taik
W przykładzie powyżej nikomu nie ustępujesz, ponieważ skrzyżowanie jest tak mocno zmodyfikowane co do treści C-12.
tak samo jak przy rondzie turbinowym..tutaj są w innych pozycjach wloty na skrzyżowanie
Te malunki wynaturzyły ideę ronda. To jest wynalazek nowych czasów.
nie będę sie kłócił..możliwe..ale co powiedzieć o C-12 na rondach , jak kg wrzucił ???
Ale tam są światła, co ten znak tam spowalnia i uspokaja, gdy działają - nic.
Nie zawsze są światła..nie zawsze działają..i nie chodzi tylko o 23.00
gdzie jest najmniejszy ruch.
czyli istnieje możliwość rozwinięcia większych prędkości...kiedyś można było na tego typu rondach zjeżdżać warunkowo na czerwonym świetle..teraz już nie...domyślasz się dlaczego ?
Takie skrzyżowania to miszmasz, ktoś chciał pomóc to domalował paski, ale jeszcze pomyślał, że wrzuci światła, bo tak lepiej.
Nie wiem , gdzie urzędujesz, ale w Warszawie sprawdza się to świetnie.
======================================================
sankila
Z której definicji? Bo tak się składa, że PORD i 170 mają różne.
Możesz mi podać definicje ze 170..jestem bardzo ciekaw..u mnie sie chyba kartki skleiły..
BTW - skąd Ci przyszło do głowy, że 170 posługuje się PORDowską definicją skrzyżowania?
Wiesz..tak mi się wydaje..jedno i drugie dotyczą ruchu drogowego, a w PoRD nigdzie nie znalazłem delegacji do zarządzenia..a do 170 już tak ..art 7
Powoływanie sie na zarządzenie jest lekko zdumiewające.
I z tej samej definicji korzysta GDDP, która ustaliła wytyczne budowy skrzyżowań (w tym jezdnię na rondzie).
Po tym co zostało tam napisane jestem pełen wątpliwości z czego oni tam korzystali..na pewno nie z PoRD..ale to ich problem, jak machać łopatą.
Jakoś nie znalazłem tego zarządzenia w spisie aktów prawnych obowiązujących na drodze i wymienionych w Ustawie...
PORD mówi tylko o skrzyżowaniach równorzędnych.
a dlaczego ma być tam ujęte to co jest domeną rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych.
O wielu rzeczach z rozporządzenia nie ma w PoRD...cienki argument.
Definicję skrzyżowania z PoRD stosujesz tylko i wyłącznie do przepisów z PoRD - nigdzie więcej
A gdzie Ciebie tak nauczyli ?????
Czyli jadąc drogą z pierwszeństwem i skręcając w lewo na skrzyżowaniu nie stosuję sie m.in do
Art 25...do powierzchni skrzyżowania itp...
Skrzyżowanie to m.in przecięcie sie jezdni, a nie samodzielna droga po obwiedni...
Przypomnę,ze par 36 jest mowa o pojazdach będących na
skrzyżowaniu, a nie na
drodze..
"użyte w USTAWIE określenia oznaczają..."), kiedy to w końcu do Ciebie dotrze?
W tej samej ustawie jest również Art 5 i 7..nie czytajmy wybiórczo
natomiast jeszcze raz przypomnę, że w ustawie nie ma delegacji do zarządzenia....i tylko można być szczęśliwym z tego faktu
Znajdź skrzyżowanie, które dokładnie odpowiada definicji i zastosuj do niego przepisy z ustawy
Z sygnalizacja świetlna czy ze znakami określającymi pierwszeństwo przejazdu.....
Juz mieliśmy tu artystę, który pisał ,że sygnalizacja świetlna "kasuje" C-12...widzę ,że jego duch dalej krąży...