to:
"Any driver wishing to make a U-turn or to reverse shall first make sure that he can do so
without endangering or impeding other road-users."
BeckySahra

Postprzez taik » środa 06 listopada 2013, 21:07

[B-20] mówi, o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem, dotyczy całej drogi, a nie tylko pojedynczego wlotu. Pojazdy poruszające się tą drogą mają pierwszeństwo względem pojazdów, które chcą na nią wjechać lub przez nią przejechać.
Wydaje mi się, iż nie jest istotny rodzaj wykonywanego manewru pojazdu, który porusza się drogą z pierwszeństwem. Czy pojazd zmienia kierunek jazdy, omija, czy cofa należy udzielić mu pierwszeństwa przejazdu. Manewr cofania był wykonywany zgodnie z przepisami, ponieważ nie jest zabroniony ani na drodze jednokierunkowej, ani na skrzyżowaniu.
Ostatnio zmieniony środa 06 listopada 2013, 21:11 przez taik, łącznie zmieniany 1 raz
taik

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze