Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez szerszon » środa 23 października 2013, 18:07

taik
Dokładnie, że kierownicą zakręcę (choć można to i poślizgiem wykonać, bez skrętu kierownicy) i dochodzi do skręcenia kół do pozycji innej niż na wprost i jazdy w kierunku podyktowanym przez skręcone koła czyli innym niż na wprost, a więc skrętu.
A ja upieram się, że są tam 3 manewry skrętu. 3 razy dochodzi do odchylenia od jazdy na wprost, 3 razy, nie 2. Policzmy to razem :
1. Wjazd na rondo - odchylenie/skręt w prawo od przyjętego wcześniej kierunku dojazdu na skrzyżowanie.
2. Jada po obwiedni - odchylenie/skręt w lewo od przyjętego wcześniej kierunku zakończonego wjazdu na skrzyżowanie.
3. Zjazd z ronda - odchylenie/skręt w prawo przyjętego wcześniej kierunku jazdy po obwiedni skrzyżowania.

Zrób sobie test łosia... naskręcasz sie ,aż będziesz miał ciemno przed oczami, a kierunku jazdy nie zmienisz :D
Pokazać Ci rondo klasyczne, na którym nawet kierownicą nie ruszysz, a na wprost pojedziesz ? :D
Nawet przyjmując "waszą" teorię przyznałbym sie najwyżej do dwóch zmian kierunków jazdy..-q prawo wjazd
- w prawo wyjad
Pkt drugi jest absolutnie nie do przyjęcia, nawet gdybym sie przechrzcił :D

No chyba, że uważasz że na obwiedni ronda nie dochodzi do skręcania w lewo?

Do skrętu w lewo ..nie..w świetle Art 22.2 ...w życiu przeciez jedziesz "drogą w łuku" :D

Zatem przyznajesz, że przypisujesz/-ecie* jedną zmianę kierunku jazdy do dwóch/trzech przeciwnych manewrów skrętu.

Nie. jako zwolennik jednego manewru nie dzielę go na podmanewry
Dodatkowo stronę sygnalizowania uzależniasz/-acie* od długości przejechanego odcinka obwiedni na skrzyżowaniu

raczej nie... przykłady rond-lotnisk, jak chociażby to Szczecinie przeczy idei ronda.
Uważam,że tam nie powinno być C-12..przejścia dla pieszych na powierzchni skrzyżowania..możliwość zrobienia grilla na środku wyspy..ba..jeszcze można zaparkować...
dziękuje za takie skrzyżowanie o ruchu okrężnym...

Dlatego zapytałem, czy jeszcze gdzieś sygnalizujesz w taki sposób wykonanie kilku przeciwnych manewrów skrętu, tj. jednym kierunkowskazem, czy tylko na SoRO?
Odpowiedz proszę?

A nie odpowiedziałem ?poszukam ....

Szerszonie, a to z tej prostej przyczyny nie sygnalizujemy wjazdu na SoRO, dla której nie sygnalizujemy jazdy po łuku drogi z 2 pasami ruchu w jednym kierunku - nie jest to zmiana kierunku jazdy, bo nie wynika z woli kierującego.

nakazu skrętu tez nie sygnalizujesz..przecież nie ma innej możliwości (legalnej)
Przeciez sam powyżej pisałeś,ze są trzy manewry skrętu..a co to jest zatem manewr skrętu ?
w Art 22 napisali, kiedy zamierza skręcić w lewo..w prawo i jest to przy zmianie kierunku jazdy... :hmm:

Co do art. 22.2. Pod ust. 2 jest jeszcze ust. 3,

jazda w jednym kierunku..czyli obwiednia to droga/jezdnia jednokierunkowa ?

Wiem, dlatego pytam, dlaczego zadałeś powyższe pytanie, o sygnalizację przy wjeździe na SoRO, przecież sam tego nie robisz przy jeździe na "wprost"?

Wczuwam sie w odmienną teorię i przechodzę w wyższe stany świadomiości :D Dlatego jeśli mam zmiane kierunku jazdy opuszczając rondo to dlaczego nie mam tej zmiany kierunku jazdy wjeżdżając na nie... :D
szerszon

Postprzez szerszon » środa 23 października 2013, 18:11

kg1956 napisał(a):Dla mnie nie ulega wątpliwości, że wjazd na rondo będący zmianą kierunku jazdy (oprócz szerszona) należy sygnalizować prawym kierunkowskazem.

Przepraszam,że wale post pod postem, ale nie chcę utracić przejrzystości dyskusji
powiem więcej...jeśli to zmiana kierunku jazdy to trzeba zblizyc sie do prawej krawędzi..po wjechaniu stosowac sie do art 16 i jechać przy prawej krawędzi( po łuku) jeśli to zmiana kierunku jazdy to sygnalizowac lewym kierunkowskazem i wyjeżdżając czwartym zjazdem zasygnalizować zmiane kierunku jazdy w prawo prawym kierunkowskazem...po co w takim razie pas wewnętrzny ? :hmm:
szerszon

Postprzez sankila » środa 23 października 2013, 18:29

taik napisał(a): nie sygnalizujemy wjazdu na SoRO, dla której nie sygnalizujemy jazdy po łuku drogi z 2 pasami ruchu w jednym kierunku - nie jest to zmiana kierunku jazdy, bo nie wynika z woli kierującego
To jest zmiana kierunku jazdy i wynika z wyboru kierującego, bo jest fizyczna możliwość jazdy w lewo (i zdarzają się magicy, którzy tę "lewą" możliwość potrafią wykorzystać). To znak nakazuje wybrać jazdę w prawo, więc nic nie zwalnia od migania.
Odstąpienie od sygnalizowania podczas wjazdu na rondo, wynika z czytelności - migacz przy wjeździe jest formalnością (wszyscy kierowcy wiedzą, że pojadę w prawo), natomiast na małych rondach, ustawienie pierwszego wylotu może być tak blisko wjazdu, że nie starczyłoby mi "zawczasu" na zasygnalizowanie zjazdu. Tym samym, kierowca, oczekujący na następnym wjeździe, również byłby unieruchomiony, bo nie wiedziałby, gdzie jadę i czy nie zajedzie mi drogi.
A że migacze służą do komunikacji pomiędzy kierowcami, to dla jej "wyraźności", przyjęto zasadę, że migacz na wjeździe jest "zawczasem" dla pierwszego wylotu.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » środa 23 października 2013, 18:41

To jest zmiana kierunku jazdy i wynika z wyboru kierującego, bo jest fizyczna możliwość jazdy w lewo (i zdarzają się magicy, którzy tę "lewą" możliwość potrafią wykorzystać). To znak nakazuje wybrać jazdę w prawo, więc nic nie zwalnia od migania.

Zgodze sie z argumentacja , która jednak pasuje do C-2 ?
C-12 nie nakazuje jazdy w prawo..tego tutaj jeszcze nie było... :D
, przyjęto zasadę, że migacz na wjeździe jest "zawczasem" dla pierwszego wylotu.

Napisali to gdzies w PoRD ? możesz podać artykuł ?
Dla mnie prawy kierunkowskaz oznacza zmiane kierunku jazdy w prawo ( przede wszystkim), a nie pierwszy zjazd...
szerszon

Postprzez sankila » środa 23 października 2013, 22:23

szerszon napisał(a):Dla mnie prawy kierunkowskaz oznacza zmiane kierunku jazdy w prawo
czy przecięcie sie dwóch dróg jest drogą ? 1+1=1 ????
A gdzie ty tam widzisz przecięcie dróg? Bo ja widzę tylko połączenia i rozwidlenia.

skrzyżowanie - przecięcie się [...],połączenie lub rozwidlenie

przecięcie - ze skrzyżowania wychodzi tyle samo dróg, ile weszło,
połączenie - ze skrzyżowania wychodzi mniej dróg, niż weszło,
rozwidlenie - ze skrzyżowania wychodzi więcej, dróg niż weszło,
I owszem, przy połączeniu dróg 1+ 1 = 1, a przy rozwidleniu 1:2 = 2
Czyli w Par 36 jest napisane o skrzyżowaniu, a Ty widzisz kilka skrzyżowań ( czarne koperty) ?
A czy przepisy są napisane dla jeżdżących palcem po mapie, czy jeżdżących pojazdem po drogach?
Bo tak jakoś dziwnym trafem kierowcy trudno jest być w jednym czasie na całym rondzie, a nawet widzieć je całe, zwłaszcza jak wyspa duża i zalesiona.
A na tym rondzie byłam, skrzyżowania widziałam i przez niektóre przejeżdżałam. Może sam obejrzysz i pokażesz, które z nich nie jest skrzyżowaniem?
https://maps.google.pl/maps?client=opera&q=powsta%C5%84c%C3%B3w+%C5%9Blaskich+wroc%C5%82aw&oe=utf-8&channel=suggest&ie=UTF-8&ei=PCtoUuXQEuiC4AS3t4CAAg&ved=0CAoQ_AUoAg
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez dylek » środa 23 października 2013, 23:14

sankila napisał(a):1.Bo tak jakoś dziwnym trafem kierowcy trudno jest być w jednym czasie na całym rondzie, a nawet widzieć je całe, zwłaszcza jak wyspa duża i zalesiona.
2.A na tym rondzie byłam, skrzyżowania widziałam i przez niektóre przejeżdżałam. Może sam obejrzysz i pokażesz, które z nich nie jest skrzyżowaniem?
https://maps.google.pl/maps?client=opera&q=powsta%C5%84c%C3%B3w+%C5%9Blaskich+wroc%C5%82aw&oe=utf-8&channel=suggest&ie=UTF-8&ei=PCtoUuXQEuiC4AS3t4CAAg&ved=0CAoQ_AUoAg

Ad 1. Wyjścia są dwa...albo pozabierać PJ tym co skrzyżowania nie potrafią ogarnąć :D , albo przestać robić z kierowców wariatów i pozdejmować znak mówiący o jednym skrzyżowaniu z dojazdów do ulicy okrążającej plac.
Ad 2. Tu chyba przegięłaś z tym rondem :D wszystko fajnie pooznaczane jak należy... do dyskusji w tym wątku brakuje tylko temu miejscu C-12 :D
Fajny przykład jak należy oznaczać takie miejsca (vide ad 1). I przy takim oznaczeniu wasza teoria się świetnie sprawdzi i ja z miłą chęcią ją będę stosował... Przy C-12 niefortunnie stawianym w analogicznych miejscach niestety nie da się waszej jazdy obronić przepisami, a jedynie rozsądkiem ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » środa 23 października 2013, 23:23

Art 22.2 i art 22.5

skrzyżowanie - przecięcie się [...],połączenie lub rozwidlenie

przecięcie - ze skrzyżowania wychodzi tyle samo dróg, ile weszło,
połączenie - ze skrzyżowania wychodzi mniej dróg, niż weszło,
rozwidlenie - ze skrzyżowania wychodzi więcej, dróg niż weszło,

Co Ci łaczy lub rozwidla ? Obwiednia ronda, jako samodzielna droga ?
Rondo klasyczne- jest przecięcie ? Ile drog Ci wchodzi a ile wychodzi ?
Tego jeszcze nie grali..zadziwiasz mnie coraz bardziej..

A czy przepisy są napisane dla jeżdżących palcem po mapie, czy jeżdżących pojazdem po drogach?
czy ten argument ma zdewaluować par 36 ? Wybacz..

Bo tak jakoś dziwnym trafem kierowcy trudno jest być w jednym czasie na całym rondzie, a nawet widzieć je całe, zwłaszcza jak wyspa duża i zalesiona.

Ta samo trudność wystepuje na skrzyzowaniu bez C-12... coraz słabsze masz argumenty i coraz bardziej abstrakcyjne..

czy juz innych przykładów nie macie jak pokazywanie placu..co to za skrzyżowanie o ruchu okrężnym, gdzie na środku można grilla zrobić..na twoim miejscu poszedł bym dalej i np robił rondo z ringu wokół Berlina...mniej więcej to samo będzie..
=====================================
dylek pozamiatałeś....właśnie...gdzie c-12..na jednym z wlotów..jakich wlotów / na jednym ze skrzyżowań widac A-7 i C-2...
idę spać..ślepy jestem... :D
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 24 października 2013, 02:21

szerszon napisał(a):Uważam,że tam nie powinno być C-12..przejścia dla pieszych na powierzchni skrzyżowania..możliwość zrobienia grilla na środku wyspy..ba..jeszcze można zaparkować...dziękuje za takie skrzyżowanie o ruchu okrężnym...
Dlaczego? Tylko dlatego, że "twoja" teoria przejazdu przez rondo się nie sprawdza a "moja" tak? Osobiście żadnej niezgodności z "220" nie widzę, a już z pewnością nie jest tą niezgodnością grill na środku wyspy centralnej.
-----
szerszon napisał(a):Przeciez napisałem,że nie nazywasz obwiedni ronda samodzielna drogą...ale jednak nie mozna sie oprzeć wrażeniu,że tak to wygląda..może mam mylne wrażenie..
Na skutek błędnego utożsamiania przejazdu z jednej drogi w drugą ze zmianą kierunku jazdy odnosisz mylne wrażenie. Porzuć na chwilę to utożsamienie to i wrażenie przestaniesz odnosić.
-----
szerszon napisał(a):Jak sobie wyobrażasz przejazd w inna droge niz ta na której byłeś bez zmiany kierunku jazdy ?
Raczej sobie nie wyobrażam. Myślę, że każdy przejazd z jednej drogi w drugą jest zmianą kierunku jazdy. Nie oznacza to jednak, że każda zmiana kierunku jazdy jest przejazdem z jednej drogi w drugą.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 24 października 2013, 07:10

Dlaczego? Tylko dlatego, że "twoja" teoria przejazdu przez rondo się nie sprawdza a "moja" tak? Osobiście żadnej niezgodności z "220" nie widzę, a już z pewnością nie jest tą niezgodnością grill na środku wyspy centralnej.

Raczej to nie ma nic wspólnego z teoriami..twoją czy moją....
Wyobrażasz sobie PdP na środku skrzyzowania /
A co z parkowaniem ?
A grillowanie... :D rozumiem,że na skrzyzowaniach o ruchu okrężnym na wyspie można wyczyniać co sie żywnie podoba ? :D
Bedziesz w Warszawie..wpadnij..zapraszam na rondo na grilla ..tylko kto płaci mandat ? :D

Na skutek błędnego utożsamiania przejazdu z jednej drogi w drugą ze zmianą kierunku jazdy odnosisz mylne wrażenie. Porzuć na chwilę to utożsamienie to i wrażenie przestaniesz odnosić.

Wolałbym zamiast "błędnego" określenie "innego", chociaż z kolei ja uważam twoje za "błędne" :D
Próbowałem..i jakoś nie da mi sie przejść do porządku dziennego....szczególnie , jak taik pisał sygnalizowanie lewym jazdy po łuku...
Nie da się również z powodu stosowania Art 16 i art 22...wychodzi na to,że na rondach pas wewnętrzny jest zbędny...
Raczej sobie nie wyobrażam.

Rozumiem, że we wcześniejszych postach sie zapędziłeś..i weryfikujesz swoje stanowisko.

Nie oznacza to jednak, że każda zmiana kierunku jazdy jest przejazdem z jednej drogi w drugą.
Czy byłbyś tak dobry i wymienił wszystkie sytuacje, jakie Ci przychodzą do głowy, które nazwałbyś zmianą kierunku jazdy ?
szerszon

Postprzez dylek » czwartek 24 października 2013, 07:23

szymon1977 napisał(a): Myślę, że każdy przejazd z jednej drogi w drugą jest zmianą kierunku jazdy.

szymon1977 na poprzedniej stronie napisał(a):(...) w niektórych przypadkach przejazd na skrzyżowaniu z jednej drogi w drugą nie może wiązać się ze zmianą kierunku jazdy.

Każdy , ale nie każdy :?: :idea: :wow:
...A potem będzie : "Przestań wciskać bzdury w moje usta!" Ehhhh... może to i lepiej, że się wziąłem za budowę domku i mam dużo mniej czasu na udział w tych "dyskusjach" :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Cyberix » czwartek 24 października 2013, 09:17

Czy uważacie, że na przedstawionym przeze mnie skrzyżowaniu o ruchu okrężnym:
Obrazek
oznaczenie poziome jest niezgodne z ideą "c-12". A jeżeli "tak" (czyli niezgodnie) to dlaczego?
Cyberix

Postprzez szerszon » czwartek 24 października 2013, 09:22

Jak to dlaczego..nie możesz spełnić nakazu wynikającego z C-12 ..czyli jazdy w kółko pasem zewnetrznym... :wink:
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 24 października 2013, 11:34

Cyberix napisał(a):Czy uważacie, że na przedstawionym przeze mnie skrzyżowaniu o ruchu okrężnym:oznaczenie poziome jest niezgodne z ideą "c-12". A jeżeli "tak" (czyli niezgodnie) to dlaczego?
Uważamy, że oznakowanie poziome jest niezgodne z ideą C-12 ponieważ choć jest możliwość objechania wyspy centralnej dookoła to na skutek regulacji ruchu za pomocą linii poziomych ruch ten nie odbywa się wokół wyspy centralnej tylko na wprost omijając wyspę centralną z prawej strony.
-----
Dylek: Troszkę skróciłeś drugi cytat, prawdopodobnie też nie zrozumiałeś wypowiedzi w całości. Jak będziesz miał przerwę w budowie domku to mam dla Ciebie małą zagadkę. Zaprzeczeniem wypowiedzi nr 1 jest wypowiedź nr 2, nr 3 czy nr 4?
1. Oznacza, że może.
2. Oznacza, że nie może.
3. Nie oznacza, że może.
4. Nie oznacza, że nie może.
Złapałeś za słówko ale nie mnie, tylko samego Siebie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Cyberix » czwartek 24 października 2013, 12:06

szymon1977 napisał(a):Uważamy, że oznakowanie poziome jest niezgodne z ideą C-12 ponieważ choć jest możliwość objechania wyspy centralnej dookoła to na skutek regulacji ruchu za pomocą linii poziomych ruch ten nie odbywa się wokół wyspy centralnej tylko na wprost omijając wyspę centralną z prawej strony.

A mnie się wydaje, że na wprost to mogę pojechać tylko i wyłącznie prosto.... a jak będę chciał objeżdżać wyspę dookoła w kierunku wskazanym na znaku (czyli w lewo) to muszę użyć lewego kierunkowskazu... ja nic widzę tutaj żadnych niezgodności.

powiem więcej, tak oznakowane "rondo" jest w 100% zgodne z obowiązującymi ogólnymi przepisami dotyczącymi przejazdu przez klasyczne skrzyżowania, w stylu:
w prawo tylko z prawego pasa,
prosto z dowolnego pasa,
w lewo (i zawracanie) z lewego pasa.

Co więcej, nikt nikomu nie zajeżdża drogi, nikt na nikim nie wymusza pierwszeństwa.

Proste i skuteczne bez wydumanych teorii o rozbijaniu ronda na pojedyncze skrzyżowanka i drogach jednokierunkowych biegnących na obwiedni ronda.
Cyberix

Postprzez taik » czwartek 24 października 2013, 12:25

Sorry za długość (może trochę przesadziłem), ale kieruję odpowiedzi do pięciu osób. Odpowiedzi nie są kierowane zawsze do jednej osoby, dlatego należy wyszukać swój nick w treści całego posta. Tyle tytułem wstępu.
======================
@szerszon
szerszon napisał(a):Pokazać Ci rondo klasyczne, na którym nawet kierownicą nie ruszysz, a na wprost pojedziesz ? :D

O zgrozo, wolę nie widzieć kolejnego potworka! :D
szerszon napisał(a):Nawet przyjmując "waszą" teorię przyznałbym sie najwyżej do dwóch zmian kierunków jazdy..-q prawo wjazd
- w prawo wyjad

OK, i to jest logiczne, bo to, czy to są zmiany kierunków jazdy, czy nie, to pole do dyskusji.
Ale zauważ, że ja nie mówię, że skręt, który wykonujemy na obwiedni, to zmiana kierunku jazdy – coś się tak tego uczepił (sorry za inwektywę :wink: ). Ja mówię, że to SKRĘT. :!:
szerszon napisał(a):Pkt drugi jest absolutnie nie do przyjęcia, nawet gdybym sie przechrzcił :D

No tu sie nie zgodzę, że pkt 2 jest absolutnie nie do przyjęcia.
Nie mieszajmy wzajemnie dwóch systemów – świeckiego i duchownego. :D
szerszon napisał(a):Do skrętu w lewo ..nie..w świetle Art 22.2 ...w życiu przeciez jedziesz "drogą w łuku" :D

...jadę „drogą w łuku”, na której skręcam. Nie wiem tylko, dlaczego uzależniasz to, czy coś jest skrętem od tego, gdzie ten skręt się odbywa? A gdyby to był wlot w inną drogę o takim samym promieniu jak na obwiedni, to już byłby skręt?
W świetle czy po ciemku, dla mnie skręt to każda jazda inna niż jazda na wprost. Jazda każdego kierowcy składa się z jazdy na wprost oraz skrętów – od małych, które są delikatnymi odchyleniami drogi, po duże, które są zawracaniem np. na skrzyzowaniu.
A to, czy dany skręt jest zmianą kierunku jazdy, czy nie, decyduje układ drogowy oraz zależność „woli kierującego”.
Mam wrażenie, że wyłączasz jazdę po łuku z pojęcia skrętu, ponieważ nie pasuje Ci to do art. 22.2.
Ale powtarzam, nie każdy skręt to zmiana kierunku jazdy – nie musisz się oto obawiać :wink: .
szerszon napisał(a):Nie. jako zwolennik jednego manewru nie dzielę go na podmanewry

Ale pojmujesz zmianę kierunku jazdy jako wypadkową dwóch/trzech manewrów skrętu. Inaczej mówiąc, nie przypisujesz jednej zmiany kierunku jazdy do jednego manewru skrętu.
szerszon napisał(a):nakazu skrętu tez nie sygnalizujesz..przecież nie ma innej możliwości (legalnej)

Jestem konsekwentny - nie sygnalizuję, co już wcześniej powiedziałem i za co zostałem przez niektórych publicznie zlinczowany i ukrzyżowany. Przypominam dyskusję.
szerszon napisał(a):Przeciez sam powyżej pisałeś,ze są trzy manewry skrętu..a co to jest zatem manewr skrętu ?

Jeden manewr skrętu to jazda w jednym kierunku, inna niż na wprost; tj. taka jazda, w wyniku której nie można odnieść na jednej prostej trzech sąsiednich zdyskretyzowanych odcinków trajektorii jazdy pojazdu, a każdy wektor takiego odcinka odchylenia trajektorii od prostej jest jednego zwrotu.
szerszon napisał(a):w Art 22 napisali, kiedy zamierza skręcić w lewo..w prawo i jest to przy zmianie kierunku jazdy... :hmm:

Ale nie napisali, że każdy manewr skrętu to zmiana kierunku jazdy. Jeżeli przyjmiesz, że art 22.2 wymienia katalog manewrów, które są zmianą kierunku jazdy, to konsekwentnie musisz sygnalizować każdy skręt drogi, po której jedziesz.
szerszon napisał(a):
taik napisał(a):Co do art. 22.2. Pod ust. 2 jest jeszcze ust. 3,

jazda w jednym kierunku..czyli obwiednia to droga/jezdnia jednokierunkowa ?

Jest napisane „[...]dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.” Nie jest napisane czy to jest na drodze, jezdni, czy w powietrzu. Warunkiem jest jazda w jednym kierunkui tylko to.
szerszon napisał(a):Wczuwam sie w odmienną teorię i przechodzę w wyższe stany świadomiości :D Dlatego jeśli mam zmiane kierunku jazdy opuszczając rondo to dlaczego nie mam tej zmiany kierunku jazdy wjeżdżając na nie... :D

O tym pisałem w poście wyżej, proszę zapoznaj się z tym, bo mnie już palce bolą od tego stukania. :D

PS - Proszę, nie odpisuj na każde moje odpowiedzi, bo ja odpiszę później na każde Twoje i dojdziemy do gargantuicznych rozmiarów postów, może tak ogólnie, żeby można było się odnieść krótko. :D
======================
@sankila
sankila napisał(a): To jest zmiana kierunku jazdy i wynika z wyboru kierującego, bo jest fizyczna możliwość jazdy w lewo (i zdarzają się magicy, którzy tę "lewą" możliwość potrafią wykorzystać). To znak nakazuje wybrać jazdę w prawo, więc nic nie zwalnia od migania.
Odstąpienie od sygnalizowania podczas wjazdu na rondo, wynika z czytelności - migacz przy wjeździe jest formalnością (wszyscy kierowcy wiedzą, że pojadę w prawo), natomiast na małych rondach, ustawienie pierwszego wylotu może być tak blisko wjazdu, że nie starczyłoby mi "zawczasu" na zasygnalizowanie zjazdu.

Właśnie nie wynika z wyboru kierującego, ponieważ ma znak nakazu C-12 i nie może skręcić w lewo. To nie jest wybór – wykonać manewr niezgodnie z przepisami, to jest łamanie prawa.

Ale dobrze, skoro uważasz, że na wlocie dochodzi do zmiany kierunku jazdy, i co więcej, ma się fizyczną możliwość jazdy w lewo, to trzeba być konsekwentnym. Nie można odstąpić od sygnalizowania – nie ma podstawy prawnej, wręcz przeciwnie, jest ostry wymóg.
Skoro zmiana kierunku jazdy, to trzeba przy wjeździe sygnalizować w prawo oraz dokonać wjazdu tylko z prawego pasa, tj. przy prawej krawędzi (zgodnie z 22.2).

Nie sądziłem, że to kiedyś powiem w tym wątku, ale powiedzieć muszę. W tym miejscu przyznaję rację szerszonowi - po co wjazd miałby dwa pasy ruchu, jak nie można było by korzystać z lewego pasa – no chyba, że jest on do objechania wyspy z lewej strony „pod prąd”?
======================
@sankila @dylek @szerszon
sankila napisał(a):A na tym rondzie byłam, skrzyżowania widziałam i przez niektóre przejeżdżałam. Może sam obejrzysz i pokażesz, które z nich nie jest skrzyżowaniem?

dylek napisał(a):Ad 2. Tu chyba przegięłaś z tym rondem :D wszystko fajnie pooznaczane jak należy... do dyskusji w tym wątku brakuje tylko temu miejscu C-12 :D

szerszon napisał(a):dylek pozamiatałeś....właśnie...gdzie c-12..na jednym z wlotów..jakich wlotów / na jednym ze skrzyżowań widac A-7 i C-2...

Sankila, tu akurat, mimo dobrych chęci przekonania nieprzekonanych, podałaś zły przykład. To skrzyżowanie to nie jest SoRO, ponieważ nie jest oznaczone znakiem C-12.

Ale wbrew pozorom nie jest to ślepy strzał, ponieważ uwidacznia, że na jednym dużym skrzyżowaniu może dochodzić do kilku zmian kierunków jazdy, których skręty będą sygnalizowane osobnymi kierunkowskazami, a nie jednym kierunkowskazem do jednej wypadkowej zmiany kierunku jazdy (szerszon, wiesz chyba, do kogo mówię :D ).
======================
@Cyberix
Cyberix napisał(a):Czy uważacie, że na przedstawionym przeze mnie skrzyżowaniu o ruchu okrężnym:
oznaczenie poziome jest niezgodne z ideą "c-12". A jeżeli "tak" (czyli niezgodnie) to dlaczego?

Cyberix napisał(a):powiem więcej, tak oznakowane "rondo" jest w 100% zgodne z obowiązującymi ogólnymi przepisami dotyczącymi przejazdu przez klasyczne skrzyżowania, w stylu:

Chodzi o ideę, a nie przepisy.
Kiedy powstał znak C-12 i wykonywano pierwsze ronda w niczyjej głowie nie powstał pomysł, by obwiednię obdarzyć malunkami. Te malunki na obwiedni to wynalazek „nowych czasów”, ponieważ ktoś pomyślał, że lepiej będzie troszkę uregulować. Teraz ładują jeszcze sygnalizacje i z jeżdżenia po czystym rondzie już niewiele zostało.

Zastanowić się trzeba, po co ta wyspa? Idea jest jedna, upłynnić ruch poprzez zwolnienie prędkości na skrzyżowaniu (zmiana dotychczasowego kierunku ruchu) oraz zapewnienie większego komfortu bezpieczeństwa (tylko jeden kolizyjny potok przy wjeździe). O jakim zwolnieniu prędkości mowa, a tym samym upłynnieniu, jeżeli ludzie grzeją prawym i lewym pasem (wewnętrznym i zewnętrznym) jak na „zwykłym” skrzyżowaniu, a dodatkowo mają zielone. I jeszcze te wyprofilowane wloty i wyloty – wszystko by szybciej pojechać.

Pierwotne ronda powstawały na mniejszych drogach, później zaczęto je pompować (coraz większe, coraz więcej pasów ruchu, pasy biegnące obok, itp.), a że było już tak duże, że ludzie nie wiedzieli jak jechać, to zaczęto to malować.

Ruch na rondzie powinien odbywać nie w sposób naturalny, niczym nieregulowany, wtedy ma sens. Każde dopchanie kolejnego elementu regulującego, powoduje zaburzenie prostoty i swobody przejazdu.
======================
@szerszon @szymon @dylek
szerszon napisał(a):A grillowanie... :D rozumiem,że na skrzyzowaniach o ruchu okrężnym na wyspie można wyczyniać co sie żywnie podoba ? :D
Bedziesz w Warszawie..wpadnij..zapraszam na rondo na grilla ..tylko kto płaci mandat ? :D

Szerszon, myślę, że na rondzie w Głogowie grilla spokojnie zrobisz, ba w piłkę można nawet zagrać.
Niech to rondo będzie moją odpowiedzią na mini rondko dylka.
Nawiasem mówiąc, ponoć jest to największe rondo w Polsce, a także jedno z największych w Europie (źródło Wiki), powierzchnia wyspy to ok. 5 ha! :shock:
taik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze