Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez zupa95 » poniedziałek 21 października 2013, 17:47

Witam proszę o odpowiedzi na te pytania:
1.Znak nakaz jazdy w prawo - Czy w takiej sytuacji powinieneś włączy kierunkowskaz?
2.Biegnąca osoba w stronę ulicy - Czy powinieneś zacząć zatrzymywać samochód (czy jakoś tak)
3.Po chodniku idzie osoba dorosła z dzieckiem - Czy w takiej sytuacji możesz zaprzestac obserwacji dziecka(Czy jakoś tak)
4.Jak długo należy stabilizować głowę u poszkodowanego
a)Do przejęcia stabilizacji przez ratownika medycznego
b)Do chwili poruszenia nogami przez poszkodowanego
c) nie pamiętam ale chyba do chwili poruszenia przez poszkodowanego
5. Wyjazd tramwaju z pętli -Czy ustąpisz w takiej sytuacji tramwajowi
6. Znak parking - Jak należy zaparkować pojazd na ulicy
a)równolegle do krawędzi jezdni
b)prostopadle do krawędzi jezdni
c) nie pamiętam
7. Jak działa układ ESP
8. Przejście dla pieszych (nie ma pieszych) Czy należy zachować szczególną ostrożność
9. Po lewej stronie drogi idzie pijany pieszy - Czy w takiej sytuacji powstrzymasz się od wyprzedzania ?
10. Co ma największy wpływ na długość drogi hamowania (Czy jakoś tak)
a)Czas reakcji kierującego
dwóch pozostałych nie pamiętam ale chyba
b)Czas włączania hamulców
c)Czas hamowania
11. Czy należy zmniejszyć prędkość dojeżdżając do skrzyżowania ?
12. Stoi mężczyzna na chodniku przy drodze - Czy w takiej sytuacji ograniczysz zaufanie?
13. Stoi mężczyzna na chodniku z laska (kaleka) czy w takiej sytuacji ma pierwszeństwo przed samochodem ( nie ma pasów)
Proszę o odpowiedzi z góry dziękuję
zupa95

Postprzez asiajamaica » wtorek 22 października 2013, 13:56

Witam wszystkich :)
dzisiaj zdalam prawo jazdy za pierwszym razem (74/74). Z tego stresu niewiele pytan zapamietalam, ale wiem, ze zadne pytanie mnie nie zaskoczylo, bo wszystkie widzialam juz na tym forum, wiec czytajcie je, bo to naprawde pomaga :) ja dodatkowo przeczytalam podrecznik, ktory dostalam w moim OSK, kodeks drogowy (fragmenty, ktore mnie interesowaly :D ) no i robilam testy z gazety wyborczej i z plyty, ktora mialam z mojego OSK.

Pytania, ktore zapamietalam:
1. Numer na pogotowie: 999
2. Czy mozna przewozic dziecko na kolanach osoby doroslej? Nie
3. Policjant stal do nas bokiem, pytanie: czy mozna skrecic w lewo? Tak

Wiecej niestety nie pamietam.

Powodzenia wszystkim zdajacym :)
asiajamaica

Postprzez TajniakOsz » wtorek 22 października 2013, 19:24

zupa95:
1. Tak,
2. Zazwyczaj brzmi to "zwolnić, a w razie potrzeby zatrzymać się" - wtedy tak,
3. Nie,
4. A,
5. Nie, chyba że znaki mówią inaczej,
6. Zależy od tabliczki pod znakiem, ale ponoć ZAZWYCZAJ odpowiedź to równolegle (patrz kilka postów wyżej moja lista pytań, pytanie 22.),
7. Dohamowuje poszczególne koła (patrz pytanie 120. na wspomnianej liście),
8. Tak,
9. Tak (pytanie 94.),
10. Od nawierzchni (pytanie 80.),
11. Zależy od sytuacji, na pewno trzeba zachować szczególną ostrożność, ale to nie znaczy, że trzeba zwalniać,
12. Znowu: zależy. Jeśli nie zachowują się niepewnie i stoją w głębi chodnika, z dala od jezdni, to nie,
13. Tak.
Wniosek ogólny: przed pytaniem zajrzeć kilka postów w górę.

Pytanie, które ja zapamiętałem z egzaminu:
[Filmik] Droga jednojezdniowa, dwupasmowa (po 1 pasie w każdym kierunku ruchu), po prawej stronie pojazd stojący na awaryjnych, po lewej stronie z naprzeciwka po swoim pasie jadą sznurkiem pojazdy. Na oko miejsca jest tyle, że na złożonych lusterkach MOŻE by się przejechało (prawy pas szeroki na ~1,5 samochodu, linia przerywana).
[Pytanie] Czy można w tej sytuacji ominąć stojący pojazd przy zachowaniu bezpiecznego odstępu?
[Odpowiedź] Wbrew logice - TAK. Jestem pewien, bo mam 74/74. trzeba się uczepić frazy "przy zachowaniu bezpiecznego odstępu", choć na filmiku takowego nie ma.
Początek/koniec szkolenia: 17.08./16.09.2013r.,
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
06.11.2013r. papiery poszły dalej.
Zapraszam do obejrzenia listy ponad 180-ciu pytań egzaminacyjnych.
TajniakOsz

Postprzez ewcia23 » czwartek 24 października 2013, 20:00

Word Białystok, zdany 72/74 pkt- podejście pierwsze:)
Pytania, które pamiętam:
1. Zakaz skrętu w lewo, czy możesz zawrócić na najbliższym skrzyżowaniu?
2. Czy możesz przejechać przez przejazd kolejowy bez zatrzymania? nie ma znaku STOP, zapory podniesione
3. Czy powinieneś zachować zasadę ograniczonego zaufania względem wbiegającego na jezdnię chłopaka?
4. Czy powinieneś zachować szczególną ostrożność zbliżając się do przejazdu dla rowerów i skrzyżowania?
5. Skrzyżowanie równorzędne, jadąc na wprost masz pierwszeństwo przed pojazdem skręcającym w lewo jadącym z naprzeciwka?
6. Skrzyżowanie równorzędne, skręcasz w lewo czy masz pierwszeństwo przed pojazdem jadącym z naprzeciwka na wprost?
7. Jesteś uczestnikiem wypadku, w którym są ranni. Co jest Twoim obowiązkiem- pozostać na miejscu wypadku\ ocenić jak doszło do wypadku\ szukać sprawcy wypadku?
8. Jedziesz autostradą, obok pas wyłączania słupek 300m, pytanie: Hamować zaczniesz na pasie na którym jedziesz, czy na pasie wyłączania, czy dowolnie?
9. Czy można przewozić dziecko na przednim siedzeniu w foteliku tyłem do kierunku jazdy? Tak, jeśli poduszka jest wyłączona
10. Przed czym chronią pasy?
11. Jedziesz zimą na poboczu zamarzający człowiek, co zrobisz?
12. Co jest obowiązkowym wyposażeniem samochodu? Trójkąt
13. Autostrada w jakiej odległości ustawisz trójkąt podczas awarii?
14. Czy zatrzymując pojazd na nieoświetlonej jezdni powinieneś włączyć światła pozycyjne lub postojowe?
15. Jeśli prawo jazdy straciło ważność czy możesz jechać?
16. Czy można zatrzymać samochód na części jezdni wyłączonej z ruchu?
17. Czy można zawracać na moście?
18. Czy można wyprzedzać bez upewnienia się czy są warunki na drodze d wykonania manewru?
19. Czy można przewozić dziecko w wieku przedszkolnym na przednim siedzeniu na podkładce?
20. Czy amfetamina może powodować agresyjne zachowanie?
21. Czy należy umożliwić pieszemu opuszczenie przejścia, gdy pieszy jest już na nim?
22. Czy zachowasz szczególną ostrożność przejeżdżając koło kobiety z dzieckiem w wózku, która chce przejść przez jezdnię gdzie nie ma pasów?
23,24 Policjant tyłem/ bokiem do nas Czy można wjechać na skrzyżowanie?
25. Pojazd zatrzymał się przed przejściem dla pieszych, czy można go ominąć?
26. Skrzyżowanie z drogą z pierwszeństwem i pytanie kto ma przejechać jako pierwszy?

Tyle pamiętam, przygotowywałam się z książki "Kierowca doskonały" Próchniewicza.

Powodzenia życzę wszystkim zdającym:)
ewcia23

Postprzez elleth » piątek 25 października 2013, 19:30

Pierwsze podejście niezdane. Niewiele pamiętam:

Zbliżamy się do przejazdu z półzaporami, otwarte, po drugiej stronie stoją auta. Pytanie czy zamierzając skręcić w lewo zatrzymasz się przed półzaporą?

Jedziemy na wzniesieniu przed nami rowerzysta, czy można wyprzedzić?

Trzy znaki zakazu ruchu - jeden z samochodem, drugi z ciężarówką i trzeci jakiś tam i pytanie, który znak dotyczy samochodów ciężarowych o dmc mniejszej niż 3,5t

Opatrunek uciskowy założymy w przypadku:
a)krwotoku
B) wydzieliny z ucha
c) zmiarzdzenie kończyny

Szeroki chodnik idzie facet z dzieckiem w wózku i dziekiem na rowerku 4-kołowym. Czy trzeba obserwować dzieci.

Co powoduje słabe wciskanie hamulca:
a) wydłużenie drogi hamowania
b) utratę sterowności
c) blokowanie kół
elleth

Postprzez Ukassiu18 » poniedziałek 28 października 2013, 21:50

Jak jest z tymi odleglosciami w tunelu od innego samochodu przed nami??? Czy trzeba utrzymac odleglosc 5m podczas poruszania? A co.podczas zatrzymania??
Ukassiu18

Postprzez FTNewbie » poniedziałek 28 października 2013, 22:12

Hello!

W zeszły piątek było moje drugie podejście do teorii - nadal niezaliczone :(.
Za pierwszym razem 68 pkt, a za drugim 67.

O ile w pierwszym przez mój stres kompletnie sobie zepsułem egzamin tak za drugim razem to raczej przez moje "niezdecydowanie" i zbyt dużą interpretację pytań :P.

Chciałbym abyście odpowiedzieli mi na parę pytań.

1. Jadę prostą drogą, a po prawej stronie jest znak "koniec drogi z pierwszeństwem" i zaraz nad nim "ustąp pierwszeństwa".
Pytanie: Czy za tym znakiem zaczyna się droga z pierwszeństwem przejazdu? Tak/Nie.

Po przemyśleniu odpowiedź to będzie "Tak", ale niestety na egzaminie za dużo sobie pomyślałem i źle zinterpretowałem pytanie myśląc, że chodzi o moje pierwszeństwo przejazdu :P.
Taka wpadka.

2. Parking - taki osiedlowy tzn. po prawej stronie samochody zaparkowane prostopadle i po lewej stronie też, a pomiędzy nimi można jeździć w oba kierunki.
Jadąc parkingiem zatrzymuje się aby zabrać pasażera, gdy nagle z samochód jadący z naprzeciwka chce zaparkować po mojej prawej (tzn. musi wykonać manewr skrętu w lewo).
Filmik kończy się, gdy on ma włączony kierunkowskaz, a ja ruszam.

Pytanie: Czy masz pierwszeństwo przed tym pojazdem?

3. Autostrada lub droga ekspresowa (niestety nie pamiętam, ale raczej autostrada).
Widzę rozbity samochód i człowieka który trzyma się za głowę (pominę fakt, że samochód z gościem był perfidnie wklejony w paincie :P).

Pytanie: Czy w takiej sytuacji musisz się zatrzymać.

Tutaj raczej Tak, ale nie wiem co podkusiło mnie do zaznaczenia "nie" :/.

4. Co ma bezpośredni wpływ na drogę hamowania pojazdu?

A. Reakcja kierowcy
B. Masa pasażerów
C. Masa pojazdu

Gdyby ktoś mógł odpowiedzieć na te pytania to byłoby miło :).

Pozdrawiam.
FTNewbie

Postprzez krasinho13 » wtorek 29 października 2013, 15:31

Witam to tak na początek. Egzamin zdałem ale chętnie podzielę się pytaniami i spostrzeżeniami. Na trzy podejścia do testów dwa razy zdałem- jak to możliwe? Po odbyciu kary dostałem skierowanie na egzamin sprawdzający. Dlaczego? nie wiem ale cóż zdałem testy oblałem jazdę na własne życzenie (nie zatrzymałem się na STOPIE przy wyjeździe z placu manewrowego :). Po powrocie do wydziału komunikacji dowiedziałem się, że cofają mi uprawnienia- to ci niespodzianka (dodam, że zabrano mi prawko na 3 lata). Po odczekaniu na nowy profil kandydata na kierownicę przystąpiłem po raz kolejny pierwszy raz do egzaminu. Nie zdałem testów ale tylko przez brak skupienia i nie doczytywanie pytań. Np.
Pyt. Czy system ABS sluży do hamowania:
1. na wprost TAK
2. wyłącznie na zakręcie NIE
3. wyłącznie przy wymijaniu NIE
Pyt. czy skręcając w prawo na teren posesji należy zachować szczególną ostrożność?
1. tak-zaznaczyłem lecz nie wiem bo zrobiłem 3 błędy i to jest odpowiedź, w którą zacząłem wątpić
2. nie
Pyt. Czy w tunelu o długości nie przekraczającej 500 m na leży zachować odstęp od poprzedzającego pojazdy 50 m.
1. tak- zaznaczyłem tak ale dopiero po fakcie uświadomiłem sobie o co się pytają
2. nie - jest odpowiedzią poprawną.

W teście, który dzisiaj zdałem zastanowiło mnie pytanie odnośnie zatrzymania samochodu tzn.

Film. albo zdjęcie -nie pamiętam i nie ma to nic do rzeczy bo chodzi o samo ujęcie.
Opis. Droga jednokierunkowa dwupasmowa rozdzielna linią przerywaną.
Pyt. Czy na tej drodze możesz zatrzymać samochód po lewej stronie. TAK/NIE
Zaznaczyłem, że tak ale... Ujęcie jest rodem z wjazdu na wiadukt lub drogę ekspresowa/autostradę. Po lewej i prawej barierka.

Podsumowując- Egzamin teoretyczny był dla mnie naprawdę prosty. Muszę jednak podkreślić, że bierze się to z lat doświadczeń. Chciałbym podziękować ludziom z forum, a przede wszystkim komuś kto opracował odpowiedzi na tych ok. 120 pytań bo naprawdę sporo, a nawet dużo się powtórzyło. Co do pozostałych waszych postów to dla kogoś kto się uczy to może mieć naprawdę mętlik w głowie bo odpowiedzi i komentarze na niektóre pytania są naprawdę idiotyczne.
Pewnie więcej się nie pojawię na tym forum więc nie odpisujcie na mój post bo nie ma to sensu, a mi samemu nie chce się wam odpowiadać. Serdecznie pozdrawiam i życzę szerokości
krasinho13

Postprzez TajniakOsz » wtorek 29 października 2013, 15:48

ewcia23:
1. Nie,
2. Tak,
3. Tak,
4. Tak,
5. Tak,
6. Nie,
7. A,
8. Na wyłączania,
9. J. w.,
10. To zależy jakie były odpowiedzi. Chronią korpus, zapobiegają wypadnięciu z auta etc.,
11. Wziąć go do ciepłego pomieszczenia i powoli ogrzewać
12. Trójkąt i gaśnicę,
13. 100m,
14. Tak,
15. Nie,
16. Nie,
17. Nie,
18. Nie,
19. Nie,
20. Tak,
21. Tak,
22. Tak,
23./24. Nie/tak,
25. Nie,
26. Wszyscy z drogi z pierwszeństwem, a podrzędne traktujemy jak równorzędne nam.

elleth:
1. Tak,
2. Tak,
3. Ten z samochodem,
4. A,
5. Tak,
6. A.

Ukassiu18:
Samochodem osobowym w czasie jazdy w tunelu min. 50m, a poza terenem zabudowanym w tunelu o długości ponad 500m min. odstęp podczas postoju wynikającego z warunków ruchu (np. korek) min. 5m.

FTNewbie:
0. 68pkt. zalicza, więc coś tu jest nie tak,
1. Tak (też nie byłem pewien, ale miałem na testach próbnych - trudno trochę wytłumaczyć dlaczego, ale tak),
2. Nie (włączasz się do ruchu po postoju),
3. Tak (udzielić pierwszej pomocy, wezwać służby ratownicze i oznaczyć miejsce wypadku),
4. Wszystko, ale tutaj zapewne chodzi o odp. A, gdyż tylko ona jest znacznie zmienna.

krasinho13:
Skręcając na posesję kojarzy mi się z pytaniem ze starych egzaminów, czy trzeba zachować szczególną ostrożność przejeżdżając przez chodnik (nie, ale trzeba przepuścić wszystkich pieszych i rowerzystów).
Pytanie, którego nie jesteś pewien, to zależy, czy była ciągła linia krawędziowa i czy był to teren zabudowany.

Dziękuję za uznanie, ale w dużej mierze jest to oparte na wcześniejszej liście. Co do "nie odpisywać" - może chociaż komuś innemu się przyda.
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez FTNewbie » wtorek 29 października 2013, 16:28

FTNewbie:
0. 68pkt. zalicza, więc coś tu jest nie tak,
1. Tak (też nie byłem pewien, ale miałem na testach próbnych - trudno trochę wytłumaczyć dlaczego, ale tak),
2. Nie (włączasz się do ruchu po postoju),
3. Tak (udzielić pierwszej pomocy, wezwać służby ratownicze i oznaczyć miejsce wypadku),
4. Wszystko, ale tutaj zapewne chodzi o odp. A, gdyż tylko ona jest znacznie zmienna.

Tak faktycznie mój błąd :).
Za pierwszym razem miałem 67, a za drugim 66 :P.

Dzięki za udzielenie odpowiedzi!

Pozdrawiam.
FTNewbie

Postprzez zuzuka152 » wtorek 29 października 2013, 20:14

1. droga jednokierunkowa, widnieje znak d-3 (jednokierunkowa) bardzo źle widać linię ciągłą przy lewej krawędzi. Pytanie brzmi, czy można zatrzymać pojazd przy lewej krawędzi? NIE
2. znak a-11 (nierówna droga) a pod znakiem tabliczka t-2 (wskazująca długość odcinka). Pytanie: czy należy spodziewać się poprzecznej nie równości drogi na odcinku 3,2 km. TAK
3. Ograniczenie prędkości oraz znak B-26 (zakaz wyprzedzania przez samochody ciężarowe. Czy kierując samochodem ciężarowym o DMC mniejszej 3,5 tony możesz wyprzedzić samochód osobowy? TAK
4. Jezdnia dwujezdniowa, dwupasmowa, żadnych znaków oprócz białej linii przerywanej przy prawej krawędzi. Czy można zatrzymać samochód przy prawej krawędzi? TAK (wydaję mi się teraz po egzaminie, że NIE)
5. Jezdnia jednokierunkowa, znak d-2 (koniec drogi z pierwszeństwem) znak ustąp pierwszeństwo i przy samym skręcaniu stop oraz nakaz skrętu w prawo, Czy należy włączyć kierunkowskaz przy skręcaniu w prawo? TAK
6. Droga dwukierunkowa, jedzie rowerzysta, jesteśmy obojga przed przejściem, droga prowadzi zarówno prosto jak odbija w lewo, na której potem widnieje znak A-30 (Inne niebezpieczeństwa). Czy możesz rozpocząć wyprzedzanie poprzedzającego pojazdu? NIE
7. Koniec obszaru zabudowanego, i pod koniec filmiku pojawia się samochód wyprzedzający nas. Czy możesz przyspieszyć?
8. Przejazd kolejowy z zaporami, znak stop, światła plus krzyż Andrzeja. Czy możemy nie stosować zasady szczególnej ostrożności? NIE
9. Policjant stoi do nas bokiem, ręce ma uniesione w boki równolegle do ciała i patrzy na nas, było to zdjęcie, Czy policjant zezwala na twój wjazd na skrzyżowanie? TAK
10. Znak ustąp pierwszeństwo oraz ruch okrężny. Czy masz pierwszeństwo przed nadjeżdżającym z lewa samochodem? NIE
11. Widzimy przed sobą przystanek znak drogi jednokierunkowej wraz ze znakiem zakaz zatrzymania się. Czy wolno ci wysadzić pasażera w widocznej zatoczce? NIE
12. Jedziemy drogą dwukierunkową, z naprzeciwka jada samochody. Nagle zauważamy jak biegnie pieszy najpierw na poboczu i wybiega na drogę. Akurat przed tym jak pieszy daje nogę na jezdnie filmik się zatrzymuje. Czy możesz użyczyć sygnału dźwiękowego żeby ostrzec pieszego przed niebezpieczeństwem? NIE
13. Czy spowolnienie reakcji kierującego mogą spowodować zażyte narkotyki? TAK
14. Sygnalizacja świetlna. Światło czerwone z żółtym. Czy znaki zezwalają na wjazd na skrzyżowanie? NIE
15. Światła zielone, mamy znak droga z pierwszeństwem. Po prawej mamy tramwaj, który zamierza skręci w swoje lewą przecinając nam drogę. Czy mamy obowiązek ustąpić pierwszeństwo tramwajowi? TAK
16. Filmik jedzie przed nami powoli samochód nagle hamuje i z przodu samochodu wytacza się człowiek na przeciwna część jezdni tym samym uniemożliwiając wyprzedzanie. Czy masz obowiązek pozostać na miejscu wypadku? TAK
17. Jezdnia dwukierunkowa z przodu jedzie samochód zamierzający skręcić w lewo (ma włączony kierunkowskaz) Czy można ominąć poprzedzający pojazd z lewej strony? NIE
18. Gościu cofa z parkingu, ma wysuniętą głowę oraz patrzy się tylko w jedno lustro. Czy wykonują prawidłowo manewr???
19. Filmik, jedziemy drogą dwukierunkową, są światła zielone oraz przejście, przed przejściem widzimy widocznie pijanego gościa? Pytanie brzmi mniej więcej tak: czy możemy nie brać pod uwagę to, że gościu jest pijany i kontynuować jazdę. NIE
Poza tym były pytania o ASR, o przewożeniu ładunku w przyczepie, o zakręconym pasie bezpieczeństwa, czy zmniejszenia prędkości polepsza kat widzenia (dosłownie), czego należy unikać na drodze zaśnieżonej jeżdżąc pod górkę, od czego zależy droga hamowania, co świadczy o niesprawnym technicznie pojedzie (jakieś ślady płynów po odjeździe), jaki dokument jest obowiązkowy w aucie.
zuzuka152

Postprzez TajniakOsz » wtorek 29 października 2013, 23:43

4. Tak,
7. Nie,
12. Tak (chyba że pytanie brzmiało "czy POWINIENEŚ" - stworzył bezpośrednie zagrożenie i można było nie wyhamować),
15. NIE (szczególny przypadek: tramwaj skręcając na skrzyżowaniu kierowanym nie ma pierwszeństwa nad uczestnikami ruchu poruszającymi się z tej samej drogi co on na wprost),
18. Oczywiście nie,
Poza tym:
ASR - zapobiega buksowaniu kół podczas przyspieszania,
Ładunek w przyczepie nie może zasłaniać świateł, tablicy rej. ani naruszać stateczności, musi być zabezpieczony przed zmianą położenia i jeśli jest sypki - przewożony w szczelnej przyczepie,
Prawdopodobnie pytanie brzmiało w stylu "Kiedy pas bezp. nie spełnia swojej funkcji: gdy jest poniżej szyjnego odc. kręgosłupa/gdy jest naprężony/gdy jest skręcony" - oczywiście C,
Zmniejszenie prędkości zwiększa kąt widzenia,
W opisanej sytuacji należy unikać hamowania i jazdy na za niskim biegu i ze zbyt małą szybkością,
Głównie od nawierzchni,
Za mało danych,
Dowód zawarcia umowy OC, dowód rejestracyjny, prawo jazdy.
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez FTNewbie » czwartek 31 października 2013, 15:20

Trzecie podejście i znów niezdane :(. 67 pkt.
Już chyba tracę nadzieję :P.

Pytania przy których miałem wątpliwości

1. Znak parkingu (tylko znak nic więcej).
Pytanie: Jakim pojazdem można zaparkować za tym znakiem

A: Pojazdem ciężarowym do 3t
B: Samochodem osobowym
C: Samochodem z przyczepą kempingową

Tutaj osobiście zaznaczyłem B, ale miałem spore wątpliwości co do tego pytania.

2. Tutaj moja wina i to duża - znałem odpowiedź na to pytanie i zaznaczyłem źle...

Opis: Jadę prawym pasem, a na lewym pasie znajduje się drugi samochód - w opisie sytuacji jest napisane, że ten samochód po lewej stoi na pasie do skrętu w lewo.
Pytanie: Czy możesz wyprzedzić ten samochód z prawej strony?

Dałem nie, ale później przemyślałem sprawę i jednak powinno być TAK moim zdaniem.
Ponieważ możemy wyprzedzić na skrzyżowaniu samochody z prawej strony pod warunkiem, że ten wyprzedzany skręca w lewo.
Niestety - zmylił mnie brak kierunkowskazu u pojazdu który skręcał w lewo i to mnie nieźle wybiło z rytmu :/.

Ogólnie mam jeszcze takie pytanie.
Osobiście szukałem w google, ale każdy ma na ten temat inne zdanie - Czy znak "droga z pierwszeństwem" (pierwszeństwo przejazdu D-1) jest kasowany przez skrzyżowanie?

Pozdrawiam.
Może kiedyś uda mi się to zdać : D.
FTNewbie

Postprzez zdamto » czwartek 31 października 2013, 18:04

Drugie podejście i niezdane 61pkt.

1. Czy w tej sytuacji powinieneś podnieść poszkodowanego nawet jeżeli ma uszkodzony kręgosłup? - Nie

(Był obraz jak by miał wypadek motorem i leżał twarzą w kałuży i miał na sobie kask.

2. Czemu zapobiega system ASR?

A. Pomaga podczas hamowania na zakrętach
B. Zwiększa przyczepność kół do jezdni
C. zapobiega utracie przyczepności kół z nawierzchnią po której się poruszamy

P.S poleca ktoś książkę Henryk Próchniewicz? :hmm:
Muszę sobie przypomnieć te pytania i edytuje napewno.
zdamto

Postprzez JAKUB » czwartek 31 października 2013, 19:56

FTNewbie napisał(a):(...) Czy znak "droga z pierwszeństwem" (pierwszeństwo przejazdu D-1) jest kasowany przez skrzyżowanie?(...)

NIE
Przez skrzyżowanie są "kasowane" znaki zakazu, a D-1 to znak informacyjny. Odwołany przez inny znak informacyjny - koniec pierwszeństwa (wtedy sytuacja równorzędna) lub Zn. ostrzegawczy) ustąp pierwszeństwa (zn. zakazu - STOP) tu nie masz pierwszeństwa.
JAKUB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy