Kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo?

Postprzez taik » piątek 11 października 2013, 20:14

szerszon napisał(a):http://goo.gl/maps/DpHnS

z jednej strony...
...a z drugiej

http://goo.gl/maps/j8uPz

taik... chyba manipulujesz...czy sie mylę

Oj, oj, oj takie oskarżenie :D

Chodzi o miejsce do którego dochodzi ta droga, mianowicie do ul. Wyszyńskiego <-- link)
taik

Postprzez ks-rider » piątek 11 października 2013, 22:19

aaltonen napisał(a):Tak przysłuchuję się tej dyskusji i postanowiłem zabrać głos, gdyż akurat jestem mieszkańcem Kostrzyna i pracuję w miejscowym zarządzie dróg.

To że tam nie ma żadnej drogi wewnętrznej to jedna sprawa. ( to skrzyżowanie drogi wojewodzkiej z droga gminną biegnąca wzdłuż ogródków działkowych i osiedla domków jednorodzinnych).

Ale druga ważniejsza sprawa,to zupełna nieznajomość przepisów przez osoby biorące udział w tej dyskusji.

Gdyby tam była jakaś droga wewnętrzna to nie było by skrzyżowania, a wtedy nikt by nie stawiał przecież z obydwu stron znaków D1, które się stawia tylko i wyłącznie przy skrzyżowaniach. ( prosze sobie zajrzeć do odpowiednich przepisów - rozporządzenie o warunkach technicznych dla znaków )

Ktos kto ma wiedze fachowa pisze konkretníe a nie owija w bawelne.

Dla mnie jestes albo troll'em albo kol. Szerszon zalozyl sobie drugie Konto.

Szerszon, a od jakiego miejsca obowiazuja znaki drogowe ?

P.S nie zarzucaj moze komus, ze nabija sobie posty, bo w temacie " ronda " w Kolobrzegu napisales 141 postow :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez szerszon » piątek 11 października 2013, 23:21

albo kol. Szerszon zalozyl sobie drugie Konto.

na żadnym forum nie założyłem sobie drugiego konta, a pisuje na czterech i na każdym każdy wie kim jestem

Szerszon, a od jakiego miejsca obowiazuja znaki drogowe ?

Mam Ci zrobić wykład ?
Jak na instruktora to pytanie jest bardzo nieprecyzyjne...
Może jeszcze Ci coś napisać w temacie tabliczek do znaków ?
nie zarzucaj moze komus, ze nabija sobie posty, bo w temacie " ronda " w Kolobrzegu napisales 141 postow

To nie jest mój najlepszy wynik... napisałeś pewnie ich zdecydowanie mniej...ale powstrzymam się od dalszego komentarza, dlaczego... :D
=========================
Ten twój ostatni post w sumie nie wniósł nic do tematu poza niepoważnym oskarżeniem mnie o drugie konto....tego typu posty, które Ci się niestety zdarzają często..zbyt często właśnie nazywam trollowaniem....kradniesz czas nam tu wszystkim.

============================================================
taik
Oj, oj, oj takie oskarżenie
wyraziłem wątpliwość poprzez "chyba" i "mylę"..dlatego nazywanie tego oskarżeniem jest raczej nadinterpretacją.
Odnoszę sie tylko do miejsca pokazanego w pierwszym poście, a twój post tak mi trochę wypadł z tematu
szerszon

Postprzez ks-rider » sobota 12 października 2013, 09:34

szerszon napisał(a):Mam Ci zrobić wykład ?

Zadalem b. proste pytanie, " od jekiego miejsca obowiazuja znaki drogowe ",

Pytanie nie brzmialo, " od jakiego miejsca obowiazuja znaki drogowe z dodatkowymi tabliczkami "

A wyklad tez nie prosilem, jak sie dobrze uwiniesz to w 4 slowach sie zmiescisz.

Ponownie zadam tez pytanie co wchodzi w sklad drogi ( prostej - bez skrzyzowan ) ?

P.S

Wstawiles piekne dwa zdjecia, na ktorych widac pieknie i wyraznie, tyle, ze trzeba umiec patrzec.
I nie trzeba byc instruktorem ani konczyc politechniki aby wiedziec. Wiekszosc kierowcow nie jest po studiach, nie sa tez instruktorami a wiedziec powinni. Sprawa nie polega na komplikacji, ma byc proste, aby kazdy jelop zrozmial i wiedzial.

ks-rider

Postprzez dylek » sobota 12 października 2013, 09:49

ks-rider napisał(a):
szerszon napisał(a):Mam Ci zrobić wykład ?

Zadalem b. proste pytanie, " od jekiego miejsca obowiazuja znaki drogowe ",

A wyklad tez nie prosilem, jak sie dobrze uwiniesz to w 4 slowach sie zmiescisz.

ks-rider - od jakiego miejsca obwiązuje np. A-7, a od jakiego np. C-3 ? Tak w 4 słowach się zmieść...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez ks-rider » sobota 12 października 2013, 10:56

dylek napisał(a):ks-rider - od jakiego miejsca obwiązuje np. A-7, a od jakiego np. C-3 ? Tak w 4 słowach się zmieść...

No z tym A-7 to akuratnie b. kiepski przyklad z Twojej strony, bo o ten sie rozchodzi. Chcesz aby obowiazywal po przejechania skrzyzowania ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

C-3

przed ustawionym znakiem drogowym -> 4 slowa

obowiazune przed znakiem -> 3 slowa

przed znakiem -> 2 slowa

Da sie ? :mrgreen:

ks-rider

Postprzez aaltonen » sobota 12 października 2013, 11:16

Szanowni Państwo, kierowcę jadącego po drodze obowiązują znaki drogowe.

Czy Pan, Panie Taik podczas złamania zakazu wyprzedzania na skrzyżowaniu , będzie Pan tłumaczył przed policjantem, że Pana zdaniem w MPZP jest to a powinno być co innego, albo że nieaktualne metadane z wyrysu działek pobliskich terenów wprowadziły Pana w błąd?

Pan raczy żartować, Panie Taik.

Pan jako kierowca - posiadający stosowne uprawnienia - powinien wiedzieć, że znak D-1 stawia się przed skrzyżowaniami. Tylko tyle, albo aż tyle.
aaltonen

Postprzez LeszkoII » sobota 12 października 2013, 11:45

aaltonen napisał(a):Pan jako kierowca - posiadający stosowne uprawnienia - powinien wiedzieć, że znak D-1 stawia się przed skrzyżowaniami. Tylko tyle, albo aż tyle.
Gdzie dokładnie i na jakich warunkach się ustawia znak D-1 - akurat kierowca nie musi wiedzieć. Kierowca musi stwierdzić, gdzie został umieszczony każdy znak(obserwować drogę i jej bliskie otoczenie) - czy np. po prawej czy po lewej stronie, a może nad pasem ruchu...
Kierowca musi wiedzieć, co znak D-1 oznacza oraz znać definicję drogi z pierwszeństwem, w której to mowa o pierwszeństwie NA SKRZYŻOWANIU. Zatem kierowca musi znać jeszcze definicję skrzyżowania.
Dla niektórej grupy znaków (ostrzegawcze i zakazu) kierowca musi znać zakres obowiązywania znaków ostrzegawczych i nakazu(w zależności od dopuszczalnej maksymalnej prędkości ustalonej dla odcinka drogi) oraz zakres obowiązywania wszystkich znaków wynikający z przepisów szczególnych dla konkretnego znaku.

Natomiast kierowca NIE MUSI wiedzieć, że znak D-1 umieszcza się w odległości <50m od skrzyżowania, jak również że powtarza się ten znak na drodze z pierwszeństwem przed każdym skrzyżowaniem, itd.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez ks-rider » sobota 12 października 2013, 12:03

aaltonen napisał(a):powinien wiedzieć, że znak D-1 stawia się przed skrzyżowaniami. Tylko tyle, albo aż tyle.

Bzdura !

Moze w PL, bo wi niektorych krajach tenze znak drogowy moze byc ustawiony

1. przed skrzyzowaniem

2. na skrzowaniu

3. za skrzyzowaniem

Notabene w PL spotyka sie tez ustawienia za krzyzowaniem - Ciekawe dlaczego ? :mrgreen:

LeszkoII napisał(a):Natomiast kierowca NIE MUSI wiedzieć, że znak D-1 umieszcza się w odległości <50m od skrzyżowania, jak również że powtarza się ten znak na drodze z pierwszeństwem przed każdym skrzyżowaniem.

Dyskusyjne, ja w kazdym razie wykladam w jakiej odleglosci sa ustawiane znaki drogowe w zaleznosci do jekiej grupy naleza i w jakim obszerze - zabudowany / niezabudowany.
Tyle, ze u mnie jest to wymagane na teori, zarowno wykladow jak i egzaminu.

Ostatnio zmieniony sobota 12 października 2013, 12:08 przez ks-rider, łącznie zmieniany 1 raz
ks-rider

Postprzez szerszon » sobota 12 października 2013, 12:06

ks-rider napisał(a):
1.Zadalem b. proste pytanie, " od jekiego miejsca obowiazuja znaki drogowe ",

Pytanie nie brzmialo, " od jakiego miejsca obowiazuja znaki drogowe z dodatkowymi tabliczkami "
2.Ponownie zadam tez pytanie co wchodzi w sklad drogi ( prostej - bez skrzyzowan ) ?

3.Wstawiles piekne dwa zdjecia, na ktorych widac pieknie i wyraznie, tyle, ze trzeba umiec patrzec.
4.I nie trzeba byc instruktorem ani konczyc politechniki aby wiedziec. Wiekszosc kierowcow nie jest po studiach, nie sa tez instruktorami a wiedziec powinni. Sprawa nie polega na komplikacji, ma byc proste, aby kazdy jelop zrozmial i wiedzial.

1. I to dowodzi,ze moje wątpliwości maja uzasadnienie... tabliczka jest integralna częścią znaku.
Dlatego twoje pytanie jest bardzo nie precyzyjne, ponieważ są znaki , które w miejscu ustawienia przestają obowiązywać.
W sumie nie mam zamiaru robić Tobie wykładu...

2. Możesz to znaleźć w art 2 jakie elementy posiada droga..tylko uprzedzę twoje następne pytanie i polecę Par 2.1 ze 170, abys mi tu nie pisał,ze rowerzystę na chodniku obowiązuje D-1 :lol:

3. I cóż tam zobaczyłeś takiego ciekawego, czego część nie widzi ?

4. Niestety czytanie ze zrozumieniem leci na twarz w narodzie...słucham zdania szanownego ..

Moze w PL, bo wi niektorych krajach tenze znak drogowy moze byc ustawiony

Zanim szanowny zarzuci komus bzdurę to trzeba wiedziec,ze rozpatrujemy sytuacje na polskiej drodze według polskiego PoRD i polskich zasad...
Pojadę do Holandii, gdzie jest inne oznakowanie relacji rowerzysta -pojazd to sie będę przejmował
============================
Przepraszam najmocniej, ale czy szanowny mógłby trochę się przyłożyć do pisowni ? Oczy bolą...
szerszon

Postprzez ks-rider » sobota 12 października 2013, 13:30

szerszon napisał(a):1. I to dowodzi,ze moje wątpliwości maja uzasadnienie... tabliczka jest integralna częścią znaku.
Dlatego twoje pytanie jest bardzo nie precyzyjne, ponieważ są znaki , które w miejscu ustawienia przestają obowiązywać.
W sumie nie mam zamiaru robić Tobie wykładu...
3. I cóż tam zobaczyłeś takiego ciekawego, czego część nie widzi ?
4. Moze w PL, bo wi niektorych krajach tenze znak drogowy moze byc ustawiony
5. Zanim szanowny zarzuci komus bzdurę to trzeba wiedziec,ze rozpatrujemy sytuacje na polskiej drodze według polskiego PoRD i polskich zasad...

Szerszon, ja Cie prosze, konkretnie w tym przypadku widziszt przy znaku " ustap pierszenstwa jakas tabliczke ? - Wiec od jakiego momentu obowiazuje ? ? ?

Pytaniem odpowiadasz na pytanie. Pytalem co wchodzi w skald drogi -> Jezdnia, sciezka rowerowa, chodnik. Konkretnie w tym przypadku masz polaczona sciezke rowerowa z chodnikiem. Wiec wyjezdzajac czy to z wjazdu / wyjazdu, drogi gruntowej czy wewnetrzenbaj czy sterfy zamieszkania jestes zobowiazany do ustapienia pierszenstwa rowerzyscie i tyle w temacie, ubolewam, ze tego nie wiesz i nie widzisz.

4. Czyli aby jezdzic po Polsce to trzeba wczesniej w PL zrobic kurs PJ i zdac egzamin :mrgreen: Innymi slowy Polska tylko dla Polakow z polskim PJ :mrgreen:

To sie tak z ciekawosci zapytam, co z cudzoziemcami ? MOze by zpowrotem zamknac granice i nie wpuszczac ? :mrgreen: Albo cie Chinskim morem odgrodzic :mrgreen: ?

Dochodzisz swoimi teoriami do absurdu a Konwencja ruchu drogowego jest wlasciweie tylko jedna :mrgreen:

Co do Punktu nr. 5 to sie wstrzymam bo chcialebym abynowy " kolega " sie wypowiedzial, Tobie zas polecilbym dowiedziec sie dlaczego znaki droga z pierszenstwem sa ustawiane za skrzyzowaniem, bo to banalnie proste.

ks-rider

Postprzez szerszon » sobota 12 października 2013, 13:43

Szerszon, ja Cie prosze, konkretnie w tym przypadku widziszt przy znaku " ustap pierszenstwa jakas tabliczke ? - Wiec od jakiego momentu obowiazuje ? ? ?

To dowodzi twojego braku profezjonalizmu...
Jakie było pierwotne pytanie ?
Gościu...zanim zaczniesz zadawać mi pytania to w pierwszej kolejności sie przygotuj..miotasz sie na razie.
W miejscu wyznaczonym linia zatrzymania , a jak jest brak P-13 to w miejscu, gdzie nasze zatrzymanie nie spowoduje nieustąpienia pierwszeństwa...

http://goo.gl/maps/Peoh8

zatrzymaj sie przed przejściem dla pieszych w związku ze znakiem stop, bo pieszy ma pierwszeństwo wynikajace z D-1... :help:
Pytaniem odpowiadasz na pytanie. Pytalem co wchodzi w skald drogi -> Jezdnia, sciezka rowerowa, chodnik. Konkretnie w tym przypadku masz polaczona sciezke rowerowa z chodnikiem. Wiec wyjezdzajac czy to z wjazdu / wyjazdu, drogi gruntowej czy wewnetrzenbaj czy sterfy zamieszkania jestes zobowiazany do ustapienia pierszenstwa rowerzyscie i tyle w temacie, ubolewam, ze tego nie wiesz i nie widzisz.

Kompletna bzdura...
rowerzysta na chodniku nie ma D-1..dlatego napisałem wcześniej, że uprzedzam twoje następne pytanie i polecam zapoznac sie z Par 2.1 ze 170
na pewno nie jesteś instruktorem...nie wierzę,żeby instruktor nie znał podstawowych przepisów...
I nie ośmieszaj się..Tu masz A-7, gdzie napisane jest w którym miejscu trzeba sie zatrzymać..spójrz w 220, gdzie jest to dokładnie wyjaśnione...
Dlatego nie dziwia mnie wypowiedzi w innych wątkach..bubel na bublu..przykro mi ale musisz sie gruntownie doszkolić..
4. Moze w PL, bo wi niektorych krajach tenze znak drogowy moze byc ustawiony

Bądż łaskaw nie przypisywać mi swoich wypowiedzi...nawet zacytować nie umiesz, a co dopiero dalej...
dałbys spokój z trollowaniem , ponieważ zaniżasz zdecydowanie poziom i szukasz zaczepki...
=====================
To sie tak z ciekawosci zapytam, co z cudzoziemcami ? MOze by zpowrotem zamknac granice i nie wpuszczac ? Albo cie Chinskim morem odgrodzic ?

czytanie ze zrozumieniem..jadę do innego kraju..sprawdzam jakie prędkości tam obowiązują, zawartość alkoholu we krwi..stosunek do rowerzystów czy do pieszych...są inne niz w naszym polskim prawodawstwie..jeśli tego nie widzisz to nic na to nie poradzę....jeśli tego nie wiesz..kompromitujesz się

Dochodzisz swoimi teoriami do absurdu a Konwencja ruchu drogowego jest wlasciweie tylko jedna

I tam napisali ,że znaki dotyczące pierwszenstwa dotyczą chodnika ? Poproszę artykuł...
Ty w ogóle znasz KW ?

4. Czyli aby jezdzic po Polsce to trzeba wczesniej w PL zrobic kurs PJ i zdac egzamin Innymi slowy Polska tylko dla Polakow z polskim PJ

Dla myślących... że w danym kraju poszczególne przepisy mogą sie różnić...
Ostatnio zmieniony sobota 12 października 2013, 13:58 przez szerszon, łącznie zmieniany 2 razy
szerszon

Postprzez aaltonen » sobota 12 października 2013, 13:47

W odpowiedzi na: Natomiast kierowca NIE MUSI wiedzieć, że znak D-1 umieszcza się w odległości <50m od skrzyżowania, jak również że powtarza się ten znak na drodze z pierwszeństwem przed każdym skrzyżowaniem, itd.

Panie Leszko II nieznajomość prawa nie zwalnia z obowiązku jego przestrzegania.

Sugeruje Pan że kierowca nie musi wiedzieć że w pobliżu znaku D-1 występuje skrzyżowanie.

Ja sugeruję że powinien o tym wiedzieć, gdyż dzięki temu zachowa w tym miejscu szczególną ostrożność oraz powstrzyma się od wyprzedzania.

Niestety Szanowny Panie nie wszyscy o tym wiedzą i dlatego jeszcze toczy się ta dyskusja.
Ostatnio zmieniony sobota 12 października 2013, 18:36 przez aaltonen, łącznie zmieniany 2 razy
aaltonen

Postprzez szerszon » sobota 12 października 2013, 14:00

aaltonen napisał(a):Panie Leszko II ....

Nie czytasz wypowiedzi w całym wątku i strzelasz nie do tego co trzeba.
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 12 października 2013, 19:13

aaltonen napisał(a):Sugeruje Pan że kierowca nie musi wiedzieć że w pobliżu znaku D-1 występuje skrzyżowanie.

Ja sugeruję że powinien o tym wiedzieć, gdyż dzięki temu zachowa w tym miejscu szczególną ostrożność oraz powstrzyma się od wyprzedzania.
A jeśli skrzyżowanie nie występuje za znakiem D-1, to proszę odpowiedzieć jakim cudem mam się zastosować do tego znaku i jakim cudem mam korzystać z pierwszeństwa na skrzyżowaniu(którego nie ma) na drodze z pierwszeństwem? Kierowca to nie jest cudotwórca a przykłady nieodpowiedniego oznakowania można znaleźć w wątkach humorystycznych, co oczywiście źle świadczy o niektórych pracownikach ZD.

Znak D-1 nie zobowiązuje do zachowania SZO oraz nie zabrania wyprzedzania.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze